7 stappen om je voeding te verbeteren
22 september 2013 
in Voeding

7 stappen om je voeding te verbeteren

Een eeuw geleden kreeg 1 op de 20 mensen kanker, nu is het 1 op de 3, in Amerika al bijna 1 op de 2 mannen. Deze toename is niet te verklaren door alleen erfelijkheid. Wetenschappers geven aan dat een groot deel van de welvaartsziekten veroorzaakt worden door ongezonde leefstijlfactoren, bijvoorbeeld voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en stress.

 

Onderstaand beschrijven wij 7 eenvoudige stappen om je voeding te verbeteren.

Wetenschappers bevestigen dat de belangrijkste oorzaak van kanker de ongezonde leefstijl van de Westerse mens is. Een chronisch tekort aan essentiële vetzuren, verharding van vetten, stress, gifstoffen en een verzuring van het bloed zijn hierin belangrijke factoren. Op het internet is heel veel informatie voorhanden wat je zou moeten doen om je voeding te verbeteren en we kunnen ons voorstellen dat je overweldigd bent geraakt door de veelheid aan informatie. Je vraagt je misschien af wat je nu precies kunt doen om je gezondheid zoveel mogelijk te waarborgen.In algemene zin is het belangrijk dat het eten je smaakt. Kies daarom binnen de aangegeven kaders voor voedingsmiddelen die je lekker vindt. Wil het voedsel je lichaam ook optimaal opbouwen dan is daar rust voor nodig. Maak je eten daarom met plezier klaar, dien het mooi op en neem de tijd om te eten en na te tafelen. Drink voldoende water op een dag, maar liever niet teveel tijdens of direct na de maaltijd. Drink ook niet teveel ’s avonds, want dan moet je er ’s nachts uit om te plassen en dat verstoort een gezonde nachtrust. Gebruik zoveel mogelijk producten van biologisch dynamische kwaliteit of EKO-keurmerk.Het kan inspirerend zijn om je eigen voeding te ‘verbouwen’, bijvoorbeeld in een volkstuintje, je eigen tuin, het balkon of vensterbank. In de bijlage ‘Natuurlijke overvloed aan vitaminen’ krijg je ideeën aangereikt hoe je op het balkon of in de vensterbank van je keuken al voedsel kunt ‘verbouwen’. Een zelf verzorgd en geplukt tomaatje smaakt echt anders dan eentje uit de supermarkt. Ook het kiemen van zaden is gezond en makkelijk zelf te doen.Nu vatten we onze richtlijnen voor voeding voor je samen. We hebben de punten op volgorde van belangrijkheid gezet. Begin dus met stap 1, dan stap 2, enzovoorts.

Vraag: Zijn de zeven stappen om je voeding te verbeteren goed voor iedereen?

Antwoord: Nee. Het zijn algemene richtlijnen en die kunnen niet gelden voor iedereen. In individuele gevallen (met name bij ziekte/allergieën) is het belangrijk de voeding af te stemmen op de constitutie en persoonlijke situatie.

Vraag: Moet ik om ziekte te voorkomen dezelfde richtlijnen aanhouden als iemand die kanker heeft?

Antwoord: Nee. Ter preventie kun je over het algemeen milder te werk gaan.

 

Stap 1. Drink voldoende

De meeste mensen drinken te weinig. Zonder voldoende zuiver water kunnen de stofwisselingsprocessen in het lichaam niet goed verlopen. Daarnaast heeft het lichaam water nodig om afval- en gifstoffen ‘weg te spoelen’.

Aanbeveling: Drink 1-2 liter warm/heet zuiver water per dag.

Waarom zuiver water?: Alleen zuiver water en het water uit verse groenten en fruit hebben sterk reinigende eigenschappen.

Waarom warm water?: Wanneer je koud water drinkt, moet je lichaam dit water opwarmen tot lichaamstemperatuur. Dat kost veel energie. Drink daarom bij voorkeur warm/heet water (zeker wanneer je ziek bent).

Wist je dat… : De meeste mensen gaan pas drinken wanneer ze dorst hebben, maar dat is te laat! Marathonlopers weten hoe belangrijk het is om hun vochthuishouding op peil te houden. Zij drinken voordat ze dorst krijgen. Anders kunnen ze onmogelijk een optimale prestatie neerzetten.

