Page content

DE BESTE VERSIE – DE STEUNZIN

DE BESTE VERSIE – DE STEUNZIN

Deelpagina

Een belangrijk aspect van de cursus ‘Leef de beste versie van jezelf’ is de enorme extra inspiratie die kan ontstaan wanneer we onze ervaringen met elkaar delen. Deel daarom je ervaringen en lees die van anderen. Het heeft een magisch effect. Doe het vandaag nog!

Deel je ervaringen met de steunzin / moeiteloos leven

De steunzin is: ‘Het leven houdt van ………… (vul in: deze situatie/ervaring/persoon/mijzelf) precies zoals het is, en het leven steunt de situatie/ervaring/persoon/mijzelf in al zijn kracht en grootsheid.’

Of wanneer je wilt: ‘Ik houd van ………… (vul in: deze situatie/ervaring/persoon/mijzelf) precies zoals het is, en ik steun de situatie/ervaring/persoon/mijzelf in al zijn kracht en grootsheid.’

Heb je (al) iets bijzonders ervaren met het toepassen van deze zin? Of heb je voor jezelf iets ontdekt, een kleine nuance misschien, waardoor de steunzin nog beter voor je werkt? Heb je vragen misschien? Deel deze ervaringen dan onder aan deze pagina en lees mee met de ervaringen van anderen, zodat we van elkaar kunnen leren.

 

 

 

Wanneer je niet via Facebook wilt delen kun je helemaal onderaan de pagina, onder alle andere berichten, een reactie achterlaten.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

216 reacties op “DE BESTE VERSIE – DE STEUNZIN


Door Mieke Goossens op 2 januari 2020

Door het luidop zeggen van de mantra, kreeg ik ruimte in mezelf, een open -heid….


Door Henk op 3 januari 2020

Ja het gesproken woord is vaak ongemakkelijk, maar het heeft een extra scheppende kracht! Goed van je Mieke, dat je dat durft.


Door Anniek op 3 januari 2020

Ik merk in eerste instantie weerstand en boosheid als ik mijn eigen naam noem in de steunzin. Ik ben boos op de boosheid die ik voel. Na enkele keren herhalen verzacht dit gevoel en merk ik dat mijn boosheid er mag zijn en langzaamaan transformeert naar acceptatie. Heerlijk. Dank je wel!


Door Henk op 3 januari 2020

Ja het is een krachtige zin Anniek, en goed dat je de boosheid steunt! Boosheid is levenskracht en helpt ons te transformeren en de beste versie van onszelf te worden.


Door Pauline op 3 januari 2020

Dat vind ik bijzonder, ik herken dat, de boosheid en dan boos zijn omdat je boos bent en niet boos wilt zijn omdat het voelt als blokkade of sabotage van de mantra maar boosheid mag er dus ook gewoon zijn?..


Door Henk op 3 januari 2020

Jazeker, in essentie is boosheid levenskracht bedoeld om een nieuwe stap te zetten in ons leven. Wanneer we boosheid oordelen slaat die naar binnen in onmacht of wordt het agressie.


Door Truida op 3 januari 2020

De oefenvideo doet het niet bij mij 🙁


Door Henk op 3 januari 2020

Mogelijk door traag internet Truida? Wacht even of ververs de pagina.


Door Tineke op 3 januari 2020

Zo zeg, in 1e instantie merk ik niet zoveel van de steunzin. Toegepast op voorwerpen. Ik snap hem wel, maar vind het wat overdreven. Dan komt de oefening om hem uit te spreken voor iemand van wie ik houd. Meteen ben ik diep geroerd. Dit is mooi, ik neem mij voor om het dagelijks toe te passen, ook te oefenen op voorwerpen om te kijken of het daar ook veranderd.


Door Henk op 3 januari 2020

Neem de tijd om je de zin eigen te maken Tineke, dat hoort bij het proces. Goed dat je er nu al een bijzondere ervaring bij hebt!


Door Annelie op 3 januari 2020

Deze zin voelt als de essentie van de komende maand. Heb geen idee wat er nog meer komt….maar ben diep geraakt…


Door Henk op 3 januari 2020

Dat ga ik je nog niet verklappen :-), maar er komt nog meer moois


Door marijketwisk op 3 januari 2020

Reactie op steunzin is veel emotioneler wanneer ik begin met “ik houd van….” dan “het leven houdt van…. “. Hoe zou dat komen en wat werkt sterker?


Door Henk op 3 januari 2020

Werk in het begin met wat het makkelijkst voor je is Marijke


Door Anne op 3 januari 2020

Wat ’n prachtige mantra. Wow. Zeker toen ik het je hoorde uitspreken in je video. Brengt me gelijk meer mildheid, naar mezelf, naar de personen die me lief zijn. Met ’n glimlach op m’n mond, gaat ook gewoon vanzelf. Wonderlijk 🙂 Dank.


Door Henk op 3 januari 2020

🙂


Door Philippe op 3 januari 2020

Ja!


Door Henk op 3 januari 2020

Ja 🙂


Door Ton op 3 januari 2020

ik vind het moeilijk om mijn “steun” uit te spreken naar een dood voorwerp zoals bijv. een vaas, schilderij, stoel e.d. dit zijn voor mij ook de dingen waar geen “zaadjes” in zitten. dit in tegenstelling tot bijv een boom, plant of mens, waarbij bij mij dan wel meteen emoties en tranen omhoog komen


Door Henk op 3 januari 2020

Ga voor waar het voor je werkt Ton dan gaat het zich vanzelf uitbreiden… wanneer je heel moe bent wordt het makkelijker om blij te zijn met een stoel 😉


Door Jet op 3 januari 2020

het lukt me blijkbaar niet om te delen , waar moet ik dan op klikken ?


Door Henk op 3 januari 2020

Zo te zien lukt het je prima Jet, maar soms heeft het even tijd nog om te ‘verwerken’


Door Carla op 3 januari 2020

Hallo Henk, dank je wel voor deze cursus, ik ben er heel blij mee
Deze mantra raakte me diep, emotioneerde me en voelde direct zo kloppend. Als ik het naar een voorwerp uitspreek ontstaat er een gevoel van dankbaarheid. Als ik de steunzin naar mezelf toe uitspreek ontstaat er ruimte en een gevoel van hoop en vertrouwen. Tot ik onder de douche staat en er een stemmetje komt van : hoezo in al je kracht en grootsheid, dat ben je toch niet??? Er komt weer een oud patroon naar boven. Na een paar minuten realiseer ik me dat het leven ook van dat stemmetje houd precies zoals het is en laat ik de mantra daarop los. Dan kan ik weer wat milder naar mezelf kijken:)


Door Henk op 3 januari 2020

Stap voor stap Carla, niet te snel willen gaan, je bent al met de gevorderde oefening bezig 🙂


Door Marijke op 3 januari 2020

Dag Henk en anderen, Vorig jaar deed ik mee in het begin van het nieuwe jaar, nu aarzelde ik lang…op het laatste moment gebeurde er iets waardoor ik toch weer mee kon gaan doen. Ik ben langdurig mijn Zelf vergeten en daar komt nu verandering in. Ik heb veel operaties gehad de afgelopen jaren. Ik ben in 2001 bestraald, toen is de grote borstspier mee bestraald en de plastisch chirurg zei: Tja, dat kon ik na 20 jaar nog tegen dan zijn opeens die longblaasjes kapot. Mijn adem is dus een “dingetje” In aansluiting op het begin van deze ondersteuning Henk, ging mijn fysiotherapeut gisteren meteen mee met mijn nieuwe beweging. Hij had een ademoefening van Wim Hof( de iceman)voor mij uitgeprobeerd zodat ik mezelf toch kan uitdagen om verder te komen waardoor mijn lijf weer mee kan gaan werken. het leven loopt meteen synchroon met de dagelijkse vernieuwing. Mooi is dat. Dank je voor dit aanbod weer. warme groet, marijke


Door Henk op 3 januari 2020

Dank voor je moed om toch deze stap te zetten Marijke, daaruit blijkt je geloof in het goede in jezelf. Fijn ook dat je nu gelijk al wat ondersteuning ervaart.


Door Domnika Manova op 3 januari 2020

Ik heb net de video’s gezien en meteen voelde ik enorme rust van binnen. En daarna volgde de zachtheid wat in tegensteling is tot mijn normale houding (rigid tegen mezelf en altijd moet ). Ik voel me op dit moment lichter in mijn hoofd en mijn aandacht is bij mij ademhaling, niet omdat het moet, maar op een naturlijker manier.


Door Henk op 3 januari 2020

Fijn dat je vriendelijker reageert op jezelf Domnika.


Door Nicolle op 3 januari 2020

Bij mij komt verdriet naar boven als ik de steunzin voor mezelf uitspreek. Mijn man is twee maanden geleden aan kanker overleden en ik vind het heel lastig om alleen verder te gaan. Ik ben op zoek naar nieuwe doelen en een nieuwe manier van leven zonder hem omdat ik alleen door moet en nog niet weet hoe.


Door Henk op 3 januari 2020

Ja dat is begrijpelijk Nicolle, de steunzin ondersteunt het rouwproces waar je inzit en het verdriet is daar deel van. Wees mild voor jezelf en tijd is een belangrijke factor in het verwerken van verdriet.


Door Yris op 3 januari 2020

De steunzin heb ik jaren geleden ook gebruikt bij de spiegologie. Toen was het voor mij een zinnetje, maar nu begint het te werken in mijzelf. Het is fijn om het naar mensen uit te spreken waarvan ik hou. Ik heb het ook gedaan naar overleden personen en het leven vervangen door universum. Dat bracht verdriet naar boven wat ook goed was om te voelen. Dit alles brengt mij steeds dichter bij mezelf, Heel mooi om te ervaren. Een serene rust. Dankjewel Henk.


Door Henk op 3 januari 2020

Welkom terug in de wereld van de spiegelogie Yris! Geniet ervan.


Door Jacqueline op 3 januari 2020

Tijdens het uitspreken van de mantra voel ik een rust en zachtheid in mij. Ik had de timer op 10 minuten gezet en heb eerst heel bewust stilgestaan bij de dingen in mijn omgeving terwijl ik de mantra sprak. Daarna de mantra voor mijn dierbaren en mijzelf uitgesproken. Het leven vervangen door ik voelt fijner. Dankjewel Henk voor deze fijne oefening.


Door Henk op 3 januari 2020

Ja de ik-vorm is krachtiger, maar niet voor iedereen direct toegankelijk. Dus gewoon doen wat het lekkerste voelt.


Door Monique Geerlings op 3 januari 2020

Van deze steunzin wordt ik blij en ga ‘m toepassen! Het voelt voor mij als een onvoorwaardelijke steun voor alles en iedereen hier op aarde.


Door Lea Thijssen. op 3 januari 2020

Hoe krijgen jullie een reactie zichtbaar. Mij lukt het niet


Door Marieke op 3 januari 2020

Het lukt me niet om de 2 zinnen hardop uit te spreken dus doe ik het in gedachten, maar ik neem aan dat het wel de bedoeling is om ze hardop uit te spreken. Dit is wel een hele krachtige oefening ja. Fijn de manier waarop je dit allemaal doet en uitlegt op de video’s Henk!


Door Henk op 3 januari 2020

Doe wat het makkelijkste is Marieke, wanneer het in gedachten makkelijker is doe je dat.


Door Lea Thijssen. op 3 januari 2020

Hoe krijgen jullie een reactie zichtbaar. Mij lukt het niet


Door Henk op 3 januari 2020

Het lukt je wel :-). Misschien nadat je je reactie hebt verstuurd even wachten of de pagina nog eens verversen


Door Marijke T. op 12 januari 2020

Hoi Lea,
Je activeert de link “reageren op reacties van de steunzin” en dan opent zich de pagina en moet je naar beneden scrollen om bij de reacties te komen. Hoop dat je hier iets aan hebt…succes het gaat je vast lukken.


