Versterk je afweer op 5 niveaus

‘Als arts ben ik niet verbaasd dat mensen ziek worden,
ik ben veeleer verbaasd dat mensen zoveel belastingen kunnen
incasseren voordat ze ziek worden.’
– Henk Fransen

Extreme belastingen

We leven in een extreme tijd. De mens staat bloot aan een groot aantal factoren die lichaam en geest onder druk zetten en die onze gezondheid bedreigen. Ik heb dit artikel geschreven om je een indruk te geven van de belangrijkste gevaren en vooral wat je eraan kunt doen…

Om een aantal van deze belastingen te noemen: onze voeding is door schaalvergroting en bodemuitputting verarmd en er worden tal van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en andere chemische substanties aan toegevoegd. Met groenten en fruit krijgen we verschillende pesticiden binnen en via vlees, melk, eieren en (gekweekte) vis antibiotica en hormonen. Mensen eten vaak teveel, roken of drinken en doen tegelijkertijd steeds minder aan lichaamsbeweging. Het milieu is vervuild en elk jaar worden nieuwe ziekmakende chemische substanties in onze omgeving aangetoond. Medicijngebruik neemt hand over hand toe en we staan bloot aan electromagnetische straling zoals nog niet eerder in de geschiedenis (huishoudelijke apparaten, televisies, computers, mobiele telefoons, zendmasten, etc.). Stress op het werk, stress thuis, 1 op de 4 huwelijken eindigt in een echtscheiding, en dag in dag uit krijgen we via de media de ellende van de wereld voorgeschoteld… Een indrukwekkend overzicht van al deze belastingen wordt weergegeven in de film van Yann Arthus-Bertrand: http://www.youtube.com/homeproject#p/a/f/0/jqxENMKaeCU.

Afknappen

Afhankelijk van iemands constitutie en erfelijke belastingen heeft het lichaam op een gegeven moment haar grens bereikt en wordt ze ziek. Bij de een begint dit met een griep of longontsteking, bij de ander ontstaat reuma, een hartinfarct of kanker. Om te voorkomen dat het lichaam bezwijkt onder alle belastingen kunnen we een aantal algemene maatregelen treffen. Wanneer je ziek bent is deskundige begeleiding op alle niveaus wenselijk. Bespreek eventuele acties die voortvloeien uit onderstaande tekst altijd eerst met je huisarts of specialist.

Lees meer over de primaire oorzaak van kanker.

Versterk je afweer op 5 niveaus

De mens bestaat op verschillende niveaus: 1. lichamelijk niveau 2. gevoel niveau 3. denk niveau 4. sociaal niveau en 5. spiritueel niveau.

Op elk van deze niveaus krijgt de mens voeding binnen. Deze voeding kan ziekmakend of juist heelmakend zijn. Laat ik je daarvan enkele voorbeelden geven:

Het lichamelijke niveau

  • Belangrijke voedingsbronnen op dit niveau zijn: eten, drinken, ademen, bewegen en rust.

De belangrijkste aanbevelingen op dit niveau beschrijf ik in het artikel Een samenvatting van Peskin – Het verzwegen verhaal over kanker.

Eind jaren negentig publiceerde de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) een wetenschappelijk rapport over voeding. De eindconclusie van dit rapport luidde: ‘We kunnen het kankerrisico met 60-70% verminderen door gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en niet-roken. Deze uitspraak gedaan door een erkende reguliere instantie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en laat de impact zien die voeding en lichaamsbeweging heeft op onze gezondheid.

Vanzelfsprekend is deze uitspraak niet alleen voorbehouden aan kanker, maar gaat ze in meer of mindere mate op voor alle beschavingsziekten. Ook wanneer er geen sprake is van ziekte vormt goede voeding en voldoende lichaamsbeweging een belangrijke basis voor de vitaliteit en het lekker-in-je-vel zitten.

Aanbeveling: Eet zoveel mogelijk biologische- en onbewerkte voedingsmiddelen. Daarmee verhoog je de kwaliteit van je voeding en vermijd je ongezonde toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen, E-nummers in blikjes en pakjes, pesticiden op groente en fruit, hormonen en antibiotica in vlees/gekweekte vis of genetisch gemanipuleerd voedsel.

Noot: Soms eten mensen gezond, maar kunnen ze deze gezonde voeding/supplementen niet goed opnemen. Laat bij twijfel je darmwerking testen en of je lichaam voedingsmiddelen/supplementen op kan nemen.

Het gevoel niveau

  • Belangrijke voedingsbronnen op dit niveau zijn je emoties en de er achterliggende behoeften.