Belangrijk: Koffie, zwarte thee, frisdranken, alcohol, etc. mag je niet gelijkschakelen met zuiver water. Ze hebben eerder een ongunstige (verzurende) uitwerking en je zou ze zoveel mogelijk moeten vermijden.

Tip: Je kunt de kwaliteit van het drinkwater op verschillende manieren verhogen o.a. door het gebruik van water-ionisators of omgekeerde osmose.

Meer weten?: Lees het boek ‘Water’ van Guido van Mierlo.

 

Stap 2. Zorg voor een base-overschot in je voeding

Naast voldoende vocht is een juist zuur-base evenwicht essentieel voor je gezondheid. Wanneer je bloed teveel verzuurt lopen alle processen in het lichaam spaak.

Het bloed van veel mensen is te zuur. Je kunt dat tegengaan door voedingsmiddelen te gebruiken met een zogenaamd base-overschot.

Verse groente- en fruit(sappen) zijn de belangrijkste bron van basen. Andere zeer goede bronnen zijn verse kiemen, tarwegras en stuifmeelkorrels. Deze voedings-middelen bevatten bovendien een natuurlijke over-vloed aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen en andere belangrijke hulpstoffen.

Belangrijk: Zorg voor een base-overschot in je voeding. Drink daartoe voor elke maaltijd (of tussen de maaltijden in) een glas versgeperst groenten/fruitsap (liefst als smoothie).

Smoothie: Je maakt een smoothie door vers- geperste sappen te blenden met noten/avocado of door ze te mengen met bijvoorbeeld lijnzaad-, hennepzaad- of olijfolie. Door de vetten wordt de smoothie geleidelijk in het lichaam opgenomen en geeft ze geen nadelige verhoging van je bloedsuiker.

Tip: Kies voor maximaal 20% fruitsap in je smoothie zodat deze niet te zoet wordt.

Boekentip: ‘De Groene Smoothie Revolutie’ van Victoria Boutenko.

 

Stap 3. Zorg voor de juiste verhouding van essentiële vetzuren en schrap transvetten uit je voeding

Voor een optimale celademhaling heb je een juiste verhouding van de essentiële vetzuren omega-3 en -6 nodig. De juiste verhouding trekt als het ware zuurstof de cellen in. Omdat transvetten de essentiële vetzuren ‘verdringen’ is het belangrijk transvetten uit je voeding te schrappen. Samenvattend:

Zorg voor de juiste verhouding van essentiële vetzuren

Meng daartoe gelijke delen koudgeperste biologische lijnzaadolie en hennepzaadolie en neem 2 keer per dag een dessert- tot een eetlepel van dit oliemengsel.

Belangrijk!: Verhit/verwarm dit oliemengsel niet want dan wordt het onwerkzaam.

Wist je dat… : Voor een optimale verwerking van de essentiële vetzuren in het lichaam zijn dierlijke vetten behulpzaam. Kies daarom naast het aanbe-volen oliemengsel voor een bescheiden aandeel biologisch vlees/vis of zuivelproducten (met name kwark en zure volle melkproducten) in je voeding.

Schrap zoveel mogelijk transvetten uit je voeding

De door de voedselindustrie ‘verharde’ oliën bevatten transvetten die schadelijk zijn. Ze verdringen essentiële vetzuren uit de celwand en verminderen op die manier de cel ademhaling.

Wat zijn transvetten?: Transvetten vind je met name in allerlei pakjes, blikjes, potjes, margarines en kant-en-klaar producten. Weer deze producten uit je voeding. Vervang ze door verse en onbewerkte producten.

 

Stap 4. Stop/beperk suikers

Het toegenomen suikergebruik speelt een belangrijke rol in de toename aan welvaartsziekten. Door suikers en witmeelproducten te beperken, voorkom je degeneratie van cellen.

Noot: Wanneer je kanker hebt, dien je onderstaande aanbevelingen extra streng te hanteren.

Suikers stoppen – Hoe doe je dat?

Stop witte suikers: Schrap zoveel mogelijk directe suikers uit je voeding (witte suiker, bruine suiker, rietsuiker, siropen en allerlei toegevoegde suikers in frisdranken, ijs, koekjes, snoep, witmeel- en andere producten).

Heb je toch behoefte aan zoet?: Eet dan kleine beetjes gezonde suiker (fruit/honing), liefst het kleine rode en paarse fruit. De eerder genoemde smoothies met maximaal 20% fruitsappen zijn ook waardevol.