Door Liesbeth op 3 januari 2020

Bij het luisteren en opzeggen van de mantra voel ik energie door mijn lichaam stromen, waar ik blij van wordt.
Ik gebruik beide zinnen.
Heb voor mijn gevoel het idee, dat door de 2de zin mijn hart zich opent voor de persoon aan wie ik de mantra stuur. Dat heb ik nooit zo gevoeld. Het vervuld mij met dankbaarheid.


Door Henk op 3 januari 2020

Enjoy!


Door Britt op 3 januari 2020

Ik paste de oefening eerst toe op een bos tulpen en daarna op een boeddhabeeldje. Ik merkte toch dadelijk een gedachte in mezelf op: dat het makkelijker gaat met ‘levende’ dingen dan met ‘onbezielde’ voorwerpen. En dan hoor ik je wat later zeggen: ALLES in het Universum leeft: dingen, personen, jijzelf …. Plots dacht ik toen ook aan Ho’oponopono (een welkome herinnering ;o) waar ik me een tijd in verdiept heb en hoe ik het zo mooi vond dat dr Hew Len, voor de start van een lezing, de zaal in ging om de stoelen, de tafels, de lampen te bedanken en te zeggen: ik hou van je! En ook naar mezelf toe en anderen …. prachtige mantra!


Door Henk op 3 januari 2020

Klopt Brit. En met sommige levende zaken hebben we vaak ook moeite, bijvoorbeeld met een ex-man of vrouw, iemand die ons pijn heeft gedaan, misschien Trump of Poetin, en noem maar op. Toch kan alles (open duur) een mogelijkheid zijn voor ons hart om uit te stralen, net als de zon die op alles schijnt.


Door erna op 3 januari 2020

Hoi iedereen, wat een mooi begin van het nieuwe jaar en zoals het voelt een nieuwe tijd so wie so met deze cursus. Heb al veel ervaren maar heb ook een vraagje over de steunzin: zoals ik de laatste zin lees zou ik denken dat het volgende wordt bedoeld: ‘Het leven steunt mij, het leven in al zijn kracht en grootsheid.’ Maar als ik de tekst op de website lees en de video’s luister lijkt er bedoeld te worden dat het leven mij steunt in al mijn kracht en grootsheid. ‘ Klopt dat ?


Door Henk op 3 januari 2020

Ja, dat laatste Erna


Door erna op 3 januari 2020

interessant wat deze 2 zinnen bij mij teweeg brengen; Bij ‘het leven steunt mij in al mijn kracht en grootsheid’ voel ik dat ik opricht, borst vooruit maar verlies ook mijn gronding/aarding.
als ik zeg: ‘het leven steunt me altijd’ merk ik dat ik me meer omhoog opricht en minder borst vooruit en tegelijkertijd ervaar ik rust en gronding. ik ga het verder onderzoeken, ben benieuwd wat het me nog verteld.


Door Carolien op 3 januari 2020

Prachtig, de westerse mantra. Ik vind het heerlijk om hem te gebruiken met mijn kinderen en kleinkinderen als onderwerp. Dan voel ik de kracht en het vertrouwen en de liefde.
Maar als ik hem op mijzelf toepas komt er een groot ongeloof boven, dan geloof ik er niks van en ben kwaad op het leven. Hopelijk brengt oefening hier verandering in, dat zou erg fijn zijn.


Door Henk op 3 januari 2020

Daarover ga je de komende lessen meer leren Carolien, voor dit moment is het genoeg om te genieten van je open hart wanneer je aan je (klein)kinderen denkt.


Door t op 3 januari 2020

Lieve Henk, mijn man en ik deden die mantra al 30 jaar maar.dan alleen voor mensen,we hadden het in 1990 geleerd van een Amerikaan,Arnold Patent. , hij was ietsje anders nl.Henk,onvoorwaardelijk houden van jou en steunen wij jou precies zoals je bent in al je kracht en grootsheid en onbeperkte mogelijkheden. De Engelse versie: we unconditionally love and support you just the way you Are in all Your power and magnificence.Het is heel krachtig en ik ga het nu ook voor alles gebruiken.Geweldig wat je allemaal doet, ik ben er heel blij mee en hoop door de cursus veel verbetering in mijn miniset te krijgen. Dank je wel.wilma


Door Henk op 3 januari 2020

Veel succes Wilma, en voel je vrij om gewoon de jou bekende zin te gebruiken wanneer die beter voelt.


Door elly brugman op 5 januari 2020

ik zit niet op socialmedia. Ik hoop dat dit ook overkomt. Oefenend met de steunzin merkte ik dat ik meer liefde ging voelen in mezelf, het werd ook leuker en ik kon van zowat wel alles houden. Ook met een nare ervaring geoefend, — mijn portemonnaie kwijtgeraakt vandaag — hielp het me om er wat rustiger van te worden. Kijken hoe dat verder gaat.


Door Nura op 3 januari 2020

Bij mij wordt het gevoel van erkenning en Verbondenheid steeds sterker 🙂


Door Agata op 3 januari 2020

Het was heel fijn om de mantra naar mijzelf uit te spreken. Ik voelde mij groeien, werd vervuld met vertrouwen, blijdschap en rust. Het lijkt net of ik heel de dag op een roze wolk heb doorgebracht… Interessant! Dank je wel Henk! Ik heb gelukkig mijn man ook zo ver gekregen om samen aan de cursus mee te doen. Ik hoop Henk dat je het niet erg vind.


Door Henk op 4 januari 2020

Nee dat maakt me juist blij!


Door Sophie op 4 januari 2020

Goedemorgen,
Ik heb gisteren de hele dag door de zin gezongen. Op de melodie van Alle Menschen werden Bruder. Het werd een blije dag met open hart en glimlach. Heerlijk!Door Henk op 4 januari 2020

Mijn Emoji’s worden kennelijk niet getoond, maar je bericht geeft me ‘a BIG SMILE’


Door Bert Stam op 4 januari 2020

Bij het doen van de oefening merkte ik op dat dit aansluit bij wat ik 30 jaar geleden heb gelezen in “Zen en de kunst van het boogschieten”. Daarin werd beschreven dat bijv. een pottenbakker in het Oosten eerst zijn klei bestudeert en voelt wat er voor voorwerp in zit. Dan gaat hij aan de slag om dat van die klei te maken. Ik besef nu dat hij dus aansluit bij het Leven. Op deze manier helpt de pottenbakker bij het manifesteren van wat de klei wil worden. Dat vind ik een mooi inzicht voor vandaag. Haola.


Door Henk op 4 januari 2020

Mooi verwoord Bert!


Door Philippe op 4 januari 2020

Henk. Hoe is de kiespijn? Mooi voorbeeld overigens en doorgaan op ‘negatieve’ zaken. Hoe om te gaan met moord, oorlog, etc? Puur dan focussen op het gevoel dat het teweegbrengt?


Door Henk op 4 januari 2020

Mijn kiespijn is over Philippe (het was begin november). En ja steun van je kunt en wanneer iets niet lukt steun je jezelf (en het feit dat je dat ‘iets’ dus nog niet van harte kunt steunen).


Door Richarda op 4 januari 2020

Goeiemorgen allemaal. Bijzonder om jou verhaal over omgaan met de kiespijn te horen Henk. Dank je wel !!Geeft mij op de een of andere manier ruimte meer mezelf te durven/ kunnen zijn, laten zien .
Bij de steunzin oefening voel ik met voorwerpen weinig of niet. Die laat ik nu even.Personen waar ik van houd juist veel :-).
Voor mezelf voelde ik een schrap zetten/weerstand en heb dat even los gelaten.Totdat ik vanmorgen vroeg wakker werd met een bekend gevoel, onrust en pijn tussen mijn schouderbladen. Spontaan begon ik de steunzin te doen eerst met de namen van mijn kleinkinderen en daarna voor mezelf en de onrust. Zo mooi, er kwam rust in mij en ik heb nog weer heerlijk n uurtje geslapen. Ik word er blij van 🙂 Geeft moed en kracht !!


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Goed bezig Richarda!


Door Emilia op 4 januari 2020

Prachtige mantra! Het ontroerde me en ik voelde…..ook ik heb een plek! mijn plek….hoef het niet te verdedigen…..het is goed, precies goed, ik voel grote dankbaarheid!


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Fijn Emilia!


Door Marijke op 4 januari 2020

Jouw kiespijn sluit aan bij mijn worsteling om beter te leren ademen. Ik voel dat ik tevreden moet zijn met 5 of 10 seconden meer in plaats van anderhalve minuut die andere mensen kennelijk voor elkaar kunnen krijgen na een keer oefenen met de ademoefeningen van Wim Hofman.Ik kon vandaag MAAR 30 seconden niet ademen en het raakt mij dat ik voel dat dat voor nu genoeg is en helemaal oké. De steunzin werkt hier koesterend en verzachtend. Fijn.


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Mooi zo Marijke! Koesterend en verzachtend is per definitie dieper en meer ontspannen ademhalen, dus dat lijkt me helemaal de goede richting.


Door Andy (man Agata) op 4 januari 2020

Henk, mijn eerste reactie op jouw video’s was : daar heb je weer zo’n kerel, met aalgladde praatjes etc. Echter, inmiddels beland op dag 4 moet ik mijn reserve richting jou en de cursus bijstellen en beginnen de eerste vormen van enthousiasme zich te melden. Ik loop nog niet de polonaise, ook al wonen we in Polen, maar de eerste mondhoeken beginnen te krullen en de mantra is inmiddels verinnerlijkt, dus wie weet ga ik het einde van de cursus halen. Daar gaat het uiteraard niet om, daar het niet gaat om het doel, maar de weg ernaartoe. Bij de start leek het op een doodlopend straatje, nu zit ik op de eerste col van 9% en de eerste afdaling moet nog komen…………..De Mantra zit in mijn bidon, daar snoep ik zo nu en dan van als het verzet te hoog staat. Henk, hopelijk beland ik niet in de bezemwagen voor 31-1, en als dat zo is dan houdt het leven ook dan van mij, toch ? Voorlopig fiets ik nog even mee richting finish en geniet van de vergezichten door jou aangeboden !


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Best bijzonder dan dat je de cursus uberhaupt hebt aangeschaft Andy! :-)), hou me op de hoogte of je de finishlijn gaat halen.


Door Judith op 4 januari 2020

Blij word ik van het oefenen met de steunzin. Hart gaat meer open, compassie neemt toe alsof er iets smelt vanbinnen. Een vrolijke snaar wordt geraakt. Zo was het de afgelopen dagen. En wat ben ik blij met de video van vanmorgen over de kiespijn. Sinds gister overvallen door behoorlijke heftige rugpijn. Het lijkt in brand te staan, straalt uit. De video raakte me gelijk en opende ook een latent verdriet toen Henk zei, het lichaam heeft iets te zeggen, hè het wil aandacht. En ik besef hoezeer ook ik van de pijn weg wil, het ging toch zo lekker! En weerstand tegen de weerstand haha. Maar mijn lichaam spreekt een andere taal en door de steunzin begin ik contact te maken, ieder moment opnieuw, met wat er is. Heb verschillende keren de steunzin uitgesproken naar mijn pijn, naar mijn rug en er komt echt antwoord terug, heel subtiel. In een gevoel, een deur die op een kiertje gaat. Ik vind het echt een inspirerende uitdaging om het anders te doen. Dank


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Chapeau Judith, dit is hoge school werk!


Door Annemarie Gulikers op 4 januari 2020

De steunzin……voelt mooi, krachtig, raakt me. Kern van alle bestaan. Geeft alles zin en betekenis. Verbinding met de Bron, waar al-wat-is z’n oorsprong vindt. Ik merk ook n zekere moeite of afstand dit ten volle te beseffen, ervaren en te ZIJN, 24/7. Ook dat mag er zijn. Tijdens de video, bij de aandacht naar mezelf en mijn naam……voelde ahw als een soort geboorteakte. Ik heb de grond van mezelf in mijn bestaan nog nooit zo diep beseft. Ja, ik mag de plek innemen die ik ben.


