Handboek kanker | Een inkijkje in de inhoud
27 juli 2014 

Handboek kanker | Een inkijkje in de inhoud

Als dank voor alle reacties op mijn nieuwe boek, hier een inkijkje in de inhoud.

Titel: Handboek kanker.
Ondertitel: ‘Hoe je reguliere én alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren’.

Achterflaptekst

Ongeveer 70% van de Nederlanders gaat bij kanker op zoek naar alternatieven maar durft of kan daar met zijn oncoloog niet over te praten. Daardoor blijven ze met veel vragen zitten. Dit boek is geschreven om je een overzicht te geven van je mogelijkheden en hoe die te combineren voor optimale resultaten. Door middel van enkele korte scorelijsten kun je bepalen wat belangrijk voor je is.

In dit boek vind je antwoorden op de volgende vragen:

 • Waar zijn deskundigen het over eens bij kanker?
 • Wat zijn de meest bewezen alternatieve middelen?
 • Hoe kun je reguliere en alternatieve behandelingen combineren?
 • Wat zijn de beste combinatie-therapieën?
 • Zijn er alternatieve behandelingen die chemo kunnen tegenwerken?
 • Mag je supplementen in combinatie met chemo/bestraling nemen?
 • Hoe kun je je lichamelijke afweer sterker maken?
 • Hoe verklein je de kans op terugkeer van je ziekte?
 • Hoe vind je een arts/oncoloog die openstaat voor wat jij wilt?
 • Wanneer doe je een second opinion en wanneer niet?
 • Waarom is het belangrijk om behandelingen te kiezen waar je achterstaat?
 • Hoe ziet een ideale kankerbehandeling er over een paar jaar uit?
 • Wat is de geneeskunde van de toekomst?

Makkelijk leesbaar, overzichtelijk ingedeeld en met
bijna honderd bladzijden speciale bijlagen.

Over de schrijver: Henk Fransen is arts en heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van mensen met kanker. Hij deed jarenlang onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve behandelingen en vat zijn bevindingen samen in dit handboek.

Testimonials van cliënten

Een deel van jezelf, van je eigen lichaam slaat op hol en beteugeling met medicatie is onzeker. Kanker raakt je in je ziel. Dit boek geeft een duidelijke, eerlijke handreiking aan wie een weg zoekt in het omgaan met kanker.
– Luuk Koens.

Heel spijtig dat ik dit boek niet eerder in handen kreeg (toen ik in 2012 de diagnose kanker kreeg). Dan had ik op een andere manier bezig kunnen gaan en was het niet zo’n onzekere tijd geweest van zoeken naar een naald in een hooiberg. Ik had dan waarschijnlijk ook een ander resultaat gehad. Ik weet zeker dat jouw boek veel kankerpatiënten kan helpen. Ik hoop dat er een omslag komt bij de reguliere artsen zodat ze de waarde van jouw boek gaan inzien en dat regulier en alternatief de handen ineen slaan. Dat is niet alleen een grote wens van jou maar ook van mij.
– Dorien Sneek.

Ik heb een heel stuk gelezen. Ik zag er een beetje tegenop, want ik lees niet ‘graag’ of makkelijk. Ik voelde me meteen overstelpt door de hoeveelheid pagina`s, maar… ik vind het super toegankelijk. Je schrijft open en zoals ik me ook voorstel dat je het in een gesprek zou vertellen. Geen schrijverstaal, het is meer alsof we in gesprek zijn. Prachtige verhalen in verwerkt en lekker overzichtelijk.
– Camilla Beekhuis.

Testimonials van professionals

Als doorgewinterde trainer in Geweldloze (Verbindende) Communicatie ben ik geraakt door de wijze waarop Henk Fransen zich in dit boek over zijn passie uitlaat. Zijn zorg voor de medemens met de diagnose ‘kanker’, zijn zorg voor de zorgverleners die (nog niet altijd) met elkaar in verbinding kunnen werken en zijn zorg voor het veld waarin de zieke medemens op zoek wil gaan naar wat het beste bij hem/haar past. Ik ben er diep door geraakt.
– Jan van Koert, trainer geweldloze communicatie

Henk Fransen stelt de juiste vragen. Namelijk de vragen die een mens zichzelf stelt die geconfronteerd wordt met de diagnose kanker. En die open staat voor wat reguliere en alternatieve geneeskunde kan bieden.
– Gabrielle Verbeek, R&D, vraaggestuurde zorg bij Artemea.