Vraag: Zijn aspartaam of zoetjes een goed alternatief voor suiker?

Antwoord: Nee, dat zijn het niet. Kies liever voor stevia (een natuurlijk zoetmiddel), zoethoutthee of eventueel een theelepeltje honing/koninginnegelei

Beperk koolhydraten: Vermijd zoveel mogelijk witmeelproducten (wit brood, witte pasta’s, koekjes, etc.) en beperk de hoeveelheid aardappelen die je eet. Kies bij voorkeur voor kleine hoeveelheden volkorenproducten (bruin brood, bruine pasta’s, gierst, boekweit en zilvervliesrijst).

Wist je dat… : Naast de genoemde suikers en koolhydraten bestaan er ook essentiële suikers. Deze bijzondere suikers zijn gezond en versterken je afweer. Je vindt essentiële suikers in heel kleine hoeveelheden in paddenstoelen (maitake, shiitake e.a.), zeewier, aloë vera, echinacea en kurkuma. Zorg wekelijks voor een of meer van deze stoffen in je voeding.

 

Stap 5. Zorg verder voor voldoende vitaminen/mineralen en andere hulpstoffen

Vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten en vele andere hulpstoffen zijn kleine, maar uiterst belangrijke schakels in het gezond functioneren van je lichaam. Je kunt ze vergelijken met de schroefjes, moertjes en boutjes in de productie van een auto. Zonder die kleine onderdelen rammelt een auto uit elkaar. Wanneer je elke dag de reeds besproken smoothies maakt (stap 2) krijg je een natuurlijke overvloed aan deze hulpstoffen binnen.

Aanbeveling: Zorg voor een ruim aandeel verse groenten/fruit in je voeding en maak het gebruik van verse smoothies tot een gewoonte.

Belangrijk: bij ziekte is het belangrijk de begeleiding te zoeken van een (natuur)arts die kan testen welke specifieke stoffen je wellicht nodig hebt voor je herstel.

 

Stap 6. Mijd gif en andere belastingen

We leven in een extreme tijd en staan bloot aan een groot aantal ongezonde belastingen en gifstoffen in onze voeding en leefomgeving. De optelsom van al deze belastingen is niet zelden de druppel die de emmer doet overlopen waardoor ziekte een kans krijgt.

Aanbeveling: Mijd zoveel mogelijk van deze belastingen uit je voeding en leefomgeving. Schakel daartoe over op biologische producten. Deze bevatten minder gif- en chemische toevoegingen dan gewone voeding.

Tip: Overweeg een reinigingskuur om reeds opgeslagen afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Ook kunnen bepaalde supplementen je lichaam helpen ontgiften.

Wist je dat… : Veel cosmetica (zalfjes, crèmes, deodoranten, shampoos, make up, etc.) bevatten tal van chemische stoffen die door de huid ons lichaam binnendringen. Kies daarom bij voorkeur voor natuurlijke cosmetica.

Noot: Wanneer het lichaam door gezonde maatregelen aan kracht wint, begint het op zijn eigen wijze opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Deze natuurlijke opruimacties kunnen gepaard gaan met ontgiftingsverschijnselen. Lees daarover op het internet.

Bij ziekte: Kies wanneer je ziek bent bij voorkeur voor een milde reiniging.

Bij kanker: Bij kanker wordt volledig vasten over het algemeen afgeraden (met uitzondering van enkele dagen sapvasten). Mocht je innerlijk toch worden aangespoord om te vasten, doe dat dan bij voorkeur onder deskundige begeleiding.

 

Stap 7. Verminder stress

Zoals aangegeven zijn slechte voedingsgewoonten, gifstoffen en stress de belangrijkste oorzaken van de toename aan welvaartsziekten in deze tijd. Met name stress belast naast voedingsfactoren een gezonde celademhaling.

Het verminderen van stress is minstens zo belangrijk als gezond eten. Dat wil zeggen: je kunt je aan een perfect dieet houden en toch ziek worden door aanhoudende stress.

Aanbeveling: Neem maatregelen om zowel uiterlijke stress (je leefomstandigheden) als ook innerlijke stress (jezelf innerlijk druk maken) te verminderen. Zoek, wanneer je je stress niet alleen de baas kunt, hulp van een goede vriend/ vriendin of een professionele therapeut.

