Ontspannen bij kanker – Ontspanningsoefeningen zieke plek

Ontspannen

Tal van wetenschappelijk onderzoek laat de relatie zien tussen chronische spanningen (stress) en tal van ziekten, ook bij kanker. Stress veroorzaakt spanningen in de spieren en het zenuwstelsel en veroorzaakt een zogenaamde katabole stofwisseling (afbraakstofwisseling). In deze toestand worden herstelprocessen in het lichaam tijdelijk geparkeerd. Je kunt het vergelijken met een dier dat vecht of vlucht. Wanneer het dier veilig in zijn holletje zit begint het lichaam zich te herstellen. Wanneer de mens leert te ontspannen schakelt het lichaam over op de anabole stofwisseling (opbouw en herstel). Daarom is het bij kanker belangrijk om tussendoor te leren ontspannen.

Een krachtige hulpbron bij kanker

Ga nu op zoek naar een voorwerp waar je kracht aan kunt ontlenen, bijvoorbeeld een geschenk van een geliefde, een symbool van genezing, of een foto van iemand die veel voor je betekent. Dit speciale voorwerp gaan we in de onderstaande ontspanningsoefening op een bijzondere manier gebruiken om de zieke plek te helpen herstellen.

Ontspanningsoefening van de zieke plek

Ik zal je nu een eenvoudige oefening beschrijven die je kan helpen om de schok van kanker te verwerken en meer in je lichaam aanwezig te zijn. Mensen voelen in eerste instantie vaak weerstand om deze oefening te doen en dat kan ik me heel heel goed voorstellen. Het kan je namelijk confronteren met de pijn van de ziekte. Toch kan het je op den duur ook heel gelukkige gevoelens schenken en nieuwe kracht en vertrouwen geven. Overhaast dit proces echter niet. Je kunt beginnen de eerste weken dagelijks naar de hierna volgende tekst te luisteren. Je hoeft verder niks te doen. Dat alleen kan al een grote uitwerking hebben. Doe verder dagelijks de algehele lichaamsontspanning. Ga stap voor stap op weg om je angsten te overwinnen en je lichaam weer te gaan vertrouwen.

Goed nu volgt de oefening: masseer dagelijks wanneer je opstaat je lichaam. Begin met je hoofd. Masseer je hoofdhuid, daarna je gezicht, je oren en kaken. Neem rustig de tijd om elk deel te masseren. Merk daarna op hoe je hoofd voelt. Over het algemeen ben je na deze hoofdmassage veel bewuster van je hoofd.

Masseer vervolgens je nek en linkerschouder, en langs je arm helemaal naar beneden tot je hand en vingers. Doe het op een manier die prettig voor je is. Wapper tot slot je linkerhand in de lucht alsof je er iets van af probeert te schudden. Laat vervolgens je linkerarm naast je lichaam hangen en voel dan eens het verschil met je rechterarm. De meeste mensen zijn verbaast hoeveel meer levend hun linkerarm na deze korte massage voelt.

Ga door met je rechterarm, en masseer daarna je borst, je buik en rug. Vervolgens je billen, bovenbenen, knieen, kuiten, enkels, voeten, tenen en voetzolen.

Telkens wanneer je een deel van je lichaam gemasseerd hebt kun je even stilstaan bij het effect en jezelf innerlijk uitnodigen om meer in dit lichaamsdeel aanwezig te zijn. Dit kan in belangrijke mate bijdragen aan het aanwezig zijn in je lichaam en daarmee je afweerkrachten versterken.

Wanneer je deze oefening doet, is het goed in eerste instantie de plek waar de kanker zit over te slaan. Na verloop van tijd kun je ook de plek waar je tumor zit voorzichtig gaan betrekken. Je bent misschien geneigd je van deze zieke plek af te keren, maar de plek heeft juist je bewustzijn nodig.

Benader de tumor voorzichtig van op een afstand. Leg je hand misschien in de buurt, maar niet te dichtbij. Neem alle tijd om te ervaren hoe het is om met aandacht enige tijd in de buurt van de zieke plek te zijn. Merk op wat er in je lichaam gebeurt. Wanneer het moeilijk voor je is, kun je iemand om hulp vragen. Wanneer een naaste zijn of haar hand in de buurt van de tumor legt, kun je dit gebied over het algemeen beter ontspannen en je veiliger in je lichaam gaan voelen. Wanneer de kanker door je lichaam verspreid is, zoals bijvoorbeeld bij leukemie, raak dan een deel van je lichaam aan waar je voor je gevoel het dichtst in de buurt van de kankercellen komt.

[…]

Goed ik ga er nu vanuit dat je het voorwerp van kracht of liefde bij je hebt (zie begin van dit artikel).

Hoe is het om dit voorwerp vast te houden?

Wat doet dat met je lichaam?

[…]

Breng het voorwerp nu eens in de buurt van de kanker, maar er niet te dichtbij.

Hoe is dat om te doen?

Hoe voelt je lichaam in de buurt van dit voorwerp? En hoe voelt het iets verderop? Neem je tijd om dit te onderzoeken.

[…]

Breng het voorwerp nu nog wat dichterbij de zieke plek. Het kan voelen als een medicijn en je lichaam helpen zich te ontspannen zodat het zich gemakkelijker kan gaan herstellen. Stop wanneer het je spanning of emoties geeft. In dat geval kun je het morgen of overmorgen nog eens opnieuw proberen.

[…]

Je kunt aan speciale voorwerpen veel kracht ontlenen. Ik zal je daarvan enkele voorbeelden geven. Misschien brengt het je op een idee dat ook voor jou zou kunnen werken.

Wanneer iemand zijn been breekt kan hij familie en vrienden vragen hun naam op het gips te schrijven. Zo heeft deze persoon de mensen van wie hij houdt dichtbij zich.

Een vrouw met kanker maakte hierop een variatie. Ze kocht een nachthemd en vroeg niet alleen haar familie en vrienden, maar ook de verpleegsters en haar oncoloog om voor haar een hartewens op dit nachthemd te schrijven. Zij droeg dit nachthemd elke nacht en ontleende er veel kracht aan.

Een andere vrouw moest een zware chemo ondergaan en kocht voor zichzelf een zilveren armband met daarbij nog een klein zilveren symbool van geloof, hoop en liefde. Vervolgens vroeg ze haar vrienden of ze voor haar ook zo’n klein zilveren symbool van kracht zouden willen kopen. Ze hing al deze geschenken aan haar armband en voelde zich daardoor enorm gesteund. Het hielp haar door een aantal zware chemokuren heen.

Een man die door dit voorbeeld was geraakt, maar zich schaamde zo’n armband te dragen, droeg deze armband in zijn borstzak, dichtbij zijn hart. Het sterkte zijn hart elke keer wanneer hij er aan dacht.

Nog weer een ander had brieven, kaarten en geschenken die zij had ontvangen verzameld. Op haar moeilijkste momenten liet zij deze tekenen van liefde een voor een door haar handen gaan. Dat was wat haar hielp.

Weet dat de mensen in je omgeving over het algemeen graag iets voor je willen doen, maar dat ze vaak niet goed weten hoe ze het contact met je moeten leggen. Wanneer je ze iets kleins en concreets vraagt, kunnen ze iets voor je doen. Dat sterkt jou, maar ook zij voelen zich er beter door. Wanneer ze aan je denken wordt hun aandacht van je ziekte afgeleid naar het symbool van kracht en liefde dat ze je gaven.

[…]

 
Reactie plaatsen