Servan Schreiber - Anti-kanker

  • Het boek 'Anti-kanker' van Dr. David Servan - Schreiber beschrijft de rol van voeding-, stress- en andere leefstijlfactoren bij kanker.

December 2007
‘Anti-kanker’: Servan - Schreiber's nieuwe boek over de preventie van kanker

Anti-kanker

Het nieuwe boek van de Franse psychiater en neurowetenschapper dr. David Servan - Schreiber heeft in de Nederlandse vertaling de veelzeggende titel “Antikanker” meegekregen. “Antikanker” is eind 2007 in Frankrijk onder de titel "Anticancer" uitgebracht en is in maart 2008 in Nederland uitgekomen. Gezien de belangstelling in de Franse media zou het 360 pagina’s tellende boek het succes van zijn eerste bestseller wel eens kunnen evenaren. Van zijn eerste boek “Uw brein als medicijn” werden in Frankrijk tot nog toe meer dan een miljoen exemplaren verkocht; het boek werd in 28 talen vertaald.

Servan - Schreiber beschrijft in "Antikanker" uitvoerig en zeer toegankelijk hoe het zelfgenezend vermogen van het lichaam een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van ziektes, waaronder kanker. Hij toont op basis van wetenschappelijk onderzoek aan hoe een evenwichtig samengestelde voeding, het vermijden van giftige stoffen uit het milieu, het leren omgaan met stress en psychische trauma’s, meer bewegen, meditatie en yoga de weerbaarheid van het lichaam ondersteunen en aanzienlijk kunnen vergroten.

In “Antikanker” geeft Servan - Schreiber ook aan hoe hartcoherentie training kan bijdragen aan het bewaren van de balans en hoe daardoor het afweersysteem – van belang bij de preventie van kanker -  beter gaat functioneren. Voor Hartcoherentie lijkt dus niet alleen bij het bewaren van de balans maar mogelijk ook bij de preventie van kanker een ondersteunende rol weggelegd.

Life-style en kanker

In zijn eerste boek "Uw brein als medicijn" biedt Servan - Schreiber een wetenschappelijk gefundeerd perspectief aan iedereen die zijn gezondheid op een natuurlijke wijze wil verbeteren. In “Antikanker” gaat hij een stap verder. Door een evenwichtig samengestelde voeding, het vermijden van giftige stoffen uit het milieu, het leren omgaan met stress, meer lichamelijke activiteit, meditatie en yoga zou het ook mogelijk zijn het lichaam weerbaarder te maken tegen kanker en ander ziektes.

Servan - Schreiber als ervaringsdeskundige

Wat “Antikanker” bijzonder maakt is dat Servan - Schreiber zich uitspreekt als ervaringsdeskundige! Hij onthult op sobere wijze dat bij hem zo’n 15 jaar geleden hersenkanker werd vastgesteld. In die tijd was hij volledig overtuigd van het succes van de medische wetenschap en voelde zich meer aangetrokken tot het doen van wetenschappelijk onderzoek en het publiceren van artikelen dan tot de zorg voor patiënten. Hij investeert in die periode eigenlijk voortdurend in de toekomst: “ door de ontdekking van deze tumor werd ik plotseling geconfronteerd met de mogelijkheid dat er voor mij misschien wel helemaal geen toekomst bestond….”

Hij heeft lang getwijfeld of hij zijn verhaal naar buiten zou brengen. Hij was bang dat de academische wereld zijn uitspraken niet serieus zou nemen en zou afdoen als de persoonlijke getuigenis van een ex-kankerpatiënt. Zijn broer Franklin heeft hem er uiteindelijk van weten te overtuigen dat hij er goed aan deed ook anderen deelgenoot te maken van zijn ervaringen opgedaan tijdens zijn ziekte en de zoektocht die daarna volgde. Uiteindelijk is het een persoonlijk relaas geworden, waarin hij alles op een rijtje zet wat hij heeft geleerd over kanker, maar ook wat hij heeft geleerd van zijn eigen ziekte.

De positieve kant van kanker?

Als arts en wetenschapper heeft hij toegang gezocht tot tal van wetenschappelijk bronnen en met “Antikanker” wil hij zijn kennis delen met anderen die deze kennis mogelijk nodig hebben. In het boek legt Servan - Schreiber uit dat de wetenschap dat hij mogelijk niet lang meer te leven had ook positieve gevolgen heeft gehad. “Zolang de ziekte ons niet getroffen heeft lijkt het leven eindeloos. We denken dat we alle tijd hebben om het geluk te vinden. De mededeling dat ik kanker had heeft mij de ogen geopend voor het heden” Door bewuster te gaan leven is zijn leven rijker geworden. Het heeft echter jaren geduurd voordat hij inzag dat hij zijn leven moest veranderen. Pas toen de kanker na drie jaar terug kwam is hij zich serieus gaan afvragen wat hij kon doen om zijn lichaam te helpen om de strijd tegen kanker aan te gaan.