 

Voeding op andere niveaus

Alternatieve behandelingen staren zich wat ons betreft vaak blind op het aspect ‘voeding’. Voeding is een heel belangrijke factor, maar het is niet de enige factor!

Naast voeding bestaan er emotionele-, mentale-, relationele- en ook zielsaspecten die een minstens zo belangrijke rol spelen in het ontstaan van ziekten.

Zo kan iemand die gezond eet, ziek worden door problemen in zijn relatie. En kan iemand die een goede relatie heeft ziek worden omdat hij zielsongelukkig is op zijn werk.

Boekentip: Ons boek ‘Versterk het genezend vermogen op 5 niveaus’ geeft inzicht hoe je naast je voeding ook je emoties, je gedachten, je relaties en ziel sterk kunt maken.

 

Over de schrijver
henk fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
MariAnne
Door

MariAnne

op 25 Oct 2013

Dank voor dit excerpt, heer Henk Jansen, en voor alle literatuur die ik kon downloaden en aangekocht heb! Ik vind het fantastisch dat ik u op het spoor ben gekomen via een voetzool-reflex-masseuse die uw website heeft aanbevolen! Ik vind het excerpt "7 Stappen om je voeding te verbeteren" helder, nuttig. Ook geweldig: al die verwijzingen naar andere bronnen en boeken. VHGV heb ik ook deels gedaan, maak excerpten, en vergeet het weer snel, dus herhalen is geboden! Het is ook heel veel informatie die op mij af komt, maar ik ben er vooral dankbaar voor. Ben dus voorlopig lekker bezig, naast mijn andere bezigheden. Ik geniet er vol van, en neem er ook van over uiteraard, nu al! Last, but not least, waardeer ik het ontzettend dat u zich zozeer in al deze materie hebt verdiept, onderzoek hebt gedaan en boeken hebt geschreven: niet niks, zo lijkt mij toe, naast uw andere vele, geweldige performances. Met dank voor alles! MariAnne Lankhorst-Abbink.

MariAnne
Door

MariAnne

op 25 Oct 2013

Sorry voor mijn eerste reactie met foutieve achternaamvermelding van u, heer Henk Fransen! MLA.

Henk
Door

Henk

op 26 Oct 2013

Dat is helemaal OK MariAnne, ik vind het fijn om te horen dat het je verder helpt op je pad. Dat is het belangrijkste. Met vriendelijke groeten, Henk Fransen

maurice van mourik
Door

maurice van mourik

op 04 Dec 2013

Beste Frans, Wat versta jij onder "zuiver"water ? Is dit geioniseerd water ? Voldoet gedestilleerd water ook aan de criteria van zuiver water ? In afwachting van jouw spoedige reactie, met vriendelijke groeten, Maurice van Mourik

Henk
Door

Henk

op 08 Dec 2013

Gezuiverd water is een breed begrip Maurice, Je hebt allerlei waterfilters die bepaalde aspecten van water (mineralen, gifstoffen of energetische aspecten) uitfilteren. Gedestilleerd is water waaruit alle anorganische zouten zijn verwijderd. Dat kent een aantal toepassingen, maar is niet aan te bevelen als drinkwater. Geioniseerd water is niet gezuiverd. Door ionisatie zijn bepaalde eigenschappen van water gunstig beinvloedt (doordringbaarheid en anti-oxidante eigenschappen). Ook zijn basische eigenschappen vaak reguleerbaar bij water-ionisators. Met vriendelijke groeten, Henk Fransen

Riet Lemmens
Door

Riet Lemmens

op 08 Jan 2014

Fijne informatie. Bedankt! Mag ik svp vragen om uw nieuwsbrieven toegestuurd te krijgen? Alvast bedankt en ik ga aan de slag met het begin van Uw informatie. Groet, Riet Lemmens

Henk
Door

Henk

op 08 Jan 2014

Je krijgt de Nieuwsbrieven automatisch toegestuurd wanneer je het gratis e-boek (10-stappenplan) download Riet, Met vriendelijke groeten, Henk Fransen