Vijfentwintig jaar ervaring in één boek, wat een kracht. Niet afzetten tegen, maar een verbinding tussen reguliere en alternatieve behandelingen van kanker, wat een potentieel!Een handreiking en handleiding voor iedere oncoloog, iedere therapeut en iedere kankerpatiënt. Henk, dank je wel voor deze geweldige bijdrage aan het behandelen van kanker en heel veel succes met het starten van jouw centrum Diamant waar ik je graag bij steun.
– Lorike Hagdorn, hoogleraar Bedrijfskunde, directeur TNO. Genezen van eierstokkanker in 2012.

Hopelijk draagt dit boek bij aan betere zorg, zodat gezond eten niet langer als een ‘alternatieve’ maar natuurlijke geneeswijze wordt gezien. ‘Alternatief’ mag zijn best doen om ook nuchtere mensen aan te spreken. Bovenal waardeer ik in het boek de liefde voor de mens en zijn/haar lichaam die eruit spreekt.
– Ruben Zelissen, initiatiefnemer Vitale Netwerken; samen bouwen aan een vernieuwd, mensgericht zorgstelsel.

In grote lijnen vind ik het een geweldig boek qua toon, respect, genuanceerdheid en helderheid. Je opzet om een brug te slaan tussen regulier en alternatief is mijns inziens prima gelukt.
– Coen van Veenendaal, initiatiefnemer Alpe d’HuZes.

Veel gestelde vragen over het boek

Vraag
Voor wie is dit boek?

Antwoord
In eerste instantie heb ik het voor patiënten geschreven die een alternatieve behandeling overwegen. Daarnaast denk ik dat het boek ook verhelderend kan zijn voor naasten, artsen en therapeuten.

Vraag
Denk je dat mensen met je boek beter kunnen worden?

Antwoord
Ik denk dat mensen niet genezen door een boek. Ik hoop dat de informatie uit dit boek mensen een zoektocht bespaart en dat het boek bijdraagt aan een zo goed mogelijke combinatie-aanpak van kanker. Garanties zijn er helaas niet.

Vraag
Ben je een voorstander van de reguliere geneeskunde?

Antwoord
Ja, de reguliere geneeskunde is een groot goed. Met name op het vlak van acute ziekten, zuigelingenzorg, complicaties van ziekten en ernstige ongelukken is de Westerse geneeskunde uitzonderlijk goed. Ik heb mijn leven meerdere keren te danken aan dit soort ingrepen. Op het vlak van welvaartziekten zoals kanker is de reguliere geneeskunde minder effectief. Op dat vlak en op het vlak van preventie kan een samenwerking met alternatief volgens mijn van meerwaarde zijn.

Vraag
Raad je mensen aan om alleen een alternatieve behandeling te doen?

Antwoord
Nee, ik raad mensen aan in overleg met hun behandelend specialist te onderzoeken wat de beste combinatie van therapieën is.

Vraag
Welke combinatie van behandelingen raad je aan?

Antwoord
Er is volgens mij niet een beste combinatie. Zoals gezegd staan mensen hier verschillend in. Veel is afhankelijk van de soort kanker, het stadium, iemands opvattingen, wat iemand aanspreekt en natuurlijk ook het geld dat iemand kan besteden. Ik benoem daarom meerdere opties en zoek met mijn cliënten wat het beste aansluit. Uiteindelijk raad ik mensen aan dit alles met hun behandelend arts/specialist te bespreken.

Toelichting op de verschillende delen van het boek

Deel I. Een combinatie-aanpak

Dit deel beschrijft de uitgangspunten van waaruit ik werk. Het laat zien waarom je kanker niet moet onderschatten en dat je die het beste van meerdere kanten tegelijk kunt aanvallen.

Deel II. We leven in een overgangstijd – hoe ga je daarmee om?

Op het moment dat je voor een combinatie van reguliere en alternatieve behandelingen kiest kun je in een spanningsveld terechtkomen. Je behandelend arts, je partner of familieleden denken er soms anders over dan jij. Dit deel probeert je te helpen om met dit spanningsveld om te gaan en je eigen koers te bepalen.

Deel III. Voorkom dat kanker groeit, uitzaait of terugkomt

In dit deel worden aanvullende maatregelen beschreven die kankercellen kunnen remmen in hun groei en die de kans op uitzaaiingen of recidief kunnen verkleinen. Daarnaast kunnen de maatregelen helpen je conditie voor een operatie te verbeteren of om zo goed mogelijk door een chemotherapie heen te komen. Door middel van enkele korte vragenlijsten krijg je een indruk of een onderwerp relevant voor je is. Afhankelijk van je score kun je kiezen voor een bronzen, zilveren of gouden aanpak.

Deel IV. Dood of verwijder de kanker

In dit deel worden naast de ‘gewone’ chemotherapie en bestraling alternatieven besproken die minder bijwerkingen hebben: ‘opereren zonder snijden’, niet-giftige ‘chemo’s’ en combinatietherapieën. De verschillende behandelingen zijn onderverdeeld in goed onderbouwde, minder onderbouwde en vage methoden.

