Oosterse oefeningen voor zelfgenezing

Zhineng is waardevol om je gezondheid te versterken
of om je herstelkracht te ondersteunen.

Zhineng | Oosterse oefeningen voor zelfgenezing

Zhineng bestaat uit de woorden ‘Zhi’ (of ‘Chi’), dat levensenergie betekent, en ‘Neng’, dat potentie betekent. Zhineng gaat dus over de potentie van onze levensenergie, oftewel: wat wordt er allemaal mogelijk als je de energie die we tot onze beschikking hebben, vermeerdert en bewust inzet ter vergroting van je welbevinden? In deze online cursus leer je jezelf op te laden met levenskracht en deze kracht te richten op de gezondheid van je lichaam, denken, voelen, relaties en ziel.

Wanneer je veel levenskracht (‘Chi’) hebt

Wanneer je veel Chi hebt, voel je je doorgaans vitaal en gezond, blaak je van zelfvertrouwen en heb je zin om het leven aan te gaan. Je ervaart innerlijke vrede en het is makkelijk voor je om je te concentreren en te mediteren.

Je grote energie-uitstraling werkt vertrouwenwekkend en ontspannend op anderen en maakt dat je wensen vaak op een ‘wonderlijke’ manier vervuld worden.

Wanneer je weinig Chi hebt

Wanneer je daarentegen weinig Chi hebt, heb je doorgaans een lage weerstand, ben je onrustig of juist lethargisch, en heb de neiging emotioneel onevenwichtig te zijn. Je energie-uitstraling is ‘arm’ en anderen voelen dat aan je; ze hebben de neiging voor je te zorgen of misbruik van je te maken (omdat je zwak bent).

Wanneer je weinig Chi hebt, heb je ook weinig zelfvertrouwen, waardoor je vaak het gevoel hebt dat je jezelf moet uitleggen, verdedigen of aanpassen. Alles bij elkaar een vermoeiende situatie die niet zelden leidt tot verder energieverlies (vicieuze cirkel).

Jezelf opladen met Chi

Alle oefeningen in deze cursus zijn zó ontworpen dat ze je helpen niet te verkrampen of je klein te maken (energieverlies), maar juist te ontspannen en je ruim te maken, zodat je je kunt overgeven aan de oneindige Chi-voorraad in en om je heen en je je kunt opladen met levenskracht. (energieopbouw).

Wanneer je de oefeningen dagelijks doet, in ieder geval de oefeningen die je aanspreken, zal dit je Chi-‘voorraad’ in de loop van enkele weken tot maanden vergroten. Tegelijkertijd helpen de oefeningen en de 8 Zhineng-verzen die in de cursus geintroduceerd worden, je om de verzamelde Chi tussendoor niet, of in ieder geval minder, te verliezen.

Wanneer je dan na enkele maanden op de cursus terugkijkt, zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over de vooruitgang die je door het dagelijkse oefenen hebt geboekt. Vooruitgang in je vaardigheid de oefeningen uit te voeren, maar meer nog vooruitgang in energie, rust, zelfvertrouwen en innerlijke vrede. Door dit toegenomen welzijn zal je liefde voor de Zhineng-oefeningen waarschijnlijk groeien, waardoor je nóg weer meer energie krijgt en nóg weer meer vertrouwen ontwikkelt.

WAT ga je leren?

LES 1.
In les 1 leer je de oefening ‘Achteroverleunen in Chi’. Deze oefening helpt je je meer en meer over te geven aan je ervaringen. Door je minder in te spannen verlies je minder Chi; elk moment dat je je meer overgeeft, baad je jezelf in de oneindige, universele voorraad Chi.

LES 2.
In les 2 leer je de oefening ‘Doe het eens anders’. Deze oefening kun je eigenlijk altijd en overal toepassen. Dingen anders doen verrijkt je voortdurend met nieuwe levenservaringen en daardoor met nieuwe Chi.

