Simontontherapie - De innerlijke gids (vervolg)

Dit is het vervolg op Simontontherapie - De innerlijke gidsSimontontherapie

Wij hebben geconstateerd dat deze oefening in alle gevallen een waardevolle bijdrage heeft geleverd tot het herstel van patiënten. Wij raden u dan ook aan deze oefening te doen. De verschillende stappen die we hieronder beschrijven zijn ontworpen om in contact te komen met uw innerlijke gids, in welke gedaante deze zich ook aandient. Heeft u een innerlijke gids gevonden dan kunt u deze op elk moment tijdens de visualisatie-oefeningen die u drie keer per dag doet, oproepen.

 De innerlijke gids: basisoefening

 • Ga in een comfortabele stoel zitten, uw voeten plat op de vloer en uw ogen gesloten. Volg de instructies van de ontspanningsoefening om een prettig en ontspannen gevoel te krijgen.
 • Zie uzelf nu in een natuurlijke omgeving waarin u zich warm, prettig, vredig en op uw gemak voelt. Kies een plek uit op basis van uw herinneringen of fantasieën. Concentreer u op de details van het plekje. Probeer deze plek met al uw zintuigen te ervaren, alsof u er echt bent.
 • U ziet dat er een pad loopt vanaf de plek waar u zich bevindt, het pad kronkelt zich naar de horizon. U loopt nu over het pas en u voelt hoe prettig en licht u daar wandelt.
 • In de verte ziet u een stralende blauwwitte gloed die langzaam uw kant op komt. Er gaat geen enkele bedreiging van uit.
 • U merkt dat naarmate de gloed dichterbij komt, het een levend schepsel is – een menselijk figuur (die u niet kent) of een vriendelijk dier.
 • U kijkt nu naar de details van het menselijk of dierlijk wezen als het naderbij komt. Is het een mannelijk of vrouwelijk wezen? Probeer de vorm en het uiterlijk van dit wezen zo duidelijk mogelijk te zien. Als uw gids een menselijk wezen is, let dan op het gezicht, de haren, de ogen en de bouw.
 • Als dit menselijk of dierlijk wezen u een warm, prettig en veilig gevoel geeft dan weet u dat het uw innerlijke gids is.
 • Vraag uw gids naar zijn of haar naam. En vraag hem of haar om hulp bij uw moeilijkheden.
 • Begin een gesprek met dit menselijk of dierlijk wezen, maak kennis met elkaar en praat over uw problemen zoals u dat met een zeer goede vriend of vriendin zou doen.
 • Besteed aan alle informatie die u van uw gids krijgt zorgvuldig aandacht. Uw gids kan u door middel van woorden of symbolische gebaren informeren.
 • Spreek met uw gids af op welke wijze u in de toekomst contact met elkaar zal opnemen.
 • Kom nu weer langzaam terug in de ruimte waarin u zich bevindt en open uw ogen.

 • Laat u niet ontmoedigen wanneer u er bij uw eerste pogingen niet in slaagt in contact te komen met uw gids, of informatie van hem te krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat u dit vaker moet proberen. Omdat u wellicht jarenlang geen aandacht aan dit deel van uzelf heeft geschonken, vraagt een hernieuwd contact tijd en geduld.

  De innerlijke gids is eigenlijk een aspect van jezelf

  Wanneer u zich ongemakkelijk of enigszins beschaamd voelt over het raadplegen van uw innerlijke gids, bedenk dan dat de figuur die u inschakelt voornamelijk een symbool is van uw innerlijke zelf, een intuïtieve, wijze en warme kant van uzelf waarmee u meestal geen contact heeft. Als u erin slaagt een sterke band met uw innerlijke gids te ontwikkelen dan kunt u buitengewoon veel informatie en suggesties krijgen over uw gevoelens, uw motivatie en uw gedrag. Uw gids kan u vertellen op welk moment u zichzelf ziek maakt en wat u kunt doen om weer beter te worden. Ook van déze mogelijkheid kunt u gebruik maken om weer beter te worden.
Reactie plaatsen