Er is een onderzoek waarin baby-aapjes op het fysieke niveau alle voeding kregen die ze nodig hadden (eten, drinken, frisse lucht, bewegingsruimte, etc) maar dit alles werd toegediend door een robot. Meerdere van deze aapjes gingen dood. Ook bij mensen is er wetenschappelijk bewijs dat emotionele verwaarlozing groei achterstand geeft, zowel lichamelijk als geestelijk. Gebrek aan emotionele voeding kan de levenskracht dus in belangrijke mate ondermijnen.

Gelukkig zijn de meeste van ons niet mishandeld of door een robot opgevoed. Toch zijn er mensen die zich op school, op het werk of in hun huwelijk aanhoudend niet gerespecteerd voelen. We dienen de effecten daarvan op onze gezondheid niet te onderschatten.

De belangrijkste voeding op het gevoel niveau is emotionele warmte en de vervulling van je behoeften. Bewustwording van wat je nodig hebt en het ontwikkelen van de sociale vaardigheden om je behoeften te vervullen is een belangrijke ingang naar gezondheid op het emotionele niveau.

Ademhalingsoefening (HeartMath): Waar heb je behoefte aan? Liefde, respect, begrip, warmte, vrede, moed, humor? Denk aan een herinnering waarin je dit ooit ervaren hebt. Adem rustig en ontspannen 5 tellen in en 5 tellen uit door je hart. Adem daarbij het gevoel van deze fijne herinnering in en stuur dit fijne gevoel vervolgens op de uitademing naar iemand van wie je houdt. Adem vervolgens het fijne gevoel van de herinnering weer in. Verzadig jezelf met de fijne herinnering en stuur het op de uitademing weer naar iemand van wie je houdt. Doe dit 10 of 12 keer.

Aanbeveling: Richt je aandacht minder op mensen en situaties die je niet respecteren en schenk je aandacht meer aan de levensgebieden waar jij je gerespecteerd voelt. Wanneer je bepaalde emoties bij herhaling ervaart, onderzoek dan de er achterliggende behoefte. Neem verantwoordelijkheid voor deze behoefte en leer deze behoeften te vervullen.

Boekentip: Stop met aardig zijn van Thomas d’Ansembourg

Het denk niveau

  • Belangrijke voedingsbronnen op dit niveau zijn gedachten, overtuigingen/geloof, kennis, informatie, creativiteit en wijsheid.

Gedachten zijn niet goed of fout, maar gedachten kunnen je ondersteunen of tegenwerken. De meest beperkende overtuiging bij ziekte is: ‘ik ben ongeneeslijk ziek’ of ‘ik kan er niks aan doen’. Maar ook los van ziekte zijn gedachten als ‘ik kan het niet’ en ‘het heeft geen zin’ niet behulpzaam om vooruit te komen op je levenspad.

Je overtuigingen vormen de oevers waarbinnen je levensstroom zich begeeft. Goethe bracht de creatieve kracht van onze gedachten onder woorden: ‘Wanneer iemand werkelijk gecommitteerd is, komt er een hele serie gebeurtenissen op gang die bijdragen aan het slagen van de intentie. Experimenten uit de kwantumfysica bevestigen ook de scheppende kracht van je gedachten.

Aanbeveling: Teveel focussen op wat je niet kunt heeft een verlammende werking en ondermijnt je zelfvertrouwen. Maak een collage van zaken waar je goed in bent, wat je fijn vindt, waar je kracht aan ontleent en waar je bij kunt ontspannen. Besteed vooral aandacht aan wat je kunt en waar je goed in bent. Je geloof en succes op deze vlakken zal daardoor bijna ongemerkt beginnen uit te waaieren over de levensgebieden waar je onzekerder bent. Open je voor mogelijkheden. Denk ‘God-gedachten’.

Tip: koop een spreukenboek/scheurkalender met dagelijkse spreuken om je te inspireren en neem zo’n gedachte mee in je dag.

Het sociale niveau

  • Belangrijke voedingsbronnen op dit niveau zijn relaties, man-vrouw dynamiek, communicatie, win-win situaties en groepsenergie.

Weet je wat een van de ergste martelingen in gevangenissen is? Isolatie. Wanneer je mensen eenzaam opsluit zijn sommigen in staat binnen enkele maanden zelfmoord te plegen. Niet dat ze langzaam chronisch ziek worden, nee, ze zijn in staat vrijwillig uit het leven te stappen. Dit toont het belang van voeding op het sociale niveau. Bemoedigende woorden van medegevangenen, de cel binnengesmokkeld in de vorm van kleine briefjes, blijken achteraf vaak de ‘voeding’ waardoor deze mensen hun ontberingen wisten te doorstaan.

