Waarom kinderziekten goed zijn

Het afweersysteem van een kind

Het afweersysteem van een kind bestaat uit een groot aantal immuuncellen. Deze kun je vergelijken met vechters die het lichaam verdedigen tegen vijanden en indringers. Wat heeft een vechter nodig om goed te worden? Laten we als voorbeeld een kickbokser nemen. Wat maakt een kickbokser tot een groot kampioen? Dat is zijn praktijkervaring. Een kickbokser wordt sterker door elk tegenstander waarmee hij zich mag meten. Elke tegenstander leert hem nieuwe aspecten kennen waardoor hij sterker wordt, tenminste wanneer zijn tegenstanders enig formaat hebben. Wanneer je een kickbokskampioen tegenover een of andere amateur zet gaat hij niks bij leren.

Waarom kinderziekten goed zijn

Hetzelfde als voor de kickbokser in het bovenbeschreven voorbeeld geldt ook voor een afweercel. Wanneer je een afweercel een slappe tegenstander geeft (vaccinaties zijn verzwakte bacteriestammen) dan leren ze niets bij. Een immuuncel heeft het nodig om echt uitgedaagd te worden (dat gebeurt door echte kinderziekten). Dat is hoe de natuur het lichaam helpt zijn afweerkracht volledig te ontwikkelen.

Groeispurt van kinderen

Vraag grootmoeder is wat haar opviel wanneer kinderen in haar tijd een kinderziekte doormaakten. Vaak krijg je als antwoord dat kinderen in deze korte ziekteperiode een groeispurt doormaakten. De fysieke beproeving van het afweersysteem door de ziekte weerspiegelt zich in een versnelde geestelijke groei. Het kind leert uitdagingen overwinnen en ontwikkelt vertrouwen dat het zijn leven aankan.

Een nadeel van vaccinaties

Het afweersysteem wordt door vaccinaties (verzwakte bacteriestammen) niet meer echt uitgedaagd. Daardoor kan het immuunsysteem zich niet meer met volwaardige tegenstanders meten. Daarmee ook is het afweersysteem van de meeste mensen in mijn ogen onderontwikkeld. En speelt een verzwakt afweersysteem niet een belangrijke rol bij auto-immuunziekten en kankers in deze tijd? Hoe kan het zijn dat deze ziekten hand overhand toenemen? Kan het zijn dat we met het voorkomen van kinderziekten d.m.v. vaccinaties ons immuunsysteem verzwakken? Kan het zijn dat we daarmee niet meer de kracht hebben die nodig is om ons tegen allerlei welvaartsziekten te verweren? Ik weet het niet, maar ik stel mezelf deze vragen geregeld en ik ben eigenlijk verbaasd dat dit aspect nooit in de discussies rondom vaccinaties wordt meegenomen.

Wat denk jij? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Over de schrijver
henk fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
Reactie plaatsen