Page content

Diepe reiniging van lichaam en geest

Diepe reiniging van lichaam en geest

Beste mensen,
Om samenwerking te onderzoeken met een ayurvedische centrum in Zuid India ben ik in juni 2018 een kleine maand naar India afgereisd om daar een volledige behandeling te ondergaan. Mijn reis was een succes in de zin van mijn eigen ervaringen met de ayurvedische  behandelingen, de mooie dingen die ik zag gebeuren met daar aanwezige patiënten vanuit de hele wereld en ook in de zin van de relaties die ik daar heb opgebouwd met de arts, zijn behandelteam en de eigenaar van het centrum. Mijn contact met het centrum biedt tal van mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen in de richting van mijn visie; een goede en betaalbare alternatieve totaal-aanpak van kanker. En tegelijkertijd: een fantastisch concept om andere ziekten te behandelen en ter preventie!

  • In dit document wil ik de highlights van mijn reis met je delen en de ontwikkelingen schetsen die ik op grond van mijn ervaringen in India voor me zie. Dit zal je ook gelijk een eerste indruk geven of deze reis ook iets voor jou zou kunnen betekenen.

Traditioneel ayurvedische centrum

Het centrum is een van de weinige traditionele ayurvedische centra die niet zijn ‘vercommercialiseerd’. Ayurveda is de Indiase geneeskunde. De kennis ervan is zo’n vier- tot zesduizend jaar oud (en in die tijd niet veranderd!). Ik had wel vaker wat van de ayurveda bestudeerd, maar heb altijd moeite gehad mij de gedachtegang ervan eigen te maken. Daardoor ben ik er nooit dieper op ingegaan. Tot nu dan…

Ik ben onder de indruk

Ik ben onder de indruk van mijn ervaringen de afgelopen drie weken, en onder de indruk ook van wat ik bij patiënten aldaar heb zien gebeuren. Door de vele gesprekken met de Indiase arts aldaar, het ondergaan van de behandelingen en het bestuderen van literatuur begrijp ik nu iets beter (de diepgang van) hun werkwijze en wat zij kunnen bereiken.

De Panchakarma: een intensieve ontgiftingskuur

Een belangrijke ayurvedische behandeling, de Panchakarma, is een intensieve reiniging of reset van het hele energiesysteem van het lichaam. Deze kuur duurt 3 tot 4 weken. Zoals jullie weten ben ik al langere tijd op zoek naar een intensieve detoxmethode voor mijn ‘centrum’, maar vind ik de westerse manieren van ontgiften te ‘hard’. De Panchakarma is intensief en diepgaand, maar tegelijkertijd ook zacht en volledig afgestemd op de draagkracht van de individuele patiënt. De ‘kuur’ is niet alleen sterk ontgiftend maar tegelijkertijd versterkend en balancerend; de drie basisprincipes van elke ayurvedische behandeling.

Onwaarschijnlijk goedkoop

Om een goede detox uit te voeren moeten patiënten 3 tot 4 weken intern verblijven en is deskundige begeleiding van een arts en team noodzakelijk. Dat maakt in het westen zo’n detox erg prijzig en voor veel mensen (bijna) onbetaalbaar. In India is dit echter goedkoper te realiseren. Om je een voorbeeld te geven: ik betaalde voor mijn 3 weken incl. artsconsulten, twee behandelingen per dag (elke behandeling met 2 of meer therapeuten), een eigen huisje en alle maaltijden nog geen € 3.000. Een vergelijkbaar programma in het westen zou meer dan € 10.000 kosten en dan zou je, zoals gezegd, veelal niet dezelfde kwaliteit reiniging hebben.

