Tips: De kans op een recidief verkleinen

Als arts wist ik al dat je door natuurlijke maatregelen de afweerkracht van je lichaam in belangrijke mate kunt versterken. Toch kon ik mijn oren niet geloven toen ik voor de eerste keer hoorde over het volgende onderzoek.Lichaamsbeweging

  • Lichaamsbeweging kan de kans op een recidief bij kanker met 20% verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nurse’s Health Study. Het is een grootschalig Amerikaans onderzoek.

Het gaat in dit onderzoek om stevige lichaamsbeweging gedurende 7 uur per week. Je moet er dus wel wat voor doen. Denk bijvoorbeeld aan één uur per dag stevig wandelen, joggen, fietsen, tennissen of zwemmen. Het is belangrijk dat je lichaam er lekker warm door wordt en dat je dieper gaat ademen, maar het is niet de bedoeling dat je buiten adem raakt of jezelf forceert.

Een kleinere toename heeft ook al positieve effecten

Ander onderzoek toont ook al beduidende gezondheidseffecten bij 3 keer per week lichaamsbeweging gedurende 20 minuten. Ook hier is het van belang dat je hartslag omhoog gaat en je lichaam lekker warm wordt.

Ook minder lichaamsbeweging heeft dus gezondheidsvoordelen en die voordelen kun je uitbouwen door binnen je mogelijkheden meer aan lichaamsbeweging te gaan doen. Maak gebruik van dit gegeven en ga vandaag nog bewegen. Bouw het vervolgens in overleg met je arts geleidelijk aan op.

En wat als ik bedlegerig ben of verzwakt?

Russisch sportonderzoek laat zien dat het lichaam van een sporter die zich voorstelt dat hij aan het trainen is verandert. In zijn lichaam komen processen op gang die te vergelijken zijn aan die wanneer hij sport.

Van dit gegeven kun je gebruik maken wanneer je ziek in bed ligt. Stel je dan 2 keer per dag voor dat je je favoriete sport beoefend en geniet daarvan. Ook dat helpt je lichaam om nieuwe kracht te genereren.

Iemand anders helpen

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen. Laat me hieronder in ieder geval weten wat je ervan vindt en of je er iets aan hebt. Ik lees je bericht graag en zal waar mogelijk antwoorden of opmerkingen plaatsen.

Tot de volgende keer, wees trouw aan jezelf en ik zie er naar uit je binnenkort weer te spreken,

Henk Fransen

 

 
Reactie plaatsen