Page content

Misverstanden over vasten-detox-dieet

Misverstanden over vasten-detox-dieet

Er bestaat een groot aantal misverstanden over vasten en detox en er bestaat een nog veel groter aantal misverstanden rondom voeding en diëten. Hieronder leg ik uit wat vasten/detox wel en niet is.

EEN GREEP UIT DE ONDERWERPEN DIE AAN BOD KOMEN:

 • Ik hoef niet te vasten want ik leef gezond
 • Nog een bron van vergiftiging
 • Hoe zwakker hoe voorzichtiger
 • Je smaakzintuigen trainen
 • Vreugdevolle ervaring
 • Gifstoffen afvoeren
 • Afvallen
 • Je ideale gewicht
 • Het microbioom; de essentie van je afweer
 • Detox van lichaam én geest
 • Terugval na een kuur voorkomen
 • De kracht van samen
 • Verder opschonen
 • Je licht laten stralen

‘IK HOEF NIET TE DETOXEN WANT IK EET/LEEF GEZOND’

Een veelgehoord argument van met name gezonde mensen is: ‘Ik hoef niet te detoxen want ik eet/leef gezond.’ Natuurlijk helpt het om gezond te eten en te leven, maar… geen ‘rommel’ innemen wil helaas niet zeggen dat je geen afval- en/of gifstoffen in je lichaam opbouwt. Dat zit zo: het lichaam produceert elke seconde gif, óók wanneer jij gezond eet. In je cellen wordt je voeding verbrand en daarbij komt een groot aantal afbraakproducten vrij die moeten worden afgevoerd wil jij gezond blijven.

Omdat veel mensen in een bepaalde mate gestrest of gespannen zijn, gebeurt dat echter lang niet altijd (volledig). Bij spanning of stress schakelt ons lichaam namelijk over op de zogenaamde overlevingsstand*; het is dan gericht op actie en verbruik in plaats van op rust, uitscheiding en herstel.

* Voorbeelden van mensen die altijd een beetje gespannen zijn, zijn mensen die alles zo goed mogelijk proberen te doen, mensen die overal controle proberen te houden, die vaak anticiperen op wat er mis kan gaan en mensen die met iedereen rekening proberen te houden. Vrijwel alle mensen dus :-).

NÓG EEN BRON VAN VERGIFTIGING

En dan is er nog een bron van vergiftiging van je lichaam. Omdat veel mensen (deels) verkeerd eten of hun eten niet goed verteren, vindt er in de darmen gisting en rotting plaats. Hierbij ontstaan heel giftige stoffen (die we wel kennen van de geur van onze ontlasting). Je darmwand is een héél dun vliesje, waardoor deze gistings- en rottingsproducten vanuit je darmen in het bloed terecht kunnen komen. Dit wordt ‘zelfvergiftiging’ genoemd. Symptomen hiervan zijn: diarree, constipatie (verstopping), slecht slapen, weinig of juist veel eetlust, niet aan kunnen komen, te zwaarlijvig zijn, vermoeidheid overdag of na het eten en nog veel meer vage klachten.

GEREGELD DETOXEN

Vrijwel ieder mens heeft dus eigenlijk geregeld een detox nodig om te voorkomen dat afvalstoffen zich opstapelen en je lichaam in die mate gaan belasten dat je vitaliteit en gezondheid worden ondermijnd.

Misvatting                   : het idee dat een paar detoxsupplementen of een leverreiniging of andere specifieke maatregel gelijk staat aan een goede detox is een misvatting. Een goede detox begint met een reiniging van je darmen, het opbouwen van je darmwand en flora, naast het verminderen van stress en het ontspannen van overlevingspatronen. Een behoorlijk totaalpakket dus. Supplementen kunnen in deze totaal-aanpak een plek hebben.

Vasten wordt in vrijwel alle oude tradities, natuurgeneeswijzen en religies aangehaald als een van de krachtigste manieren om het lichaam te reinigen en de zelfgenezende vermogens van lichaam en geest te activeren.

… MAAR …(!)

Niet-eten kan ik korte tijd (in slechts enkele dagen!) zoveel afval- en gifstoffen uit je weefsels en organen vrijmaken, dat je lichaam niet in staat is deze effectief af te voeren. Dit kan leiden tot zelfvergiftiging en in sommige gevallen tot blijvende negatieve gevolgen. Om dergelijke nadelen van vasten te voorkomen en de voordelen ervan optimaal tot hun recht te laten komen dient een vasten-/detoxkuur daarom deskundig te worden afgestemd op de draagkracht van elk individu.

In het algemeen kun je stellen: hoe gezonder je bent, hoe extremer je kunt vasten. Hoe zieker/zwakker je bent, hoe subtieler de afstemming moet zijn. Daarom zullen de meeste mensen tijdens onze detoxkuren niet volledig vasten (dat gebeurt gewoonlijk pas in onze gevorderdenkuur). Onder deskundige begeleiding wordt de hoeveelheid eten per persoon en per dag bepaald en tussentijds aangepast.