Deel V. Een kankerprotocol voor de toekomst

Dit deel brengt alle besproken punten samen tot een samenhangend geheel en een mogelijk kankerprotocol voor de toekomst.

Deel VI. Ik wil geen combinatie-aanpak

Sommige mensen willen alleen een reguliere of alleen een alternatieve behandeling. Dit deel beschrijft hoe deze mensen geregeld door hun artsen of familieleden onder druk worden gezet. Het doet een oproep deze mensen te steunen in hun weloverwogen keuzes.

Deel VII. Mijn visie – Centrum Diamant

Korte uiteenzetting van mijn plannen om een behandelcentrum te creëren waarin de beste alternatieve en reguliere therapieën worden gecombineerd.

Deel VIII. Mijn persoonlijke observaties

In dit deel beschrijf ik emotioneel-geestelijke factoren die een rol kunnen spelen bij kanker.

Deel IX. Bijlagen

De bijlagen bevatten verdiepende informatie die aansluit op de rest van het boek. Lees met name de onderwerpen die op je van toepassing zijn.

Over de schrijver
hendrik herman fransen inspireert mensen om hun innerlijk licht te versterken, hun zelfgenezende vermogens een boost te geven en om élk aspect van hun leven naar een hoger plan te tillen.
Tineke Kleij-van den Boomen
Door

Tineke Kleij-van den Boomen

op 27 Jul 2014

Hallo Henk,Ben erg benieuwd naar de volledige inhoud. Wanneer te koop?Groet .... Tineke

Henk
Door

Henk

op 27 Jul 2014

Binnenkort komt er een proefdruk uit van 200 boeken. 100 boeken voor artsen/specialisten en 100 voor patiënten. Dit om testimonials en feedback te verzamelen. Ik zal binnenkort in de Nieuwsbrief aankondigen hoe je voor een boek in aanmerking kunt komen. De definitieve druk komt begin december in de boekwinkels. Met vriendelijke groeten, Henk

Irma
Door

Irma

op 27 Jul 2014

Ik ben erg blij dat Henk al deze informatie heeft uitgezocht en met ons wil delen. Binnenkort ga ik een dagje bij hem in de leer, ik kijk er echt naar uit!

John en Ine van den Einde
Door

John en Ine van den Einde

op 02 Aug 2014

Hoewel we al veel gelezen hebben over dit onderwerp zijn we allebei uiteraard ontzettend blij dat je dit boek gaat uitgeven. Zoals we verwachten zal het zeker een totaaloverzicht geven over wat je in de wirwar van informatie als gouden draad nodig hebt om je keuzes te maken als je met kanker wordt geconfronteerd. Voor veel mensen een toegankelijk boek, daar zaten we wel op te wachten. Graag willen wij een een proefdruk hebben. Een heel warm "dankjewel" Henk !

Wilma
Door

Wilma

op 02 Aug 2014

Ben reuze benieuwd naar het geheel van dit boek. Lijkt mij ontzetten zinvol en leerzaam dat dit op de markt komt. Fantastisch werk Henk en hoop dat dit boek een groot succes wordt waar veel mensen veel aan zullen hebben!!Liefs Wilma

Ellen Visser
Door

Ellen Visser

op 02 Aug 2014

Henk...je weet...ik ben een echte fan van jou. Ik zal zeer zeker ook dit boek van jou gaan lezen, waar jij wederom je hart en ziel in hebt gelegd. Ik heb bewondering voor je inzet en doorzettingsvermogen om je kennis en ervaringen te delen met iedereen die ervoor open staat. Ik weet zeker dat het mensen de helpende hand kan geven om in hun specifieke situatie de juiste beslissingen te nemen. Liefs van Ellen

Henk
Door

Henk

op 02 Aug 2014

Dank Ellen, dat raakt me omdat het van jou komt. Met vr gr Henk Fransen

Frans de Jong
Door

Frans de Jong

op 02 Aug 2014

Lieve Henk,U houd mij al een paar jaar op de hoogte van uw gewaardeerd werk. Zelf heb ik ook verschillende naasten die vechten tegen de kanker. Ik heb een deeltje van Uw kennis met hen kunnen delen. Ik zie samen met hen en velen anderen gretig naar uw handboek kanker uit. Hartrijke groeten, Frans de Jong uit België

yves
Door

yves

op 03 Aug 2014

Henk , graag had ik één van de proefdrukken besteld helaas staat mijn bank er niet tussen om te betalen dit zijn BELFIUS of ARGENTA ( belgie) kan ik rechtstreeks overschrijven of is er een andere manier ???? grt Yves zelf ben ik na te zijn opgegeven door de klasieke geneeskunde zeer met alternatieve vorm bezig waaronder magnetise ( de magneter ) stymulatie van het imuunsystheem via BERES druppels en en opheffen van blokades die de eigen geneeskrachten belemmeren o.a. via een helende reis volgens het boek de helende reis van Brandon Bays , in mijn bezit gekomen via ongelofelijke weg.... grt Yves verder hou ik ook een blog bij dit is de link voor geintreseerden http://yves-2014.blogspot.be/

