Tips: Oefeningen om je angst voor kanker de baas te zijn

Vervolg op het artikel 'Angst voor kanker de baas'


Leer naar je angsten te kijken in plaats van er voor weg te lopen. Wanneer je bang bent kun je tegen jezelf zeggen ‘Hey, logisch dat ik zo bang ben. Mij is van jongs af aan voorgehouden dat ik hulpeloos ben tegenover kanker’ en vervolgens ga je iets doen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je gaat doen, maar beweging helpt om je angst te hanteren.

Bewegings-oefeningen

Angst is eigenlijk een heleboel energie bedoeld om te vechten of te vluchten. Ze is biologisch gezien bedoeld om in beweging te komen. Wanneer je gaat bewegen dan kun je de angst-energie omzetten en daarmee neemt angst af.

Lees de verschillende artikelen over ‘Angst voor kanker’ een aantal keer. De eerste keer dat je over overlevingsreacties en programmering hoort kan het ingewikkelde materie lijken en je moet het een paar keer horen om het goed tot je door te laten dringen. Daarna zul je merken dat de aangereikte inzichten je angsten op een subtiel niveau beginnen te ondermijnen en ze meer tot normale proporties terug beginnen te brengen.

Nachtmerrie

Schrijf iedere keer wanneer je angstig bent precies op wat er gebeurt in een soort dagboek. Waardoor wordt je angst getriggered? Wat heb je gezien of waaraan heb je gedacht? Schrijf die zaken op.

En waar voel je de angst in je lichaam? Hoe voelt het daar precies? Sta stil bij die zaken en schrijf het in je dagboek. Daardoor wordt angst minder. Vergelijk het met een spook in een nare droom. Wanneer je er voor wegrent wordt je almaar banger. Wanneer je stopt en je omdraait krimpt het spook in elkaar. Daar kunnen spoken namelijk niet tegen en zo is het ook met angst.

Vertraag – daar kunnen angsten niet tegen

Schrijven in je dagboek helpt je ook om te vertragen. Je kunt gewoon niet zo snel schrijven als dat je denkt en angst staat vaak gelijk aan ‘snel’ en ‘gehaast’. Wanneer je dus vertraagd verdwijnt angst ook en schrijven helpt daarbij.

Tenslotte is schrijven ook een manier om jezelf te uiten. Wat je op papier schrijft is ook werkelijk een beetje uit je hoofd – en daarmee wordt het makkelijker je angst ook echt los te laten. Je uit het en kunt het voor je zien op papier. Dat creert een scheiding tussen jou en je angst.

Wanneer de angst te groot is

Wanneer de angst te groot is, schrijf dan samen of in de buurt van iemand van wie je houdt. Dat is net als wanneer je als kind een nare droom hebt. Je kunt dan gewoon te bang zijn, maar wanneer papa of mama bij je komt dan durf je je wel om te draaien en naar het spook te kijken.

Wanneer je er samen met de mensen van wie je houdt niet uitkomt, zoek dan professionele hulp. Er zijn therapeuten die speciaal opgeleid zijn om je te helpen je angsten te hanteren. Dat is belangrijk want je wilt niet dat je angst in de weg blijft staan. Ik ben enthousiast over SE. SE staat voor Somatic Experience en SE therapeuten helpen je je angsten de baas te zijn.

Ademhalings-oefening

Tot slot houd je bij angst vaak de adem in. We zeggen: ‘Hij hield de adem in van schrik’. Of je gaat sneller en oppervlakkiger ademen vaak hoog in je borst.

Wanneer je langzamer gaat ademen dan heeft dat het omgekeerde effect en ontspant het. Je kunt dat gevoel van veiligheid nog versterken door dieper te ademen en in je buik. Dus langzaam, dieper en in je buik. Het is een krachtige methode.

Er is een nog een andere ademhaling die je kan helpen te ontspannen en die ga ik je hier leren. Het beste werkt het wanneer je het direct meedoet. Ik leg het dus uit en je kunt meteen meedoen.

Maak het je even makkelijk. Ga lekker zitten of liggen. Adem nu een paar keer helemaal uit. Dus adem helemaal uit… en blaas aan het eind van de uitademing ook nog zoveel mogelijk lucht uit je longen. Merk op hoe het lichaam daarna zelf inademt.

En doe dat nog een keer: adem helemaal uit… Blaas ook de laatste lucht nog uit je borst en merk op hoe de lucht daarna vanzelf je longen binnenstroomt zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen.

En adem nu rustig in- en uit door je neus. En terwijl je in- en uitademt door je neus breng je je aandacht bij je borst. Dat je voelt hoe je borst uitzet en ruimte maakt bij de inademing… en weer kleiner wordt bij de uitademing – wanneer de lucht er uitstroomt. Doe dat een paar keer.
En breng dan je aandacht naar je hart en stel je je voor dat je op de inademing je hart vult met kracht en liefde. Alsof je het oplaadt met kracht. Span je niet in. Stel je voor dat het gebeurt. Dat het mag. En laat daarna op de uit-ademhaling de kracht en liefde de kamer in laat stromen. Laat het vanuit je hart de kamer in laat stromen… Je hoeft nergens aan vast te houden, want je weet dat je met de volgende inademing je borst en je hart ook weer helemaal kunt vullen met zuurstof – kracht – en liefde. Doe dat een paar keer.
En vertraag nu je ademhaling tot 5 tellen in door je neus en 5 tellen uit door je neus. Doe mee maar in het ritme dat ik je aangeef.

1-2-3-4-5 in, en 1-2-3-4-5 uit

1-2-3-4-5 in, en 1-2-3-4-5 uit

1-2-3-4-5 in, en 1-2-3-4-5 uit

En voel hoe je op de inademing zuurstof inademt – levenskracht – liefde – wat je op dit moment ook maar nodig hebt. En laat het op de uitademing de kamer instromen. En dan weer in. En weer uit.

1-2-3-4-5 in, en 1-2-3-4-5 uit

1-2-3-4-5 in, en 1-2-3-4-5 uit

1-2-3-4-5 in, en 1-2-3-4-5 uit

 

Zo, dat was het voor vandaag. Ik hoop dat je iets gehoord hebt dat je kan helpen je angst te overwinnen. Oefen met de aanwijzingen die ik je gaf, vooral die aanwijzingen die bij jouw situatie passen. In de volgende artikelen leer je meer over wat angst nu eigenlijk precies is en hoe je ermee om kunt gaan, hoe je je gedachten positief kunt richten en hoe je door middel van beelden gezonde gevoelens kunt oproepen. Tot slot leer je hoe je zelfhypnose kunt gebruiken om je onbewuste te herprogrammeren en weer te vertrouwen op je eigen macht.

Iemand anders helpen?

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen. Laat me hieronder in ieder geval weten wat je ervan vindt en of je er iets aan hebt. Ik lees je bericht graag en zal waar mogelijk antwoorden of opmerkingen plaatsen.

Tot de volgende keer, wees trouw aan jezelf en ik zie er naar uit je binnenkort weer te spreken,

Henk Fransen

 
Reactie plaatsen