Complementary Additive Medicine (CAM) bij kanker

 

CAM staat voor Complementary Additive Medicine bij kanker oftewel complementaire en alternatieve geneeswijzen bij kanker.


 

Een Europese website met informatie over Complementary Additive Medicine en kanker  16 feb 2008 | Frits van Dam | Laatste wijziging: 8 apr 2009

Recent is er op initiatief van de Zwitserse Kankerbestrijding een Europese website gelanceerd waarin overzichten worden gegeven over alles wat met Complementaire en Alternatieve Behandelwijzen (CAM) en kanker in Europa te maken heeft. De website is gefinancierd door de Europese Unie. Het project is te vinden op http://www.cam-cancer.org

 

Kanker

In dit project wordt een aanzet gegeven voor een Europees gezaghebbend netwerk van experts op het gebied van kanker en CAM. Uiteindelijk doel is om clinici in Europa goed te informeren zodat zij patiënten optimaal kunnen voorlichten. Tot nu toe is er een beperkt aantal samenvattingen verschenen. Er wordt op de website veelvuldig verwezen naar de samenvattingen op de website van de National Center for Complementary and Alternative Medicine (http://nccam.nih.gov/health), die inderdaad uitgebreider en informatiever zijn dan de samenvattingen op de Europese website.

 

Complementary Additive Medicine

Het meest interessant is echter de uitvoerige verslaglegging van een onderzoek in een groot aantal landen in Europa naar de wijze waarop de wetgeving over Complementary Additive Medicine in deze landen geregeld is en de wijze waarop vergoeding plaats vindt. Ten slotte wordt een overzicht gepresenteerd van de prevalentie en de aard van het gebruik van CAM door kankerpatiënten in verschillende landen in Europa.

Toch ben ik bang dat dit lovenswaardige initiatief eigenlijk al een zachte dood gestorven is doordat verdere financiering ontbreekt. Dat is jammer omdat, zoals wij bij de VtdK in toenemende mate merken, kwakzalverij grensoverschrijdend is. Russische, Duitse, Belgische, Italiaanse, Kroatische en Ierse kwakzalvers hebben ons land al ontdekt. En werkt onze eigen Jomanda niet grensoverschrijdend? Een centraal informatiepunt in de vorm van een website is geen overbodige luxe.

 

Medische Faculteit Zürich staat pal voor CAM

Het Zwitsers manifest over complementaire behandelingen
  • 15 aug 2009 | Frits van Dam en Jan Willem Nienhuys | Laatste wijziging: 24 mrt 2010

Op woensdag 8 juli 2009 verscheen er in Neue Zürcher Zeitung een opvallende advertentie. Twaalf (oud-)dekanen van de medische faculteit van de Universität Zürich spraken hun verontrusting uit over de gevolgen van een volksraadpleging over complementaire behandelwijzen.

In een referendum op 17 mei 2009 hadden de Zwitsers met tweederde meerderheid uitgesproken dat de overheid 'volledig rekening moest houden' met de complementaire geneeskunde (CAM). Het was duidelijk dat de actievoerders die op het referendum aandrongen zelfs vonden dat alle alternatieve geneeskunde thuishoort in de basisverzekering.

 
Herman
Door

Herman

op 13 Jan 2019

Alternatieve geneeskunde is in vroeg stadium van bepaalde kankers zeer aanbevolen, zeker bij komplete verwijdering van poliepen, in plaats van zeer ingrijpende operaties die de kwalitijd van leven veel beinvloeden.

Reactie plaatsen