Page content

Diepe reiniging van lichaam en geest

Diepe reiniging van lichaam en geest

Naast onze detoxprogramma’s in Nederland en België, gebaseerd op de westerse Mayr-kuur, ga ik één keer per jaar met een groep mensen naar India voor een oosterse detox, in de vorm van een ayurvedische Panchakarma.

Indiareis 2018 volgeboekt

Indiareis 2019 volgeboekt

Indiareis 2020: inschrijving geopend

Hieronder vind je de praktische gegevens voor de Indiase detoxkuur. Verderop op de pagina kun je een verslag lezen van mijn eerste Indiareis en de status van mijn plannen om in het ayurvedische centrum in India eigen huisjes te bouwen, zodat veel meer mensen deze prachtige ervaring kunnen opdoen.

PANCHAKARMA
DE INDIASE VORM VAN DETOXEN 

De Panchakarma is een ayurvedische reiniging of reset van het hele energiesysteem van het lichaam. Deze kuur duurt 3 tot 4 weken, waarna het de bedoeling is dat je de leefstijladviezen zo goed mogelijk blijft opvolgen en 2-3 maanden ondersteunende ayurvedische geneesmiddelen blijft gebruiken. De effecten werken namelijk nog veel langer door.

Een Panchakarma is intensief en diepgaand, maar tegelijkertijd ook zacht en afgestemd op de draagkracht van ieder individu. De ‘kuur’ is niet alleen sterk ontgiftend maar tegelijkertijd versterkend en balancerend; de drie basisprincipes van elke ayurvedische behandeling. De groep wordt begeleid door een ayurvedisch arts en zijn behandelteam; ikzelf ondersteun met name de emotioneel-geestelijke detox en start mijn supportprogramma op dat doorloopt na de kuur.

Voor wie?

 • Voor iedereen die zijn gezondheid naar een hoger plan wil tillen en die affiniteit heeft met India, ayurveda en/of oosterse geneeswijzen.

Intake

 • Tijdens een Skype- of telefoongesprek wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de Indiareis.
 • Je gezondheidssituatie, je verwachtingen en je commitment spelen daarbij een rol.
 • Ook wordt in deze eerste afstemming bepaald of er voorbereidende maatregelen nodig zijn.

Data

 • De Indiareis 2020 is van 24 september t/m 16 oktober (excl. heen- en terugreis).

Kosten

Prijsopbouw:

 • Behandelingen maximaal € 1.000 p.p. (1 of 2 individuele behandelingen per dag, te bepalen door de arts en zijn team, en ayurvedische geneesmiddelen t/m 3 maanden na de kuur).
 • Accommodatie en 3 maaltijden per dag maximaal € 1.000 p.p. (op basis van een 2-persoons huisje, 1-persoons is duurder).
 • Emotionele detox en support door Henk Fransen € 700 p.p.
 • Vliegreis € 600-1.000 p.p. (je regelt je vluchten zelf).
 • Vervoer in India maximaal € 100 p.p. (wordt voor je geregeld).
 • Visum India maximaal € 100 p.p. (moet je zelf aanvragen).
 • Totaal maximaal € 3.900 p.p. (je aanmelding is definitief na aanbetaling van € 1.700)

Interesse?

 • Stuur dan vrijblijvend een mail naar office@henkfransen.nl.
 • Vermeld daarin je NAAM en TELEFOONNUMNMER.
 • Gebruik als onderwerpregel van je mail alleen deze woorden: INTERESSE INDIAREIS 2020.
 • Wij plannen dan een intake Skype-call/telefoongesprek om nader met je af te stemmen.

MIJN EERSTE INDIAREIS

Om samenwerking te onderzoeken met een traditioneel ayurvedische centrum in Zuid-India ben ik een kleine maand naar India afgereisd (juni 2018) om daar zelf een volledige Panchakarma te ondergaan.

Mijn reis was in alle opzichten een succes: mijn eigen ervaringen met deze Indiase detoxkuur waren bijzonder, ik heb mooie dingen zien gebeuren met daar aanwezige mensen/patiënten van over de hele wereld en ik heb in korte tijd waardevolle relaties kunnen opbouwen met de Indiase arts, zijn behandelteam en de Oostenrijkse eigenaar van het ayurvedische centrum.

Dit alles geeft mij nu de mogelijkheid om – naast de westerse detoxkuren die ik geef samen met Ignace van Eeckhout – ook een oosterse variant aan te bieden.

 • In dit document wil ik de highlights van mijn reis met je delen en de ontwikkelingen schetsen die ik op grond van mijn ervaringen in India voor me zie. Hierdoor wordt jou wellicht meten ook duidelijk of deze reis iets voor jou zou kunnen betekenen.