JE BEWUSTZIJN & SMAAKZINTUIGEN TRAINEN

Zoals gezegd wordt tijdens onze detoxkuren gegeten (zij het minder). Wij eten bovendien ‘haute-cuisine’, dus heel erg lekker. Door minder te eten, te vertragen tijdens het eten én door heel lekker te eten trainen wij je smaakzintuigen en je bewustzijn over voeding in die mate, dat kuurdeelnemers geregeld aangeven nog nooit zo lekker gegeten te hebben!

De training van je smaakzintuigen levert niet alleen veel meer genot op tijdens het eten, het verbetert bovendien je spijsvertering in hoge mate. En, ook niet onbelangrijk: het versterkt een algemeen gevoel van ‘zin hebben in het leven’.

VREUGDEVOLLE ERVARING

Op deze manier is vasten/detox dus al snel een vreugdevolle ervaring en raak je vanzelf gemotiveerd om de basisprincipes ervan te blijven gebruiken. Onze detoxkuren lijken in eerste instantie misschien prijzig, maar wanneer je het vasten/detox goed aangeleerd krijgt, kun je deze de rest van je leven gratis blijven toepassen (en bovendien delen met de mensen van wie je houdt).

Het is onze missie om ieder mens kennis te laten maken met de vreugde van het vasten en de kracht van zijn natuurlijke, aangeboren zelfgenezende vermogens.

ONDERSTEUNING VAN DE AFVALSTOFFENAFVOER

De kracht van het vasten/de detox wordt niet alleen gereguleerd door de hoeveelheid voeding die je inneemt, maar ook door ondersteuning van de uitscheidingsprocessen van je lichaam. Zoals gezegd komen er tijdens het vasten/de detox afval- en gifstoffen vrij uit je weefsels en organen, die afgevoerd moeten worden. Dát proces gaan we versterken. Je leert daartoe onder andere speciale ademoefeningen om grote hoeveelheden zuren uit je lichaam te werken, je leert hoe en hoeveel te drinken om gifstoffen via je nieren weg te spoelen, en hoe je afvalstoffen in je bloed via lymfe en huid versneld kunt uitscheiden.

De belangrijkste sleutel tot ontgifting ligt echter in de afvoerroute lever-gal-darmen. Het ondersteunen van deze uitscheidingsroute met behulp van bitterzout, buikmassages en klysma’s is cruciaal voor een effectieve detox. Het ondersteunen van de uitscheidingsorganen bepaalt in hoge mate het gemak waarmee je door een detox heen komt. Ook hier betreft het eenvoudige, natuurlijke methoden die je, wanneer je ze eenmaal hebt aangeleerd, de rest van je leven kunt blijven gebruiken.

Tot slot zullen we zowel tijdens de kuur als in de eerste week daarna gebruikmaken van bijvoorbeeld basenpoeder om zuren in je bloed te neutraliseren, en UltraClear om gifstoffen te binden en essentiële voedinsgstoffen te leveren die je uitscheidingsorganen ondersteunen in hun verhoogde activiteit.

AFVALLEN

Afvallen is nooit het hoofddoel van een vastenkuur. Ontgifting/reiniging van je lichaam staat op de eerste plaats!

Je gewicht speelt echter vaak wel een rol. Sommige mensen zijn zo ‘mager’ dat het belangrijk is dat ze aankomen. Anderen zijn dermate ‘fors’ dat afvallen voor hen een factor van belang is. Daarom verrichten wij voor en tijdens de kuur een aantal metingen om je zo persoonlijk mogelijk te begeleiden in het bereiken van het voor jou optimale gewicht.

JE IDEALE GEWICHT

Hiertoe aangespoord door de media ligt de focus voor veel mensen op wat en hoeveel ze eten en hoe die twee factoren zowel hun gewicht als hun gezondheid volledig zouden bepalen. Dat is echter een onjuiste, want onvolledige voorstelling van zaken! Hoewel er natuurlijk een verband is tussen de voeding die je inneemt en de ‘vertaling’ daarvan in je lichaam, is dit verband vaak veel complexer dan 1 + 1 = 2.

Je spijsvertering is bijvoorbeeld een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer je spijsvertering slecht is, kan het zijn dat je weliswaar gezond eet, maar dat wat je eet helemaal niet wordt opgenomen. Dan profiteer je dus niet van al die gezonde voedingsstoffen. In andere gevallen kan een verstoorde spijsvertering leiden tot hormonale problemen, waardoor (enorm) overgewicht kan ontstaan terwijl je objectief gezien helemaal niet te veel eet.

