Tips: Verantwoorde aanpak van kanker

Na de diagnose kanker moet je vaak op korte termijn kiezen voor een behandeling. Niet zelden gaan je huisarts en oncoloog er blindelings vanuit dat je eigenlijk maar één optie hebt, namelijk hun behandeling. Meer en meer mensen echter bezinnen zich vanaf het allereerste begin ook op alternatieven, dat wil zeggen een second opinion of een alternatieve behandeling.

Alternatief klinkt voor veel mensen zweverig, maar wanneer je je in deze materie begint te verdiepen, ontdek je al snel dat alternatieve behandelingen vaak door wetenschappelijk onderzoek worden onderbouwd en in die zin dus helemaal niet zweverig zijn.

Zo heb je bijvoorbeeld de benadering van de chirurg Bernie Siegel, de therapie van de oncoloog Carl Simonton, het boek ‘Spontane genezing’ van de Amerikaanse wetenschappers Hirshberg en Barasch en het boek ‘Eten tegen kanker’ van de hoogleraar kankerpreventie Richard Beliveau. Misschien ben je het boek ‘Anti-kanker’ ook al op het spoor gekomen. Het is geschreven door de arts en wetenschapper Dr Servan Schreiber. Het boek wordt tegenwoordig door meerdere oncologen omarmd en aan kankerpatiënten aangeraden ter ondersteuning.

Geselecteerde boekenlijst - kanker

Klik hier voor een speciale boekenlijst met goede en onderbouwde boeken over kanker. Ik heb bij elk boek een korte omschrijving geplaatst zodat je kunt zien of het boek bij je past of niet. Dat kan je veel tijd en zoekwerk besparen.

Het lezen van boeken kan je belangrijke informatie geven over hoe je met je situatie om kunt gaan en de genoemde boeken houden je bovendien dagenlang in een gevoel van kracht en het gevoel dat jij van binnenuit iets kunt doen tegen je ziekte.

 

Met vriendelijke groeten,

Henk Fransen
Reactie plaatsen