Unieke mogelijkheid

Omdat het centrum en ook andere ayurvedische centra geregeld ver van tevoren volgeboekt zijn, wordt het voor mij moeilijk om daar met een patiëntengroep heen te gaan. Daarom heb ik met de eigenaar de mogelijkheid besproken om op een apart gedeelte van het terrein ‘mijn eigen huisjes’ te gaan bouwen met de bijbehorende gebouwen voor consulten en behandelingen. De receptie, meditatiehal, keuken en bibliotheek zijn al bestaande gebouwen met voldoende capaciteit; die kunnen dus gewoon door mij gebruikt worden tijdens mijn verblijf. Dit zou mij de ruimte geven om bijvoorbeeld 3-4 keer per jaar in alle vrijheid een patiëntengroep te plannen. De maanden die ik niet vastleg, kan het centrum van de extra huisjes gebruikmaken. De bouw van de huisjes zou in één keer maar ook in 2 of meer fasen kunnen worden uitgevoerd. De bouw zou ongeveer 6-9 maanden duren.

Ik wil eerst meer ervaring opdoen

Het is goed om te weten dat deze mogelijkheid om extra huisjes te bouwen bestaat, maar het is belangrijk voor me om eerst meer ervaring op te doen. Hoe reageren mensen in Nederland op deze mogelijkheid om in India zo’n reiniging te ondergaan? En wat zijn de effecten van een Panchakarma op korte en op langere termijn? Ook zou ik de samenwerking in de praktijk verder willen beproeven.

Twee pilotgroepen

Daarom hebben we afgesproken eerst twee pilotgroepen te organiseren in de maanden dat het centrum doorgaans wat minder vol zit. Ik heb daartoe september 2018 en september 2019 gereserveerd. In augustus heb ik voor mijn netwerk samen met de Indiase arts twee webinars gegeven. Meer dan 150 mensen hebben daaraan meegedaan en maar liefst 35 wilden graag mee naar India. Deze maand (september) heeft de Indiase arts bij mij thuis de deelnemers van de Indiareis een persoonlijk consult te geven. Ik ga van 25 september t/m 19 oktober met deze patiënten naar India om ervaring op te doen met de effecten op korte en langere termijn. Ik ontwikkel samen met deze eerste pilotgroep een programma dat een goede follow-up in Nederland garandeert.

(Noot: voor juni en december 2019 staan er ook in Nederland detoxkuren gepland. Deze zullen gegeven worden samen met een Nederlandse Mayrarts Nina Weiss en de Chinese Zhinengleraar Xie Chuan. Dus ook voor mensen die in Nederland willen blijven is er de mogelijkheid een intensieve detox te ondergaan.)

Inbedding in NL

Het is mijn bedoeling om te onderzoeken of ik een ayurvedische arts/therapeut in Nederland bij deze eerste stappen kan betrekken, zodat deze op termijn de screening van de Indiase arts kan overnemen en ook een rol kan spelen in de follow-up na de Panchakarma. Tegelijkertijd wil ik mijn bestaande ideeën over een jaarprogramma gaan aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden in India.

Toekomst

Op basis van alle ervaringen kunnen we na verloop van tijd beslissen om extra huisjes in India te bouwen. Indien we die stap gaan maken, hebben we tegelijkertijd ook een indruk van de vraag en dus van het aantal huisjes dat reëel is en het aantal keren per jaar dat ik in India ga reserveren. Idealiter zou ik 3-4 keer per jaar met een groep naar India gaan en de overige maanden de inbedding in Nederland gestalte geven.

Interesse?

Interesse om aan een reis deel te nemen? Neem dan contact met mij op: office@henkfransen.nl onder vermelding van ‘Interesse Indiareis’.

 

LET OP:

Veel mensen vragen naar het adres van het Indiase centrum. Het centrum in India kan ik echter niet prijsgeven want dan gaat iedereen daar ‘los’ naartoe. Het centrum zit echter al zo vol en dan heb ik geen mogelijkheid met groepen te gaan. Dan kan ik dus ook geen onderzoek doen en juist dat onderzoek op de effecten is van belang. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt!

 

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

36 reacties op “Diepe reiniging van lichaam en geestDoor Marlinda van ser Hoff op 9 juli 2018

Hi Henk,
Wat een mooi iniatief. Zou je de naam van het centrum willen doorgeven. Zou graag eerder daarheen willen gaan.
Alvast dank Marlinda


Door Dorien op 9 juli 2018

“Vliegbewegingen voorkomen”‘, helemaal eens met reactie van Peter op dit initiatief.
Er zijn in onze omgeving ook plekken waar wellicht mogelijkheden zijn, zoals centrum Savita hier vlak over de grens, mooie omgeving ook. (Ik denk dan aan de accommedatie.). En verder is er
bv ook in duitsland een plek met redelijke bedragen voor een kuur. 14 dagen alll-in rond 3.000 euro. Groetjes en succes met het project.


