Niemand houd ervan om te horen wat er wel of niet mag.
Toch kan het behulpzaam zijn om te weten wat er wel of niet goed is bij kanker. Lees hier welke voedingsmiddelen je zo moeten vermijden en welke je juist moet kiezen bij kanker…
Onderstaande geboden en verboden zijn gebaseerd op veelgebruikte richtlijnen ter preventie van kanker of ter ondersteuning van een behandeling bij kanker.
Belangrijk: voedingsadviezen dienen idealiter op iemands constitutie en persoonlijke situatie te worden afgestemd (door middel van testen). Daarnaast kunnen de volgende richtlijnen gehanteerd worden:
Lekker eten en gevarieerd eten
Doe: Het is belangrijk dat het eten je smaakt. Kies binnen de aangegeven kaders voor dingen die je lekker vindt.
Vermijd dingen die je tegenstaan.
Neem de tijd
Doe: Wil je eten je lichaam ook optimaal opbouwen, dan is daar rust voor nodig. Neem de tijd voor je eten, maak het met plezier/liefde klaar en dien het mooi op.
Vermijd stress.
Drinken
Doe: Drink voldoende overdag maar weinig bij de maaltijd (dat is beter voor de vertering) en ook weinig ’s avonds zodat je er ’s nachts niet teveel uit hoeft om te plassen (dit verstoord de diepe nachtrust). Drink voordat je dorst krijgt.
Vermijd dorst.
Biologisch dynamisch
Doe: Zoveel mogelijk producten van biologisch dynamische kwaliteit of EKO-keurmerk.
Vermijd niet biologische producten, genetisch gemanipuleerd voedsel (zie etiketten) en zoveel mogelijk pakjes, blikjes, potjes en kant-en-klaar maaltijden.
Zelf eten verbouwen
Doe: Het zelf verbouwen van voedsel heeft vaak een magische uitwerking. Een zelf verzorgd en geplukt tomaatje of aardbei smaakt echt anders dan eentje uit de supermarkt. In de bijlage ‘Levenskrachtige recepten krijg je een idee hoe je in de vensterbank van je keuken al zelf ‘voedsel kan verbouwen’. Ook tuinkruiden kun je op het balkon van een flatje midden in de stad al zelf laten groeien.
Oliën
Doe: Gebruik naast het mengsel van lijnzaad- en hennepzaadolie naar behoefte andere koudgeperste oliën.
Vermijd saffloer-, zonnebloem-, pinda- en maiskiemolie.
Noot: Laat bij prostaatkanker voor de zekerheid lijnzaadolie weg (daar zijn de deskundigen het namelijk niet over eens) en kies alleen voor hennepzaadolie.
Extra energiebehoefte
Doe: Kies voor extra energiebehoefte vooral voor olijfolie (extra vierge), kokosvet, avocado, ghee en kleine beetjes roomboter.
Vermijd een teveel aan ontstekingsbevorderende vetten (zie theorie).
Bak, braad en frituur zo min mogelijk
Doe: Gebruik bij voorkeur de milde olijfolie, kokosvet en roomboter om te bakken/braden.
Vermijd het verhitten van andere oliën/vetten (met name lijnzaad- en hennepzaadolie).
Noten
Doe: Walnoten, amandelen, pompoenpitten, sesamzaad en lijnzaad zijn goed.
Vermijd pinda’s.
Groenten
Doe: Varieer groenten (met name wortelen, broccoli, tomaten, uien, spinazie en alle koolsoorten).
Peulvruchten/bonen
Doe: Peulvruchten zijn belangrijk. Neem meerdere keren per week peulvruchten (erwten, soja, sperziebonen, kapucijners, witte bonen, bruine bonen, limabonen, kikkererwten, linzen).
Pas op: Let op dat de soja die je koopt niet genetisch gemanipuleerd is.
Lees meer over de belangrijkste ‘Geboden & Verboden’. Klik hier.
Myriam
op 12 Sep 2013Henk
op 12 Sep 2013nikkie
op 01 Nov 2013Henk
op 01 Nov 2013david mark
op 05 Oct 2018Rila ramsamoedj
op 03 Jun 2019