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Dat klinkt groots Annemarie, mooi, én wees ook blij met kleine dingen. Dat is een belangrijke sleutel naar ‘blijvend gevoel’.


Door Gerrie op 4 januari 2020

Gisteren onrust in mezelf: er was iets in de mantra wat ik niet verstaan kon… maar wat? Het had/heeft te maken met: het Leven steunt jou in al JE kracht en glorie”… ergens anders hoorde ik: “het Leven steunt jou in al ZIJN kracht en grootsheid”… dat kon ik beter verstaan…immers het Leven IS kracht en grootsheid. Ik heb vannacht de zin toegepast op wakker liggen door “overlast van een ander”.. maar het klopte eerst niet, want ik was hartstikke boos op die ander…toen de zin gezegd: “ik houd van … precies zoals die is”… wow wat een weerstand: het voelde namelijk heel onoprecht… Daarna eerst mezelf gesteund in het gevoel van boosheid (dat mocht er zijn: NIEUW!! Nog niet eerder boosheid in mezelf toegestaan!) en daarna kon ik het wel (iets makkelijker!!) zeggen naar die ander toe omdat er (voelbaar) ruimte was gekomen. Jouw kiespijn video heeft me bevestigd in de ervaring van vannacht maar toch blijft de bovenstaande verwarring wat hangen…. Het Leven steunt toch in al zijn kracht en grootsheid?”… en daarmee dan “het Leven in mij steunt…”??!!!


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Probeer het allebei een paar dagen uit Gerrie en ga dan verder met de zin die het beste voelt.


Door Els op 4 januari 2020

In het kader van ‘doe eens iets anders’ deel ik ook wat 🙂
de steunzin geeft mij het inzicht dat ik vaak aan het ‘werk’ ben en mezelf doelen stel om me beter, sterker, vrolijker etc te voelen. Dat maakt dat ik de huidige situatie afwijs en daardoor ook mezelf. Een confronterend maar mooi inzicht wat me raakt. Het geeft motivatie om door te gaan met de steunzin en me te vereenzelvigen met hoe mijn situatie nu is en ook dankbaar te zijn. Namasté


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Goed bezig Els!


Door Marijke op 4 januari 2020

Vanmorgen andere route gefietst, bij vreemde mensen aangebeld met als gevolg een goed gesprek en veel de steunzin uitgesproken na het vernemen van overlijden van goede vriendin. Het helpt me echt om helder te blijven met een positieve kijk op de dingen. Ik word blij van de filmpjes en zie er naar uit om de nieuwe te mogen zien! ☺️


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Heel fijn om te lezen Marijke, je zit al in flow!


Door Monique Geerlings op 4 januari 2020

Vanmorgen gewandeld in de natuur bij Arnhem/Ede, grote runderen bij het pad waar ik langs moet, wat nu! Voel een angst opkomen in mijn zonnevlechtgebied en denk aan de steunzin. Ik ga het nu anders doen, Ik ga er niet met een boog omheen maar spreek de steunzin voor mijzelf en daarna voor die grote stier die langs het pad staat. Er gebeurt iets van binnen, het angstgevoel is minder aanwezig (milder) en ik loop rustig langs de stier. Hij kijkt mij even aan en gaat daarna rustig door met eten 🙂 Ik voel me helemaal trots en blij als ik er voorbij ben.


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Oh help Monique wat doe je nu!! :-)))


Door Robert Bellekens op 4 januari 2020

mag ik “leven ” vervangen door kosmos of universum


Door Robert Bellekens op 4 januari 2020

Het UNIVERSUM (of kosmos) houdt van Robert precies zoals ik ben…en het UNIVERSUM
(of kosmos ) steunt mijn ZIJN in al zen kracht en grootsheid.


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Als je er een lekker gevoel bij krijgt zou ik het zeker doen Robert.


Door Amelie op 4 januari 2020

De steunzin ” ik houd van. . . ” is al vertrouwd uit de cursus Life Challenge. De nieuwe wijziging “Het Leven houdt van. . . ” was eerst wennen, maar nu is daarmee direct de verbinding voelbaar met de grotere Intelligentie of de schepper ook naar het voorwerp toe of de persoon waar de steunzin naartoe gaat. Dankbaarheid en enthousiasme voelbaar als een sprankeling


Door Irene van der Hulst op 4 januari 2020

Lieve allemaal en Henk,
Ik had gisteren 3 januari een reactie geschreven maar ik vind hem niet terug in dit deel gebeuren. Heb kennelijk iets niet goed gedaan en probeer het nu weer. Wat mij enorm aanspreekt is het begrip ‘ moeiteloosheid’ . Bij mij komt het ‘moeten altijd vlug omhoog en daar wordt ik te moe van. Ik wil erg graag gaan voor meer liefde in mijn hart voor mezelf en anderen en alle dingen en ben benieuwd of de moeiteloosheid mij toevalt en dus het moeten afneemt.
Heb ook nog een vraag:: Henk je zegt dat in elk ding energie en info schuilgaat en dat in die info intelligentie zit. Hoe moet ik dat zien? Alle dingen worden door mensen gemaakt en hebben een doel, bijv. Om een tafel te maken. Dat is dus een plan wat de mens bedenkt. Jij bedoelt denk ik veel meer de intelligentie die je gelijk kan stellen met God of wat voor naam je er aan wil geven. Hoe verhoudt zich dat precies met elkaar die Goddelijke intelligentie en de intelligentie waarmee mensen bijv. iets creëren.? Hoop dat het nu aankomt. Tot morgen


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

In de natuur ligt de intelligentie van de schepping/schepper, in wat mensen hebben gemaakt de intelligentie van de mens en zijn ziel. Wanneer dingen aan de lopende band geproduceerd worden in de fabriek bevatten ze nog steeds de intelligentie van de uitvinder/ontwerper, maar de ziel gaat er meer en meer uit. Dus er zit intelligentie in alle dingen maar niet in alle dingen evenveel.


Door Marie-Josée op 4 januari 2020

De steunzin met ‘het leven’ en ‘ik’ vullen elkaar op een voor mij heel bijzondere manier aan: als ik de steunzin met ‘ik’ uitspreek, voel ik mijn eigen kracht en invloed op mijn omgeving ongeacht of het een persoon of voorwerp of situatie is. Spreek ik dezelfde steunzin uit met ‘het leven’, komt er voor mij een dimensie bij. Dan zie ik in gedachten van alle kanten energiestromen naar de persoon, voorwerp of situatie komen die allemaal steun geven. Ik doe het niet alleen, er is verbinding tussen al wat is en ik maak er deel van uit. De beide versies samen zijn voor mij een bijzonder waardevolle ervaring.


Door Henk Fransen op 4 januari 2020

Wat heb je dat mooi verwoord Marie-Josée, zo ervaar ik het ook!


Door Maggy op 4 januari 2020

De steun geeft letterlijk en figuurlijk steun zo voelt het, geeft vertrouwen, ontspant en geeft een soort gelatenheid.. Je hoeft niet alles zelf te doen!


Door annemiek op 4 januari 2020

Wat een mooie ervaringen allemaal!
Tot nu toe word ik er alleen maar emotioneel en een soort van verdrietig van, elke keer als
ik de steunzin gebruik. Ik merk ook dat ik me heel moe voel. Wie weet komt er nog een keer een gevoel van opgelucht: “Fijn…..ïk voel het ook zoals ‘de anderen’ het omschrijven! De aanhouder wint toch?!


Door Nura op 4 januari 2020

Annemiek, al jóuw gevoelens zijn toch ook goed… precies zoals ze zijn!! Hopelijk kun je daarin die opluchting vinden?
Warme groet, Nura


Door annemiek op 5 januari 2020

Aah Nura, zo kun je het ook zien! Dank voor je zinvolle reactie!!


Door Anniek op 5 januari 2020

Ha,ha,ha, ik heb het filmpje gekeken van les 5 over weerstand en verlangen. De steunzin werd weer besproken en ik heb hem nu makkelijk gemaakt. Er stroomt nu zoveel liefde uit mijn hart. Nu wil ik na het filmpje de oefening doen om op te schrijven waar ik weerstand tegen heb om bij mijn hartsverlangen te komen. Want door te oefenen ontwikkel je je verder. Maar er is nu zoveel liefde in mij, dat ik niets kan bedenken waar ik weerstand tegen heb. En ik merk dat ik daar ook niet naar op zoek wil gaan. Misschien wel bang om die overstroming van liefde in mijn hart te verliezen. Ik zal deze oefening maar in mijn gedachten houden om op te schrijven waar ik weerstand ervaar als ik het ervaar in het moment zelf. Voor nu heb ik de oefening omgebouwd tot het opschrijven van mijn hartsverlangen zonder naar de weerstand te gaan.


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

:-), je hebt helemaal gelijk Anniek


Door Gerrie op 5 januari 2020

Intense lessen weer vandaag: VEEL DANK!! Me verbinden in Liefde, in gebed met alle mensen die ook lijden…prachtig om mezelf minder eenzaam te voelen… maar wat zou ik ze kunnen steunen, juist wanneer ik me goed voel… daarmee misschien iets kunnen verlichten ?!
wow wat zou dat geweldig mooi zijn!!!!!!!!!!!!


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Ja!


Door Gerrie op 5 januari 2020

Goede morgen allemaal.
Gisteren had ik nog een help, help, Henk, je gaat veel te snel gevoel, hoe krijg ik al dat oefenen en die omschakeling in mijn hoofd voor elkaar.
Daar ben ik wel een leven lang mee bezig.
Nu net terug van de sportschool, ik werd weer met mezelf en mijn vooroordelen geconfronteerd,( ik vond dat iemand de oefeningen niet goed deed) heb ik de steunzender voor die persoon gebruikt en keek ineens anders naar die persoon. Ook realiseerde ik mezelf dat ik nu alle voorgaande oefeningen in een keer deed.
Ik gebruikte de steunzin, ik deed het eens anders, ik gaf de beste versie van mezelf en ik opende mijn hart voor de ander.
Dus zo kan het ook, moeiteloos.
En nu ga ik eens kijken wat Henk vandaag voor mij in petto heeft.
Nog een tip, ik doe deze “cursus” samen met mijn man.
Zo gaan we samen de persoonlijke ontwikkeling in en kunnen we het er met elkaar over hebben en elkaar steunen.
Hele fijne dag allemaal, groeten, Gerrie


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Fijn dat je het samen met je man doet Gerrie! En ja, de kunst is het om het op een natuurlijke manier te combineren op een dag.

In het begin heb ik even wat meer video’s nodig om het goed uit te leggen en te motiveren.


Door Marijke op 5 januari 2020

De weerstand~verlangenoefening, maakt dat ik mij losmaak van al die mensen en/of situaties waar ik wat van vind, waardoor het zich in weerstand uitdrukt in mij. een helpbron erbij van Engel of moeder Theresa geeft meteen inzicht in waarom die weerstand in mij is en dat ik mij niet afhankelijk moet maken van wat iemand vindt van de situatie maar dat ik in mijn eigen kracht kan staan en kan zeggen, nou, ik doe dat geloof ik echt niet…zo blijft zowel de ander als ikzelf heel en onaangetast. Mooi is dat!


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Mooi succes Marijke!


Door Uta op 5 januari 2020

Lieve Henk, een maand geleden kon ik je makkelijk een lijstje geven van ministens 10 of 20 mensen en dingen waar ik (grote) weerstand tegen heb. Vanochtend kon ik er nauwelijks één verzinnen! Kan het zo snel gaan? Sinds 3 weken cycle ik natuurlijk ook elke dag, vaak extra nog met onze cycle groep van 14 samen elke dag. Maar jouw cursus er nog bovenop lijkt alles wel tot de 10e macht te versnellen! Heel bijzonder allemaal. Ik weet niet hoe ik je ooit kan bedanken. En het is ook nog spannend en leuk om te doen. Heerlijk.


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Hoi Uta, ik bedank mijn leermeesters door het beste van mezelf aan anderen te schenken. Moedig van je, dat je je zo snel ontwikkelt. De tijd lijkt rijp voor je doorbraken.