Je ideale gewicht heeft dus niet in de eerste plaats te maken met wat en hoeveel je eet, maar met de gezondheid en werking van je darmen. Dat is dan ook waar de focus in een goede vasten/detoxkuur zou moeten liggen: de gezondheid van je darmen en het eventuele herstel daarvan.

HET MICROBIOOM

Artsen uit de oudheid gaven het al aan: ‘Alle ziekten ontstaan in de darm.’ En ook: ‘De basis van je afweer ligt in de gezondheid van je darmen.’ Dat zijn heel extreme uitspraken. Bijzonder is dat recent wetenschappelijk onderzoek deze uitspraken begint te onderbouwen. Daarbij staat op dit moment één sleutelwoord centraal: microbioom.

Simpel gezegd staat microbioom voor de gezondheid van je darmen, je darmflora en de relatie van die twee met je immuunsysteem; je afweer. Het blijkt dat de gezondheid van je darmen een directe afspiegeling is van de kracht van je afweer.

In de alternatieve geneeskunde wordt dit verschijnsel vaak uitgelegd aan de hand van een vergelijking: met een plant. De gezondheid en veerkracht van een plant worden vrijwel volledig bepaald door de gezondheid van zijn wortels en de kwaliteit van de grond waarin hij staat. Op dezelfde manier wordt de afweer van een mens bepaald door de gezondheid van zijn darminhoud/darmflora (de voedingsbodem waar wij als mens uit putten) en door de gezondheid van de darmen zelf (de darmen mag je vergelijken met de wortels van de plant).

Zoals gezegd is er dus inmiddels heel veel wetenschappelijk onderzoek verricht dat het belang van het microbioom onderbouwt en bewijst.

Misvatting : het idee dat veel mensen hebben dat je je darmflora gezond kunt maken door het slikken van wat probiotica is een misvatting. Het grondig reinigen van je lichaam/darmen, het versterken van je darmwand en het uitschakelen van (vooral) schadelijke micro-organismen dienen tegelijkertijd plaats te vinden voor enig effect.

DETOX VAN LICHAAM ÉN GEEST

De gezondheid en de kwaliteit van je darmen zijn dus leidend in de kracht van je lichamelijke afweer. Maar dit gaat verder dan je lichaam! Het reinigen van je darmen en het opbouwen van een gezonde darmflora blijken in onderzoek ook depressieve klachten en emotionele labiliteit te verminderen; een teken dat ook hier lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Wij zien dit gegeven in de praktijk keer op keer bevestigd. Wanneer mensen gaan vasten/detoxen, komen met de lichamelijke afvalstoffen ook hun emotionele pijn en overlevingspatronen ‘naar boven’ (denk aan: overdreven je best doen, altijd de controle willen houden, bang zijn dat zaken mislopen en overmatig rekening houden met anderen). We ervaren in de praktijk echter ook dat mensen deze emotionele spanningen niet altijd even makkelijk durven toe- en loslaten. Daarom helpen we ook deze afvoer tijdens een kuur een handje!

Wij hebben daartoe, op basis van eeuwenoude geestelijke principes, een eenvoudig toepasbare supportmethode ontwikkeld die het loslaten van oude pijn relatief makkelijk maakt.

HET VOLLEDIGE EFFECT VAN EEN KUUR

Veel mensen, vooral zieke mensen, hebben irreële verwachtingen van een vasten-/detoxkuur. Ze hopen dat deze hen gaat ‘redden’, dat de afweerkracht van hun lichaam in 1 week volledig hersteld zal zijn en dat ze hun ziekte daarna de baas kunnen. Dat is niet zo.

Je kunt in een vasten-/detoxkuur weliswaar in korte tijd opschonen wat – soms in tientallen jaren – is dichtgeslibd, maar met één week ben je er niet. Na die ene week heb je een hoop rommel opgeruimd; daarmee hoeft je immuunsysteem zich alvast niet langer bezig te houden. Dat is directe winst. En ja, ook je spijsvertering heeft – soms voor het eerst sinds jaren – een paar dagen rust gehad, waardoor het zich (voor een deel) heeft kunnen opladen. Ook dat is mooi meegenomen. Toch ligt het werkelijk effect van een vasten-/detoxkuur op een heel ander vlak.

In je lichaam worden elke seconde nieuwe cellen aangemaakt. Die cellen zijn zo gezond als dat jij op dat moment bent. Na een vastenkuur ben je opgeschoond, waardoor elke cel die wordt aangemaakt, tevoorschijn komt uit die gezondere situatie. Elk orgaan heeft daarbij een bepaalde tijd nodig om zichzelf volledig te vernieuwen. Zo wordt de huid in een week of 3 helemaal vernieuwd en je bloed in 3 tot 6 maanden. In 6 tot 9 maanden is vrijwel elk orgaan in je lichaam ‘omgebouwd’ en vernieuwd. Daarom is het optimale effect van een vastenkuur pas merkbaar na een aantal maanden. Tenminste… als je na de kuur een beetje gezond blijft leven en dat wat je hebt geleerd, ook blijft toepassen.