Door Henk op 20 september 2018

Het centrum in India kan ik niet prijsgeven want dan gaat iedereen daar los naar toe. Het zit al zo vol en dan heb ik geen mogelijkheid met groepen te gaan. Dan kan ik dus ook geen onderzoek doen en dat is van belang. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt.

Er zijn verder in Zuid India tientallen Ayurvedische centra waar mensen op eigen initiatief op kunnen googelen en naartoe kunnen gaan.
Met een vriendelijke groet, Henk.


Door Eveline op 9 juli 2018

Wel jammer voor mensen die weinig geld hebben….


Door Thomas op 9 juli 2018

Sommige mensen gelooft nog steeds kanker kost heel veel tijd en geld. De tumor is in het lichaam van de patiënten die dicht bij het huis.


Door Karin op 9 juli 2018

Eveline, je wilt niet weten hoeveel geld de reguliere “anti-kanker”behandelingen kosten. (en hoeveel geld eraan verdiend wordt!) Deze worden echter vergoed door je zorgverzekering zodat je daar weinig van merkt.

Ik vind het geweldig dat Henk Fransen deze stappen wil zetten. Dit is pionierswerk. Hoe meer “succes” hij kan laten zien (niet alleen qua genezing, maar ook kwaliteit van leven, etc.), hoe meer aandacht er voor complementaire geneeskunde komt. En hoe groter de kans dat dit soort behandelingen uiteindelijk vergoed gaan worden door de zorgverzekeraars.


Door Gerda op 17 juli 2018

Ja dat zou te gek zijn, maar of dat ooit gaat lukken.


Door Frank Bonte op 9 juli 2018

Voor diegene die weinig geld hebben zou ik de tip geven kijk eens wat MMS kan doen. Momenteel weer in het nieuws. Ook homeopathie. Zou het misschien vanwege het verdienmodel van de farmacie zijn? nulpuntenergie.net


Door Lydia Ivanow op 9 juli 2018

Prachtig werk, dank je. Zou het mogelijk zijn om het adres van deze kliniek in India door te sturen aub ?
Met hartelijke groeten


Door A.W. Bijsmans-Meesen op 9 juli 2018

Super Henk, ik volg jouw ontwikkelingen i.v.m. het overlijden van mijn man bijna 8 jaar geleden. Dit houd mij nog steeds bezig. Ben zelf niet ziek, hoop ik tenminste. Groeten en succes.


Door Lisette van Ardenne op 9 juli 2018

Beste Henk,
wat een geweldige mogelijkheden schets je. Sinds kort ben ik bij een ayurvedische arts rondom Amsterdam. Zij heeft ook een kliniek in India waar ze een aantal maanden per jaar is. Ze is gespecialiseerd met pancha karma, hoewel ik daar nog ervaring mee heb opgedaan. Ze werkt heel stapje voor stapje. Wellicht kunnen wij hetzelfde idee in Nederland met haar gaan realiseren?


Door Marjos op 9 juli 2018

Wat een mooi initiatief. Maar is dit alleen bedoelt voor kanker patiënten ?
Ik kan me zo voorstellen dat dit voor ieder mens goed is. En zou dan ook interesse hebben voorzo een kuur.


Door Henk op 9 juli 2018

Nee, het is voor iedereen Marjos


Door Roos op 23 juli 2018

Dag Henk, Ik zou ook heel graag willen weten wat de naam en waar dit centrum is. Mag ik meer info van je. Vr groet, Guusje


Door Joyce op 9 juli 2018

Hoi Henk, wat is de naam van het ayurvedisch centrum in Zuid-India waar jij bent geweest? Ik sta op t punt ook een kuur in India te boeken, maar er is best veel (en verschillend) aanbod.. Hartegroet, Joyce


Door Sjef op 10 juli 2018

Kunnen erg zieke mensen wel zo n reis maken?