Traditioneel ayurvedische centrum

Het centrum is een klein, traditioneel centrum waar de Indiase geneeskunde, de ayurveda, wordt beoefend.

De kennis van de ayurveda is zo’n vier- tot zesduizend jaar oud (en in die tijd niet veranderd!). Ik had wel vaker wat van de ayurveda bestudeerd, maar heb altijd moeite gehad mij de gedachtegang ervan eigen te maken. Daardoor ben ik er nooit dieper op ingegaan. Tot nu dan…

Ik ben onder de indruk

Ik ben onder de indruk van mijn eigen ervaringen, en onder de indruk ook van wat ik bij anderen/patiënten heb zien gebeuren.

Door de vele gesprekken met de Indiase arts, het ondergaan van de behandelingen, het bestuderen van literatuur én het volgen van een cursus in de ayurveda begrijp ik nu iets beter (de diepgang van) hun werkwijze en wat zij kunnen bereiken.

Panchakarma: de Indiase vorm van detoxen

Een belangrijke ayurvedische behandeling, de Panchakarma, is een intensieve reiniging of reset van het hele energiesysteem van het lichaam. Deze ‘kuur’ is niet alleen sterk ontgiftend, maar tegelijkertijd versterkend en balancerend; de drie basisprincipes van elke ayurvedische behandeling.

Een Panchakarma duurt zo’n 3 tot 4 weken. Het is een intensief en diepgaand, maar tegelijkertijd ook zacht en afgestemd proces dat op de draagkracht van de persoon wordt afgestemd.

Relatief goedkoop

Om een goede detox uit te voeren moeten patiënten 3 tot 4 weken intern verblijven en is deskundige begeleiding van een arts en een behandelteam noodzakelijk. Dat maakt zo’n detox in het westen vaak erg prijzig en voor veel mensen (bijna) onbetaalbaar. In India is dit echter goedkoper te realiseren. Ik betaalde voor mijn 3 weken incl. artsconsulten, 2 behandelingen per dag (elke behandeling met 2 of meer therapeuten), een eigen huisje, alle maaltijden, supplementen tot 3 maanden na de kuur en mijn vliegreis nog geen € 4.000. Een vergelijkbaar programma in het westen zou eerder € 12.000 kosten en dan zou je veelal niet dezelfde kwaliteit reiniging hebben.

Mijn plan

Omdat het centrum, en ook andere ayurvedische centra, steeds vaker ver van tevoren volgeboekt zijn, is het voor mij moeilijk om daar met een groep heen te gaan. Daarom wil ik de komende jaren 1 keer per jaar het hele centrum een jaar van tevoren afhuren om zo de ruimte te creëren met een groep geïnteresseerden daar een ayurvedische detoxkuur te doen. Medisch wordt de groep dan met name begeleid door de Indiase arts en zijn behandelteam. Ik neem zelf met name de emotioneel-geestelijke detox voor mijn rekening, alsook het supportprogramma tijdens het verblijf daar (dit supportgedeelte loopt dan na de kuur in Nederland door om de integratie van alle ervaringen te ondersteunen).

Ervaring

Na mijn eigen verblijf in het ayurvedische centrum in juni 2018, heb ik in augustus van datzelfde jaar samen met de Indiase arts 2 webinars gegeven. Meer dan 150 mensen hebben daaraan meegedaan en maar liefst 35 wilden in 2018 al mee naar India. Van 25 september t/m 19 oktober ben ik dan ook met een groep van 12 patiënten naar India gegaan.

Inmiddels zijn we een jaar verder. De eerste Indiareis is absoluut een succes gebleken en ook de effecten op de lange termijn vind ik hoopvol. Binnenkort ga ik met een tweede groep van 18 mensen waarvan een deel patiënten, naar India (sept/okt 2019) en we hebben dus voor 2020 ook al een reservering gemaakt. De reis in 2020 zal zijn van 24 september t/m 16 oktober.

Unieke mogelijkheid: eigen huisjes

Door de goede relatie die ik met dit ayurvedische centrum opbouw, ontstaat de mogelijkheid om op een apart gedeelte van het terrein eigen huisjes te bouwen. Wanneer ik daarvoor de financiering rond kan krijgen, kan ik in alle vrijheid enkele keren per jaar met een groep geïnteresseerden naar India gaan zonder me te hoeven afvragen of er wel voldoende plek is. Voor dit plan is maar zo’n € 250.000 nodig, omdat de bestaande receptie, meditatiehal, keuken, bibliotheek, artsen- en behandelkamers voldoende capaciteit hebben om grotere groepen aan te kunnen. In ruil voor onderhoud kan het centrum de huisjes in de maanden dat ik er niet kom, zelf gebruiken. Op die manier zijn er geen verdere onkosten na de bouw van de huisjes. Een unieke win-winsituatie, die ik dan ook nader aan het onderzoeken ben.

