Page content

Regulier en alternatief combineren

 

Vergroot je overlevingskans door een combinatie-aanpak

Goed je weer te spreken! Vandaag ga ik je vertellen hoe je je overlevingskansen kunt vergroten.

Je hebt meerdere behandelmogelijkheden. Allereerst natuurlijk je reguliere behandelopties. Laat je door je oncoloog goed informeren over een mogelijke operatie, bestraling of chemotherapie.

Sluit deze behandelingen nooit uit voordat je je daarover goed hebt laten voorlichten. Afhankelijk van de extra overlevingskansen die deze behandelingen bieden kun je kiezen of je ervoor wilt gaan. Betrek in je keuzes zowel je hoofd als ook je hart en de manier waarop je in het leven wilt staan.

Maar je hebt nog meer behandelmogelijkheden. Deze worden voor het gemak vaak samengevat onder de noemer ‘alternatief’. Ik ben niet zo gelukkig met die term. Het woord wordt vaak geassocieerd met ‘zweverig’, soms zelfs met onbetrouwbaar. Maar alternatief en regulier behoren niet tegenover elkaar te staan. Dat creëert een spanning en daar ben je als patiënt niet bij gebaat.

 

Combinatie-aanpak – Integrative Medicine

Overal ter wereld proberen artsen de mensen van wie ze houden in leven te houden. En natuurlijk zijn er overal ter wereld ook belangrijke ontdekkingen gedaan. In feite is er één groot veld van mogelijkheden. Je hebt een heleboel kansen en wanneer je wilt kun je al die kansen benutten waardoor je totale kans om te overleven groter wordt. De geneeskunde van de toekomst zal het beste uit de reguliere geneeskunde gaan combineren met het beste dat alternatief voorhanden is. In meerdere landen is daar al een begin meegemaakt onder de noemer ‘Integrative Medicine’.

 

De waarde van Integrative Medicine

Om je een indruk te geven van de waarde van een combinatie-aanpak laat ik nu kort dokter Simonton aan het woord. Hij is oncoloog en hij heeft een kliniek in Amerika waar mensen met kanker een combinatie van reguliere en alternatieve behandelingen krijgen. Hij zegt:

‘Van 1974 tot 1981 deden we een zevenjarig onderzoek onder onze patiënten. We ontdekten dat hun overlevingstijd twee maal zo lang was als die waar andere vooraanstaande kankercentra melding van maakten en meer dan drie maal zo lang als de gemiddelde overlevingstijd in de Verenigde Staten van mensen met soortgelijke vergevorderde vormen van kanker. Ik deed voor het eerst verslag van dit werk tijdens de Wereld Kanker Conferentie in Buenos Aires in 1978 en publiceerde vervolgens Op weg naar herstel, een boek waarmee onze methoden beschikbaar kwamen voor het grote publiek.’

Hij maakt over zijn eigen onderzoek de volgende kritische opmerkingen: ‘Een van de sterkste punten van ons onderzoek is de langdurige observatie. Hoewel de betrokkenen uit alle delen van de Verenigde Staten en zelfs uit het buitenland afkomstig waren, konden we van 98% van hen een langdurige observatie bijhouden. Het zwakste punt van het onderzoek is dat we het uit financiële overwegingen alleen konden uitvoeren onder onze eigen patiëntenpopulatie, een geselecteerde groep, zonder dat we toevallige factoren konden uitsluiten en zonder controlegroep, dingen die voor een maximale wetenschappelijke geloofwaardigheid noodzakelijk zijn. Dit zou de volgende stap zijn geweest, maar door ons beperkte budget konden we niet verdergaan.’

 

70% van de Nederlanders kiest voor een combinatie-aanpak

Onderzoek toont dat in Nederland ongeveer 70% van alle mensen met kanker, naast hun reguliere behandeling, ook alternatieve zorg zoeken. Het merendeel van deze mensen durft daar echter niet met zijn oncoloog over te praten.

Ook in het bekendste (borst)kanker instituut in Amerika, het Memorial Sloan Kettering, wordt vanaf de diagnose direct integratief gewerkt. Patiënten kiezen daarbij zelf wat voor hen de beste aanvulling is op hun reguliere behandeling.

 

Geneeskunde van de toekomst

Wanneer ik alle informatie op deze video voor je samenvat:

  1. De geneeskunde van de toekomst zal het beste uit de reguliere geneeskunde combineren met het beste uit de alternatieve geneeskunde, en
  2. Een combinatie-aanpak biedt gemiddeld gezien de beste overlevingskansen
  3. In meerdere landen is hier al een begin meegemaakt, zelfs in reguliere ziekenhuizen, zoals het Memorial Sloan Kettering Cancer Centre

Echter laat je niet door anderen overhalen tot een alternatieve behandeling wanneer je dat niet zelf ook zo voelt. Blijf trouw aan wat je diep vanbinnen voelt.

 

Iemand anders helpen

Dat was het voor vandaag. Vond je het waardevol? Wil je meer leren? Klik dan op het duimpje onder dit bericht.

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen. Laat me onder dit bericht in ieder geval weten wat je ervan vindt en of je er iets aan hebt. Ik lees je bericht graag en zal waar mogelijk antwoorden of opmerkingen plaatsen.

Voor dit moment: wees trouw aan jezelf en ik zie er naar uit je binnenkort weer te spreken,

Henk Fransen

 

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

1 reactie op “Regulier en alternatief combineren


Door P.Grootaert op 23 februari 2017

heb u een mail gestuurd

Plaats een reactie


*