TERUGVAL NA DE KUUR VOORKOMEN

De belangrijkste reden voor het mislukken van een goede vastenkuur is vrijwel nooit de kuur zelf, maar het feit dat mensen ná de kuur terugvallen en daarmee de behaalde – en de nog te behalen! – winst teniet doen. Voor ons is het een belangrijke focus om terugval na de kuur te voorkomen. Wij trainen je dan ook tijdens de kuur in vaardigheden die je thuis nodig hebt om de nieuwe leefwijze vol te houden. Daarnaast zorgen we voor support, zodat je het geleerde thuis niet alleen kunt vasthouden, maar zelfs uitbouwen.

DE KRACHT VAN SAMEN

Het verder uitbouwen van datgene wat je tijdens een detoxkuur hebt geleerd, kun je vergelijken met het opstarten van een auto waarvan de motor hapert. Wanneer je de auto in je eentje moet aanduwen, is dat zwaar. Maar samen met een paar goede vrienden is het makkelijk. En wanneer de motor eenmaal loopt, kun je hem zelf goed draaiende houden. Dit illustreert de kracht van samen, van de manier waarop we met elkaar in beweging kunnen brengen wat in ons eentje veel moeilijker is. Dat is waar we in de supportmethode handig gebruik van maken.

VERDER OPSCHONEN

Volledig opschonen lukt de meeste mensen doorgaans niet in één keer. Maar na onze basiskuur is het relatief makkelijk én plezierig om regelmatig een verdiepende impuls te geven aan je vitaliteit en gezondheid, bijvoorbeeld door één keer per jaar een herhalingskuur bij te wonen. Na één of meerdere herhalingskuren bereik je doorgaans een zodanig gezond evenwicht dat je moeiteloos toekunt met twee (kleine) maaltijden per dag, of dat intermitterend vasten een makkelijke en natuurlijke leefwijze voor je wordt.

JE LICHT LATEN STRALEN

Mensen die hun lichaam hebben opgeschoond in meerdere kuren, ervaren vaak een blijvend gevoel van lichtheid en moeiteloosheid in hun leven. Hun energie lijkt eindeloos en moeiteloos te stromen. Het aangeven van grenzen gaat vanzelf, liefde welt van nature in hen op en zij voelen zich steeds meer – en niet zelden verrassend sterk – verbonden met hun Bron en levensbedoeling.

In onze ogen is de uiteindelijke bedoeling van vasten niet om ziekte te voorkomen of ervan te herstellen. De uiteindelijke bedoeling is om meer helderheid en vitaliteit te bewerkstelligen, en aan de hand daarvan vorm te geven aan een zinvol en vervullend leven. Met andere woorden: om díé voorwaarden te scheppen waaronder je optimaal uitdrukking kunt geven aan het leven waarvoor je in de wieg bent gelegd en om je licht te laten stralen op aarde. Om daaraan bij te dragen hebben wij naast de detoxkuren ook een (los) Support Programma ontwikkeld.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

4 reacties op “Misverstanden over vasten-detox-dieet


Door Diana De Brabander op 16 september 2019

Goedemorgen, een vraag. Ik ben vrij dun, heb weinig reserve en ben snel moe. Is het dan wel verstandig om te vasten en te detoxen?
Mvg, Diana


Door Henk Fransen op 22 januari 2020

We doen altijd eerst een intake Diana om te kijken wat iemand persoonlijk nodig heeft ter voorbereiding en tijdens het kuren.


Door Akke op 16 september 2019

Goeiemorgen,
Ik vind het prachtig jullie missie om iedereen op een gezonde manier te leren detoxen.
Alleen dat ‘iedereen’ dat klopt niet want het is een behoorlijk bedrag en juist vaak zieke mensen die niet kunnen werken hebben dat geld niet.
Alleen al een kamertje huren kost al €800,00.
Je zou zeggen dat moet anders kunnen.
Het programma spreekt mij erg aan en heb er zeker veel voor over maar helaas is het niet voor mij niet weggelegd.
Hopelijk komen er in de toekomst andere mogelijkheden zodat het echt voor iedereen mogelijk is.
Hartelijke Groet van Akke


Door Henk Fransen op 22 januari 2020

Beste Akke, een echte kuur doen in het Westen met drie trainers en accommodatiekosten is inderdaad prijzig. Je kunt echter ook beginnen met een boekje te kopen over het Mayrdieet. Zo’n boekje kost twee tientjes. Middels die informatie en een goede intake kun je thuis al veel bereiken.

Plaats een reactie


*