Gelukkig zitten de meesten van ons niet eenzaam opgesloten in de gevangenis. Toch zijn er mensen die het gevoel hebben er alleen voor te staan in het leven, alleen te moeten vechten of mensen die zich uit gekwetstheid hebben teruggetrokken. Dit ondermijnt de vitaliteit. We hebben elkaar nodig.

Aanbeveling: Reik uit naar de mensen die van je houden en waarbij het veilig is. Neem deel aan groepen van gelijkgestemden of schrijf je in voor een cursus over een onderwerp dat bij je past. Zo leer je gelijkgestemden kennen en voedt je jezelf op het sociale niveau.

Boekentip: Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg.

Het spirituele niveau

  • Belangrijke voedingsbronnen op dit niveau zijn het geven en ontvangen van liefde, van betekenis zijn voor elkaar, het ontwikkelen van je talenten en de vervulling van je diepere levensbedoeling.

In vroeger tijden werd Godsdienst geassocieerd met opoffering. Tegenwoordig is de trend ‘zoek naar een win-win situatie’. Het gaat er om dat je je verbindt op een manier die zowel jou als de ander ‘beter’ maakt.

De sleutel tot gezonde voeding op het spirituele niveau zijn je interesses. Wanneer je doet wat je niet interesseert voel je je verveeld en verlies je energie. Het is een dood spoor. Wanneer je doet wat je interesseert krijg je energie en wordt je enthousiast en geïnspireerd. De betekenis van de woorden enthousiasme en inspiratie is ‘van de geest’. Je wordt naar ‘de grote geest’ geleid door middel van je interesses. Het zijn de richtingaanwijzers naar je levenskracht en de openbaring van je diepste bedoeling
in dit leven.

Aanbeveling: Leer meer te luisteren naar je interesses en er meer tijd voor vrij te maken.

Cadeautip: Bondgenoot, autobiografie van een immuuncel van Henk Fransen

Samenvatting

Het verbeteren van de kwaliteit van je voeding op alle niveaus:

–        Op het fysieke niveau betekent dit het eten van biologisch voedsel, ademen, bewegen en liefdevolle aanraking.

–        Op het gevoel niveau betekent het verantwoording nemen voor en de vervulling van je emotionele behoeften, emotionele warmte en het handelen vanuit je intuïtie.

–        Op het denkniveau betekent het het tot je nemen van goede informatie via boeken en gesprekken, het denken van behulpzame gedachten, wijsheid en meditatie.

–        Op het sociale niveau betekent het liefde geven en ontvangen, geweldloze communicatie, het creëren van win-win situaties in relaties, leren over man-vrouw dynamiek en genieten van elkaar in de seksualiteit.

–        Op het spirituele niveau is het zingeving, het volgen van je interesses/enthousiasme, het ontwikkelen van je talenten en het van betekenis zijn voor elkaar.

Iemand anders helpen

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen. Laat me hieronder in ieder geval weten wat je ervan vindt en of je er iets aan hebt. Ik lees je bericht graag en zal waar mogelijk antwoorden of opmerkingen plaatsen.

Tot de volgende keer, wees trouw aan jezelf en ik zie er naar uit je binnenkort weer te spreken,

Henk Fransen

Over de schrijver
henk fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
anja van espelo
Door

anja van espelo

op 01 Jun 2014

Hoi Henk,hartstikke bedankt voor je fantastische site plus zeer belangrijke info!Bij een vriendin van mij (wonend in Portugal) is kortgeleden pancreaskanker geconstateerd en ze is er ernstig aan toe. Slaapt 20 van de 24 uur, heeft geen energie meer, zit dik aan de morfine. Nu is zij met haar man in Nederland bij haar dochters, kan a.s. woensdag terecht bij het AMC voor een second opinion en behandelplan.Aangezien ik heel erg geloof in andere methoden - naast de giftige chemo - heb ik de vrijheid genomen jouw linken door te sturen naar de dochters. Hoop heel erg dat ze met alle info iets doen!Vind het geweldig dat je dit allemaal met ons deelt en dit wilde ik je graag laten weten! Supergoed!warme groet, Anja

Ineke
Door

Ineke

op 22 Sep 2021

Waardevol artikel Henk! Duidelijk en genezend! Kan iedereen wat aan hebben! Dank je wel!

Reactie plaatsen