Nicolette
Door

Nicolette

op 30 Jan 2014

Beste meneer Fransen, hartelijk dank voor uw 10 stappenplan en de mooie uiteenzetting over voeding. Ik weet sinds 27 december dat ik kanker heb. Ik ben gelijk naar een natuurgeneeskundige therapeut gegaan. De stappen in de voeding zet ik nu ook maar heel fijn dat het zo prachtig allemaal op een rij staat. Zo kan ik een zo optimaal mogelijke voeding samenstellen. Heb naast de voeding ook al 5 x intraveneus Vit C in hoge dosering gekregen en nog een aantal essentiële middelen. Dank U wel voor de mooie literatuur! Dit helpt.

sylvana kleinee
Door

sylvana kleinee

op 18 Jun 2014

mei 2013 heb ik gehoord dat ik borstkanker heb op toen 25 jarige leeftijd, nu meer dan een jaar later nog volop bezig met van alles, maar zoals ze zeggen is de ziekte "weg" toch zou ik graag willen weten wat ik eventueel kan doen om gezond te blijven? wat zijn nou echt dingen waar ik op moet letten? op gebied van voeding en extra vitamines? ik weet dat er misschien niet echt een antwoord op is, maar zou toch graag willen weten OF ik wat kan doen? groetjes

Irma
Door

Irma

op 27 Jul 2014

Bedankt voor alle tips. Zelf eet ik ook veel verse knoflook, schijnt heel goed te zijn,ik drink ook veel groene thee. Ik dronk al veel thee maar sinds ik ziek ben drink ik geen zwarte thee maar alleen groene en kruidenthee.

Vanessa Shamier
Door

Vanessa Shamier

op 04 Sep 2014

Dag Henk, bedankt voor de tips. Als ik dit zo lees ben ik best wel erg goed bezig. Ik mis hier alleen nog het slowjuicen. Daarbij worden meer vitamines en enzymen behouden dan bij sneldraaiende juicers die meestal voor smoothies worden gebruikt.

Henk
Door

Henk

op 04 Sep 2014

Zeker Vanessa, dat is nog weer een stapje beter. Fijn dat je dat doet. Met vr gr Henk Fransen

Geert Stalman
Door

Geert Stalman

op 28 Oct 2014

Beste Dr Henk , voor mij als 85 jjarige met longkanker ben je een gescvhen k juit de hemel. Wel moet ik je mededelen dat ik naast je zeer gewaardeerde adviezen ook aan de abrikozenpitten ben.

Geert Stalman
Door

Geert Stalman

op 28 Oct 2014

P.S. Als water drink ik zoveel mogelijk Evian temeer daar ik al 9 jaar op een nier leef. De andere die weg is huisde een tumor in. Met vr. gr. Geert Stalman

Annie
Door

Annie

op 24 Jul 2015

Ik darmkanker ik heb nu stoma is uit gezaaid naar longen en lever krijg nu chemo kuur in tabeletten vorm wat kan ik nu het beste doen

Henk
Door

Henk

op 28 Jul 2015

Zoek wanneer je wilt, naast je reguliere behandeling, ook een deskundige alternatieve behandeling.

Joke Roks
Door

Joke Roks

op 11 Sep 2015

Hoort "oerzoet" ook bij de suiker die je moet vermijden?

Zonnetje
Door

Zonnetje

op 19 Oct 2015

Ik wil even kwijt dat de gezondheidswinkel in mijn stad geen stevia meer verkoopt! Hoewel ik al jaren stevia in koffie of thee gebruikte, ben ik ermee gestopt. De witte zoetjes schijnen bewerkt en gebleekt te zijn. De natuurlijke groene stevia niet. Deze smaakt echter heel anders.

Trudy
Door

Trudy

op 01 Oct 2016

à°ˆ à°Ÿà°ªాà°•ు à°®ీà°°ు à°ªెà°Ÿ్à°Ÿిà°¨ à°ªేà°°ు à°šాà°²ా à°¬ాà°—ుంà°¦ి. à°®ిà°—à°¤ా à°ª్రహసనం à°394314ª;à°°ుà°•ుతగ్à°—à°Ÿ&#31#&;à°Ÿేà°µుంà°¦ి. à°•ాà°¨ీ 'పరుà°¸ు à°²ేదని à°¨ీà°µు కలత పడవలదు - à°¨ా పరుà°¸ు à°¨ీà°¦ిà°—ా à°šేà°¸ిà°•ొà°¨ి à°µాà°¡ు' à°®ాà°¤్à°°ం à°ˆ à°°ెంà°¡ింà°Ÿిà°¨ీ à°®ింà°šిà°ªోà°¯ింà°¦ి.

Reactie plaatsen