Door Uta op 5 januari 2020

Goed dat je me herinnert aan wat ik moet blijven doen.


Door Anne-Wiek op 5 januari 2020

Hoi allemaal, wat een bijzondere ervaringen allemaal. Ik loop een beetje achter, omdat ik soms een les pas ’s avonds na werk lees. Ik weet ook dat dat niet uitmaakt ;). De mantra ontspant mij en geeft me vertrouwen. Controle willen houden schuift gemakkelijk(er) naar de achtergrond. Alles past in een groter geheel. En ja, het roept ook grotere levensvragen op maar dat is meer eens voor een goed gesprek. Wat ik ook merk, zo lijkt het, is dat het effect heeft op de wisselwerking in contact met de mensen om mij heen. Ook als het 1e contact niet van mijzelf uitkomt. Alsof het stroomt en klopt, op het juiste moment het juiste gesprek. Misschien nog wat vroeg om te kunnen constateren maar zo ervaar ik het nu. Zo voel ik nog meer wat het betekent; dat wat je uitzendt, komt naar je terug’. Een domino-effect, ms de ‘golf’ waar jij het over hebt, Henk?. Enfin, ik ga zo rustig les 5 lezen en beluisteren. Iedereen een mooie voortzetting van de cursus en van de zondag gewenst. Warme groet, Anne-Wiek


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Je bent in flow Anne-Wiek, geniet ervan


Door hetty op 5 januari 2020

Wat een mooie ervaringen. zelf voel ik bij de steunzin weerstand (zoals Ton omschrijft) bij dode voorwerpen. bij mensen van wie ik houd, voel ik wel enige verzachting in mijn lijf, heel lichtjes. en ik kan de zin ook niet helemaal afmaken. ‘ het leven’ houdt van …. werkt het beste bij mij, maar ik stop bij het leven steunt … in al zijn kracht. bij grootsheid voel ik weerstand. ik neem aan dat dat voor nu o.k. is, klopt dat?


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Beste Hetty, wanneer je weerstand voelt steun je jezelf. Steun jezelf met weerstand die je ervaart, steun jezelf dat je de zin niet afmaakt, steun jezelf dat je weerstand voelt tegen het tweede deel van de zin, steun jezelf voor de reacties die dit weer in je oproept, enz. Laat het vervolgens een poos los en doe het later op de dag of morgen nog eens.


Door Siet op 5 januari 2020

Henk, ik ben blij met de video over de steunzin voor gevorderden. Ik heb een jaar bij een fanclub gezeten [waar deze zin gebruikt werd] en heb nooit echt kunnen voelen. Nu snap ik dat ik nooit van de weerstand heb gehouden die deze zin destijds opriep. Dus dank je wel voor het delen van jou kiespijn proces.


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Fijn om te lezen Siet, dankjewel


Door Arlo op 5 januari 2020

Beste allemaal, vannacht veel wakker en piekeren over problemen in mn werk en relatie. Div malen de mantra opgezegd, bleef echter dat gevoel `op de bodem van de put` houden. Ik kon niet door die muur heen komen terwijl ik zo graag Licht wilde zien. Zoveel verdriet en alleen-gevoel. Bij het wakker worden, tegen mijn gewoonte in, gelijk op mn tel naar de nieuwe video`s gekeken. Het Universum had de video´s gestuurd die ik nu nodig heb. Henk dankjewel! Heb de weerstand/verlangens oefening gedaan en een van mn weerstanden is Egoïsme terwijl ik in deze periode bijna alleen met mezelf bezig ben wat ik dus sterk veroordeel! De theorie over het primitieve brein en hoe je oordelen situaties in stand houden die je niet wilt helpen zeer om tot verandering te komen.
In de laatste 5 dagen ben ik erachter gekomen hoeveel oordelen ik naar mezelf en anderen heb, het is nooit goed genoeg, het moet altijd anders, beter, liefdevoller, socialer, duurzamer etc etc. Door deze houding heb ik waarschijnlijk mede de problemen in mn relatie en werk geschapen. Confronterend, en tegelijk nu via deze cursus en het delen met elkaar, de mogelijkheid om te oefenen mijn hart te openen, die liefde en zachtheid te laten stromen en mijn oordelen te laten varen.
De oefening met miljoenen andere mensen samen liet de zon al wat doorkomen..
Ben zo blij met en dankbaar voor deze cursus. Lieve groet Arlo


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Knap Arno dat je in deze lastige situatie in staat bent lichtpuntjes te zien en dat je het lef hebt de oefeningen uit te proberen. Respect!


Door Gonny op 5 januari 2020

Hallo allemaal,
Toch wil ik nu een reactie plaatsen van de afgelopen dagen. Ik vond het best wel lastig idd om te starten, goed te luisteren, wat wordt er bedoeld? Er gebeuren veel dingen in mijn lijf gevoel. Het begon al met het pakken van een voorwerp, een pen? tja die zat ik zomaar te strelen, vanmorgen werd ik wakker, lag zo wakker te worden met gemijmer en ineens valt mijn oog op de lamp (die er al een poosje hangt) en zomaar spontaan komt naar boven: hé lamp wat geweldig dat jij daar hangt en steeds voor het licht zorgt, tof, bedankt.
De mantra zin heb ik zowel boven bij de pc als naast mijn bed neergelegd en dat is ook weer heel verrassend, het werkt echt door…..
ik ging net mijn wandeling maken en volgens mij heb ik de hele wandeling met een smile gelopen:) Bij zoveel dingen onderweg kreeg ik zoveel humor ook, want eigenlijk is er zoveeeeeel wat hartstikke fijn is dat het er is. Teveel om op te noemen. Daarnaast ga ook ook meer uit de comfortzone had ik zo voor mezelf bedacht, om mer contact proberen te maken met de dieren mn honden/katten……. en het werkt ook nog, nog maar met kleine stapjes, maar zo leuk en dan krijg ik er nog een leuk contactje bij met diegene die de hond uitlaat……Nou verrassend allemaal.
Maar nu het filmpje van de kiespijn. Sinds april afgelopen jaar ineens een behoorlijke uitbarsting gehad van psoriasis. Ik heb er heel veel mee proberen te doen, zeker ook het besef en dankbaarheid dat hetgeen van binnen zat, nu mooi naar buiten is gekomen. Ik gebruik de aleppo zeep voor de huid en de jeuk en daarnaast nog bij de homeopaat, die ook de diepte ingaat met mij hierover. Toch vind ik het wel lastig, ik kan niet naar de sauna, dat is te pijnlijk….. de jeuk en pijn soms best heel erg heftig, zodat ik s nachts buiten loop in de kou, want fijn voelt, of koud water. Ik ga het nu proberen met deze mantra, mss. krijg ik antwoord op wat ik nog anders kan doen, het duurt best lang. Ergens in mij zit wel het gevoel van heb vertrouwen, maar soms is dat er niet en weet ik het niet meer…..


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Dank voor je eerlijke en open verhaal Gonny, ik ben onder de indruk. Liefs, Henk


Door Irina op 5 januari 2020

Vanochtend had ik kort tijd voor de video en ben nog niet toegekomen aan de oefeningen. Nu wilde ik net beginnen aan de opdracht verlangen-weerstand maar kon het filmpje niet meer vinden! Was al aan mezelf aan het twijfelen of ik bij de goeie dag zat, maar aan de reacties te lezen klopte het toch… enig idee hoe het kan dat ik de video met de opdracht hierover niet meer kan zien? Ik keek uit naar de oefening namelijk!


Door Carla op 5 januari 2020

Ik kan het filmpje verlangen weerstand ook niet meer zien???


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Ik heb de video weggehaald omdat alle video’s samen teveel tijd namen. Hier heb je de oefening nog een keer:

Oefening ‘Weerstand en verlangen’
In de volgende lessen gaan we werken met jouw (harts)verlangens. Hier alvast een eerste verkenning. Maak een lijst van situaties en mensen in je leven waar je weerstand tegen hebt, dingen die je echt niet wilt. (Dat kunnen ook aspecten van jezelf zijn waarvan je baalt.) Ga dan voor elk van de items op je lijst op zoek naar de tegenpool: jouw verborgen verlangen, dat wat je diep vanbinnen eigenlijk heel graag voor jezelf wilt. Op die manier kun je de focus op wat je niet wilt, verleggen naar dat wat je wel wilt. En je weet inmiddels: je focus op ‘niet’ creëert meer ‘niet’. Je focus op ‘wel’ creëert meer ‘wel’. En dat is wat je uiteindelijk wilt, toch?


Door Suus op 5 januari 2020

Beste allemaal, Ik heb op het laatste moment toch besloten om mee te doen met deze challenge. Ik ben er blij mee! Ik had er dacht ik niet zo veel tijd voor, maar lig nu plat met een griepje, dus meer tijd om hier mee bezig te zijn. Ik heb de situatie al redelijk omarmt, hoop ergens wel dat het snel over gaat, maar anderzijds wil ik het verloop ook loslaten. Dat is ook wat ik graag wil leren /ontwikkelen. Meer vertrouwen in het leven hebben. Durven vertrouwen op het leven en wat het voor me in petto heeft. Loslaten dus van mijn angsten, doemscenario’s etc. De ademoefening was dus erg welkom.
De steunoefening confronteerde me wel met mijn oordelen, maar is fijn om positiever naar anderen en mezelf te kijken.
Succes iedereen!!


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Succes Suus!


Door Annita op 5 januari 2020

Lieve allemaal, ik ben nog bij aan het komen van het verlammende effect van de video over kiespijn. In ’91 ben ik na een ongeval zonder werkende verdoving geopereerd aan een gedeeltelijk verbrijzelde kaak. Ik werd in shock naar huis gestuurd met als gevolg PTSS. In 2015 herhaalde zich dit bij een behandeling in hetzelfde gebied. Ik probeer voorzichtig de oefening maar mijn hart zit nog op slot en ik voel me machteloos en verlamd, ik realiseer me nu wel dat mijn focus moet liggen in het loslaten van deze barbaarse ervaringen.. De ikvorm lukt dus nog niet want ik voel me niet bepaald geliefd of gesteund door het universum of groots en krachtig, maar daar ga ik een weg in vinden die ik wel kan volgen.
Het komt goed……….


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Beste Annitta, focus niet om wat je nog niet kunt… Steun je reacties op de situatie, dat je in shock bent, dat je terugdenkt aan het verleden, dat je het nog niet helemaal verwerkt hebt, dat je het in de ik-vorm nog niet kunt, enz. Verzacht stap voor stap in de ‘buitenlagen’. De kunst bij trauma’s is om er niet op te focussen, maar te verzachten in de buitenlagen.


Door Ellen op 5 januari 2020

Hallo allemaal, ik ben super happy met de workshop. De video’s, de wijsheden, de oefeningen raken me.
Sinds ik de oefeningen doe, ervaar ik allemaal sensaties in mijn lijf. Ik ga naar beneden met mijn energie, voel meer ruimte In mijn buik en merk dat mijn hoofd minder over uren maakt. De oefening ‘doe het eens anders’ uItte zich plotseling in het luisteren naar andere muziek. In plaats van de hip hop van mijn kinderen ben ik ineens mijn eigen muziek weer aan het luisteren en maak ik playlists op spotify. Zingend en dansend heb ik eten gekookt en mijn kasten uitgeruimd/ontruimd, auto gereden en de hond uitgelaten.
Door de oefening met de steunzin voel ik me verbonden met het geheel. Met een beeldje op de kast en het lichtknopje en de spiegel.
De training is gewoon precies wat ik nodig heb in deze fase in mijn leven.
En in het kader, doe het anders, heb ik vandaag besloten geen Voorsprong te nemen op de toekomst. Geen lijden voor de vrees die ik vrees. Woensdag begint mijn eerste chemokuur. en door dit besluit ga ik onbevreesd tegemoet. Ik zie wel wat er komen gaat. Ook een bevrijding.


Door Henk Fransen op 5 januari 2020

Moedig Ellen! Ik hoop dat de aanwijzingen je helpen tijdens je uitdagingen deze week.


