Tips: Second opinion In Nederland? - In het buitenland krijg je meer info

 
  • Bij belangrijke beslissingen in je leven kun je behoefte hebben aan een second opinion. De keuze voor een ingrijpende behandeling bij kanker kan zo’n belangrijk moment zijn. De beste manier om een second opinion aan te vragen is niet in een Nederlands ziekenhuis. Waarom zeg ik dat?

 

Second opinion in Nederland

In elk land gelden protocollen, dit zijn nauw omschreven behandel-richtlijnen die dus in dat land eigenlijk overal hetzelfde zijn. Daarom heeft het eigenlijk geen zin om een second opinion in Nederland aan te vragen. Alleen wanneer jouw situatie onduidelijk is heeft dat zin. Je kunt dat bijvoorbeeld opmerken doordat je behandelend arts eigenlijk niet goed aan kan geven wat je precies van je behandelingen mag verwachten. Je zit dan kennelijk in een grijs gebied waar geen duidelijke wetenschappelijke gegevens over bekend zijn.

In die gevallen kan het zinvol zijn een second opinion aan te vragen in een gespecialiseerd ziekenhuis, bijvoorbeeld het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

 

Buitenland

  • In alle andere gevallen is het beter een second opinion aan te vragen in het buitenland.

Het is vreemd maar waar. Wanneer je in Nederland vlakbij de grens woont kan het zijn dat je artsen je deze of die behandeling voorstellen, terwijl ze net over de grens in Duitsland of België een andere mening zijn toegedaan. In België of Duitsland kun je dus mogelijk echt een tweede mening krijgen.

 

Iemand anders met kanker helpen?

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen. Laat me hieronder in ieder geval weten wat je ervan vindt en of je er iets aan hebt. Ik lees je bericht graag en zal waar mogelijk antwoorden of opmerkingen plaatsen.

Tot de volgende keer, wees trouw aan jezelf en ik zie er naar uit je binnenkort weer te spreken,

Henk Fransen

 
Abrar
Door

Abrar

op 13 Aug 2018

Ik heb een broertje 2014 teelbalkanker ondekt. eigelijk niet ondekt, hij kreeg een auto ongeluk en lag op de spoedeisende hulp en vroeg of hij daar ook gecontrolleerd kon worden. Hij vertelde de specialist dat hij zich al jaar niet goed voelde en niet goed kon plassen en bloed etc. Hij zei ik dek een ontsteking, net zoals de huisarts altijd zij. 1 jaar later dus die ongeluk. De huisarts gaf hem elke keer antibiotica. Verder onderzocht bleef teelbalkanker te zijn meteen geopereerd. Paar weken laten gingen ze kijken of hij uitzaaiingen had. Dat had hij in zijn lymfe in zijn buik. Chemo gehad. Nu 2018 scan gehad en ze zeggen zij zien iets tussen je ruggenwervel een vlekje maar wij kunnen niet precies zeggen wat het is. Ik ben zo bang dat het een tumor is. Ik wil hem graag naar duitsland brengen misschien kunnen ze ons daar verder helpen! Ik ben hoop zo dat het niks is. Heeft u advies voor mij. Graag u reactie. Alvast bedankt

Nancy
Door

Nancy

op 14 Aug 2015

Een goede vriend van ons heeft afgelopen dinsdag te horen gekregen in het AVL dat hij uitbehandeld is. November 2014 bleek hij een kiemceltumor te hebben (op hoogte van long/hart) deze is behandeld met 5 chemokuren en daarna, nu ongeveer 12 weken geleden operatief verwijderd. De tumor was door de chemo niet geslonken, we waren er geen kwaadaardige cellen aanwezig in de snijranden. Een paar weken na de operatie kreeg onze vrien pijn in zijn zijde, aan de kant van de tumor. Er kon maar niets ontdekt worden. Tot afgelopen week de uitslag van een botpunctie volgde: de kanker is erg agressief en er zijn meerdere uitzaaiingen in de botten (ribben, wervel). Onze vriend van 38, vader van 3 jonge kinderen kreeg dus te horen waar iedereen bang voor was.. We gaan de pijn bestrijden en dan mag u naar huis... We kunnen verder niets meer voor u doen.. De levensverwachting... Een paar weken. Graag ontvangen wij uw reactie.

Henk
Door

Henk

op 22 Aug 2015

Beste Nancy, Dank voor je bericht. Ik ontvang dagelijks zo'n 50-100 mails en vele telefoontjes. Ik kan onmogelijk persoonlijk in detail op alle vragen en verzoeken ingaan. Persoonlijk advies: Om je goed te adviseren heb ik bovendien veel meer gegevens nodig. Daartoe heb ik de mogelijkheid van een persoonlijk advies. Hier kun je meer over dit advies lezen: http://henkfransen.nl/behandeling-3/ . Ik hoop dat ik je met deze informatie verder help. Met vriendelijke groeten, Henk Fransen Handboek kanker: Om patiënten zoveel mogelijk op weg te helpen heb ik in 2014 een jaar vrij genomen om al mijn kennis en ervaring op papier te zetten in mijn Handboek kanker - Hoe je reguliere en alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren. Ik raad je aan dit boek te lezen (als je dat nog niet hebt gedaan). Op de site kun je het eerste hoofdstuk van het boek gratis downloaden om je een indruk te vormen van het boek: http://henkfransen.nl/

Reactie plaatsen