Page content

Moeder Teresa Henk Fransen | Kiezen om te leven

Moeder Teresa inspiraties | Hoe ik voor het leven koos

In 1979 werkte ik in het sterfhuis van Moeder Teresa in Calcutta. In deze korte video vertel ik dat ik op een gegeven moment in mijn leven wilde opgeven maar dat ik van Moeder Teresa leerde om door te zetten.

Moeder Teresa | Inspiraties | Kiezen voor het leven | Henk Fransen

Wat heeft jou geholpen om door te gaan op een moeilijk moment in je leven?
Deel het met ons onderaan deze pagina.

Een heel moeilijke tijd in mijn leven

Toen ik 40 was voelde ik me een grote mislukking. Het lukt mij niet om iets van mijn leven te maken en ik wilde er een eind aan maken. Ik las toen op een avond in een boek van Moeder Teresa. Ik las dat zij pas op haar 50e uit het klooster is gestapt om te gaan doen wat ze diep vanbinnen voelde. Alles voor haar 50e noemde zij ‘voorbereidingstijd’. Dit gegeven gaf een kentering in mijn leven. Ik besefte dat ik pas 40 was en dat ik nog 10 jaar voorbereidingstijd had.

Kiezen voor het leven

Op dat moment besloot ik om alsnog iets van mijn leven te maken. Ik besloot op een vriendelijke manier dag in dag uit te gaan doen wat ik diep vanbinnen voelde. Ik stelde daarin geen eisen aan mezelf. Ik zag het als een voorbereidingsperiode waarin ik aan het leren was.

Op het moment dat anderen met pensioen gaan

Op het moment dat anderen erover na beginnen te denken om met pensioen te gaan, is Moeder Teresa pas met haar missie begonnen en heeft zij uiteindelijk de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Ik vind dit een inspirerende gedachte en het helpt mij om ook iets van mijn leven te maken.

Wat heeft jou geholpen om door te gaan op een moeilijk moment in je leven?
Deel het met ons onderaan deze pagina.
Of deel deze video met je netwerk.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

3 reacties op “Moeder Teresa Henk Fransen | Kiezen om te leven


Door Inge op 5 maart 2016

Bedankt voor dit filmpje, Henk . Het voelt zo troostend en geeft mij ,precies op het juiste moment , vertrouwen.