LES 3.
In les 3 leer je de oefening ‘Openen en sluiten’. Door deze oefening te doen stem je jezelf af op de basisbeweging van het leven: uitzetten, groter worden, en vervolgens weer inkrimpen, kleiner worden. De oefening voorkomt rigiditeit in je energieveld (rigiditeit = veroudering en ziekte) en helpt je je energieveld flexibel te houden (flexibiliteit = jeugdigheid en gezondheid).

LES 4.
In les 4 leer je twee oefeningen. De oefening ‘Haola’ kan grote hoeveelheden Chi naar delen van je lichaam sturen en maakt bovendien jouw eigen energieveld sterker wanneer je de oefening uitvoert voor een ander.

De tweede oefening, ‘De genezende Chi-bal’, heeft tot doel je lichaam, lichaamsdelen of organen te versterken en de balans tussen denken en voelen evenwichtiger te maken.

LES 5.
In les 5 leer je op de juiste manier je ogen te sluiten. Je leert hoe je de energie in je blikveld ‘naar binnen kunt trekken’. Wanneer je je ogen op die manier sluit, kun je dat zien als een glijstart van je oefening of meditatie; je begint immers met meer Chi en dat maakt het oefenen makkelijker.

LES 6.
LES 6 is gewijd aan de ‘Staande meditatie’. Deze intense oefening leert je als geen ander om met spanningen om te gaan (in je lichaam en in je leven). Onze natuurlijke neiging om bij spanningen te gaan vechten of vluchten (wat grote energieverliezen oplevert) wordt door deze oefening geleidelijk aan omgezet in een houding van openheid; je leert jezelf onder alle omstandigheden ruim te houden en ‘niks te doen’.

De staande meditatie doet je telkens op nieuwe en intensere manieren ervaren dat spanningen en blokkades vanzelf kunnen transformeren in verruimende ervaringen (meer Chi). Ze kan volgens de Chinezen een enorme kracht vrijmaken, terwijl de beschikbaar gekomen Chi tot diep in je botten wordt opgeslagen.

LES 7.
In les 7 leer je hoe je kruin iets op kunt richten. Dit activeert de essentie en ook de potentie van ons mens-zijn, trots opgericht tussen hemel en aarde (= met opgeheven hoofd leven).

LES 8.
In les 8 leerde je de oefening ‘De kleine berg’. Deze oefening transformeert je onverwerkte gevoelens, die de doorstroming van energie in de weg staan, in pure en vrije Chi.

LES 9.
In les 9 leer je de oefening ‘Energiedouche’. Deze oefening laadt je niet alleen op met sprankelende en vitale informatie, maar reinigt ook je hele energieveld. Met behulp van deze oefening kun je jezelf altijd en overal schoonmaken en opladen.

LES 10.
In les 10 leer je de oefening ‘Vol worden’, een samenvatting van alle oefeningen die je helpen je op te lansden met Chi.

De acht Zhineng-verzen die in verschillende lessen meer of minder aandacht krijgen, drukken tezamen de ideale mindset uit. Deze mindset maakt elke Zhineng-oefening gemakkelijker en effectiever en kan je ook helpen iedere ervaring in je leven moeitelozer aan te gaan, waarbij je ruimte geeft aan de zelfgenezende krachten van dit universum om je te helpen en bij te staan.

Lees alles over dit programma

Over de schrijver
hendrik herman fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
Sporthorloge
Door

Sporthorloge

op 08 Jul 2020

Ik ga de oefeningen proberen Henk. Voor mij werkt buiten bewegen/ sporten altijd goed. Sinds kort doe ik dat met een sporthorloge. Die houdt precies mijn stappen, afstand en routes bij. Dat werkt heel motiverend. Iedere dag en week probeer ik meer te lopen.

Henk Fransen
Door

Henk Fransen

op 18 Jul 2020

Goed bezig, zouden meer mensen mogen doen.

Reactie plaatsen