Door erna op 5 januari 2020

Hoi, het raakt me de reacties van anderen te lezen; de moed om open te stellen voor de mantra en het durven voelen. Ik ben doorgegaan met de mantra zoals jij die hebt doorgegeven Henk: het heeft me flink bezig gehouden en een fikse release opgeleverd : ik was verdrietig en boos tijdens het deel van de mantra: ‘het leven steunt me in al zijn kracht en grootsheid’ want wanneer ik groot een sterk ben zijn er altijd mensen zijn die graag in mijn buurt zijn maar wanneer ik niet groot en sterk ben wordt ik op mezelf teruggeworpen. Ik dacht dat ik dan alleen was maar terwijl ik de boosheid en het verdriet toe liet realiseerde ik me dat ik niet alleen was, het leven was er en wees me de weg bijvoorbeeld zelfs naar genezing zodat ik niet geopereerd hoefde te worden. Nu realiseer ik me dus dat ik niet alleen was ook al moest ik het zonder anderen doen én dat ik het zonder anderen moest doen heeft me ook veel vertrouwen en kennis gebracht. Nu vandaag gewoon overdag merk ik dat ik me diep van binnen niet meer alleen voel, maar verbonden. Dankbaar.


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Fijn om te lezen dat je je meer verbonden voelt Erna, dat is een helende richting.

Bedenk ook dat ‘in al je kracht en grootsheid’ veel meer betekent. Het is bijvoorbeeld heel sterk om je soms afhankelijk op te stellen en je behoeften kenbaar te maken. En het is groots om kwetsbaar te durven zijn.


Door Carla op 6 januari 2020

Hallo Henk, klopt het dat ik bij les 6 naast de video over de dansende heup een herhaling van vorige video’s krijg?? (basis steunzin en gevorderden steunzin over de kiespijn, is dit bewust of gaat hier iets fout???


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Het is heel bewust Carla


Door Marijke op 6 januari 2020

Dag Henk en anderen, ik ben vroeg begonnen vandaag; wat een goed gevoel om zoveel zorg,warmte en aandacht aan mezelf te besteden. Een ander er bij halen, dat lukt even niet maar de video inspireert me wel om mijn eigen lijf in onderdelen waar iets mee is zelf te ondersteunen; voeten, knieën, darmen, borstkas, operatieverklevingen, rug ademhaling en als totaal het energiesysteem van mijn hele lijf ..Wat een zacht en koesterend begin van de dag met acceptatie van alles wat er is, er is wat er is en dat is goed! de spanning in mijn lijf voelt anders, verbondener . wat doet mij dit goed, dank je Henk !


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Dank jou Marijke, dat je je lichaam zo liefdevol benadert


Door Agnes op 6 januari 2020

Goedemorgen lieve mensen, sinds ik gestart ben met de cursus heb ik een enorm gevoel van vertrouwen, het komt goed, ik ben rustiger en blijer, heeft fijn om dat te ervaren, de steunzin uitspreken raakt mij elke keer weer, en er komen vaak tranen, dat is loslaten denk ik.
Dank je wel.


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Fijn te lezen Agnes!


Door Heleen van Mierlo op 6 januari 2020

Ineens hoor ik je bij de video van vandaag het woord “onvoorwaardelijk” toevoegen aan de mantra. Ik had dat woord al gemist want zo herinnerde ik me dat van vorig jaar een workshop. Heb je redenen om het woord soms wel, soms niet toe te voegen?


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Nee, geen reden, het ‘hoort’ met het woord onvoorwaardelijk.


Door Marie-An op 6 januari 2020

Hallo iedereen, ik merk dat ik een vorm van weerstand voel bij het deel van de steunzin ‘precies zoals je bent’. Het voelt alsof ik dan niet meer hoef te veranderen, niet meer hoef te groeien. Het voelt alsof ik mijn ‘groei’ dan stil zet. Toen vroeg ik me af, wat voelt dan beter voor mij. Door ‘precies zoals je bent’ te veranderen in ‘met al je facetten’. Dan voel ik meer ruimte. Morgen heb ik (hopelijk) een paar andere facetten dan vandaag.
Verder ben ik Henk heel dankbaar voor de suggestie van ‘Moeder Teresa houdt van mij’ met al mijn facetten… Nu voel ik me ‘verzachten’, en ben ik (iets) minder streng voor mezelf.


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Hoi Marie-An, allereerst: gebruik je eigen woorden. Bedenkt verder dat wanneer je tegen een kind zegt dat je ervan houdt precies zoals het is, het echt niet stopt in zijn of haar groei. Het helpt het kind ontspannen en juist meer en spontaner te groeien.


Door Froukje op 6 januari 2020

Goedemorgen Henk,
wat is het een verademing om deze cursus te volgen. Voor mij is het een samenvatting van zoveel wat ik al eerder in mijn leven her en der heb opgepikt door workshops en cursussen. Maar ook weer veel losgelaten, laten gaan door niet meer te oefenen. Me mee te laten slepen in inderdaad het stellen van doelen, alsmaar het accent op iets moeten bereiken. En wat ik nu in de cursus ervaar is de kracht van het zijn, gewoon in de stilte en dan popt er vanzelf op wat nodig is. En het aspect van delen met elkaar is ook erg duidelijk aanwezig. Ik deel net als Uta met een whatsapp groep, volgens mij dezelfde, het cyclen. De levendigheid, betrokkenheid en tegelijkertijd ook luchtigheid ervaar is als hartverwarmend.
Dit is waar ik behoefte aan heb. De basisprincipes van het leven weer voelen, proeven, ruiken, horen, zien en inspiratie ontlenen eraan met en van anderen. Zonder iets te moeten. Heerlijk, dank je wel! Tot een volgende keer. Froukje


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Ja, het kan zo eenvoudig zijn…


Door Agnes op 6 januari 2020

Nog als aanvulling op vanochtend: tranen van ontroering, acceptatie, overgave.
Dank je wel


Door Jet de Boer op 6 januari 2020

Ik heb vandaag naast de gewone steun zin de oefening van de kiespijn gedaan, ik had last van mijn schouder, pols en hand en na het doen van de oefening is het allemaal nagenoeg weg.
Ik werd er emotioneel van. Ook de oefening met namen van mensen heeft mij zeer geraakt.
Het is voor mij een wonder dat dit allemaal werkt en ik ben heel dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.
Het is voor mij teveel om alle reacties te lezen, doch die ik wel heb gelezen maken mij ook blij en geven extra vertrouwen op de werking van de steun zin


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Mooie successen Jet!


Door therezy peeters op 6 januari 2020

Ik vind m’n reactie niet meer terug. Heb ik ze per ongeluk gedelete ipv ze te versturen…? Het liefkozen van een voorwerp (bic) en het naar m’n hart toe brengen, voelde zo zacht en warm. Ik bleef er minutenlang van genieten. De steunzin nu geeft me een heerlijk gevoel van ruimte in m’n hart. Ik deelde hem met vrienden en familie. Ik voel me erg dankbaar om alles wat je met ons deelt, Henk. Deze beste versie, Bengston, de Zhineng; het geeft me zoveel. De verbinding die ik voelde met Bengston’s lifestream werkte zo helend op me in dat ik meteen een grote stap voorwaarts kon gaan in mijn groeiproces. Ik droeg van kindsaf de overtuiging mee alleen op de wereld te zijn. Die is nu doorbroken. Duizendmaal dank Henk!Door Yvon Lanfer op 6 januari 2020

Voor mij voelt de steunzin nu al heel vertrouwd en eigen. Ik heb hem op een mooie kaart geschreven. Ik ervaar een warm liefdevol gevoel als ik met de zin in het algemeen in in het bijzonder mijn pijnlijke heup, oefen.
Wat een fijne uitleg om al je liefde en energie naar die personen/plekken/voorwerpen te sturen die het nodig hebben zodat je dat ook weer terug krijgt. Henk blijf ons allen aub inspireren en dank daarvoor!


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Goed bezig Yvon, dat is de sleutel om je de steunzin eigen te maken. Dan wordt die deel van je leven en kun je hem altijd blijven toepassen


Door Maggy op 6 januari 2020

Voor mij geeft de steunzin een gevoel van bewustzijn van wat is, is zoals het is, geeft rust, ontspanning. Er hoeft niet van alles over het onderwerp gedacht worden, ge- of be-oordeeld.
Ik heb ook een oude mantra die al lang op de achtergrond is geraakt weer erbij betrokken. Mijn vraag is nu, of dat okay is, of dat 2 mantra’s elkaar beïnvloeden? Deze luidt als volgt: Dieu m’aime et prend soins de moi, je suis guidé vers la route de la santé, le bonheur et la sécurité; je remercie la Science Universelle pour tout le bien qu’elle m’ a donné et pour tous ceux qu’elle me donnera.
Ik heb ook gezocht naar de weggehaalde video, fijn dat het nu gemeld is. Ook vandaag zat ik te zoeken naar nieuwe video’s, is nu ook weer duidelijk. 🙂
Verder worstel ik nog best om het gevoel erbij te betrekken. Ik probeer dit gelaten toch toe te laten en goed te vinden dat het gevoel nog niet er is zoals het zou kunnen zijn.


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Het is prima om meerdere mantra’s te hebben


Door Monique op 6 januari 2020

Beste Henk, ik oefen met de steunzinnen en probeer daar ook heel mijn gevoel in te leggen maar ik ervaar tegelijk angst om in de flow te komen. Eigenlijk is het meer angst om een kater te voelen als ik de flow terug verlies. Iets dat mij in het verleden al vaak is gebeurd en dat enorm pijnlijk en frustrerend is. Hoe ga ik met die angst/weerstand om? Alvast dank!


Door Henk Fransen op 6 januari 2020

Best Monique, denk niet zwart-wit. Begin met een heel klein beetje in flow en merk op dat je dat geregeld weer een beetje verliest. Steun je angst en weerstand zo nu en dan. Zo kun je wennen.


Door Gerrie op 6 januari 2020

Gisteren verwonderd over nog een Gerrie die deze cursus volgt – zelden “ontmoet” ik een naamgenoot 🙂 Moest ik eerdere dagen steeds een briefje bij me dragen met de steunzin; vandaag bleef die maar in me opkomen…bijna constant… op een gegeven moment was die er, in me, op een of andere manier, zelfs zonder woorden…maar toch ervaarbaar, zo apart. Ik heb vandaag ook heel vaak de steunzin gebruikt, dat gebeurde gewoon opeens, voor deze groep, voor ons allemaal. Het maakte me blij!!!


Door Karen op 6 januari 2020

Vandaag gewandeld in het bos, de hele tijd de steunzin gepreveld, dat was erg rustgevend. Na een tijd veranderde de zin ineens in “het leven steunt mij onvoorwaardelijk in al mijn pracht en schoonheid, ik moest er hartelijk om lachen, werd er ook een beetje verlegen van.


Door Marie-Josée op 6 januari 2020

Ik verwonder mij over de vele aspecten van de steunzin, ik ervaar steeds nieuwe. Bij het uitspreken van de steunzin naar mijn oudste puberzoon met wie ik regelmatig onenigheden heb, viel mij op dat ik als van zelf zijn kracht en grootsheid zag, en niet meer zijn puberale onvriendelijke uitspraken en handelingen. Ik kom meteen in een positieve flow en zie in hem een zelfstandige em krachtige persoon zonder moeite te hoeven doen. Wat mij verder opviel is dat ik me verbonden met hem voel en gelijktijdig ook ons zie als twee aparte krachtige personen. Dat betekent dat ik hem niet hoef los te laten, hij is al los en vrij. Ik ben echt verwonderd wat er allemaal in verborgen ligt, in die steunzin van jou, Henk. Echt mooi!


