Supplementen bij kanker

Supplementen bij kanker zijn min of meer onderbouwd. Hier volgen eerst wat algemene adviezen van belang en dan enkele opmerkingen over supplementen bij kanker.'Wat eet ik?’ versus ‘hoe eet ik?’

‘Anti-kanker’ van Dr. David Servan Schreiber en ‘Eten tegen kanker’ van Dr. Richard Béliveau zijn twee recente titels van boeken over voeding bij kanker. Beide, zeer lezenswaardige boeken, focussen op voeding en zoals de titels al laten zien in een houding van ‘tegen’ en ‘anti’.

Niet zelden laten cliënten mij met een diepe zucht weten dat ze alle dingen die ze moeten doen en laten in hun strijd tegen kanker helemaal beu zijn. Alsof u wanneer u kanker heeft helemaal niks leuks of lekkers meer mag doen. Maar waarom eigenlijk niet? U probeert toch beter te worden om te leven? En wat houdt dat leven dan in? Op de eerste plaats toch genieten en liefhebben? Dus dan kunt u dat in mijn visie maar het beste direct doen. Maak uw voeding daarom met liefde klaar. Eet niet tegen kanker, maar eet vóór uw leven en gezondheid.

Ontwikkel een beeld dat voor u het belang van voeding goed weergeeft. Een beeld (bijvoorbeeld een tekening, schilderij, collage, gedicht of tekst) waarin u weergeeft hoe u op alle niveaus van het leven wordt gevoed en gesterkt. Teken uzelf midden in het leven zoals u dat wenst en geef weer hoe uw voeding, uw ademhaling, uw relaties, de natuur en seizoenen u voeden, energie geven en gelukkiger maken. Neem de tijd om dit beeld te maken. Dit beeld zal alles wat u doet ondersteunen.

Biologisch of niet-biologisch?

Er zijn een aantal argumenten om te overwegen over te stappen op biologische voeding.

-       niet-biologische voeding is door onze huidige landbouwmethoden verarmd. Niet-biologische groente en fruit zien er aan de buitenkant misschien mooi uit, maar blijken bij onderzoek vanbinnen arm aan vitaminen en mineralen.

-       niet-biologische voeding is vaak verontreinigd met landbouwgiffen, bestrijdingsmiddelen, hormonen en antibiotica. Steeds vaker horen we via de media over de misstanden in de voedingsmiddelen industrie.

-       niet-biologische voedingsmiddelen (uit pakjes en blikjes) bevatten vaak allerlei conserveringsmiddelen en kankerverwekkende E-nummers.

-       niet-biologische voeding wordt steeds vaker genetisch gemanipuleerd.

Verbeter daarom de kwaliteit van uw voeding door meer biologische producten te kiezen. Bij groente en fruit voorkomt u daarmee met name de inname van landbouwgiffen. Bij vlees, vis, melk en eieren vooral de inname van hormonen en antibiotica.

Supplementen versus geen supplementen

De reguliere artsen staan vaak kritisch tegenover het slikken van allerlei vitaminen en mineralenpreparaten. In de alternatieve geneeswijzen is het vaak één van de belangrijkste dingen die je kunt doen in de strijd tegen kanker.

Vrijwel elke cliënt die bij mij komt slikt drie of meer supplementen. De kosten daarvan lopen vaak op tot boven de €300 per maand. Daarnaast slikken ook gezonde mensen steeds vaker supplementen. Miljoenen Nederlanders hebben een kleine huisapotheek aan vitaminen en mineralen. De verkoop van supplementen is naast de farmaceutische industrie een enorme business geworden. Maar heeft het slikken van supplementen zin? Wat zijn daarover de feiten?

De onafhankelijke site www.iocob.nl die zich kritisch opstelt tegenover zowel reguliere als alternatieve geneeskunde en zich ten doel stelt de consument zo goed mogelijk voor te lichten omtrent wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden meldt dat er voor slechts een zeer gering aantal supplementen wetenschappelijk bewijs bestaat voor een genezende werking bij kanker.

Een andere gedegen bron is de site van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling http://lpi.oregonstate.edu

Anti-kanker

Ook het boek Anti-kanker van Dr. David Servan Schreiber bevat een schat aan onderbouwde informatie, maar ook Schreiber adviseert weinig of geen supplementen. Misschien is het een idee om uw supplementengebruik tegen het licht te houden van deze onderzoeksbronnen.

Reactie plaatsen