Schaduwwerk: het belangrijkste werk voor deze eeuw

Schaduwwerk: het belangrijkste werk voor deze eeuw

Onze schaduw is de bron van alle conflicten en al het geweld in de wereld. Daarom is het oplossen van onze schaduw / duisternis het belangrijkste wat we kunnen doen voor vrede in de wereld en voor de nieuwe aarde.


Pareltjes in de modder...


Maak eens een lijstje van namen van mensen waar jij je aan stoort.
Denk bijvoorbeeld aan vader, moeder, familieleden, schoonfamilie, collega's en politici.
Lees het lijstje nog eens over en zet achter elke mens de karaktertrek of het gedrag waar jij je aan stoort.
Kan het zijn dat dit iets is wat jij in jezelf niet toestaat; wat jij in jezelf niet in vrijheid kunt toestaan?


Je hebt bijvoorbeeld bij iemand genoteerd: "lui". Kan het dan zijn dat jij jezelf niet of misschien wel nooit toestaat om echt te luieren? "Ja, maar het is toch niet goed om altijd maar te luieren!", hoor je misschien in je hoofd. Dat klopt, het is niet goed om altijd te luieren, maar een evenwichtige afwisseling tussen je "inspannen" en "luieren" is gezond en voorkomt burnouts.

Of je hebt bij iemand anders staan: "hij liegt". Kan het zijn dat jij jezelf nooit toestaat om te liegen? "Nee natuurlijk niet", denk je misschien, "liegen is toch slecht!" Maar is dat ook zo? Of is het aangeleerd gedrag? Wanneer we bepaalde zaken sterk oordelen zijn we niet meer in staat om in vrijheid over die specifieke mogelijkheid te beschikken. Stel je voor dat iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis had, niet tegen de Duitsers had kunnen liegen...

Geen enkele eigenschap is per definitie slecht. Het hangt af van de omstandigheden. Vraag jezelf eens af bij de karaktertrekken die je hebt opgeschreven: in welke situatie(s) is het okay om zo te zijn?

Waar komen onze sterke triggers en oordelen vandaan? Die hebben hun wortels doorgaans in onze cultuur, in onze opvoeding en in traumatische gebeurtenissen. Schaduwwerk is je eigen schaduw gebruiken als een richtingaanwijzer naar jezelf toe en om je vervolgens meer te verbinden met díé stukjes in jezelf die je op je levenspad hebt verstoten of was kwijtgeraakt.


Laat gerust een reactie achter onder aan deze pagina.


Over de schrijver
hendrik herman fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
Joost
Door

Joost

op 11 Dec 2023

Geen enkele eigenschap is per definitie slecht? Wat te denken van gemeen zijn, harteloos of liefdeloos zijn, vals zijn, plezier hebben in andermans pijn? Ik kan dat niet plaatsen in het ‘schaduwwerk’. Hoe naar dit soort eigenschappen te kijken?

Henk vdf Fransen
Door

Henk vdf Fransen

op 14 Dec 2023

Dit is precies waar schaduwwerk over gaat. Dat we bepaalde dingen zo vanzelfsprekend slecht vinden dat we ze onderdrukken in onszelf waar ze een eigen leven gaan lijden/leiden en van daaruit ongewild hun werk doen.

Reactie plaatsen