Artsen weten weinig van voeding

In zijn opleiding tot arts heeft hij nauwelijks onderwijs gehad over gezonde voeding. Blootstelling aan giftige stoffen uit het milieu, zoals pesticiden, het nuttigen van grote hoeveelheden geraffineerde suikers, een overmaat aan omega-6 vetzuren in de voeding, het zijn volgens Servan - Schreiber allemaal factoren die niet enkel ontstekingsreacties in het lichaam bevorderen maar ook de groei van cellen, die de werking van insuline en Insuline-like Grow Factor (IGF) tegen gaan. Hij durft op basis van wetenschappelijk onderzoek de stelling aan dat een juiste samenstelling van de voeding van het grootste belang is in de strijd tegen kanker.

Kanker en natuurlijke afweer

In ons lichaam bevinden zich duizenden inactieve kankercellen. Wat veroorzaakt dat ze actief worden? Niemand weet het. Normaal gesproken mobiliseert het lichaam zijn natuurlijke afweer en blokkeert het de ontwikkeling van kwaadaardige cellen. Waarom heeft mijn lichaam zijn werk niet gedaan vroeg Servan - Schreiber zich af. Hij heeft naar verklaringen gezocht. Medisch onderzoek is in de eerste plaats gericht op het stellen van de diagnose en het instellen van een behandeling met chirurgie, radio- en chemotherapie. Dat is zonder meer noodzakelijk. Maar daarnaast is ook een andere benadering zinvol die zich richt op het milieu waarin de tumor zich kan ontwikkelen. Servan - Schreiber noemt dat “le terrain” Een tumor heeft een ontstekingsmilieu nodig, waarbinnen de tumorcellen zich kunnen verschansen voor de natuurlijke afweerkrachten van ons lichaam. In dat milieu groeien ook kleine bloedvaten die ervoor zorgen dat de tumor voldoende voedsel en zuurstof krijgt om te groeien. Begrijpen hoe natuurlijke afweerkrachten kunnen worden gestimuleerd vóórdat een tumor tot ontwikkeling komt en hoe voorkomen wordt dat een gunstig milieu ontstaat waarbinnen kankercellen gedijen is van wezenlijke belang.

Servan - Schreiber: 'Anti-kanker' was een vorm van zelfhulp

Servan - Schreiber heeft zich door enorme bergen onderzoeksmateriaal geworsteld en de wetenschappelijke literatuur uitgepluisd om zijn hypotheses te verifiëren. Dat heeft hij niet gedaan om een nieuwe theorie over de bestrijding van kanker te ontwikkelen, maar om zichzelf te kunnen helpen.

Dit webartikel is gebaseerd op recente interviews met Dr. Servan - Schreiber in de Franse media en werd samengesteld door Bob van Niekerk, algemeen geriater en initiatiefnemer van Cardio Coaching – praktijk voor Hartcoherentie te Diepenheim.


jacobus
Door

jacobus

op 13 Feb 2018

Wie bent u ? Welke autoriteit heeft u?

Jozef
Door

Jozef

op 03 Sep 2018

is er reeds op vraag hierboven een antwoord gekomen?

Uytterhaegen
Door

Uytterhaegen

op 29 Jan 2017

Beste, Ik kan voorkomen dat een kanker,een tumor tot ontwikkeling komt, Door natuurlijke anti-oxidanten op te nemen in het lichaam om de vrije Radicalen ( slechte cellen) te neutraliseren die de kanker ontwikkeld ! Vermits ons lichaam onderhevig is aan luchtverontreiniging, slechte voeding,stress, uv stralen,roken,ouderdom, en we niet genoeg anti-oxidanten aanmaken om ons immuniteitssysteem op peil te houden... Krijgen we ziekten als ,kanker,Parkinson, alzheimer,dementie.... Ik heb het sterkste natuurlijke anti-oxidant ontwikkeld," Hydroxythyrosol" Wat een ORAC waarde heeft van 29000 ,wat wil zeggen dat het 30x sterker is dan groene thee. Door alle dagen een dosis van deze molecule in het lichaam op te nemen Houd men de vrije radicalen neutraal en geeft men ze de kans niet om Onze gezonde cellen aan te vallen en zodoende allerlei kwaadaardige Ziekten te ontwikkelen. Hydroxythyrosol is een sterke ontstekingsremmer, verkleint enorm de Kans op cardiovasculaire aandoeningen ( hartkwalen) en zorgt ervoor dat De hersenen bij ouderdom zijn initiale omvang veel langer blijven behouden zodat we van alzheimer ,dementie ,parkinson worden vrijwaard! De vele wetenschappelijke onderzoeken zullen u kunnen overtuigen van Al deze stellingen die ik u heb voorgesteld,trouwens heb al mensen geholpen die van kankertumors zijn verlost( getuigenissen van personen in kwestie beschikbaar) Indien interesse in meer info, Ben ik steeds ter beschikking, Met vriendelijke groeten, Uytterhaegen

Reactie plaatsen