Lotgenotencontact bij kanker - Inloophuizen kunnen een krachtige hulp in de behandeling van kanker

 

Lotgenotencontact bij kanker

Er zijn in Nederland verschillende inloophuizen waar begeleiding aan mensen met kanker individueel of in groepsverband wordt aangeboden. U kunt een inloophuis zonder verplichtingen altijd bezoeken om een praatje te maken met de aanwezige gastheren/vrouwen. Er is informatie voorhanden en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

Contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kan u helpen. Bijvoorbeeld bij het verwerken van indrukken en gevoelens die u ervaart in uw gevecht tegen kanker. Het contact kan ervoor zorgen dat u minder bang en onzeker bent. U herkent zich mogelijk in de verhalen van anderen en uw gevoelens worden (h)erkend. U kunt samen praktische tips uitwisselen over bijvoorbeeld werkhervatting, verzekeringen en uiterlijke verzorging. Zaken die vaak alleen iemand die ook kanker heeft (of heeft gehad), begrijpt. Daarom kan het zinvol zijn een inloophuis voor mensen met kanker bij u in de buurt te bezoeken.

Bekende inloophuizen bij kanker zijn: de Toon Hermans Huizen in Limburg en Brabant, de Palazolli-huizen in Zeeland, het Vicki Brownhuis in Den Bosch, het Taborhuis in Nijmegen, de Eik in de regio Eindhoven, Stichting de Honingraad in Breda en diverse Roparunhuizen in het hele land. CZ Zorgservice kan u meer informatie geven over lotgenotengroepen, patiëntenverenigingen en inloophuizen.

 

IPSO kanker (Instellingen PsychoSociale Oncologie)

IPSO is de brancheorganisatie voor instellingen voor psychosociale oncologie. Op de website vindt u een overzicht van de inloophuizen en therapeutische centra per provincie. Tot de aangesloten instellingen behoren therapeutische centra binnen de psychosociale oncologie en inloophuizen voor mensen die te maken hebben met kanker. IPSO ondersteunt deze organisaties zodat zij daadwerkelijk bij kunnen dragen aan een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen die te maken hebben met kanker. Bij IPSO inloophuizen kunnen mensen met kanker en hun naasten terecht voor een goed gesprek, informatie, creatieve activiteiten, lotgenotencontact, workshops rond thema's als bijvoorbeeld 'omgaan met vermoeidheid bij kanker' of 'gezond eten en koken'. Bij de inloophuizen kan men zonder afspraak binnenlopen.

IPSO Therapeutische centra bieden professionele psycho-oncologische zorg door psychologen en therapeuten, die zich gespecialiseerd hebben in de begeleiding van mensen met kanker en hun naasten. Deze zorg richt zich op het ondersteunen van mensen in het omgaan met de gevolgen van de ziekte kanker in hun leven..

 

Inloophuizen bij kanker - twee ervaringen

'In het Inloophuis bent u te gast in een gezellige en huiselijke omgeving. Het is een huis om gewoon even in-te-lopen. Een plek om op verhaal te komen of je verhaal te vertellen. Inloophuis ‘Leven met kanker’ is een plaats voor lotgenotencontact. Er wordt een gevarieerd activiteitenprogramma aangeboden, deelname is gratis. De gastvrouwen, gastheren en creatieve vrijwilligers werken vanuit de visie: ‘door kanker bewust leven’. Alles is erop gericht om u te laten ervaren hoe u ondanks uw ziekte midden in het leven kunt blijven staan. En hoe u daarin de balans kunt (her)vinden. Partners, familieleden en vrienden van mensen met kanker kunnen altijd met hun vragen en ervaringen in het Inloophuis terecht. Want ook voor hen heeft de situatie immers ingrijpende gevolgen.

Inloophuis ‘Leven met kanker’ heeft een ‘Heerenkamer’ ingericht, speciaal bestemd voor onze mannelijke gasten. Kanker verandert uw leven. Niets is meer zoals voor de diagnose. Alles wat met lange termijn heeft te maken, verliest aan belang. U wilt herstellen en daarna gewoon verder leven. Niet meer die hectiek van voorheen, meer aandacht voor het gezin, genieten van elke minuut en aandacht voor echte vrienden. Van lotgenoten kunt u horen hoe die dat voor elkaar kregen. Stoere, maar ook ontroerende verhalen. U kunt elkaar steunen door naar elkaar te luisteren. U kunt met elkaar genieten van uw favoriete muziek, schaken en vele andere activiteiten. De ‘Heerenkamer’ is elke 1e en 3e dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Onze gastheren ontvangen u graag.

Er is bij het Inloophuis volop gelegenheid om creatief bezig te zijn, te ontspannen en te bewegen. Er zijn workshops schilderen, creatief schrijven, bloemschikken, computerles, herstel en balans, welnessverwendagen, kortom te veel om op te noemen. Informatie over het aanbod aan activiteiten vindt u in het activiteitenprogramma.
Marjan Dogger
Door

Marjan Dogger

op 10 Jan 2017

Sinds april ben ik als muziekagoog vrijwilliger in het Inloophuis Helianthus in Dordrecht. Zingen en muziek maken zijn mooie middelen om het welbevinden te bevorderen. Het levert positieve energie op, merk ik.

ellen berens
Door

ellen berens

op 31 Jan 2013

Dag, mijn ervaring met inloophuis De Eik in Eindhoven is zeer positief. Ik heb 10 jaar een Non-hodgkin lymfoom en heb regelmatig het inloophuis bezocht ook om activiteiten te doen. Je kan er vooral jezelf zijn, ongedwongen zijn en plezier hebben met elkaar.Voor lotgenoten ben ik een blog gestart over mijn omgaan met kanker www.gelukkigbewust.nl welkom!

Reactie plaatsen