Door An Denys op 5 maart 2016

Dag lieve Henk! Ik leerde je kennen via de nieuwsbrieven van Marjolein Dubbers en volg je reeds een tijdje! Ik bezorgde je gegevens en website reeds aan heel wat Belgen die op een of andere manier met kanker te maken hebben, al was het tot voor kort altijd met wat aarzeling in de zin van: ‘Wat zullen ze wel niet van me denken?’ 😉 Maar sinds kort heb ik deze aarzeling overwonnen. Ik kan het ze alleen maar ‘aanbieden’, wat ze ermee doen, dat beslissen ze uiteraard zelf!
Wat een openbaring voor mij op dit filmpje te beluisteren en te lezen! Al van jongsaf aan was moeder Theresa ook een inspiratiebron voor mij, al snap ik nu pas (na deze video van jou!) waarom dit ook effectief zo is. Ik dacht altijd dat het te maken had met het feit dat ook ik zoveel warmte en liefde in m’n hart heb en dit zo graag met m’n medemens (van heel jong tot heel oud!) deel en dat ik de voorbije jaren vooral in functie van ‘zorgen voor anderen’ heb geleefd… Tot een burnout een 7-tal jaar terug me uitnodigde om ook naar de stem diep van binnen te gaan luisteren. Ik ben Belgische en werk reeds meer dan 30 jaar in het onderwijs en ben daarnaast werkzaam als erkend pychotherapeute in een groepspraktijk. Zelf ben ik ook onnoemelijk diep gegaan in m’n leven, maar telkens opnieuw weer rechtopgestaan (ook al heb ik, net als jij , momenten gehad dat ik me afvroeg of het echt nog wel allemaal zin had). Het leven heeft me de voorbije 50 jaar doorheen het vele vallen en telkens opnieuw weer opstaan en moedig verder bouwen aan m’n weg door heel bewust met alles om te gaan, ZO onnoemelijk veel geleerd. Ik ben nu op een punt gekomen dat ik dit alles wil gaan delen, vanuit m’n pure ziel en zijn, niet langer meer bang om veroordeeld te worden. Als je écht je missie durft te gaan leven, dan heb je niet langer de goedkeuring van een ander nodig, iets waar ik zo lang heb opgewacht. Nu ben ik zelfs bereid om er ‘gek voor verklaard’ te worden , iets wat jij wellicht ook al meermaals hebt mogen aanhoren 😉 Ik ben een boek aan het schrijven: ‘De vreugde van het vrouw-zijn. Voor vrouwen die meer willen’. Het bundelt wat het leven, in de ruimste zin van het woord me de voorbije 50 jaar geleefd heeft maar wat meer is, ik heb de intentie en het vertrouwen om met dit boek mee te helpen om een ‘brug’ te bouwen tussen ‘klassiek’ en ‘alternatief’ vanuit m’n diep doorleefde ervaringen met beide, op vlak van psychotherapie, geneeskunde (heb ook ontzettend gesukkeld met m’n gezondheid en voel me nu springlevend!), onderwijs, relaties, … en ‘het beste uit beide te verenigen’ en maakt dit laatste ook geen deel uit van jouw mooie missie?! Ik ben dus ook pas op mijn 50ste écht beginnen te leven en wordt van dag tot dag nog elke dag méér mezelf. Al die jaren voordien zijn idd ook voor mij ‘voorbereiding’ geweest om te kunnen doen waar ik nu mee bezig ben: een hartverwarmend boek schrijven en m’n levenswerk een nieuwe invulling geven! Door jouw verhaal hier, snap ik m’n ‘verbinding’ met de missie van moeder Theresa! Dikke mercie en wéét je, ik geloof ook écht in: ‘Wat je kan dromen, dat kan je maken’ en daar ben jij alvast een prachtig voorbeeld van! Dikke dankjewel voor wie jij bent Henk, vanuit het buren ‘Belgenland’! An Denys


Door Trix van der Biezen op 6 maart 2016

Dag prachtig mens. Henk, jij bent een gewéldige “Laatbloeier”. Geniet er maar van. Soms is het juist een voordeel om laatbloeier te zijn omdat je dan in de voorbereidingstijd de nodige levenservaring hebt opgebouwd om datgene daadwerkelijk te kunnen en durven doen wat je ziel je aanreikt.
Met verbazing gelezen dat jij ooit een periode in je leven hebt gehad waarin je het op had willen geven. Gelukkig heb je dit niet gedaan!
Zelf heb ik nooit dit soort gevoelens gehad, ik ken het dus niet, terwijl ik in mijn leven vele zware en heftige perioden heb meegemaakt, die mij tot op hoge leeftijd heeft belemmerd te kunnen zijn die ik ben en ook blijvende schade heeft aangericht.
Zelf heb ik nooit een specifiek iemand gehad die mijn voorbeeld was. Ik zag in vele mensen en soms ook in dingen voorbeelden die mij sterkte.
En, ik schijn een mooie gave gekregen te hebben die heeft gemaakt dat ik besefte dat je iedere dag opnieuw kunt beginnen, ongeacht leeftijd. dit heb ik altijd gedaan en doe ik nog wanneer nodig.
Ik ben nu 71 en na mijn pensionering ben ik pas tot (bijna volledige) bloei gekomen en heb ik de kwaliteiten die ik in mij heb, maar die diep verborgen lagen, tot bloei kunnen brengen, waar ik heel dankbaar voor ben en ook van geniet.
Het zou zo mooi zijn als ieder mens de tijd zou kunnen krijgen die hij/zij nodig heeft om daar te komen waar die persoon moet zijn. Jij bent daar een levend voorbeeld van.
Warme groet, Trix

Plaats een reactie


*