Tips: Hoe gewoon water je dronken maakt - Het placebo effect

 

Placebo effect

Een tablet waar geen werkzame bestanddelen inzitten blijkt een genezende werking te hebben wanneer je ‘in deze tablet gelooft’. Dit staat in de geneeskunde bekend als het placebo effect.

Zelf maakte ik dit eens op een aardige manier aan den lijve mee. Ik dronk op een feest een paar biertjes en werd een beetje licht in mijn hoofd, los in mijn lichaam en erg vrolijk. Ik zei tegen mijn vrienden dat ik aangeschoten raakte omdat ik niet zoveel alcohol gewend was.

Iedereen moest smakelijk lachen omdat ik alcoholvrij bier aan het drinken was.

Ikzelf had dat niet in de gaten gehad en dacht dat ik echt bier dronk. Tja... hoe dom kun je zijn? Maar het illustreert wel krachtig de werking van het placebo effect.

 

Beelden die betekenis voor je hebben

Beelden waar jij in kunt 'geloven', oftewel beelden die betekenis voor je hebben, hebben ook een genezende werking net als het tabletje waar we het over hadden.

Het blijkt dat mensen met kanker in de beginfase vaak weinig vertrouwen in hun lichaam hebben. Soms voelen ze zich zelfs door hun lichaam verraden of in de steek gelaten. Het was de arts en oncoloog Carl Simonton die voor het eerst zijn patiënten hielp een positief beeld te ontwikkelen van hun afweerkracht. Hij liet ze zich bijvoorbeeld inleven in een sterk dier of in een Walt Disney figuur.

Dit bleek een positief effect te hebben op het genezend vermogen van het lichaam en het verminderde ook de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling.

 

Welk beeld helpt jou?

Welk dier geeft jou een gevoel van kracht in je lichaam? Misschien wel het gevoel dat je door muren heen kunt breken? Welke Walt Disney film raakte jou als kind in je hart? En zou je daar nu gebruik van kunnen maken?

Misschien kan een van deze beelden je helpen om je tijdens zware chemokuren beter staande te houden?

 

Iemand anders met kanker helpen?

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen. Laat me hieronder in ieder geval weten wat je ervan vindt en of je er iets aan hebt. Ik lees je bericht graag en zal waar mogelijk antwoorden of opmerkingen plaatsen.

Tot de volgende keer, wees trouw aan jezelf en ik zie er naar uit je binnenkort weer te spreken,

Henk Fransen

 
Reactie plaatsen