Page content

Video: 16% van de reguliere behandelingen blijkt niet te werken

Video: 16% van de reguliere behandelingen blijkt niet te werken

Reguliere behandeling combineren met alternatief

Beste mensen,

Ik streef naar 1 geneeskunde die het beste uit alle geneeswijzen verenigt ten dienste van de patiënt. De neiging bestaat echter om alles wat niet regulier is af te doen als kwakzalverij. In deze video leg ik uit hoe die gedachtegang de patiënt tekort doet:

Deze video dateert van 2016. Ik was toen als arts geregistreerd. Sinds begin 2018 ben ik uitgeschreven uit het BIG-register en ben ik niet-praktizerend arts.

Laat onderstaand jouw mening of reactie achter

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

4 reacties op “Video: 16% van de reguliere behandelingen blijkt niet te werken


Door Nicole Slootheer op 11 augustus 2016

Positief geluid. Jammer dat je niet concreter bent t.a.v de 16 procent die bewezen niet werken en toch nog voorgeschreven worden. Zoiets roepen is te makkelijk. Die tijd is voorbij. Een echte open discussie kan alleen als je man en paard noemt. Ik ben zelf een alternatief therapeut en sta aan jouw kant. Maar als je echt serieus genomen wilt worden door de z.g. Wetenschap moet je met goede arguMenten en voorbeelden komen.


Door Henk Fransen op 23 december 2018

Artsen geven je graag de indruk dat hun behandelingen wetenschappelijk onderbouwd zijn en dat alternatieve therapieën dat niet zijn. De realiteit is helaas anders. Het gezaghebbende medische tijdschrift British Medical Journal heeft een onderzoek laten uitvoeren naar vijfentwintighonderd van de meest voorgeschreven reguliere medische behandelingen en medicijnen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Clinical Evidence Handbook3:

• Slechts 12 procent van de voorgeschreven reguliere middelen heeft enig bewijs voor een gunstig effect.
• 23 procent heeft slechts een zeer zwak bewijs voor enig gunstig effect.
• 16 procent van de voorgeschreven medicijnen heeft geen effect of zelfs een negatief effect.
• En voor 49 procent van de voorgeschreven reguliere medicijnen blijkt dat niet bekend is wat voor effecten ze hebben.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de video ‘Het evidence beest’ van Yvo Smulders, hoogleraar interne geneeskunde aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Tijdens het NTvG Podium van 11 januari 2012 pleitte hij voor een realistische kijk op bewijsvoering in de geneeskunde:
https://genezendvermogen.nl/het-moet-wetenschappelijk-bewezen-zijn/#more-4155, of google op ‘Yvo Smulders’ en ‘Evidence beest’.

Met vriendelijke groeten,
Henk Fransen


Door Rens op 26 december 2018

Voor een alternatief therapeut vind ik je erg rationeel. En dat raakt nou net de kern van zijn betoog. Ik zou echt niet weten waarom hij niet mag zeggen wat hij ervaart. Ik heb geen harde feiten nodig hoor.


Door Ria Verhoeks op 25 december 2018

Op deze manier is vaak veel meer te bvereiken maar vaak de uitspraak door artsen we kunnen je beter maken.
Dit moet veel meer nasr buiten komen en dat het ook vergoed kan worden door de zorgverzekeringen al is het maar gedeeltelijk we betalen er genoeg voor.

Plaats een reactie


*