LET OP:

Ik heb inmiddels meerdere keren de vraag gehad naar het adres van het Indiase centrum. Dat geef ik echter niet prijs, omdat ik niet wil aanmoedigen dat iedereen daar ‘los’ naartoe gaat. Het centrum zit namelijk al zo vol dat dat voor mij de mogelijkheid zou kunnen blokkeren om met groepen te gaan. En als ik niet meer met groepen kan gaan, kan ik dus ook geen onderzoek meer doen naar de resultaten van deze behandelingen, terwijl juist dat onderzoek op de effecten van belang is. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt!

Sowieso zijn er in Zuid-India tal van ayurvedische behandelcentra, dus je kunt zelf vast je eigen plek vinden!

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

36 reacties op “Diepe reiniging van lichaam en geestDoor Marlinda van ser Hoff op 9 juli 2018

Hi Henk,
Wat een mooi iniatief. Zou je de naam van het centrum willen doorgeven. Zou graag eerder daarheen willen gaan.
Alvast dank Marlinda


Door Dorien op 9 juli 2018

“Vliegbewegingen voorkomen”‘, helemaal eens met reactie van Peter op dit initiatief.
Er zijn in onze omgeving ook plekken waar wellicht mogelijkheden zijn, zoals centrum Savita hier vlak over de grens, mooie omgeving ook. (Ik denk dan aan de accommedatie.). En verder is er
bv ook in duitsland een plek met redelijke bedragen voor een kuur. 14 dagen alll-in rond 3.000 euro. Groetjes en succes met het project.


Door Henk op 20 september 2018

Het centrum in India kan ik niet prijsgeven want dan gaat iedereen daar los naar toe. Het zit al zo vol en dan heb ik geen mogelijkheid met groepen te gaan. Dan kan ik dus ook geen onderzoek doen en dat is van belang. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt.

Er zijn verder in Zuid India tientallen Ayurvedische centra waar mensen op eigen initiatief op kunnen googelen en naartoe kunnen gaan.
Met een vriendelijke groet, Henk.


Door Eveline op 9 juli 2018

Wel jammer voor mensen die weinig geld hebben….


Door Thomas op 9 juli 2018

Sommige mensen gelooft nog steeds kanker kost heel veel tijd en geld. De tumor is in het lichaam van de patiënten die dicht bij het huis.


Door Karin op 9 juli 2018

Eveline, je wilt niet weten hoeveel geld de reguliere “anti-kanker”behandelingen kosten. (en hoeveel geld eraan verdiend wordt!) Deze worden echter vergoed door je zorgverzekering zodat je daar weinig van merkt.

Ik vind het geweldig dat Henk Fransen deze stappen wil zetten. Dit is pionierswerk. Hoe meer “succes” hij kan laten zien (niet alleen qua genezing, maar ook kwaliteit van leven, etc.), hoe meer aandacht er voor complementaire geneeskunde komt. En hoe groter de kans dat dit soort behandelingen uiteindelijk vergoed gaan worden door de zorgverzekeraars.


Door Gerda op 17 juli 2018

Ja dat zou te gek zijn, maar of dat ooit gaat lukken.


Door Frank Bonte op 9 juli 2018

Voor diegene die weinig geld hebben zou ik de tip geven kijk eens wat MMS kan doen. Momenteel weer in het nieuws. Ook homeopathie. Zou het misschien vanwege het verdienmodel van de farmacie zijn? nulpuntenergie.net


Door Lydia Ivanow op 9 juli 2018

Prachtig werk, dank je. Zou het mogelijk zijn om het adres van deze kliniek in India door te sturen aub ?
Met hartelijke groeten


Door A.W. Bijsmans-Meesen op 9 juli 2018

Super Henk, ik volg jouw ontwikkelingen i.v.m. het overlijden van mijn man bijna 8 jaar geleden. Dit houd mij nog steeds bezig. Ben zelf niet ziek, hoop ik tenminste. Groeten en succes.


