Visualisaties bij kanker – invloed op het lichaam

Onderstaand volgt een stuk tekst dat de invloed van visualisaties bij kanker op het lichaam toelicht. Daarna krijg je een aantal richtlijnen om je eigen visualisaties te maken bij kanker.

Voor het optimaal uitvoeren van de visualisatietechniek zijn twee dingen van belang:
  • Op de eerste plaats dat je positieve mentale beelden leert ontwikkelen die je kracht geven en die je opladen.
  • Op de tweede plaats is het belangrijk dat deze beelden diep in je lichaam kunnen doordringen, vooral ook op de plek waar je kanker zit. Daarvoor is het belangrijk dat je leert hoe je je lichaam goed kunt ontspannen.

Het ontwikkelen van een positieve visualisatie bij kanker

Laten we met het eerste punt beginnen: het ontwikkelen van een positief mentaal beeld dat je kracht geeft. Er blijkt een verband te bestaan tussen een mentale voorstelling die je maakt, het gevoel dat dit beeld in je oproept en wat er in je lichaam gebeurt. Wanneer je bijvoorbeeld terugdenkt aan iets fijns of aan iets ontroerends dat je ooit hebt meegemaakt, kan het zijn dat die herinnering een fijn gevoel in je oproept en je lichaam zich een beetje ontspant of er misschien een kleine glimlach op je gezicht verschijnt.

De kracht van visualisaties

Dat kan zelfs gebeuren wanneer je je op dit moment niet zo vrolijk voelt. Dit laat de kracht van visualisaties zien. Ze kunnen de toestand van je lichaam veranderen in de richting die jij wenst. Medisch onderzoek laat zien dat de door visualisaties opgeroepen gevoelens geen oppervlakkig uitwerking op je lichaam hebben, maar er diep in doordringen. Gevoelens van vreugde, verdriet, kracht of hulpeloosheid veranderen niet alleen je lichaamshouding, je hartslag en je ademhaling, maar de gevoelens blijken tot op celniveau veranderingen in je stofwisseling te geven.

Daarbij blijkt dat bepaalde gevoelens een uitwerking hebben op een specifiek daarbij behorend orgaan. Laat ik je daarvan een voorbeeld geven. Wanneer je je in gedachten voorstelt dat je een halve citroen naar je mond toe brengt, zodat je het sappige zure sap begint te ruiken… en vervolgens deze citroen in je mond stopt… heeft dit geen invloed op je grote teen, maar juist op je speekselklieren.

Een gevoel als liefde daarentegen voel je niet in je speekselklieren, maar in je hartstreek (of misschien geeft het vlinders in je buik), en gevoelens van verdriet kunnen je een brok in de keel geven. Zo werken gevoelens dus uit op specifieke organen.

‘Welke gevoelens versterken dan mijn immuunsysteem?’ vraag je je nu misschien af.

Visualisaties die het afweersysteem bij kanker versterken

Medisch onderzoek laat zien dat gevoelens van kracht, macht en controle je immuunsysteem versterken en dat het de bijwerkingen van reguliere behandelingen, zoals chemotherapie of bestraling kan verminderen. De gevoelens van liefde, plezier en dankbaarheid die ontstaan wanneer je je sterk en veilig voelt spelen daarbij een belangrijke rol. Elke visualisatie bij kanker die je dus maakt om je sterker te voelen of om meer vertrouwen te ervaren zal een positieve uitwerking hebben op de werking van je immuuncellen.

De eenvoudigste manier om hiermee een start te maken is het in kaart brengen van je zogenaamde hulpbronnen. Een hulpbron is iets dat je kan helpen, iets dat je kracht geeft of iets dat liefde in je oproept. Denk daarbij bij voorkeur aan eenvoudige dingen, liefst dingen binnen je handbereik, zoals mooie muziek opzetten, een vriend of vriendin bellen, een boek lezen dat je goede gevoelens geeft, of je favoriete eten klaarmaken.

Zo’n opdracht klinkt je misschien kinderachtig in de oren, maar het is een beproefde methode. Bij onderzoek op mensen die extreme stress goed wisten te doorstaan, bleek dat deze mensen hun aandacht vaker dan anderen schonken aan dat wat hun kracht gaf.

Schrijf nu een aantal hulpbronnen voor jezelf op, dingen die jou een gevoel van kracht of vertrouwen kunnen geven. Breid deze lijst de komende weken geleidelijk aan uit. Ontdek meer en meer zaken die je kracht kunnen geven en oefen je dagelijks om deze hulpbronnen te gebruiken om je weer op te laden en je beter te voelen.

 

Reactie plaatsen