Door Theresa op 9 juli 2018

Hallo Henk,
Mooi verhaal. Toevallig ben ik al een tijdje op zoek naar een goed, betaalbare centrum. Zou het mogelijk zijn het adres van dit centrum te delen? Alvast mijn hartelijke groet


Door Alice op 9 juli 2018

Mooie plannen! Ik zou het nog mooier vinden om zoiets op Nederlandse bodem van de grond te krijgen. De mallemolen hier in het westen heeft ernstig behoefte aan wat ‘tegenhangers’. Maak het verschil door hier de ‘kruisbestuiving’ op gang te brengen.


Door Gerrie Ros op 9 juli 2018

Wat een prachtig initiatief van je om de ayurveda te promoten, daar ben ik helemaal voor! Maar hoe past het concept reinigend genezen bij het vervuilende vliegen? Zou prachtig zijn om iets in Nederland op te zetten, bij ons in het noorden van het land is ruimte en frisse lucht in overvloed! Geen hoge reiskosten en als je het eenvoudig houdt kan het toch betaalbaar blijven?


Door Tieneke Scholtens op 9 juli 2018

Ja, wij gaan regelmatig naar Sri Lanka. Voor een Pancha Karma kuur. We zijn allebei over de 60 en kunnen genieten van de 3 weken Pancha Karma. Er is een Nederlands arts die zowel Westers universitair alsook Ayurvedisch is opgeleid. Een geweldige man. Wij sturen er veel klanten naartoe. Eens een keertje bellen ?


Door ELS DIJKGRAAF op 9 juli 2018

Hallo Tineke, ik lees je bericht en mijn vraag is of ik je eens mag bellen?


Door Marielle op 11 juli 2018

Dag Tieneke, Zou ik het adres van deze man mogen? Ik ben geïnteresseerd. Gr Marielle


Door Nicole op 14 juli 2018

Hallo Tineke, ik zou ook graag het adres krijgen van deze arts. Is het mogelijk mij te mailen ? Alvast bedankt! Warme groet, Nicole


Door Cees Kochx op 20 juli 2018

Beste Tineke,

Zou jij mij het adres in Sri Lanka willen mailen ?
Alvast bedankt.
HART-elijke groet,
Cees Kochx.


Door Roos op 23 juli 2018

Dag Tineke, ik ben ook heel benieuwd waar jullie zijn geweest in Sri Lanka. Als het mogelijk is zou ik graag wat meer info willen. Alvast bedankt! Vr. groet, Guusje


Door Nicky NIrva op 19 augustus 2018

Dag Tienneke, lees nu je bericht . Ben net uit na 4 weken uit het ziekenhuis ontslagen. Had graag van jou adres en naam van deze arts gekregen. Alvast bedankt . Warme hartegroet. Nicky


Door Cees Kochx op 5 december 2018

Beste Tineke,
Zou je mij het adres van het Ayurvedisch centrum in Sri Lanka willen mailen ?
HART-elijke groet,
Cees Kochx.


Door Kitty op 10 juli 2018

Hoi , je schrijft dat er in juni en december ook hier in Nederland een kuur is. Waar is hij hoelang duurt dit en wat zijn hiervan de kosten? Ik hoor het graag.


Door Gini van Mechelen op 10 juli 2018

Henk, fantastisch !!! Omdat ik graag gezond 100 wil worden, wil ik graag ontgiften. Ayurveda vind ik heel betrouwbaar. Ernstige patienten gaan zeker voor. maar houd mij aub op de hoogte. Ook ben ik graag op de hoogte van wat deze lezers, die gereageerd hebben, mij kunnen bieden of tippen. Zelf geef ik Ayurvedisch massage.