Henk
Door

Henk

op 03 Aug 2014

Ik heb je via de mail beantwoord Yves, Met vr gr Henk Fransen

Hoeder
Door

Hoeder

op 03 Aug 2014

Goed dat alternatieve aanpakken aan de beurt komen. Artsen bieden vrijwel allemaal reguliere methodes aan, waarvan heel velen niet werken.

Marja M. Ringeling
Door

Marja M. Ringeling

op 03 Aug 2014

Ik behandel mijn cliënten volgens de principes van Henk met veel succes. Dit boek zal een waardevolle toevoeging zijn, ik ben reuze benieuwd!

Jose de Koning
Door

Jose de Koning

op 03 Aug 2014

Ik vind het heel moedig dat je probeert een verbinding te maken tussen reguliere en alternatieve methodes.Ik ben een grote voorstander van en wens jou heel veel succes daar mee.

Hanny
Door

Hanny

op 05 Aug 2014

Beste Henk, Ik wilde het boek bestellen maar zag dat het al is uitverkocht..jammer..hoe kan ik er toch aankomen?? Groet, Hanny

Henk
Door

Henk

op 05 Aug 2014

Het verschijnt in december Hanny.

laura
Door

laura

op 07 Aug 2014

Beste Henk,Geweldig dat je een brug wilt slaan tusen reguliere en alternatieve geneeswijzen. Wordt zeker tijd dat hier meer aandacht voor komt. Wens je veel succes met al je fantastische initiatieven. Bedankt dat je je hiervoor zo wilt inzetten.

Rita Klekx
Door

Rita Klekx

op 11 Aug 2014

Beste Henk,Proficiat met de geboorte van je nieuwe boek. Geweldig. Mede door jouw grote hulp ben ik genezen van kanker. Dat dit boek steun moge zijn voor velen en dat de ogen/oren en harten van artsen en andere disciplines open gaan. Ik kijk uit naar het boek. Hartegroet, Rita Klerkx

Henk
Door

Henk

op 11 Aug 2014

Dank Rita, alle goeds van mij.

Ria
Door

Ria

op 14 Aug 2014

Dag Henk,We vinden het geweldig wat jij allemaal doet! Proficiat met je nieuwe boek, ik zal het zeker gaan lezen.

Talpe Monique
Door

Talpe Monique

op 15 Aug 2014

Beste Henk Jammer ik was juist met vacantie toen ik de e-mail in mijn bus kreeg, indien dit boek te koop is wil ik zo vlug mogelijk er één bestellen, Uw werk is zo waardevol. Bedankt voor alles wat je doet met je prachtig werk. Als dat geen liefde is Vriendelijke groeten Monique

Henk
Door

Henk

op 15 Aug 2014

Ja, het ging onverwacht snel Monique, en binnen de contractmogelijkheden is er geen ruimte voor meer. We proberen de uitgave van het boek wel te vervroegen naar november. Met vr.gr. Henk Fransen

marianne
Door

marianne

op 19 Aug 2014

Lieve geweldige Henk, Zo blij met mensen zoals U.Zelf gelukkig goed gezond maar zie zoveel narigheid om me heen van mensen die regulier zich laten behandelen.Ik ben een fan van alternatieve geneeskunden en U bent mijn favoriet.Dank voor al uw inspanningen op dit gebied en heel veel succes met uw toekomstige kliniek.Ik kan niet wachten.liefs van Marianne

Anneke Smit
Door

Anneke Smit

op 14 Sep 2014

Wat een gigantische klus moet dat geweest zijn, compliment Henk! Ik mocht deze zomer al even een "voorproefje" lezen en was meteen verkocht! Dit is het boek dat ik had willen krijgen op die vreselijke dag van mijn diagnose: "we kunnen niets meer doen, u hebt nog 2 maanden te leven, met palliatieve chemo misschien een paar maanden extra". Ik ging er bijna onderdoor - wat een bericht! Gelukkig vond ik toch nog alternatieve wegen en mogelijkheden; ik overleef deze diagnose zonder die chemo nu alweer 2,5 jaar. En ik hoop dat velen mij zullen volgen op dit hoopvol pad. Dit boek van Henk zal daar zeker toe bijdragen. Veel succes en lieve groeten van Anneke.

Reactie plaatsen