De meest gestelde vragen over voeding - Deel 3
15 augustus 2013 
in Voeding

De meest gestelde vragen over voeding - Deel 3

Vraag
Wat kan ik doen om in mijn vitaminen en mineralen behoefte te voorzien?

Antwoord
In principe is een gebalanceerd dieet van verse biologische producten voldoende om in deze behoefte te voorzien. Bij ziekte (of ter preventie van ziekte) kun je een voedingssupplement overwegen als aanvulling op je dagelijkse voeding.

Noot: Bij ziekte raden wij aan om je te laten testen om te bepalen welke stoffen je mogelijk tekort komt. Zoek daartoe de begeleiding te zoeken van een gekwalificeerde (natuur)arts.

 

Opmerking
Jullie geven aan dat de mens in deze tijd overmatig belast wordt. Wat bedoelen jullie daarmee?

Antwoord
Denk daarbij aan schadelijke toevoegingen aan het voedsel (bepaalde kleur-, geur- en smaakstoffen, E-nummers, hormonen, antibiotica), aan elektromagnetische stress (straling van computers, mobiele telefoons, UMTS-masten), aan zware metalen (bijvoorbeeld kwik in amalgaamvullingen), aan landbouwgiffen (die via het regenwater naar de oceanen stromen en zich in vissen opstapelen en ons drinkwater bedreigen), aan milieurampen (bijvoorbeeld olie- en kernrampen), enzovoorts. De optelsom van al deze belastingen kan de cel-ademhaling in belangrijke mate blokkeren en heeft een nadelige uitwerking op de gezondheid. Daarom is het verwijderen van gif- en afvalstoffen uit het lichaam een belangrijk aandachtsgebied ter preventie en binnen vrijwel alle alternatieve behandelingen van kanker.

 

Vraag
Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord
Beheers deze belastingen zoveel mogelijk. Schakel over op biologische voeding (deze bevat beduidend minder schadelijke toevoegingen). Overweeg een reiniging van je lichaam om welvaartsziekten minder kans te geven. Kies wanneer je ziek bent voor een zachte reiniging.

Noot: Volledig vasten wordt bij kanker over het algemeen afgeraden (met uitzondering van enkele dagen sapvasten). Mocht je innerlijk toch worden aangespoord om te vasten, doe dat dan bij voorkeur onder deskundige medische begeleiding of in een vastenkliniek/ kuuroord dat ervaring heeft met kanker).

 

Vraag
Jullie beweren dat je kankercellen kunt uithongeren door geen suikers te gebruiken.

Antwoord
Nee dat beweren wij niet. Een belangrijk kenmerk van kankercellen is dat ze overleven op de fermentatie van suikers. Wanneer je veel suikers eet (en op die manier je bloedsuiker verhoogt) ben je als het ware ‘je kankercellen aan het voeren’. Dat wil je waarschijnlijk  niet. Beperking van suikers kan in die zin een gezonde maatregel zijn bij kanker.

Noot: Er zijn aanwijzingen dat het toegenomen suikergebruik in het Westen een rol speelt in de toename van overgewicht, suikerziekte en andere welvaartsziekten. Beperking van suikers is dus een gezonde maatregel voor iedereen (preventie).

 

Vraag
Wat houdt beperking van suikers in?

Antwoord
Preventief kan het zinvol zijn om witte suikers en allerlei toegevoegde suikers in frisdranken, ijs, koekjes, meel- en andere producten te verminderen. Daarnaast witmeelproducten in de vorm van brood, pasta’s en aardappelen te verminderen. Deze laatste witmeelproducten zijn namelijk rijk zijn aan koolhydraten die in het lichaam snel omgezet worden in suikers.

Bij kanker kan het zin vol zijn alle witte suikers te stoppen en koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. (zie voor meer info het desbetreffende hoofdstuk ‘Kankercellen uithongeren’).

 

Vraag
Is er verschil tussen gezonde suikers (fruit/ honing) en ongezonde suikers (witte suikers)

Antwoord
Daarover verschillen de meningen. De meeste kankerdeskundigen geven aan dat fruit (met name klein rood/paars fruit en appels) belangrijke kankerwerende eigenschappen heeft en dat je deze het beste verspreid over de dag kunt gebruiken (geen grote hoeveelheden ineens) Voor de rest is iedereen het er over eens dat je bij kanker, beslist ongezonde suikers moet stoppen. Ook is men het erover eens dat deze vorm van suiker een rol speelt in de degeneratie van het lichaam (welvaartsziekten).