Door Lisette van Ardenne op 9 juli 2018

Beste Henk,
wat een geweldige mogelijkheden schets je. Sinds kort ben ik bij een ayurvedische arts rondom Amsterdam. Zij heeft ook een kliniek in India waar ze een aantal maanden per jaar is. Ze is gespecialiseerd met pancha karma, hoewel ik daar nog ervaring mee heb opgedaan. Ze werkt heel stapje voor stapje. Wellicht kunnen wij hetzelfde idee in Nederland met haar gaan realiseren?


Door Marjos op 9 juli 2018

Wat een mooi initiatief. Maar is dit alleen bedoelt voor kanker patiënten ?
Ik kan me zo voorstellen dat dit voor ieder mens goed is. En zou dan ook interesse hebben voorzo een kuur.


Door Henk op 9 juli 2018

Nee, het is voor iedereen Marjos


Door Roos op 23 juli 2018

Dag Henk, Ik zou ook heel graag willen weten wat de naam en waar dit centrum is. Mag ik meer info van je. Vr groet, Guusje


Door Joyce op 9 juli 2018

Hoi Henk, wat is de naam van het ayurvedisch centrum in Zuid-India waar jij bent geweest? Ik sta op t punt ook een kuur in India te boeken, maar er is best veel (en verschillend) aanbod.. Hartegroet, Joyce


Door Sjef op 10 juli 2018

Kunnen erg zieke mensen wel zo n reis maken?


Door Theresa op 9 juli 2018

Hallo Henk,
Mooi verhaal. Toevallig ben ik al een tijdje op zoek naar een goed, betaalbare centrum. Zou het mogelijk zijn het adres van dit centrum te delen? Alvast mijn hartelijke groet


Door Alice op 9 juli 2018

Mooie plannen! Ik zou het nog mooier vinden om zoiets op Nederlandse bodem van de grond te krijgen. De mallemolen hier in het westen heeft ernstig behoefte aan wat ‘tegenhangers’. Maak het verschil door hier de ‘kruisbestuiving’ op gang te brengen.


Door Gerrie Ros op 9 juli 2018

Wat een prachtig initiatief van je om de ayurveda te promoten, daar ben ik helemaal voor! Maar hoe past het concept reinigend genezen bij het vervuilende vliegen? Zou prachtig zijn om iets in Nederland op te zetten, bij ons in het noorden van het land is ruimte en frisse lucht in overvloed! Geen hoge reiskosten en als je het eenvoudig houdt kan het toch betaalbaar blijven?


Door Tieneke Scholtens op 9 juli 2018

Ja, wij gaan regelmatig naar Sri Lanka. Voor een Pancha Karma kuur. We zijn allebei over de 60 en kunnen genieten van de 3 weken Pancha Karma. Er is een Nederlands arts die zowel Westers universitair alsook Ayurvedisch is opgeleid. Een geweldige man. Wij sturen er veel klanten naartoe. Eens een keertje bellen ?


Door ELS DIJKGRAAF op 9 juli 2018

Hallo Tineke, ik lees je bericht en mijn vraag is of ik je eens mag bellen?


Door Marielle op 11 juli 2018

Dag Tieneke, Zou ik het adres van deze man mogen? Ik ben geïnteresseerd. Gr Marielle


Door Nicole op 14 juli 2018

Hallo Tineke, ik zou ook graag het adres krijgen van deze arts. Is het mogelijk mij te mailen ? Alvast bedankt! Warme groet, Nicole


Door Cees Kochx op 20 juli 2018

Beste Tineke,

Zou jij mij het adres in Sri Lanka willen mailen ?
Alvast bedankt.
HART-elijke groet,
Cees Kochx.


Door Roos op 23 juli 2018

Dag Tineke, ik ben ook heel benieuwd waar jullie zijn geweest in Sri Lanka. Als het mogelijk is zou ik graag wat meer info willen. Alvast bedankt! Vr. groet, Guusje


Door Nicky NIrva op 19 augustus 2018

Dag Tienneke, lees nu je bericht . Ben net uit na 4 weken uit het ziekenhuis ontslagen. Had graag van jou adres en naam van deze arts gekregen. Alvast bedankt . Warme hartegroet. Nicky


Door Cees Kochx op 5 december 2018

Beste Tineke,
Zou je mij het adres van het Ayurvedisch centrum in Sri Lanka willen mailen ?
HART-elijke groet,
Cees Kochx.


Door Kitty op 10 juli 2018

Hoi , je schrijft dat er in juni en december ook hier in Nederland een kuur is. Waar is hij hoelang duurt dit en wat zijn hiervan de kosten? Ik hoor het graag.


