Een vriendelijke manier om je borsten te onderzoeken
06 juli 2018 

Een vriendelijke manier om je borsten te onderzoeken

De borsten van de vrouw staan symbool voor haar vrouwelijkheid en haar zachte, ronde vormen. De moederborst is voor mij bovendien een uitdrukking van de rijkdom en voedende kwaliteiten van Moeder Aarde zelf. En deze schoonheid moet je geregeld betasten om te onderzoeken of je misschien borstkanker hebt? Dat heb ik nooit helemaal begrepen.

Ik stel me dan voor dat ik een kind ben en dat mijn moeder mij in mijn jeugd telkens aanraakt om te voelen of ik geen tumor heb. En dan probeer ik me voor te stellen wat dat met mij zou doen wanneer ik opgroeide, met mijn zelfbeeld, mijn zelfvertrouwen en de manier waarop ik in het leven zou staan. Ik word misselijk wanneer ik daar op afstem.

Veel liever zou ik hebben dat mijn moeder mij als kind in elke aanraking liet voelen hoeveel ze van me houdt, hoe zeker ze ervan is dat ik een gelukkig en gezond kind ben, een kind dat slaagt in het leven. Dat ze me dagelijks streelt en koestert en dat ze trots over mij praat tegen haar vriendinnen…

Op dezelfde manier zou ik graag zien dat vrouwen hun borsten niet betasten om te onderzoeken of er een tumor inzit. Ik zou liever zien dat ze trots zijn op hun borsten, op de schoonheid ervan, de zachte vormen en rijke voeding. Dat ze zoveel van hun borsten houden dat ze er fier mee vooruit stappen en ze dagelijks liefdevol strelen en aanraken (mocht er dan ooit een zwelling in de borst zitten dan wordt deze tijdens het strelen op een natuurlijke manier herkend).

Ik denk dat dat gezond is om te doen en dat het het eigen lichaam sterkt en extra weerbaarheid geeft. Ik denk bovendien dat zo’n gezonde houding ook automatisch tot gezond(er) gedrag zou leiden. En dat goed eten, wat extra vitamine D, lichaamsbeweging, geen knellende beugel-bh’s, zo min mogelijk deodorant in de oksels en nog zo wat eenvoudige maatregelen dan vanzelfsprekend worden. Niet omdat je bang bent voor kanker maar omdat je het fijn vindt om goed voor je lichaam te zorgen; omdat het je zo dierbaar is.

Over de schrijver
henk fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
Marjanne
Door

Marjanne

op 06 Jul 2018

Mooi positief bericht over liefde en gezondheid.

Janet
Door

Janet

op 06 Jul 2018

Henk ik ben het er helemaal mee eens.. Zo hoort kontakt hebben met je lichaam, dus ook borsten, te zijn.. Moedertje natuur...Je merkt dan vanzelf of er iets aan de hand is en je blijft zo dicht bij je gevoel dat je gevaar als het ware aan voelt komen... Jammer dat we in een tijd leven waar steeds maar angst gezaaid wordt.. Aan ons zelf hier niet in mee te gaan en ons zelfvertrouwen te blijven leven... Het gaat over liefde, de oergrond die wij zijn...een gegeven dat mits geleefd sterker is als angst. Het verzacht en draagt alle omstandigheden en is er altijd. Voor en als alles en iedereen....

Aukje
Door

Aukje

op 06 Jul 2018

Mooi kijk ook eens op www.degroenezuster.nl

Marijke
Door

Marijke

op 06 Jul 2018

Mooi geschreven en helemaal mee eens. Mis nog informatie over de manier om zelf je borsten goed te verzorgen te leren, eenvoudig te doen. En 'vrouwvriendelijke' manier om eventuele afwijkingen in borsten te signaleren en te verbeteren, via thermografie en eventueel borstweefselbehandeling. Kijk op www.degroenezuster.nl

lieneke tabak
Joyce van Deuveren
Door

Joyce van Deuveren

op 06 Jul 2018

Mee eens, ik ga ook naar Gorredijk voor de Thermografie en onderzoek mijn borsten niet. Tegen mijn natuur, ik smeer mijn lichaam soms in met frambozen of abrikozen olie, puur natuurlijk. Niet met chemische olie of bodymelk zonder kracht.