 

Vraag
Sommige kankerdeskundigen zeggen dat je geen suiker en daarmee ook geen fruit moet eten. U zegt kleine beetjes fruit. Wie moet ik geloven?

Antwoord
Fruit, verse groenten en plantaardige oliën zitten boordevol lichtkracht en zijn in die zin belangrijk voor je gezondheid. Fruit bevat echter ook suikers en teveel suikers zijn zoals gezegd niet goed bij kanker. Aan de ene kant is fruit dus goed (kankerwerend), aan de andere kant niet. Wat moet je doen? Eet elke dag kleine beetjes fruit verdeeld over de dag, dan heb je alle voordelen ervan en niet de nadelen.

Tip: Eet vers biologisch fruit, verspreid over de dag. Wanneer je verse fruitsappen perst meng ze dan met groentesappen (die bevatten minder suiker) en ‘blend’ het sap met een avocado, noten of oliën tot een smoothie (hierdoor worden de goede fruitsuikers langzaam in het lichaam opgenomen).

 

Vraag
Wanneer ik suikers en koolhydraten beperk, waar moet ik dan nog mijn energie uithalen?

Antwoorden
Dat is geen probleem. De energie heeft te maken met het totaal aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Vetten bevatten bijna twee keer zoveel calorieën dus een kleine hoeveelheid extra vetten kan al voldoende zijn.

 

Vraag
Ik dacht dat vetten juist ongezond zijn en hart- en vaatziekten veroorzaken?

Antwoord
Vetten zijn niet ongezond. Ze zijn juist een onmisbare schakel in de gezondheid. Het gaat daarbij om de juiste vetten. Schrap alle bewerkte vetten (de meeste pakje, blikjes, potjes en kant-en-klaar-maaltijden) en neem dagelijks de juiste verhouding van essentiële vetzuren in combinatie met (kleine) hoeveelheden dierlijke vetten (zie eerdere antwoorden). Vul je energiebehoefte verder aan met de goede en neutrale vetten: olijfolie, kokosvet, roomboter en avocado.

 

Vraag
Jullie hebben het over het belang van essentiële suikers voor een goede gezondheid. Maar suikers zijn toch juist niet goed?

Antwoord
Dat klopt, maar essentiële suikers zijn geen gewone suikers. Ze zitten in heel kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld zeewier, aloë vera, kurkuma, medicinale paddenstoelen, echinacea en nog andere bijzondere voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen of de supplementen die ervan zijn gemaakt worden al eeuwenlang aanbevolen om de vitaliteit te ondersteunen en de afweer van het lichaam te versterken.

 

Vraag
Ik heb gehoord dat het weglaten van suikers en overschakelen op een eiwit- en vetrijk dieet het bloed verzuurt en dat dat de oorzaak is van tal van ziektes, waaronder kanker.

Antwoord
Dit is een zeer belangrijk punt. Het is tot nu toe onderbelicht geweest. De cel-ademhaling en eigenlijk alle gezondheidsprocessen in het lichaam ‘lopen spaak’ wanneer het bloed verzuurt. Een eenvoudige maatregel om je bloed gezond en ‘basisch’ (omgekeerde van ‘zuur’) te maken is: drink voor elke maaltijd (of tussen de maaltijden in) een glas versgeperst groentesap met kleine slokjes op (liefst als smoothie).

 

Vraag
Wat is een smoothie?

Antwoord
Verse sappen worden snel in het bloed opgenomen en verhogen daarmee de bloedsuiker. Dat wil je voorkomen. Je doet dat door van het sap een smoothie te maken.

 

Vraag
Kunnen jullie een voorbeeld geven van een smoothie?

Antwoord
Je maakt een smoothie door versgeperste sappen te blenden met noten/avocado of ze te mengen met lijnzaad-, hennepzaad- of olijfolie. Door de vetten wordt de smoothie geleidelijk in het lichaam opgenomen en geeft ze geen verhoogde bloedsuiker.

Noot: Kies voor maximaal 20% fruitsap in je smoothie zodat deze niet te zoet wordt.

