Page content

Vraag de statistieken van je behandeling op

 

Sommige mensen hebben er baat bij om niets te weten over de statistieken van hun behandelingen. Zij vertrouwen liefst blindelings op hun arts. Dat helpt hen de behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Wanneer dat voor jou als lezer ook geldt, dan raad ik je aan dit blogbericht niet te lezen.

Mocht je meer willen weten over de werkzaamheid van je behandelingen dan vind je in het vervolg van dit artikel informatie die je daarbij misschien kan helpen.

De statistieken van je behandeling

‘Ik vind dat je als hulpverlener/arts niet voor je cliënten kunt bepalen of zij
wel of niet in staat zijn de statistieken omtrent hun ziekte te dragen. Je kunt deze
verantwoordelijkheid bij hen laten en eenvoudig (af)checken of zij
meer willen weten of niet.’

– Henk Fransen

Om een verantwoorde keuze voor je behandeling(en) te kunnen maken, moet je de statistieken ervan weten.

Chemotherapieën variëren in hun effectiviteit tussen de 5% en 90%. In beide gevallen kan je arts zeggen dat je de aangegeven behandeling ‘moet’ doen. Toch is 5% niet veel. Om je een voorbeeld te geven. Wanneer je volgens je artsen nog vier jaar te leven hebt, betekent 5% slechts twee maanden extra overlevingstijd. Je moet daarvoor wel een half jaar zware chemo’s ondergaan.

Ik heb cliënten die hun chemo in zo’n geval ondergingen omdat hun oncoloog had gezegd dat ze het moesten doen. Later ontdekten ze bij toeval op het internet dat hun behandeling slechts 5% verbetering gaf. Zij vertelden mij: ‘Ik wilde dat mijn arts dit vooraf tegen mij had gezegd’.

Andersom ken ik cliënten die aangeven perse geen chemo te willen. Ze hebben allerlei schrikbeelden in hun hoofd over hoe slecht chemo is. Wanneer ik hen vraag hoeveel procent extra overlevingskans de chemo hen biedt, blijken ze dat niet te weten. Ik dring er in die gevallen op aan dat mensen de statistieken omtrent hun behandelmogelijkheden opvragen, want sommige chemo’s bieden gewoon een hogere kans.

Je kwaliteit van leven

Naast de extra overlevingstijd is ook de kwaliteit van leven belangrijk. Sommige chemo’s zijn relatief licht, andere zijn uitzonderlijk zwaar. Het is belangrijk hiernaar te vragen: ‘Wat zijn de bijwerkingen op korte en lange termijn?’ ‘En is daaraan iets te doen?’

Wanneer een chemo slechts 5% overlevingskans biedt en je daarvoor een half jaar lang zware chemo’s moet ondergaan (die de kwaliteit van je leven in belangrijke mate kunnen ondermijnen), kan ik me voorstellen dat je daar niet voor wilt kiezen. Echter wanneer diezelfde chemo je vijf keer zoveel kans geeft om te blijven leven kan ik me voorstellen dat je, ook al moet je daar een aantal maanden flink voor doorbijten, je zeer gemotiveerd kunt zijn om dat te doen.

Goed of slecht?

Wanneer je op het internet gaat zoeken naar de effecten van chemotherapie dan kun je alternatieve sites tegenkomen die aangeven dat chemo’s alleen maar dood en verderf zaaien en dat je nooit voor zo’n behandeling moet kiezen. Dat is natuurlijk niet waar, want vrijwel iedereen kent wel iemand in zijn directe omgeving die dankzij reguliere behandelingen nog steeds leeft.

Andersom gesteld geven artsen vaak aan dat je chemo moet doen. En ook dat klopt natuurlijk niet, want vrijwel iedereen weet dat het voorkomt dat mensen door hun chemo’s zodanig verzwakken dat ze eerder en met minder kwaliteit van leven overlijden.

Wist je dat… : Recent werd op het Radio 1 journaal gemeld dat familieleden over het algemeen tevreden zijn over de zorg van oncologische teams in ziekenhuizen, maar dat de laatste 1-2 chemokuren vaak als teveel werden ervaren en dat deze behandelingen de situatie eerder verslechterde dan verbeterde.

Noot: Er heerst in ziekenhuizen soms een angst om niet te behandelen, terwijl dat soms voor de patiënt de beste optie is.

Overweging: In sommige gevallen kan het verantwoord zijn om je reguliere behandeling uit te stellen en eerst te onderzoeken of je met alternatieve maatregelen het kankerproces kunt stoppen. Vanzelfsprekend doe je zoiets alleen in overleg met je oncoloog en is het belangrijk om in zo’n situatie geregelde controles uit te voeren (bijvoorbeeld bloedonderzoek, tumormarkers of scans) om te zien of je op ‘de goede weg’ bent.