Door Riëtte Janssen op 11 juli 2018

Hoi Henk,
Mooi je onderzoek in India. Ben een grote fan van de panchakarma kuur Zelf heb ik sinds 2007 8 panchakarma kuren gedaan in Goa van 3-4 weken steeds bij dezelfde arts dr. Rohitt die er een klein en een groter centrum heeft met 1.5 uur yoga en ayurvedische voeding. In 2019 eind jan. ga ik weer. Net als jouw aanbod goed en betaalbaar. In 2009 is hij op uitnodiging van mij ook naar Valkenburg gekomen en hebben we 3 ayurvedische weken hier gestalte gegeven met alles erop en eraan. De maanden januari en februari zijn ideaal. In september en oktober regent het veel is het heel vochtig.
Ik heb ook de Mayrkuur gedaan op eigen houtje met 5 consulten bij Dr. Nina Weiss als begeleidster waar ik ook enthousiast over was.
Ik wil ook graag op de hoogte blijven en wens je veel succes. Ben inmiddels met mijn praktijk gestopt. Geef wel nog cursussen met Margit Kuiper “Leven vanuit je Zijn”. Hartegroet Riëtte Janssen Centrum Savoir Vivre Nederland Bewust Anders


Door Nicole op 14 juli 2018

Hallo Tineke, ik zou ook graag het adres krijgen van deze arts. Is het mogelijk mij te mailen ? Alvast bedankt! Warme groet, Nicole


Door Truus Janssen op 14 juli 2018

Hoi Henk,wat een mooie plannen. Ik zelf ben nu sinds 1.5 jaar bij een ayurveda arts in Nederland in behandeling. Bevalt heel goed. Ook ik heb interesse in naam en adres van deze kliniek in India. Maar ook graag op de hoogte gehouden. Moet wel nog even door sparen voor ik mee kan naar India. Alvast bedank en veel succes. Warme groet Truus


Door Gemma Brans op 19 juli 2018

Dag Henk, ik heb in 2002 een intensieve reinigingskuur gedaan bij de Premdani Health Clinic in Leersum. Ik heb er toen heel veel aan gehad. Ik had geen kanker maar wel veel klachten in nek rug en schouders. Het heeft me zeer veel goeds gedaan toen. Nu, 16 jaar later, en intussen 75 jaar oud, zijn deze klachten weer terug en zou ik dolgraag opnieuw deze behandeling willen ondergaan. “Toevallig” is er iemand op mijn pad gekomen met de recente uitslag van kanker en het vonnis: Chemokuur…..op haar bordje liggen. Ik ben gevraagd haar wat te ondersteunen in haar proces. Toeval bestaat toch zeker niet he…
Ik wil graag meedoen met een patientengroep naar India voor mezelf en hopenlijk ook voor haar….Ik ga deze week nog met haar kennismaken. Ik heb vorig jaar jouw cursus Chi Neng gedaan…..(hopelijk de juiste naam onthouden) waar ik je zeer dankbaar voor was. Ik hoor graag van je of ik op die lijst naar Indie kan…..en hopelijk ook voor haar. Ik volg jou al vanaf je eerste aanbod van “het eigen genezend vermogen ontwikkelen” Ik zou jou graag persoonlijk leren kennen. Ik zit allang in jouw bestand, maar nog nooit persoonlijk kennis gemaakt….laat dit dan de aanleiding zijn.


Door Rieke op 4 augustus 2018

Hoi Henk, ik stel wat je van plan bent sterk op prijs. Echter zou ik graag eerder van gebruik willen maken, zoals vele anderen. Deel je het adres ook met ons? Er zullen meerdere plekken zijn die even goed zijn, dus een beetje meer gedetailleerde informatie zal welkom zijn.
Groetjes,

Rieke


Door Elly op 21 september 2018

Henk, geweldig wat jij allemaal doet! Ik mocht jouw in Schoorl ontmoeten tijdens de lezing. Heb gelijk jouw boekjes gekocht! Ik volg de Zhineng cursus op mijn eigen tempo. Dit alles uit interesse in wat wij zelf kunnen doen. Ik hoop dat jij verder kan met onderzoek, nadat “de groepen” met jou naar India zijn geweest! Veel succes gewenst voor de mensen die met jou meegaan. Ik lees de bevindingen graag als het zo ver is!!

Plaats een reactie


*