Tip: Lees de ‘De Sap & Smoothie bijbel’ van Suzannah Olivier, ISBN 9059203747.

Meer weten?: Lees het boek ‘Gezond door ontzuring’ van Harold Hosch, ISBN 9789060305645.

 

Vraag
Ik hoorde dat je niet vegetarisch moet eten wanneer je kanker hebt. Klopt dat?

Antwoord
Het wel of niet eten van vlees is vaak een principiële keuze en verdient wat ons betreft respect. Er is bovendien onderzoek dat suggereert dat het niet eten van vlees de kans op kanker verkleint. Echter, wanneer je eenmaal kanker hebt echter kan vegetarische voeding een probleem zijn in de zin dat het relatief veel koolhydraten bevat (door de combinatie van granen en bonen). Dat is bij kanker ongunstig. In die zin kan het eten van biologische vis/vlees enkele keren per week de koolhydraatbelasting verminderen.

 

Vraag
Jullie raden aan om koolhydraten te beperken en de energie meer uit eiwit en vet te halen. Andere deskundigen beweren juist dat je juist niet teveel eiwit/vet moet eten omdat die zuurvormend* zijn en in die zin kankergroei stimuleren.

Antwoord
Beide opvattingen zijn waar. Eiwit- en vetrijk voedsel zijn zuurvormend en in die zin kanker bevorderend. Daarnaast stimuleren koolhydraten kankergroei ook. De vraag is dus: is het mogelijk om koolhydraten te beperken, meer eiwit en vet te eten en het bloed toch niet te verzuren? Het antwoord daarop is ja. Je kunt dat doen door voor elke maaltijd een glas versgeperste groentesappen te drinken (aangevuld met maximaal 20% fruitsap). Drink dit sap niet puur, maar blend het met een avocado of walnoten. Je krijgt dan een calorierijke smoothie die langzaam in het lichaam wordt opgenomen, die geen verhoging van je bloedsuiker geeft en die een overvloed aan base bevat. Meer over ‘zuur-base voeding’ kun je lezen in het boek ‘Gezond door ontzuring’ van Harold Hosch.

 

Vraag
Zijn voedingssupplementen noodzakelijk in de bestrijding van kanker?

Antwoord
De algemene opvatting is dat volwaardige voeding de belangrijkste factor is in het gezond functioneren van je lichaam. Wanneer je ziek bent kun je supplementen overwegen ter aanvulling of om zeker te weten dat je alle noodzakelijke stoffen binnenkrijgt.

Noot: Laat je bij voorkeur testen door een gekwalificeerde (natuur)arts en bespreek het gebruik van eventuele supplementen met je behandelend specialist om nadelige interactie met een bestaande reguliere behandeling te voorkomen.

 

Vraag
Jullie geven aan dat stress ook een belangrijke factor is bij ziekte. Hoe werkt dat?

Antwoord
Ja stress komt twee keer terug in ‘Het 7-stappenplan om je voeding te verbeteren (stap 2 en 7). Bij stress hebben mensen de neiging om minder te ademen (‘ik hield de adem in van schrik’). Daarnaast heeft stress een invloed op de stofwisseling in het lichaam in de zin dat het de zelf genezende processen in het lichaam blokkeert.

 

Vraag
Hoe kan ik mijn stress verminderen?

Antwoord
Op de allereerste plaats door te onderzoeken wat de oorzaak is van je stress en deze (gedeeltelijk) weg te nemen. Daarnaast kun je leren ontspannen (yoga, meditatie), kun je zorgen voor voldoende afleiding/ rustmomenten (hobby’s en sociale contacten) en tot slot kan lichaamsbeweging/sport een belangrijke ingang zijn om te ontspannen (sport ‘ontlaadt’ de spanningen in het lijf).

 

Vraag
Welke voedingsmiddelen mag ik hebben en welke niet?

Antwoord
In het hoofdstuk ‘Dieetrichtlijnen: De belangrijkste geboden & verboden’ omschrijven we verschillende productgroepen zoals: groente, fruit, granen, zuivel, vis, vlees, enz. en doen aanbevelingen bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en andere juist te kiezen.

 

Over de schrijver
henk fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
wilbil
Door

wilbil

op 02 Dec 2020

hoe kan ik deze site verweideren

Reactie plaatsen