Groot dilemma

Het kiezen voor een behandeling bij kanker is in de meeste gevallen een dilemma. Wat je erbij nodig hebt is goede informatie en steun van je behandelaars.

Het is helaas nog steeds zo dat informatie geregeld vertekend wordt verstrekt. Sommige behandelaars ontzeggen zelfs hun steun/testen wanneer de cliënt iets anders besluit dan het voorstel.

Aan de ene kant kunnen alternatieve artsen emotioneel afgeven op chemo/bestraling en met nadruk aangeven hoeveel schade deze behandelingen aanrichten. Deze stelling name maakt het voor een cliënt moeilijker om voor een goede reguliere behandeling te kiezen terwijl het soms gewoon de beste optie is.

Aan de andere kant kunnen reguliere artsen je soms onder druk zetten (ook in gevallen waarbij de statistieken die druk niet rechtvaardigen). Dat maakt het voor jou bijna onmogelijk om zo’n chemo af te wijzen terwijl dat in zo’n geval de beste optie is.

Relativering: Er zijn alternatieve artsen die toen ze kanker kregen voor chemotherapie kozen, terwijl ze daarvoor hun patiënten stellig afraadde om dat te doen. En er zijn reguliere artsen die toen ze kanker kregen voor een alternatieve behandeling kozen, terwijl ze daarvoor tegen hun patiënten zeiden dat deze behandelingen ‘slecht’ en onverantwoord zijn.

Waarom zouden we als hulpverlener niet eerlijker zijn over het feit dat we niet zeker weten hoe we zelf zouden reageren wanneer we de diagnose kanker zouden krijgen?
– Henk Fransen

De moraal

Luister naar iedereen, verzamel zoveel mogelijk informatie en kies uiteindelijk waar jij je het beste bij voelt. Kies voor een behandeling (of combinatie van behandelingen) waar jij echt achter kunt staan. In mijn boek Wat je van overlevers leren kunt lees je hoe belangrijk dat is.

Tip: Zoek een arts die de tijd neemt je vragen te beantwoorden, die je open en eerlijk informeert, die respect heeft voor jouw levensopvatting en die de moed heeft om achter jou te gaan staan.

Vraag de statistieken van je behandeling op

Stel je arts/oncoloog de volgende vragen om te beoordelen of een voorgestelde behandeling zinvol voor je is:

  1. Mag ik de statistieken van mijn behandeling weten? Liefst vraag je letterlijk: ‘Wat is mijn prognose met én zonder behandeling. Kunt u dit voor mij op papier zetten?
  2. Heeft u over deze behandeling een artikel/ publicatie? Mag ik daar een kopie van zodat ik het thuis rustig na kan lezen?
  3. In hoeverre heeft een second opinion in mijn situatie zin?

Mocht je tot een reguliere behandeling besluiten, weet dan dat bepaalde alternatieve behandelingen de werking ervan kunnen versterken of bijwerkingen kunnen verminderen. Zo kan homeopathische ondersteuning de schok van een operatie verzachten, kan het middel Diospyros Kaki bijwerkingen van chemo/bestraling op korte en lange termijn verminderen, helpt α-liponzuur soms tegen neuropathieën en kunnen bepaalde voedingssupplementen de effectiviteit van chemotherapie versterken.

Tip: Lees meer in mijn boek Alles over voeding & supplementen – Waar de deskundigen het over eens zijn bij kanker’.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

2 reacties op “Vraag de statistieken van je behandeling op


Door Elske op 5 april 2016

Hallo meneer van den Berg, vroeg mij af of u een reactie heeft gehad op uw vraag, zit namelijk met hetzelfde verhaal wat betreft mijn vader van 75. Is het verstandig voor hem om deze chemotherapie aan te gaan of toch maar niet. Mvg. Elske


Door Willy de Wit op 2 december 2016

Hallo Elske,
Ik ben ook wel benieuwd wel of geen chemo.
Zelf ben ik ( vrouw 68)
aan darmkanker in 2015 geopereerd.

Precies hetzelfde verhaal als van Dhr. van den Berg. Ook stadium 2 met verhoogd risico.
Ik heb geen preventieve
chemo gewild. Gelezen
dat dit maar 5% meer kans van overleven geeft.
Dat is me toch echt te
weinig.
Ik.ga voor kwaliteit van leven en het gaat nog steeds goed met mij en
de controles.
Vriendelijke groet
Willy

dat dit maar 5% meer kans van overleven geeft.
Het is

Plaats een reactie


*