Door Henk Fransen op 7 januari 2020

Wow, ik kan me zo voorstellen dat je zoon hier ook blij mee is (zonder dat hij het weet misschien :-))


Door Marie-Josée op 7 januari 2020

Ja Henk, wij hebben een crisis gehad en ik wilde dat hij op kamers gaat zodat ik als alleenstaande moeder met mijn andere zoon weer in harmonie konden leven. Dat had ik ook uitgesproken naar hem, hij liep boos weg en negeerde mij volledig. De afgelopen week was sinds jaren niet meer zo gezellig en harmonieus! Dat kwam ook door de oefening doe het eens anders. Moeder deed gek en werd blij en de oudste begon ook gek te doen. Samen met de steunzin kon ik mijn zoon weer op een positieve manier zien zoals boven beschreven en straalde blijkbaar dit ook uit. Ik ben dankbaar dat ik in staat was om een andere frequentie uit te kunnen stralen zodat beide zonen ook uit hun oude patronen konden stappen. Hier spreekt een blije moeder.


Door Anniek op 8 januari 2020

Wat een pareltje van een ervaring, waarmee er weer verbinding en ontspanning ontstaat.


Door Ton op 8 januari 2020

hey Marie-Josée
wat goed van jou en jullie. wat fijn dat je jezelf weer als een blije moeder kunt zien. ik herken er ook wel het een en ander in. complimneten en ga zo door 😉


Door Tineke op 6 januari 2020

Vandaag vaak in mezelf de steunzin gezegd. Ik had een drukke werkdag en de zin van, “het leven houdt van jou,” op een geeltje op mijn notitieblok geplakt. Op meerdere momenten in mezelf naar objecten en personen benoemd. Wat me eigenlijk daarin opviel, was dat ik me een soort van zachter voel worden.
Vanavond de moed verzameld en mijn man gevraagd of hij de steunzin voor mij uit wilde spreken. (Doe eens gek en vraag iets voor jezelf). Bijzonder om zo te ervaren. Als ik het dan wil omschrijven, dan is het een een soort van een beetje lichtgevend tintelend ruimte creërend gevoel en een smile nog een tijd blijft.
Slaap lekker!


Door Henk Fransen op 7 januari 2020

Wat gaaf Tineke, je hebt lef. Dankjewel. Zo fijn wanneer we elkaar in relaties openlijk gaan steunen. Allereerst met de steunzin, daarna met de aspecten die we in de komende lessen gaan behandelen.


Door Eric S op 6 januari 2020

Vandaag even na het werk naar het strand gegaan. Toen ik het duin opliep kreeg ik helaas weer ademnood, een probleem waar ik al een tijd mee worstel. Ik dacht daar de steunzin op los te laten, maar houd daar toch het gevoel van over dat ik juist het negatieve teveel aandacht geef. “Ademnood, ik houd van je, precies zoals je bent en ik steun je onvoorwaardelijk in al je kracht en grootsheid” Dat voelt niet helemaal goed! Ik geloof dat ik me toch beter op de minder problematische dingen kan richten.


Door Henk Fransen op 7 januari 2020

:-), er zijn meerdere mogelijkheden Eric, en inderdaad de beste is die waar je je open kunt blijven voelen.

1. Je kunt inderdaad de ademnood steunen (voor ver gevorderden :-))
2. Je kunt ook de adem die je wel binnenkrijgt steunen.
3. Je kunt je gevoelsreacties rondom de ademnood steunen.
4. Je kunt zoals jij hebt gedaan je aandacht verschuiven naar iets dat je ademruimte geeft.
5. Enz.


Door Eric op 7 januari 2020

Dank je Henk, het voelt voor mij goed om te zeggen “Rust nemen om op adem te komen, ik houd van jou in al je kracht en grootsheid” Mooi im het om te buigen naar de positieve kracht! Bedankt!


Door Ton op 8 januari 2020

ik heb een vergelijkbaar probleem en mijn zin is; ik hou van mijn longen voor hun inzet en werk en steun ze in al hun kracht en grootsheid.


Door Anniek op 7 januari 2020

Gister na het werk voelde ik geprikkeldheid (het juiste woord kan ik niet meer vinden, omdat het nu veranderd is). Ik merkte dat ik dit (zonder succes) probeerde te botvieren op mijn omgeving. Dus ik bleef er nog mee zitten. De steunzin 5 minuten achter elkaar uitspreken ‘“Anniek, ik hou van je geprikkeldheid precies zoals deze is.” Zorgde ervoor dat mijn geprikkeldheid zachter en vloeibaar werd en in een zachtheid veranderde en toen was het over. Ik heb nu eindelijk een manier gevonden om bij mijn heftige gevoelens te blijven, in plaats van er van weg te gaan. Eindelijk na al die jaren is het nu zover. En kan ik met mezelf zijn! Ik merk dat ik een paar traantjes laat nu van blijdschap en bevrijding. Iets waar je zo lang op wacht en naar zoekt, als dat dan eindelijk tot je komt. Dat geeft zo’n enorme vreugde! Ik heb nu een sleutel gevonden om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Hoe mooi is dat! Henk, mijn dank is groot! ❤️


Door Annita op 7 januari 2020

Deze steunzin is ook mooi voor heftige gevoelens die je eigenlijk niet wilt hebben. Ik kom er opeens achter dat Henk die ook gebruikte voor zijn kiespijn en mij zo triggerde, nu vanzelfsprekend klinkt 🙂 Mooi


Door Mariska van Beek op 7 januari 2020

Bij het zeggen van de mantra, krijg ik een heel fijn vredig gevoel. Het emotioneert me ook. Mogen zijn in al mijn grootsheid. Wat heerlijk is dat ! en dan ook nog gesteund worden door het leven. Vooral dat.
Het bijzondere is dat het gebied rond mijn oren begint te werken als ik de mantra uitspreek met mijn eigen naam. Ik ben wat slechthorend, en mijn gehoor wordt op dat moment beter. Er lijkt alsof er letterlijk en figuurlijk iets open gaat.


Door Henk Fransen op 7 januari 2020

Dat klinkt heel bijzonder Mariska.


Door Wilma op 10 januari 2020

Het zowel letterlijk als figuurlijk ‘open gaan’ herken ik ook.


Door Annita op 7 januari 2020

Lieve allemaal, nadat ik echt even helemaal het pad kwijt/shock was na Henk’s kiespijn video, ben ik eerst begonnen met maandag de steunzin in zoveel mogelijk nuances uit te spreken samen met de hond naast de fiets in het bos. Daarna heb ik de intentie gezet, nou zeg maar het Universum gesmeekt 🙂 om degene die mij in dit proces ondersteund en met wie ik over 2 weken al een afspraak had staan, mij zo snel mogelijk zou kunnen helpen.
Na het fietsen gebeld of er nog een cliënt uitgevallen was, en ik kon het haast niet geloven, maar 4 uur later kon ik komen! :). een lang verhaal omdat de reis erheen gewoon bizar was waardoor ik te laat op de afspraak kwam dus in nog meer stress dan ik al had kwam ik binnen. Dankzij dit kon diegene alle trauma’s die speelden zo goed weghalen dat ik nu kan zeggen: dank je wel Univerum en dank je Henk voor de mogelijkheid om bijna 30 jaar PSSS los te kunnen maken. Ik voel me beter dan ik me kan herinneren van de laatste 10 jaar en pas de basis en de steunzin zo vaak toe als ik kan naar alles en iedereen maar vooral natuur, wereld, plant en dier, dat gaat me nog het makkelijkst af.
Ik hoop dat ik mensen hiermee kan inspireren die ook op de bodem van de put zitten zonder trap. Deze cursus werkt echt! Ga doen wat je op dat moment kunt en let vooral goed op wat er in je leven gebeurt, je mag geloven in wonderen heb ik gemerkt 🙂
Het Universum houdt van jullie want je bent goed zoals je bent en steunt jullie in/met alle kracht en grootsheid.


Door Henk Fransen op 7 januari 2020

De tijd lijkt rijp Annita, meestal komt dat omdat iemand veel voorwerk heeft gedaan. Ik ben blij voor je!


Door diana op 7 januari 2020

Ik loop een paar dagen achter met de beste versie en ben vandaag begonnen met de steunzin. In november ontdekte ik dat ik een alleengeboren tweeling ben en dit bracht een emotioneel proces teweeg. Een week later had ik onderzoeken in het ziekenhuis vanwege een knobbeltje in mijn borst. Het lijkt vooralsnog DCIS te zijn en vandaag gehoord dat ik niet genetisch belast ben. Maar er staat me nog het nodige te wachten, de dokters in het ziekenhuis vinden mijn rechterborst erg ziek en willen deze amputeren. Ze willen kijken of de kalkspatjes in mijn linkerborst ‘veilig’ zijn, anders ‘moet’ deze borst er ook af. Ik ben steeds weer verbaasd over hoe zij communiceren en de taal die ze gebruiken.
Als ik de steunzin naar hen uitspreek, voel ik wel dat zij ook hun best doen, maar ze sluiten niet echt bij mij aan.
Goed, eigenlijk wilde ik vertellen dat ik afgelopen zondag een dagdroomtherapie (symbooldrama) sessie heb beleefd waarin ik het leven als volledig onvoorwaardelijk ervaarde. Ik zag een vlinder die me volledig steunde en vanzelfsprekend aanwezig is, bij alles wat ik doe. Zonder oordeel, met liefde en humor. Het was heerlijk!
Ik zag de vlinder als mezelf, maar ook als mijn tweelingzusje, die me vertelde dat ze er gewoon is. Ik voel me nu dus super gesteund door haar, het leven en deze zin sluit er perfect bij aan.
Ik realiseer me dat ik mezelf in de zorg voor anderen en mijn kindjes verwaarloosd heb. Ik ben nu flink met mijn voeding en beweging (yoga, wandelen) bezig, mijn (onbewuste) baarmoedertrauma aan het verwerken en met deze cursus aan de slag. Hoop mijn zelfgenezend vermogen aan te spreken en dat op zijn minst mijn linkerborst gespaard blijft (maar stiekem ook nog dat mijn rechterborst mag blijven).
O, en dank voor het geweldige Handboek Kanker, Henk. Het is een prachtige leidraad in onzekere tijden.


Door Henk Fransen op 7 januari 2020

Het klinkt alsof veel puzzelstukje in je leven op hun plek aan het vallen zijn Diana. Bijzonder! Blijft natuurlijk heel spannend wat je allemaal meemaakt. Ik hoop dat je er niet alleen voorstaat. Liefs.


Door diana op 8 januari 2020

Gelukkig ben ik er zeker niet alleen in, maar een combi van regulier en complementair zoeken is al een hele puzzel.


Door Jacinta op 8 januari 2020

De afgelopen jaren heb ik erg veel fysieke tegenslag ervaren (ik ga even niet in de verhalen nu) en heb ik met moeite mijn hoofd boven water kunnen houden. Ik zat toen inderdaad heel vaak in de overlevingsmodus.
Net toen ik eindelijk weer een beetje in mijn energie kwam, en zin kreeg om er weer vol voor te gaan, kreeg ik voor de kerst al weer de volgende fysieke tegenslag te verwerken: heb een pijnlijke knie (waarschijnlijk iets met meniscus of loszittend kraakbeen) en kan al bijna 3 weken nauwelijks lopen. Ik voel me weer uit de flow getrokken en ongewild weer meer aan huis gebonden, terwijl ik er naar verlang om ”de wereld in te gaan”. Heb heel veel innerlijk werk gedaan afgelopen jaren, wat me veel gebracht heeft. Maar ben noodgedwongen ook veel in het isolement terecht gekomen.

Je cursus komt als geroepen voor me. Ik ondervind er veel steun aan. Erg fijn wat je allemaal deelt en om dit op mijn situatie te kunnen toepassen vraagt nog meer finetuning.