Door Gini van Mechelen op 10 juli 2018

Henk, fantastisch !!! Omdat ik graag gezond 100 wil worden, wil ik graag ontgiften. Ayurveda vind ik heel betrouwbaar. Ernstige patienten gaan zeker voor. maar houd mij aub op de hoogte. Ook ben ik graag op de hoogte van wat deze lezers, die gereageerd hebben, mij kunnen bieden of tippen. Zelf geef ik Ayurvedisch massage.


Door Riëtte Janssen op 11 juli 2018

Hoi Henk,
Mooi je onderzoek in India. Ben een grote fan van de panchakarma kuur Zelf heb ik sinds 2007 8 panchakarma kuren gedaan in Goa van 3-4 weken steeds bij dezelfde arts dr. Rohitt die er een klein en een groter centrum heeft met 1.5 uur yoga en ayurvedische voeding. In 2019 eind jan. ga ik weer. Net als jouw aanbod goed en betaalbaar. In 2009 is hij op uitnodiging van mij ook naar Valkenburg gekomen en hebben we 3 ayurvedische weken hier gestalte gegeven met alles erop en eraan. De maanden januari en februari zijn ideaal. In september en oktober regent het veel is het heel vochtig.
Ik heb ook de Mayrkuur gedaan op eigen houtje met 5 consulten bij Dr. Nina Weiss als begeleidster waar ik ook enthousiast over was.
Ik wil ook graag op de hoogte blijven en wens je veel succes. Ben inmiddels met mijn praktijk gestopt. Geef wel nog cursussen met Margit Kuiper “Leven vanuit je Zijn”. Hartegroet Riëtte Janssen Centrum Savoir Vivre Nederland Bewust Anders


Door Nicole op 14 juli 2018

Hallo Tineke, ik zou ook graag het adres krijgen van deze arts. Is het mogelijk mij te mailen ? Alvast bedankt! Warme groet, Nicole


Door Truus Janssen op 14 juli 2018

Hoi Henk,wat een mooie plannen. Ik zelf ben nu sinds 1.5 jaar bij een ayurveda arts in Nederland in behandeling. Bevalt heel goed. Ook ik heb interesse in naam en adres van deze kliniek in India. Maar ook graag op de hoogte gehouden. Moet wel nog even door sparen voor ik mee kan naar India. Alvast bedank en veel succes. Warme groet Truus


Door Gemma Brans op 19 juli 2018

Dag Henk, ik heb in 2002 een intensieve reinigingskuur gedaan bij de Premdani Health Clinic in Leersum. Ik heb er toen heel veel aan gehad. Ik had geen kanker maar wel veel klachten in nek rug en schouders. Het heeft me zeer veel goeds gedaan toen. Nu, 16 jaar later, en intussen 75 jaar oud, zijn deze klachten weer terug en zou ik dolgraag opnieuw deze behandeling willen ondergaan. “Toevallig” is er iemand op mijn pad gekomen met de recente uitslag van kanker en het vonnis: Chemokuur…..op haar bordje liggen. Ik ben gevraagd haar wat te ondersteunen in haar proces. Toeval bestaat toch zeker niet he…
Ik wil graag meedoen met een patientengroep naar India voor mezelf en hopenlijk ook voor haar….Ik ga deze week nog met haar kennismaken. Ik heb vorig jaar jouw cursus Chi Neng gedaan…..(hopelijk de juiste naam onthouden) waar ik je zeer dankbaar voor was. Ik hoor graag van je of ik op die lijst naar Indie kan…..en hopelijk ook voor haar. Ik volg jou al vanaf je eerste aanbod van “het eigen genezend vermogen ontwikkelen” Ik zou jou graag persoonlijk leren kennen. Ik zit allang in jouw bestand, maar nog nooit persoonlijk kennis gemaakt….laat dit dan de aanleiding zijn.


Door Rieke op 4 augustus 2018

Hoi Henk, ik stel wat je van plan bent sterk op prijs. Echter zou ik graag eerder van gebruik willen maken, zoals vele anderen. Deel je het adres ook met ons? Er zullen meerdere plekken zijn die even goed zijn, dus een beetje meer gedetailleerde informatie zal welkom zijn.
Groetjes,

Rieke


Door Elly op 21 september 2018

Henk, geweldig wat jij allemaal doet! Ik mocht jouw in Schoorl ontmoeten tijdens de lezing. Heb gelijk jouw boekjes gekocht! Ik volg de Zhineng cursus op mijn eigen tempo. Dit alles uit interesse in wat wij zelf kunnen doen. Ik hoop dat jij verder kan met onderzoek, nadat “de groepen” met jou naar India zijn geweest! Veel succes gewenst voor de mensen die met jou meegaan. Ik lees de bevindingen graag als het zo ver is!!

Plaats een reactie


*