Tips: Je angst voor kanker overwinnen - dat is mogelijk

Angst is een normale reactie van het lichaam op gevaar

Angst is een natuurlijke en zelfs een belangrijke reactie van je lichaam om je te beschermen tegen gevaar. In feite is angst een heleboel energie. Die energie is bedoeld om in actie te komen en de juiste keuzes te maken.

Maar wanneer de bedreiging te groot voor je voelt, kan angst je ook verlammen. Misschien kom je dan tot niks, slaap je slecht of pieker je veel. Dat is niet gezond en het kan je herstel in de weg zitten.

Symptomen die duiden op angst

Enkele symptomen die duiden op angst voor kanker: 1. Je door je lichaam in de steek gelaten voelen, 2. Het zieke lichaamsdeel liever niet voelen, 3. Helemaal uit balans raken door een bericht over kanker, 4. Niet te controleren angts voor de uitslag van een onderzoek, 5. Angst voor terugkeer van kanker, 6. Slecht slapen en piekeren, 7. Kleine pijntjes direct in verband brengen met groei van de tumor of terugkeer van kanker.

Drie tips om angst de baas te blijven

1. Doe aan lichaamsbeweging


Angst is van oorsprong bedoeld om te gaan vechten of te vluchten. In beide gevallen kom je in beweging en zet je de angst-energie om zoals het bedoeld is. Lichaamsbeweging is dus een van de beste manieren om te voorkomen dat angst je verlamd.


2. Kijk je angsten aan


Schrijf in een dagboek over je angsten. Waardoor worden ze getriggered? Hoe voelt angst in je lichaam? Angst is als een spook in een nachtmerrie. Wanneer je wegrent, wordt je steeds banger. Wanneer je je omdraait en het spook aankijkt, krimpt het in elkaar en wordt kleiner.


3. Zoek steun


Onderzoek laat zien dat het gevoel 'gesteund te worden' een belangrijke factor is in het kunnen omgaan met bedreigende situaties. Zoek dus steun bij een goede vriend of vriendin. Er zijn ook therapeuten die speciaal opgeleid zijn om je te helpen je angsten te hanteren.


Met vriendelijke groeten,

Henk Fransen

 
Reactie plaatsen