2021: REINIGING en VERSTERKING - De Indiareis

2021: REINIGING en VERSTERKING - De Indiareis

Ik ga één keer per jaar met een groep mensen naar India voor een ‘oosterse detox’, in de vorm van een ayurvedische Panchakarma.

Indiareis 2018 volgeboekt

Indiareis 2019 volgeboekt

Indiareis 2020: volgeboekt

Indiareis 2021
Gecanceld ivm corona

Hieronder vind je de praktische gegevens voor de Indiase detoxkuur. Verderop op de pagina kun je een verslag lezen van mijn eerste Indiareis en de status van mijn plannen om in het ayurvedische centrum in India eigen huisjes te bouwen, zodat veel meer mensen deze prachtige ervaring kunnen opdoen.

PANCHAKARMA
DE INDIASE VORM VAN DETOXEN 

De Panchakarma is een ayurvedische reiniging of reset van het hele energiesysteem van het lichaam. Deze kuur duurt 3 tot 4 weken, waarna het de bedoeling is dat je de leefstijladviezen zo goed mogelijk blijft opvolgen en 2-3 maanden ondersteunende ayurvedische geneesmiddelen blijft gebruiken. De effecten werken namelijk nog veel langer door.

Een Panchakarma is intensief en diepgaand, maar tegelijkertijd ook zacht en afgestemd op de draagkracht van ieder individu. De ‘kuur’ is niet alleen sterk ontgiftend maar tegelijkertijd versterkend en balancerend; de drie basisprincipes van elke ayurvedische behandeling. Medisch wordt de groep met name begeleid door een Indiase arts en zijn behandelteam. Ik verzorg het 21-dagen-supportprogramma tijdens het verblijf daar (dit supportgedeelte loopt na de kuur door om de integratie van alle ervaringen te ondersteunen).

Voor wie?

 • Voor iedereen die zijn gezondheid naar een hoger plan wil tillen en die affiniteit heeft met India, ayurveda en/of oosterse geneeswijzen.

Intake

 • Tijdens een Skype- of telefoongesprek wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de Indiareis.
 • Je gezondheidssituatie, je verwachtingen en je commitment spelen daarbij een rol.
 • Ook wordt in deze eerste afstemming bepaald of er voorbereidende maatregelen nodig zijn.

Data

 • De Indiareis 2021 is gecanceld.

Kosten

Prijsopbouw:

 • Behandelingen maximaal € 1.000 p.p. (1 of 2 individuele behandelingen per dag, te bepalen door de arts en zijn team, en ayurvedische geneesmiddelen t/m 3 maanden na de kuur).
 • Accommodatie en 3 maaltijden per dag maximaal € 1.000 p.p. (op basis van een 2-persoons huisje, 1-persoons is duurder).
 • Emotionele detox en support door Henk Fransen € 700 p.p.
 • Vliegreis € 600-1.000 p.p. (je regelt je vluchten zelf).
 • Vervoer in India maximaal € 100 p.p. (wordt voor je geregeld).
 • Visum India maximaal € 100 p.p. (moet je zelf aanvragen).
 • Totaal maximaal € 3.900 p.p. (je aanmelding is definitief na aanbetaling van € 1.700)

Interesse?

 • Stuur dan vrijblijvend een mail naar office@henkfransen.nl.
 • Vermeld daarin je NAAM en TELEFOONNUMNMER.
 • Gebruik als onderwerpregel van je mail alleen deze woorden: INTERESSE INDIAREIS 2020.
 • Wij plannen dan een intake Skype-call/telefoongesprek om nader met je af te stemmen.

MIJN EERSTE INDIAREIS

Om samenwerking te onderzoeken met een traditioneel ayurvedische centrum in Zuid-India ben ik een kleine maand naar India afgereisd (juni 2018) om daar zelf een volledige Panchakarma te ondergaan. Mijn reis was in alle opzichten een succes: mijn eigen ervaringen met deze Indiase detoxkuur waren bijzonder, ik heb mooie dingen zien gebeuren met daar aanwezige mensen/patiënten van over de hele wereld en ik heb in korte tijd waardevolle relaties kunnen opbouwen met de Indiase arts, zijn behandelteam en de Oostenrijkse eigenaar van het ayurvedische centrum.

 • In dit document wil ik de highlights van mijn reis met je delen en de ontwikkelingen schetsen die ik op grond van mijn ervaringen in India voor me zie. Hierdoor wordt jou wellicht meten ook duidelijk of deze reis iets voor jou zou kunnen betekenen.

Traditioneel ayurvedische centrum

Het centrum is een klein, traditioneel centrum waar de Indiase geneeskunde, de ayurveda, wordt beoefend.

De kennis van de ayurveda is zo’n vier- tot zesduizend jaar oud (en in die tijd niet veranderd!). Ik had wel vaker wat van de ayurveda bestudeerd, maar heb altijd moeite gehad mij de gedachtegang ervan eigen te maken. Daardoor ben ik er nooit dieper op ingegaan. Tot nu dan…

Ik ben onder de indruk

Ik ben onder de indruk van mijn eigen ervaringen, en onder de indruk ook van wat ik bij anderen heb zien gebeuren.

