Visualiseren bij kanker – chemotherapie of bestraling

Onderstaand volgt een tekst over houd je jezelf niet voor de gek met visualisaties bij kanker. Daarnaast krijg je aanwijzingen over het oefenen met deze visualisaties en ook over het maken van visualisaties bij bestraling en/of chemotherapie bij kanker

Houd je jezelf niet voor de gek met deze visualisaties bij kanker?

Sommige mensen vinden het in het begin moeilijk om met hun eigen visualisatie te werken omdat ze het gevoel hebben dat hun visualisatie niet klopt met de werkelijkheid. Ze hebben het gevoel dat ze zichzelf voor de gek houden door te visualiseren. Hun dokter zegt bijvoorbeeld dat hun tumor groeit, terwijl zij zich voorstellen dat hij kleiner wordt. Of ze stellen zich voor dat ze helemaal gezond zijn, terwijl ze zich op dat moment juist ziek voelen.

Het klopt dat je visualisaties niet stroken met de werkelijkheid. Sterker nog, het is zelfs de bedoeling dat ze dit niet doen. Want je visualisaties zijn namelijk een creatieve daad om je lichaam te beïnvloeden en aan te sporen in de richting van herstel. Je kunt het vergelijken met een topsporter die zich voorstelt dat hij gaat winnen. Hij heeft op dat moment nog helemaal niet gewonnen en misschien heeft hij zelfs sterke opponenten, maar onderzoek laat ons zien dat de gevoelens van kracht en vertrouwen die de topsporter aan zijn visualisaties ontleent zijn kansen op een overwinning groter maken.

Lees deze tekst ‘Visualisaties bij kanker’ nog eens over en bedenk daarna je eigen visualisaties. Neem alle tijd om beelden te ontwikkelen dat bij je passen en die je gevoelens van macht geven.

Visualisaties bij kanker dagelijks oefenen

Je kunt deze visualisatie meerdere keren per dag oefenen. Verzamel de komende tijd plaatjes, teksten, boeken en films die je visualisatie ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld een haai als symbool gekozen voor je immuuncellen, en stel je je voor hoe deze haai de kankercellen als bloedende stukken vlees op grote afstand ruikt, er automatisch naartoe getrokken wordt om ze vervolgens koelbloedig te verslinden, verzamel dan plaatjes van haaien of kijk documentaires over haaien op discovery channel. Dit zal helpen je er meer en meer in in te leven. Daardoor zal je visualisatie steeds sterker voor je gaan voelen. Het ideaal is dat je de bijbehorende gevoelens van kracht en controle niet alleen tijdens het oefenen voelt, maar dat je ook overdag meer en meer het gevoel krijgt dat jij invloed uit kunt oefenen op je proces. Zoals de man met de visualisatie van een roofvogel. Zijn visualisaties betekende een omslag in de manier waarop hij zich opstelde in zijn ziek zijn.

Aan het eind van elke visualisatie is het belangrijk dat je je voorstelt dat je gezond bent en dat je je doelen in het leven bereikt. Neem hiervoor de tijd, het is een belangrijk onderdeel. Sta stil bij je diepste wensen en bij datgene waarvoor je leeft. Sta jezelf vervolgens toe dit te beleven alsof het nu gebeurt. Dit bleek een belangrijke vaardigheid van mensen die concentratiekampen overleefden. Zij namen geregeld de tijd om te dagdromen over hun diepste wensen. Het beleven van deze innerlijke beelden hield hen op de been en hielp hen telkens weer nieuwe krachten te vinden en op te laden.

Visualisaties bij kanker – chemotherapie of bestraling

Tot slot wil ik nog de optie bespreken dat je chemotherapie of bestraling krijgt. Deze behandelingen kun je ook in je visualisaties betrekken. Hoe doe je dat? Sommige mensen hebben het gevoel dat je met de chemo het lichaam vergiftigd en dat je met bestraling het lichaam verbrand. Dat zijn geen behulpzame beelden. Wanneer jij ook dit soort beelden mocht hebben, laat ze dan los en vervang ze door nieuwe beelden die je juist kracht schenken. Zo had ik een cliënt die operatie, bestraling en chemo zag als geschenken van God en hij vertelde me hoe graag hij daar gebruik van wilde maken. Denk jij dat deze man zijn behandelingen anders beleefde dan de daarvoor genoemde personen?

Onderzoek toont aan dat mensen met kanker die hun chemotherapie als een bondgenoot zien, minder bijwerkingen hebben dan mensen die hun chemo als bedreigend ervaren. De beste resultaten worden bereikt wanneer je je behandelingen voorstelt als een vriend die je helpt en die samen met je immuuncellen alle kankercellen uitroeit en definitief orde op zaken stelt in je lichaam.

Hetzelfde kun je je voorstellen bij een eventuele operatie, bestraling of hormoonkuur. Ontwikkel een beeld voor deze behandelingen dat je moed geeft, verwelkom het als een bondgenoot in je lichaam kunt en trek samen ten strijde om te overwinnen.

Wanneer je meer wilt leren over het gebruik van visualisaties kan ik je van harte het boek Op weg naar herstel van Dr. Simonton aanraden.
Reactie plaatsen