Birgitte
Door

Birgitte

op 07 Jul 2018

Birgitte
Door

Birgitte

op 07 Jul 2018

Zo Fijn om te horen Lieneke

Janny
Door

Janny

op 26 Jun 2020

Thermografie is nu in Joure

M.
Door

M.

op 06 Jul 2018

Helemaal mee eens! ik borstel ze zachtjes 2 keer per dag om de lympheklieren te stimuleren. Borsten zitten namelijk veel te vaak strak in een bh en dan ook nog met een beugel die de lympe dicht knijpt. Borsten moeten wiebelen om de afvalstoffen uit de lymfe te krijgen. Een liefdevolle manier van zorgen voor je borsten door borstelen en thermografie.

Rosalie
Door

Rosalie

op 06 Jul 2018

Als borstweefsel therapeut help ik vrouwen ook om meer bewustzijn en gevoel naar haar borsten te brengen.

Arianne
Door

Arianne

op 06 Jul 2018

Twee jaar geleden zag ik allemaal kleine bloedspatjes in mijn beha die uit de re. tepel kwamen. Dat is niet goed zei de huisarts en wilde me voor onderzoek naar het ziekenhuis hebben. Die be(mis)handeling zag ik dus helemaal niet zitten, pletten (en natuurlijk vinden ze wat) snijden/branden/vergiftigen... No/never/nooit! Afspraak voor de baseline gemaakt bij de groene zuster. Omdat ik via de Germaanse geneeskunde wist waarom me dit overkwam, was ik in staat alles weer in goede banen te leiden en de thermografie wees geen verontrustende dingen uit. Ik droeg altijd al een beha zonder beugels en gebruikte geen deo's van de drogist, maar toch... Daarna ben ik met de "meiden' in conclaaf gegaan, heb ze geprezen en bedankt voor het goede werk wat ze hebben verricht voor mijn beide dochters zo'n dikke 50 jaar geleden, en ben ze extra gaan vertroetelen en heb sindsdien helemaal geen beha meer gedragen omdat de meiden moeten 'zwabberen'... En het gaat goed! Aaien, strelen, zacht borstelen en masseren doen de verdere truuc.

Lubke
Door

Lubke

op 07 Jul 2018

Mooi verhaal, maar ik begrijp werkelijk dat advies niet over die deodorant en beugelbh’s. Dat die 2 factoren invloed hebben op het ontstaan van borstkanker is een hoax. En dus onjuist. Wat is de functie van die zin? En bij zo’n oproep die gaat over heelheid van het lichaam past dat niet.

Henk Fransen
Door

Henk Fransen

op 07 Jul 2018

Beste Lubke, Deodorant in de oksel bemoeilijkt de afvoer van afvalstoffen in het borstgebied en bezwaard daarmee dit gebied. Knellende BH's doen hetzelfde. Beide kun je dus beter niet doen. Met vriendelijke groeten, Henk

Ellen KvPP
Door

Ellen KvPP

op 11 Jul 2018

Dag Henk, als ik dit artikel (wederom) wil delen - de vorige keer hebben ze het onleesbaar gemaakt voor anderen in afwachting van een “second opinion”, verschijnen toch weer de blote borsten. Ik vind dit niet erg, sterker nog: daar is niets verkeerds aan, maar Facebook blijft tot nu toe nog vinden dat dit indruist tegen hun richtlijnen. Is deze nieuwe foto meegenomen in de link naar Facebook? Ik moest overigens wel lachen toen ik een stel zedig bedekte borsten zag boven het artikel!

Yke Bouma
Door

Yke Bouma

op 12 Jun 2019

ongeveer tien jaar geleden ontdekte ik ook bloeddruppels in mijn bh.Ben door de huisarts verwezen naar de specialist.Borstfoto's gemaakt.Niets te vinden. Toch adviseerde de specialist om onder de tepelhof een snede te maken om te kijken wat er aan de hand was.Ben voor een second opinion naar het AVL gegaan. Daar werd hetzelfde geadviseerd. Ik zag de noodzaak niet en heb geweigerd.Na een aantal weken kwam er geen bloed meer uit de tepel en ik heb er nooit meer last van gehad.

Reactie plaatsen