Wat kun je leren van het immuunsysteem?

Het menselijk lichaam is een goddelijk instrument dat de ziel gebruikt om zich op aarde uit te drukken.

In mijn workshops over de relatie tussen lichaam en geest zeg ik vaak: ‘Het lichaam is als een levende bijbel. Wanneer je erin leert lezen en ernaar leert luisteren, begrijp je hoe het leven is bedoeld.’

Wat kun je bijvoorbeeld leren van het lichaam als geheel?

Elke cel in het lichaam heeft een specifiek talent. Zo kan een zenuwcel impulsen geleiden en herinneringen opslaan, een maagcel kan voedsel verteren, een spiercel kracht ontwikkelen en een hartcel bloed rondpompen. Anders gezegd: elke cel is in de wieg gelegd om een specifieke bijdrage te leveren aan het geheel. En wanneer alle cellen die bijdrage leveren, heb je het wonder van de schepping: het menselijk lichaam. In dat lichaam vinden immers elke seconde miljoenen wonderen plaats!

Op een vergelijkbare manier is ook ieder mens in de wieg gelegd om iets bij te dragen aan het geheel. En wanneer alle mensen hun kwaliteiten en talenten zouden delen met de mensen om hen heen, zouden er, net als in het menselijk lichaam, ook allemaal wonderen plaatsvinden. We herkennen deze magie in het klein bij een voetbalelftal of in een orkest. Wanneer alle ‘spelers’ daarvan op de juiste plek ‘staan’ en het beste van zichzelf inbrengen voor het geheel, dan gebeuren er heel bijzondere dingen. 

Stel je nu eens voor dat alle mensen op aarde zich bewust zouden zijn van hun specifieke talent en dit belangeloos zouden delen met de mensen om hen heen… net als de cellen in het lichaam… Wat voor een prachtige wereld zouden we dan met elkaar creëren?

Wat kun je leren van de spijsvertering?

Het spijsverteringssysteem, zeg maar van mond tot ‘poepgaatje’, neemt het voedsel in, verteert dit en neemt de nuttige voedingsstoffen op, zodat deze de mens kan opbouwen en sterken. De manier waarop het spijsverteringssysteem dit doet, kan ons wederom veel inzichten geven, dit keer over de manier waarop we élke ervaring in ons leven als ‘voedsel’ kunnen benaderen. 

Laten we daartoe eens inzoomen op het allereerste deel van het spijsverteringssysteem. Als je goed kijkt, zie je dat de spijsvertering al begint vóórdat je het voedsel in je mond stopt. Hoe ziet het eten er uit? Hoe ruikt het? Bevalt het? Loopt het water je erbij in de mond? Wanneer voedsel je tegenstaat, kun je het niet verteren. Wanneer het water je in de mond loopt wel! Dan neem je het op en word je er één mee. Dán ook, kan het voedsel je op een natuurlijke manier opbouwen en sterken.

Op een vergelijkbare manier kun je elke ervaring in je leven bekijken. Ga je bijvoorbeeld een relatie aan, vraag je dan af of die persoon je écht bevalt. Heb je er echt chemie mee? Alleen dan kan die relatie je op een natuurlijke manier voeden en sterken. 

Ander voorbeeld: kies je bepaald werk, vraag je dan eens af of je er echt warm voor loopt wanneer je aan dat werk denkt. Loopt het water je in de mond, oftewel maakt dat werk je leven ‘sappig’ of juicy? Want alleen als dat zo is, kan het je echt opbouwen en je ziel sterken. 

In mijn vroegere cursussen psychosomatiek legde ik de werking van alle organen uit en vertelde ik per orgaan tot in detail welke lessen je ervan kunt leren. Het is echt een passie van mij om zo naar het lichaam te kijken en ervan te leren.

Wat kun je leren van het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is, net als de spijsvertering, een heel ingewikkeld systeem. Laten we het daarom, net als in het voorbeeld hierboven, iets vereenvoudigd onder de loep nemen. Wat doet een immuuncel? Een immuuncel reist 24 uur per dag door het lichaam en is daarbij continu op zoek naar ‘ongerechtigheden’. Ongerechtigheden zijn dingen die het lichaam als geheel schaden. Wanneer een immuuncel onrecht vaststelt, grijpt hij in - eigenhandig en direct, dus zonder enig uitstel. Hij is daarbij bovendien bereid te sterven als dat nodig mocht zijn. Sta daarbij eens stil! Dit is zo moedig, en het gebeurt dagelijks; ook in jou!

Op een vergelijkbare manier is een mens gemaakt om eigenhandig en direct in te grijpen wanneer hij vaststelt dat bepaalde zaken niet kloppen of schade doen aan het geheel. Heb je bijvoorbeeld wel eens stilgestaan bij de nevenschade die op dit moment wordt gecreëerd door de huidige maatregelen? Schade voor onszelf, voor de mensen en vooral de kinderen om ons heen, maar ook voor mensen en kinderen ver weg. 

Zo is het aantal kinderen dat door deze maatregelen ernstig honger heeft, intussen bijna verdubbeld (van 150 miljoen naar 250 miljoen!). Concreet betekent dit dat door de maatregelen elke dag maar liefst 1.000 kinderen méér sterven van de honger! Die getallen lees je niet dagelijks in de krant. En het is bovendien maar één van de vele schadelijke neveneffecten van de huidige maatregelen. 

Wanneer je je in het huidige beleid verdiept en begint te ontdekken dat dit ernstige schade berokkent aan vrijwel alle aspecten van onze samenleving (en ver daarbuiten), dan kun je de reactie van je eigen immuunsysteem op onrecht lijfelijk ervaren: een sterke impuls om in actie te komen en te beschermen. Luister daarnaar! Het is wat je innerlijke natuur je ingeeft. Het is je connectie met de schepping als een geheel.  

Dat is dus wat je van het immuunsysteem kunt leren: optreden tegen onrecht – direct en zonder enig uitstel. 
En ja, bereid te zijn om te sterven als dat nodig mocht zijn.

Trouw zijn aan jezelf maakt gelukkig en sterk

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit inzien en die niet langer meewerken aan zaken die niet kloppen, ook niet wanneer er gedreigd wordt met straffen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die niet langer uit angst of gemak hun mond dichthouden (of afdekken) en tolereren wat diep vanbinnen niet juist voelt. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die handelen voor het hoogste goed van alle mensen, dieren en planten; van de schepping als geheel. Maar… en dat is belangrijk: ook al zou geen enkel ander mens optreden, dan nog zou ík het doen. Waarom? Omdat het mij gelukkig maakt om trouw te zijn aan mijn diepste zelf.

Bondgenoot, de autobiografie van een immuuncel

Een aantal jaren geleden heb ik een boekje geschreven over de manier waarop een immuuncel functioneert en wat je daarvan kunt leren. Het is mijn meest persoonlijke boek. Het is uitgegeven in 2003, maar het lijkt wel alsof het voor deze tijd geschreven is!

Op de achterkant van het boekje staat: ‘In deze meeslepende parabel vertelt Bondgenoot, een immuuncel in het lichaam, zijn levensverhaal. Hij beschermt de mens tegen vijanden en inspireert de mens om zijn unieke opdracht te vervullen. Na een zware strijd ontdekt Bondgenoot het geheim van genezing. Een verhaal over het universele pad van de mens van leegte naar vervulling.’