Mijn vraag is: hoe behoud ik de flow bij zoveel fysieke tegenslag?
Heb ik voor het goed ervaren van flow ook mijn lichaam nodig?
Hoe kan een mens met fysieke mankementen en pijnklachten toch volop in het leven staan?
Hoe integreer ik geest en lichaam meer in het dagelijks leven?

groetjes,


Door Annita op 8 januari 2020

Hoi Jacintha, wat bij mij helpt bij fysieke pijn is me volledig proberen te focussen op dingen die ik leuk of mooi vind. Dat kan variëren door een spelletje te doen waar ik wel mijn hersenen bij moet gebruiken, een bllijmakend boek, tot video’s te kijken waar ik blij van word, ook met video’s waarin anderen heel blij zijn (meestal iets met natuur, paarden of andere dieren) Misschien kun je iets vinden wat bij jou past soms kun je van muziek maken in een trance of flow komen. zit je daarin dan kun je vanzelf dankbaarheid oproepen, of dankbaar zijn voor dingen in je leven die wel goed gaan of lichaamsdelen die wel pijnvrij en heel krachtig zijn. Ik wens dat je hiermee inspiratie krijgt en dat het voor jou net zo goed werkt als voor mij. Ik steun je in je kracht die je in je hebt, en wens je een krachtig herstel. Lieve groet,


Door Jacinta op 8 januari 2020

Dank voor je reactie.


Door Annita op 8 januari 2020

Henk ik wil je een compliment maken over hoe in flow getimed je video’s zijn. Heel bijzonder om items waar ik die dag mee worstel, terug te zien in de video van die dag met mogelijke oplossingen erbij. bv Help ik heb geen tijd 🙂 🙂
Naast de gewone werkzaamheden is deze cursus best wel intensief, maar ook heel mooi om te doen, en hiermee te leren ontspannen om dingen die moeten. We zijn goed zoals we zijn. en geliefd, voelt heel fijn en voor mij helemaal nieuw dus ik geniet ervan want het geeft je kracht!


Door Henk Fransen op 8 januari 2020

Dank Annita!


Door Annie op 8 januari 2020

Tot mijn grote verbazing heb ik voor de eerste keer in mijn iets, zelfs twee dingen gekocht! In een museum en wereld winkel die ik van binnen echt mooi vond.Even later realiseerde ik me dat het zo gemakkelijk was en zonder 100 overwegingen om het niet te kopen(zonde van het geld etc etc)Ik had er niet bij nagedacht en elke keer dat ikde 2 olifantjes zie wordt ik blij en denk aan jou en je praktische cursus die me zoveel rijker maken dan 40 jaar mediteren op een ideaalbeeld dat nogal hoog was zonder het lichaam daarin mee te nemen, want dat was niet belangrik.
Je cursus is 180 graden draaien en ik ben me toch moe!!! Ik slaap 12 uur per nacht en kan nauwelijks de trap op.Mijn lichaam wordt gezien en gevoeld na tientallen jaren van mishandeling en sexueel misbruik( tantra sexueelmisbruikdoor allerlei oudere tantra
leraren) En het misbruik en de diefstal van huis, haard, kleding, auto, spullen en spaargeld
(300.000 gulden) moeder overleden en begraven, geen enkel contact met familie of een ander mens etc etc etc.
Geen wonder dat het lichaam op is , maar nu door deze oefeningen gevoeld kan worden wat ik nooit heb onderkend .Het voelt zo vreemd met dit lichaam en ik ben zo blij met deze oefeningen!
Vooral de steunzin die al als een mantra steeds opborrelt waar ik ook ben.
Het geeft me ruimte en vertrouwen en een veiligheid in een ruimts waarin alles er is en goed is .
Het is alsof ik steeds in een andere grotere ruimte ben waarin de wereld en zijn verschinselen los staan van *mij* en me afvraag wat doe ik hier nou. Die ruimte is me liever dan in te vertoeven in slijk en modder.In mij hoofd weet dat beiden er zijn ,het een in het ander ,de modder on het groters.
Fijn dat ik de 2 kanten kan ervaren sn weten dat beiden er zijn zonder een van beide te veroordelen en dwingen dat het anders mot zijn dan wat er nu is, wat dan ook, pijn of geen pijn etc. etc. etc.
Ik heb het er mooi druk mee.En ik zie klsine dingen waarin ik blij kan zijn .
Hat helpen van een ander gaat automatisch ook al zijn het vreemden, dat maakt niks ui.
Ik krijg er dankbare blije gezichten voor terug, wat mij ook blij maakt.
Het is net of ik vleugeltjes krijg.
Henk, mijn dank is onbeschrijfbaar.


Door Henk Fransen op 8 januari 2020

Ik ben blij voor je Annie dat er iets meer ruimte ontstaat.

Weet ook – dat met een verleden zoals jij dat beschrijft – dat je dat fijne gevoel regelmatig weer zult verliezen en oude demonen de kop opsteken. Maar telkens weer oefenend zal de steunzin je meer en meer kunnen verheffen en sterker maken. Ik steun je!


Door Tosca op 17 januari 2020

Lieve Annie, wat goed van je om je ervaringen en je struggles zo op papier te zetten. Ook ik heb, als kind, te maken gehad met seksueel misbruik. Het heeft mijn mensbeeld en zijn zeker mede bepaald. Maar door proberen te vergeven, probeer ik het een plek te geven. Om de steunzin voor deze mannen uit te spreken??? Moeilijk maar misschien gaat het me ooit lukken. Ik houd van jou precies zoals je bent, ik steun je onvoorwaardelijk in al je kracht en wijsheid. Harte groet Tosca


Door Carolien op 8 januari 2020

Dank je wel Henk.
Jouw oefening om als je op de bodem van de put zit al die miljoenen verlangens van andere mensen mee te nemen in de oefening, in je gebed is voor mij heel waardevol. Dit voorkomt bij mij het steeds terugkerende schuldgevoel , gevoel van egoïsme dat ik heb als ik alleen voor mezelf oefen, alleen voor mij en mijn (klein)kinderen, mijn eigen kleine kring. Nu durf ik beter te vragen, te bidden, te oefenen.


Door Henk Fransen op 8 januari 2020

Het is niet alleen een schuldgevoel Carolien, het is ook gewoon jouw hart dat groots is en ook anderen mee wil nemen in de liefde.


Door Hendrika op 8 januari 2020

Ik ben met de steunzin op vaste momenten op een dag begonnen. Ik merk dat ik deze steeds vaker uitspreek zodra ik aan iets moois denk. Langzaam probeer ik mijn steunzin in te vullen voor datgene waar ik wat moeite mee heb of nog niet van hou; dat is nog wel een lastige.
Met warmte en liefde kan ik deze mantra voor veel mensen/dieren/dingen uitspreken. Het maakt mij blij en vrolijk, de rest komt ook wel wanneer de tijd daar is.


Door Henk Fransen op 8 januari 2020

Mee eens Hendrika, wat mij betreft een super insteek


Door Jacinta op 8 januari 2020

Henk, zou je nog op mijn vragen willen reageren? Zie hierboven.
Dank alvast


Door Pauline op 9 januari 2020

Ik zat wel in een flow, dacht ik.. en toen kwam gisteren die huisarts.
in het gesprek gaf ik klein aan wat ik doe, qua voeding en mindset proberen mijn lijf zo sterk te maken dat kanker minder kans krijgt en daar zat die man met zo’n foute grijs mij bijna uit te lachen, het maakte mij zo boos..toen ik het benoemde, Ik zie dat u zit te lachen’ (mijn situatie is toch verre van grappig) meteen het verhaal dat hij zo niet was opgeleid en nog nooit iets positiefs had gezien op dat gebied in zijn praktijk, dubbelblind onderzoek etc en dat schoffelde me zo onderuit.. het leek of deze man mij in 1 klap in de kist wilde duwen, die blik van mevrouw zit nog in de ontkenningsfase, het deed zo pijn en maakt me tegelijk zo boos. Wetende dat zij mij notabe een jaar hebben laten aanhoesten en hijgen en nooit een foto hebben laten maken, ik kon geen steunzin vinden die mij hierin hielp heb er de hele avond geprobeerd iets positiefs in te zien of acceptatie maar ik kon het niet, wat kunnen mensen je uit je kracht halen. Heb de man wel duidelijk kunnen maken dat ik me zomaar niet gewonnen geef en hem zal verbazen maar het had diepe impact en nog steeds, wat was het toch fijn geweest als hij gewoon had gezegd mevrouw ik heb er niet veel mee maar wat fijn dat u er zo positief in staat en ik zal doen wat ik kan om u te helpen.


Door Carolien Wischmeijer op 9 januari 2020

Lieve Pauline, dank je wel voor het delen.
Het leven houdt van jou, precies zoals je bent en het leven steunt jou onvoorwaardelijk in al je kracht en grootsheid.
Ik wens je een mooie dag, met alles wat erbij hoort. Ik ben benieuwd wat je vandaag gaat schrijven in je waarderingsboekje.
Lieve groet Carolien


Door pauline op 9 januari 2020

Dankjewel lieve Carolien, in mijn boekje even niets, kan het niet opbrengen vandaag, vandaag was er alleen maar plek voor tranen en ontlading en ik voel nu dat dat hard nodig was dus morgen ben ik daar misschien dankbaar voor. Dankjewel voor je steunzin heel waardevol te weten dat iemand aan mij gedacht heeft vandaag <3


Door Debby op 11 januari 2020

Hoi Pauline, wat verdrietig… als ik niet iets naar buiten kan steunen of me (nog) niet gesteund voel door het leven…lukt het me wel om van mezelf te houden met de steunzin. Wat er ook gebeurt..Ik hou van mezelf precies zoals ik ben en steun mezelf. (De kracht en grootsheid soms niet) Het gaf mij vd week om hele andere redenen een enorme ontlading maar ook bevrijding. De liefde naar mezelf in alle tederheid. Ik gun het jou ook.


Door Suus op 9 januari 2020

Wat heftig zeg, zo’n reactie van je arts. Ik kan me voorstellen dat je dat even helemaal omver werpt… Maar goed sommige mensen/artsen denken alleen zelf de wijsheid in pacht te hebben. Ik heb er zelf ook ooit oog in oog mee gestaan, toen mijn vriend kanker had. Terwijl de oncoloog zelf totaal geen hoopgevende opties kon geven, wist hij ons wel even te vertellen dat onze plannen voor alternatieve oplossingen echt onverantwoordelijk en zinloos etc. waren. Ik heb ook nog nooit zoiets kortzichtigs meegemaakt. Maar goed, wat ik al zei sommige mensen hebben een kokervisie. Beter om dit niet te diep binnen te laten komen. Het leven/ of een god houdt ook van deze artsen precies zoals ze zijn… Maar voor ons is het nog erg lastig. Net zoals met mensen past niet iedereen bij je, dus ook niet iedere arts.
Ik hoop dat je jezelf weer wat hebt kunnen herpakken in ieder geval. Ik sta ook achter je en jouw keuzes die jou doen goedvoelen!! Ik steun je in al je kracht en grootsheid!! Lekker doorgaan he en de weg volgen die jou goed doet!


Door Ellen op 12 januari 2020

hoi Lieve Paulien, wat afschuwelijk. Maar laat je niet van je stuk brengen. Volg je eigen weg hierin. Ik vertel het gewoon niet tegen m’n artsen wat ik allemaal doe om mezelf te helpen genezen en om door deze tijd heen te komen. De meeste artsen bestrijden de zieke cellen en ze kunnen niet verder kijken. Maar jij steunt en helpt jouw gezonde lijf en je hele hebben en houwen. Super veel kracht en succes voor jou.


Door Pauline op 13 januari 2020

Ja ik vind dat toch moeilijk Ellen, dat mijn arts het niet weet is niet gek maar dat hij bewust ervoor kiest om onwetend te blijven, dat stoort mij zo erg en dan de mens die ziek is daarin niet serieus nemen.. ik kan dat niet bevatten, zulke mensen wens ik soms toe dat ze het zelf krijgen ben dan heel benieuwd hoe ze er dan in zouden staan. Maar het is beter wat jij zegt je eigen plan te trekken, ze maar dom te laten en focussen op mezelf. Volg jij ook het EHBK programma?


Door Arlo op 9 januari 2020

Vandaag heel regelmatig de steunzin uitgesproken naar mezelf, naar specifieke situaties en voor andere mensen (zowel bekende als onbekende) en de steun oefeningen gedaan. Ik merkte net dat ik me nu zo licht als een veertje voel, mn hart overstroomt van liefde en ik tevreden ben precies zoals het leven nu (incl alle ‘uitdagingen’).
Bedankt voor het delen van al jullie ervaringen, zo fijn!