Door de vele gesprekken met de Indiase arts, het ondergaan van de behandelingen, het bestuderen van literatuur én het volgen van een cursus in de ayurveda begrijp ik nu iets beter (de diepgang van) hun werkwijze en wat zij kunnen bereiken.

Panchakarma: de Indiase vorm van detoxen

Een belangrijke ayurvedische behandeling, de Panchakarma, is een intensieve reiniging of reset van het hele energiesysteem van het lichaam. Deze ‘kuur’ is niet alleen sterk ontgiftend, maar tegelijkertijd versterkend en balancerend; de drie basisprincipes van elke ayurvedische behandeling.

Een Panchakarma duurt zo’n 3 tot 4 weken. Het is een intensief en diepgaand, maar tegelijkertijd ook zacht en afgestemd proces dat op de draagkracht van de persoon wordt afgestemd.

Relatief goedkoop

Om een goede ayurvedische detox uit te voeren moeten mensen 3 tot 4 weken intern verblijven. Dat maakt zo’n detox in het westen vaak erg prijzig en voor veel mensen (bijna) onbetaalbaar. In India is dit echter goedkoper te realiseren. Ik betaalde voor mijn 3 weken incl. artsconsulten, 2 behandelingen per dag (elke behandeling met 2 of meer therapeuten), een eigen huisje, alle maaltijden, supplementen tot 3 maanden na de kuur en mijn vliegreis nog geen € 4.000. Een vergelijkbaar programma in het westen zou eerder € 12.000 kosten en dan zou je volgens mij veelal nog niet dezelfde kwaliteit reiniging hebben.

Mijn plan

Omdat het centrum, en ook andere ayurvedische centra, steeds vaker ver van tevoren volgeboekt zijn, is het voor mij moeilijk om daar met een groep heen te gaan. Daarom wil ik de komende jaren 1 keer per jaar het hele centrum een jaar van tevoren afhuren om zo de ruimte te creëren met een groep geïnteresseerden daar een ayurvedische detoxkuur te doen. Medisch wordt de groep dan met name begeleid door de Indiase arts en zijn behandelteam. Ik verzorg het 21-dagen-supportprogramma tijdens het verblijf daar (dit supportgedeelte loopt na de kuur door om de integratie van alle ervaringen te ondersteunen).

Ervaring

Na mijn eigen verblijf in het ayurvedische centrum in juni 2018, heb ik in augustus van datzelfde jaar samen met de Indiase arts 2 webinars gegeven. Meer dan 150 mensen hebben daaraan meegedaan en maar liefst 35 wilden in 2018 al mee naar India. Van 25 september t/m 19 oktober ben ik dan ook met 12 mensen naar India gegaan.

Inmiddels zijn we een jaar verder. De eerste Indiareis is absoluut een succes gebleken en ook de effecten op de lange termijn vind ik hoopvol. Binnenkort ga ik met een tweede groep van 18 mensen waarvan een deel patiënten, naar India (sept/okt 2019) en we hebben dus voor 2020 ook al een reservering gemaakt. Zoals het er nu uitziet zullen de reizen telkens van eind september tot eind oktober zijn.

Unieke mogelijkheid: eigen huisjes

Door de goede relatie die ik met dit ayurvedische centrum opbouw, ontstaat de mogelijkheid om op een apart gedeelte van het terrein eigen huisjes te bouwen. Wanneer ik daarvoor de financiering rond kan krijgen, kan ik in alle vrijheid enkele keren per jaar met een groep geïnteresseerden naar India gaan zonder me te hoeven afvragen of er wel voldoende plek is. Voor dit plan is maar zo’n € 250.000 nodig, omdat de bestaande receptie, meditatiehal, keuken, bibliotheek, artsen- en behandelkamers voldoende capaciteit hebben om grotere groepen aan te kunnen. In ruil voor onderhoud kan het centrum de huisjes in de maanden dat ik er niet kom, zelf gebruiken. Op die manier zijn er geen verdere onkosten na de bouw van de huisjes. Een unieke win-winsituatie, die ik dan ook nader aan het onderzoeken ben.

Over de schrijver
henk fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
Joke
Door

Joke

op 12 Jan 2020

Heel interessant, spreekt me bijzonder aan, is het een belemmering dat ik in Frankrijk woon ?

Henk Fransen
Door

Henk Fransen

op 22 Jan 2020

Nee

Regina Hermus
Door

Regina Hermus

op 13 Jan 2020

ik ben geinteresseerd, zal me via de mail opgeven

Diane van der Pijl
Door

Diane van der Pijl

op 24 Jan 2020

Kan ik geïnformeerd worden over een mogelijke detoxreis in 2021?

Inge Koster
Door

Inge Koster

op 24 Jul 2020

Voor 2021 zou ik ook belangstelling hebben. Gaat er dan ook een groep heen?

Bernadette
Door

Bernadette

op 16 Feb 2021

Hoe zit het met de covid restricties, ik zou liever geen wattenstok met ?? in mijn neus willen hebben... Het lijkt me dat het nog onzeker is of en hoe we kunnen gaan. Is daar al iets over bekend?

Theresia
Door

Theresia

op 11 Apr 2021

interesse In de detox-indiareis, verneem t graag als die voor 2021 wel doorgaat.

Reactie plaatsen