Genezen begint met een open mind

Pas wanneer we een nieuwe houding aanleren, een houding die voorbijgaat aan vechten of vluchten, en die veel meer te maken heeft met acceptatie en het ‘omarmen’ van onszelf en situaties (‘de open mind’), kan er iets nieuws gebeuren.

De gesloten mind

Het kan goed zijn dat jouw mind in de overlevingsstand staat (de gesloten mind). Je zit dan doorgaans in je hoofd en je bent druk bezig een oplossing te bedenken. Wanneer je even rustig gaat zitten en voelt wat er écht aan de hand is, merk je meestal dat je of ‘iets niet wilt en ervan weg probeert te bewegen (vluchten), of dat je ‘iets niet wilt en het probeert te veranderen of er de strijd mee aangaat’ (vechten). Heel soms ben je zo overweldigd door de situatie dat je passief bent en niks doet (bevriezen). Dit zijn eigenlijk de enige drie reacties die het deel van je hersenen dat probeert te overleven kent (de gesloten mind). Als je goed oplet zijn deze drie mechanismen de hele dag door aan het werk, niet alleen bij jou maar bij iedereen. Wanneer iets oncomfortabel voelt, bijvoorbeeld in je lichaam, probeer je direct te gaan verzitten (vluchten) of, wanneer dat niet lukt, bijvoorbeeld bij een ziekte of pijn, ga je er vaak de strijd mee aan (vechten). In beide gevallen ben je gefixeerd op het (vermeende) gevaar, de beperking of het tekort. En daarmee houd je de toestand die je niet wilt juist in stand.

Genezen begint met een open mind

Pas wanneer we een nieuwe houding aanleren, een houding die voorbijgaat aan vechten of vluchten, en die veel meer te maken heeft met acceptatie en het ‘omarmen’ van onszelf en situaties (‘de open mind’), kan er iets nieuws gebeuren. Het is alsof de spanningen dan vanzelf veranderen zonder dat we iets doen, alleen door aanwezig te zijn. We ervaren dan dat er een zelfgenezend vermogen is, niet alleen voor lichamelijke pijn en ongemak, maar ook voor emotionele pijn, piekeren en zelfs spirituele pijn. Een soort universele kracht die onze spanningen en problemen omzet in ruimte en genezing.

Tijdens de Zhineng-oefeningen (uit mijn online-programma) kun je dat ook letterlijk ervaren wanneer spanningen, pijn of kramp in je lichaam of denken, zonder dat je iets doet, vanzelf worden omgezet in warmte, ruimte en vertrouwen. Wanneer we dat ervaren, ervaren we tegelijkertijd vaak een expansie in onze energie en niet zelden een golf van vreugde of dankbaarheid omdat je je op die momenten verbindt met de universele levensenergie die de heling voor jouw doet. Deze ervaringen tijdens het oefenen verdiepen ook je vertrouwen in het dagelijkse leven.

Het vinden van deze moeiteloze houding tijdens de Zhineng-oefeningen en van daaruit het meer en meer in staat zijn om vanuit die overgave de moeilijkheden in ons leven aan te gaan is waar het werkelijk omdraait.

Wil je meer leren over de oosterse oefeningen voor zelfgenezing?
Lees hier meer…

 

Over de schrijver
henk fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
Reactie plaatsen