Door Henk Fransen op 10 januari 2020

Dat herken ik zo goed Arlo, heerlijk dat je een weg hebt gevonden naar deze vorm van goed-voelen. Zo waardevol.


Door Debby op 11 januari 2020

Ik doe mijn steunzinnen soms tijdens ademhalingsoefening: armen omhoog adem in en zeg ik hou van mij; armen omlaag, zak ook beetje ‘in de grond’/goed aarden en zeg precies zoals ik ben. Dan nog een keer met 2e deel steunzin. Dus omhoog ik steun mezelf en omlaag in al mijn kracht en grootsheid. Dat geeft een extra dimensie en zakt/voelt meer


Door Henk Fransen op 11 januari 2020

Superleuk!


Door Henk Fransen op 11 januari 2020

Ik zie een hele groep mensen op deze manier ochtendgymnastiek doen :-))


Door Liek op 11 januari 2020

De steunzin…. in het begin had ik er echt een weerstand tegen, zo van “ik wìl niet gehersenspoeld worden…” Maar uiteindelijk ben ik er toch mee begonnen. Heb hem opgeschreven op een stukje lichtrood spiegelkarton, en dat in mijn zak gestoken als een herinnering. En ik ben gaan wandelen. Bij alles wat ik tegenkwam, en wie er in mijn gedachten opkwam, heb ik deze steunzin uitgesproken… Na een half uur ongeveer, kwam ik tot de ontdekking hoe het me positief stemt, hoe ik op een andere manier ga kijken naar alles om me heen!! Wonderbaarlijk! Ik ga ermee dóór!


Door Ellen op 12 januari 2020

Ik ben tot een geweldig inzicht gekomen. Ik zat afgelopen week tegenover een verpleegkundig specialist die, vlak voor mijn chemo, de nadruk bleef leggen op de bijwerkingen en t gesprek met m’n partner aanging ipv met mij. Ik was heel zenuwachtig en probeerde het gesprek nog een beetje te neutraliseren. En ik probeerde de steunzin op haar uit, maar dat lukte helemaal niet, want ik vond het stom dat ze het gesprek zo voerde, vond haar ook inflexibel en afstandelijk. En toen sprak ik de steunzin naar mezelf uit en dat gaf me zoveel ruimte en kracht. En toen realiseerde ik me dat ik vaak de ander voorrang geef op mezelf en hierdoor ook weerstand voel. Terwijl als ik ruimte en steun aan mijn eigen gevoelens en gedachtes geef, en die er helemaal mogen zijn, ik dan is er geen weerstand. Ik ben opgestaan en heb het gesprek vriendelijk beëindigd. Ik denk ook dat hier mijn grote les ligt, mijn eigen gevoelens en verlangens te omarmen en er naar te gaan handelen.


Door Annita op 12 januari 2020

Lieve Ellen, dat veel regulier opgeleide mensen zo met anderen omgaan zegt al veel over de kwaliteit van opleiden.
Persoonlijk krijg ik van het woord patiënt al de kriebels: hier ligt een bijkomend gevoel van niet voor vol, onbekwaam, minderwaardig gevonden worden achter. Het haalt je onterecht compleet uit je kracht. Het zou ook beter zijn om patiënt te vervangen voor cliënt, ze danken hun salaris immers aan hun cliënten.
Doet met ook denken aan de film van Robin Williams (Patch Addams?) Die was geweldig en kent Henk ook vast, een must see voor elke arts/cliënt 🙂
Ellen je bent goed zoals je bent en het Universum steunt je in al je kracht en grootsheid, dus laat ze maar voelen dat jij je gesteund voelt….


Door Pauline op 14 januari 2020

Och Ellen wat herken ik deze situatie en het gevoel erbij.. ik vind het heel knap hoe je de steunzin hebt gebruikt op dat moment. Als ik je een kleine tip mag geven, geef volgende keer wel aan hoe het gesprek op je overkwam bij de verpleegkundige, daar kunnen ze veel van leren en je zult ze nog vaak ontmoeten dan is het fijn als ze beseffen dat ze dingen anders moeten doen, daar help je dan jezelf ook weer mee. Sterkte met de chemo.


Door Richarda op 12 januari 2020

Afgelopen week begon met vele mooie momenten, gebeurtenissen. Ik kon samen met mijn steunzin voor voeten, heupen, bekken, een half uur wandelen, met n korte pauze, zonder pijn. Mijn man gevraagd of hij de steunzin voor mij uit wilde spreken, dit gedurfd nadat ik dat op deze deelpagina las . Mijn man vindt het prima wat ik doe maar houdt alles het liefst bij het vertrouwde. Als het niet hardop hoefde wilde hij het wel doen, Geweldig !! Door Yvon die vertelde dat ze de steunzin op een mooie kaart had geschreven, kreeg ik weer kriebels/inspiratie om het gevoel van de steunzin te gaan schilderen.Ik ben intuitief kunstenaar maar het stroomde al n hele tijd niet meer. Inmiddels is de basis klaar, verder kwam ik niet. Vol overgave bezig geweest.In mijn enthousiasme vergeet ik alles en iedereen .Nu ook, mijn spieren waren behoorlijk verkrampt, wat niet goed ging, zoals vaker. Veel gehuild.
Henk kwam prompt op de proppen met een steunengel. Wat zie ik in mijn atelier op een standaard staan. Een fotokaart van/ met de energie van mijn beschermengel Lucia, betekent “lichtbrenger”.Daarachter vandaan valt een kunstkaart met daarop “engelen om je heen. gehuild , maar weer wat vertrouwen. Nu met benauwdheid , pijn en een hart wat wat van slag raakte , eerst via bioresonantie een oplossing gezocht.Toch naar huisarts vanwege mijn hart ritme wat ook wat van slag was, bloedruk hoog enz.Om het verhaal korter te maken. Medicijnen moesten besteld, zowel homeopatisch als regulier waren niet binnen gekomen. eerst veel angst. steunzin gebruikt, en aan de engelen gedacht, voel me eerst nog alleen. Dan zal ik het met hulp van god/ het leven samen zelf wel kunnen.Het ging al beter, en het mooie is dat ik met de steunzin mijn hele lijf stukje voor stukje ben langs gegaan en helemaal warm werd. Mijn hart als eerste genomen. Mezelf in het licht gezet , daarbij uit de Chi-Neng paar zinnen gebruikt. Ook ben ik mezelf toe gaan zingen met twee liedjes waarvan Henk er ooit een heeft gezongen om ons te kronen bij een lezing.Ik voel me veel beter, mijn bloeddruk is vandaag normaal. Het leven roept wel hard dat het er uit wil, dacht ik vandaag. Het zou fijn zijn als er van de groep mensen zijn die voor mij de steun zin uit willen spreken want het is ook best pittig, . Nu nog verder met mijn hartsverlangens , even rustig aan, het gaat te snel.


Door Tineke op 12 januari 2020

Mooi Richarda, wat je doormaakt in korte tijd emotioneel en fysiek, van alles holder de bolder over elkaar. Het succes hierin is dat je je telkens weer bijeenraapt en opricht. Gebruik maakt van al wat om je heen is om je te steunen. Ik spreek de steunzin voor je uit. Hardop!


Door Richarda op 12 januari 2020

Dat is heel fijn Tineke, het raakt me, dank je wel.


Door Annita op 12 januari 2020

Lieve Ricarda, ik steun je ook in al je kracht en grootsheid.
Ik wilde net typen dat mijn innerjijk Licht af en toe via mijn hart aangeeft ruimte te willen, en de 1e keer dat ik de steunzin uitsprak werd het na een minuut of zo rustiger, vandaag gebeurde het weer en sprak ik het heel bewust de steunzin weer uit en inderdaad werd mijn hart ook dit keer rustig. Toen was ik ervan overtuigd dat het echt werkt. En nu lees ik jouw ervaring, prachtig ik wens je, naast de steunzin, ook zelfvertrouwen en zelfliefde toe. Haola.


Door Henk Fransen op 13 januari 2020

Houd je aandacht voor een deel bij de engelen Richarda, meer hoef je niet te doen… het is een belangrijke ingang voor je


Door Willy op 18 januari 2020

Richarda graag steun ik jou met de steunzin.
Richarda ik houd van jou precies zoals je bent, en ik steun jou onvoorwaardelijk in al je kracht en grootszijn. Wens je alle goeds. Lieve groet Willy.


Door Petra op 13 januari 2020

Heb gemerkt dat het fijn is om met de steunzin te gaan slapen. Elke hartslag is een lettergreep. Als de zin synchroon loopt met de harstlag, kan ik er bijna niet meer mee stoppen. Het geeft een kalme nachtrust.


Door Henk Fransen op 13 januari 2020

Wat mooi Petra! Dat ga ik ook proberen!


Door Annie op 13 januari 2020

Ik had een afspraak bij de therapeut, maar ik heb geen zin meer in problemen te bespreken.
Ik heb de rollen om gedraaid en met de steunzin gewerkt met hem ,
Hij voor mij en daarna ik voor hem.
Hij had nog groteren en ook dezelfde “problemen “als ik.
Hij zat alleen op een andere stoel,waar ik tegenop zag.
Nu was hij hetzelfde als ik ,maar met een diepere verbinding met elkaar.
Hij werd er verlegen van.
Een mooie eyeopener


Door Henk Fransen op 13 januari 2020

:-)))


Door Richarda op 13 januari 2020

Wat mooi om te lezen en voelen hoe ieder vanuit zijn hart deelt en steunt. Ik ben dankbaar en ontroert.Het tilt me op en inmiddels steun ik ook de groep door de steunzin uit te spreken. Door wat jij schreef Tineke zag ik pas, dat ik me inderdaad bijeen raap en weer opricht, steeds weer 🙂
Annita , wat fijn dat je hart ook weer rustig werd door de steunzin. Ook ik dacht, jemig wat gebeurd er, het werkt zo goed, wat is dit toch mooi .Zelfliefde en zelfvertrouwen dat heb je goed gevoeld, raakt me Haola.
Petra, ik ga vanavond voor het slapen de steunzin uitspreken zoals jij dat doet. Ben benieuwd wat er mag gebeuren. Hartegroet voor allemaal/ iedereen.


Door Richarda op 13 januari 2020

Dank je Henk, dat zal ik doen. Dat voelt licht en luchtig, fijn en belangrijk. En moeitelozer !!
Hartegroet


Door Petra op 17 januari 2020

Alles lijkt ietsjes meer vanzelf te gaan. Ik hoor ook liedjes die daar over gaan… wordt me meer bewust van zijn in plaats van ergens heen te moeten of vanaf te moeten. Bijzondere ervaring maar heel subtiel.


Door Tineke Olthof op 19 januari 2020

Ik zie de video van les 19, over het gevoel iets te moeten doen en het advies om in zo’n geval even op een stil plekje te gaan zitten wachten tot het over is. Ja, leuk Henk, lachen! Daarna pak ik mijn schrift om naar mijn lijstje te kijken met waar ik moeite mee heb. Ik was er nog niet aan toe gekomen om de affirmatie er op los te laten. Ik kom bij bankhangen, veel van mezelf moeten, en het niet in actie kunnen komen. Dat ken ik uit meerdere en eerdere langere periodes in mijn leven waar ik nu nog een oordeel over heb en last van heb. Dus ik spreek ‘braaf’ de steunzin uit en lig dan dubbel van het lachen! Ongelofelijk! Het is juist precies goed zoals het was of is! Ga in zo’n geval op een stil plekje zitten en ontspan, totdat de neiging om iets te doen voorbij is! Ik heb mezelf altijd veroordeeld en vast gezet. Terwijl een groot verlangen van mij vrijheid is. Heel fijn, dat ik vandaag dat gevoel van bevrijding en vrijheid mag ervaren!

Plaats een reactie


*