arrow_drop_up arrow_drop_down
15 augustus 2013 

De belangrijkste 'Geboden & Verboden' - Deel 2

Lees hier het vervolg op de belangrijkste ‘Geboden & Verboden – deel 1‘. Welke voedingsmiddelen zou je moeten vermijden bij kanker en welke zou je juist moeten kiezen…

Onderstaande geboden en verboden zijn gebaseerd op veelgebruikte richtlijnen ter preventie van kanker of ter ondersteuning van een behandeling bij kanker.

Belangrijk: voedingsadviezen dienen idealiter op iemands constitutie en persoonlijke situatie te worden afgestemd (door middel van testen). Daarnaast kunnen de volgende richtlijnen gehanteerd worden:

 

Fruit

Doe: Kies kleine hoeveelheden fruit (bijvoorbeeld een ¼ appel of ¼ banaan), het beste is rood/paars fruit (blauwe bessen, rode bessen, bramen, frambozen, cranberry’s, granaatappel), aan papaja, ananas en citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit en citroen) worden ook goede eigenschappen toegedicht.

Beperk zoet fruit, overrijp fruit en gedroogde vruchten.

Vermijd teveel fruit.

 

Kruiden

Doe: Gebruik naar behoefte kruiden, met name kurkuma, ui en knoflook (deze zijn bewezen kankerwerend). Peterselie, saffraan, rozemarijn, karwij, komijn en rode pepers zijn ook goed.

Vermijd teveel zout (wel zee- of bergzout).

Noot: Geen Kurkuma op de dagen dat je chemo krijgt. Gemberthee (vers geraspte gember in heet water) helpt vaak tegen misselijkheid door chemotherapie.

 

Paddenstoelen

Doe: Varieer paddenstoelen (essentiële suikers), met name shiitake, maitake, oesterzwammen, reishi en in mindere mate champignons.

 

Zuivel

Doe: Naast kwark zijn zure melkproducten, jonge kaas (max. 40 gram per dag), en kleine hoeveelheden room en roomboter  toegestaan.

Vermijd teveel melkproducten en schimmelkazen.

 

Vlees

Doe: Geen vlees (of kleine hoeveelheden biologisch vlees, liefst gevogelte of wild.

Vermijd vlees uit de bio-industrie en varkensvlees.

 

Vis

Doe: Vrij gevangen of biologische kleine vette vis (ongerookt), met name haring, makreel, sardines, zalm, zeeduivel en botervis).

Vermijd gekweekte vis en te grote vis omdat zich daar meer gifstoffen in hebben opgestapeld.

 

Granen

Doe: Zilvervliesrijst/volkorenpasta’s hebben de voorkeur boven aardappelen. Vermijd teveel granen/koolhydraten en vermijd mais.

Noot: Mensen met een glutenallergie dienen geen granen te nemen of alleen nog kleine beetjes speltbrood.

 

Brood

Doe: Zuurdesembrood heeft de voorkeur boven speltbrood en speltbrood heeft de voorkeur boven bruin brood. Neem niet teveel brood- of graan-producten.

Vermijd wit brood en witmeelproducten.

 

Broodbeleg

Doe: Biologische jam zonder suikers, marmelade, notenpasta’s, tahin, tofuspreads (niet gemanipuleerd), jonge kaas, hutenkase, avocado, rauwkost, dun knoflook boter.

 

Koffie en thee

Doe: Gebruik niet meer dan 2-4 koppen groene thee op een dag (sterke anti-oxidant).

Neem niet meer dan 1-2 kopjes koffie/zwarte thee.

Na 18.00 uur kun je beter geen koffie, zwarte thee, groene thee of chocolade meer nemen (deze verstoren je melatonine/slaapbalans).

 

Zoetbehoefte

Doe: Kies voor maximaal 25 gram pure chocolade (meer dan 70% cacao), stevia (een natuurlijk zoetmiddel), zoethoutthee en eventueel kleine hoeveelheden honing/koninginnengelei.

Vermijd beslist witte suikers en toegevoegde suikers aan koekjes en tal van bewerkte voedingsmiddelen.

 

Alcohol

Doe: Er worden gezondheidseffecten toegeschreven aan maximaal 1-2 glazen biologische rode wijn per dag.

Vermijd sterke drank.

 

Over de schrijver
Jacob Kraaijenhagen
Door

Jacob Kraaijenhagen

op 27 October 2017

Graag blijf ik op de hoogte van nieuwtjes rondom eten tijdens chemokuur.

Kurt Visser
Lonneke
Door

Lonneke

op 28 October 2018

Rode vruchten uit de diepvries zijn ook heel goed, mischien zelfs beter en goedkoper

Reactie plaatsen