Page content

Medicinale paddenstoelen bij kanker | Peter Ineveld | Deel 1

Medicinale paddenstoelen bij kanker

Peter Ineveld | Medicinale paddenstoelen deel 1 | De zoektocht naar genezing…

Wat zijn jouw ervaringen met medicinale paddenstoelen?
Laat een reactie achter onderaan deze pagina.

In het eerste gedeelte van zijn lezing vertelt Peter Ineveld over de werking van medicinale paddenstoelen bij kanker. In het tweede gedeelte van zijn lezing bespreekt Peter Ineveld het gebruik van verschillende medicinale paddenstoelen bij kanker. Wat kun je doen en wat moet je vooral niet doen?

Medicinale paddenstoelen bij kanker

Medicinale paddenstoelen: Agaricus blazei Murill (ABM)

Van oorsprong een Braziliaanse paddenstoel. Een ‘neef’ van deze paddenstoel is de ons welbekende huis tuin en keuken champignon (Agaricus bisporus). Deze Agaricus blazei wordt ook wel de amandel-paddenstoel genoemd vanwege zijn specifieke amandelsmaak.

Deze champignon behoort tot de meest krachtige immuunsysteem stimulerende paddenstoelen. Tevens hebben onderzoeken en studies aangetoond dat de Agaricus blazei een sterke antitumor-werking herbergt. In Japan, China en Brazilië is deze paddenstoel dan ook officieel geregistreerd ter behandeling van kanker. De Agaricus blazei wordt, in combinatie met andere paddenstoelen, toegepast bij o.a leukemie, eierstok-, long-, maag-, lever-, huid- en prostaatkanker.

Medicinale paddenstoelen: Cordyceps sinensis

Een buitenbeentje onder de medicinale paddenstoelen. De Cordyceps is een paddenstoel die van oorsprong in China, Tibet en Nepal voorkomt. De Cordyceps groeit op de larve van een mot en qua uiterlijk lijkt hij dan ook op een rups of worm. Het is een medicinale paddenstoel die breed inzetbaar is.

Toepassing van de Cordyceps is er op gericht de bijwerkingen van chemotherapie of bestraling , zoals immunosuppressie en vermoeidheid, tegen te gaan. De Cordyceps wordt ook gebruikt voor de behandeling van borstkanker, blaaskanker en schildklierkanker. Verder is deze paddenstoel libido verhogend en wordt hij bij tal van aandoeningen toegepast. Bij therapeutische toepassing dient men er rekening mee te houden dat Cordyceps vasculair- en hormoongerelateerd is en interacties kan geven met andere (reguliere) medicijnen of kruiden.

Medicinale paddenstoelen: Coriolus versicolor (Elfenbankje)

Het ons welbekende elfenbankje, de Coriolus versicolor, blijkt veel meer te zijn dan een gewone paddenstoel. De Coriolus is de meest onderzochte – en voorgeschreven – paddenstoel met medische eigenschappen. Dat is niet zo vreemd, want deze paddenstoel heeft heel wat in ‘haar’ mars. Het is verbazingwekkend dat de Coriolus versicolor niet in de reguliere oncologische zorg wordt gebruikt, want haar werkzaamheid is ronduit verbluffend!

Dit elfenbankje is uitermate geschikt voor de behandeling van maag-, slokdarm-, darm-, borst-, en longkanker, en is verder inzetbaar bij hormoongevoelige tumoren. Onderzoek wijst uit dat Coriolus versicolor goed inzetbaar is bij de bestrijding van het HPV-virus, dat indiceert voor baarmoederhalskanker. Een extract uit Coriolus versicolor is PSK-krestin. PSK-krestin wordt bij kanker zowel als monotherapie toegepast als in combinatie met reguliere behandelmethoden.

Medicinale paddenstoelen: Inonotus obliquus, Chaga (Russisch: spreek uit als ‘tsjah-ga’)

Chaga: als je deze zwam ziet begrijp je meteen waarom deze parasitaire zwam wordt gebruikt bij de behandeling van kanker. Reeds in de 16e eeuw werd de Chaga in Rusland gebruikt als een effectief geneesmiddel bij het behandelen van mensen met kwaadaardige tumoren en andere ziekten. De belangrijkste actieve componenten van de Chaga zijn polysacchariden en Betulinezuur.

Deze zwam wordt ingezet bij behandeling van maag-, borst-, lever- en baarmoederhalskanker. Het in de Chaga aanwezige Betulinezuur kan worden geëxtraheerd en toegepast als niet-toxische tumorremmer, zonder bijwerkingen. Verder heeft de zwam een gunstige uitwerking op gastritis, HIV, tuberculose, psoriasis, etc..

Medicinale paddenstoelen: Ganoderma lucidum (Reishi)

‘Lingzhi’ of ‘Goddelijke paddenstoel der Onsterfelijkheid’: zo klinkt de Japanse benaming van deze bijzondere paddenstoel. En dat is niet alleen omdat hij zo kleurrijk en mooi is, maar ook omdat zijn medicinale potentie een groot spectrum van aandoeningen en ziekten beslaat.

De Reishi wordt ingezet bij o.a. blaas-, prostaat-, darm- en borstkanker en bij leukemie. De paddenstoel wordt tevens toegepast bij longaandoeningen, huidproblemen, diabetes en allergieën. Daarnaast heeft de Reishi een antibacteriële en antivirale werking. Omdat de paddenstoel erg bitter van smaak is, is het aan te bevelen deze in capsule- of tabletvorm in te nemen: dat voorkomt een slechte adem.

De Reishi kent nagenoeg geen bijwerkingen. Wel moet worden meegenomen dat Reishi enzymen remt uit de p450-groep. Deze enzymen zijn belangrijk bij de afbraak van verschillende geneesmiddelen, zoals stoffen die het immuunsysteem onderdrukken, bloedverdunners en stoffen die onderdeel zijn van een chemokuur. Het dient aanbeveling om tijdens een reguliere behandeling uitsluitend onder begeleiding Reishi te gebruiken.

Medicinale paddenstoelen: Lentiluna edodes (Shiitake)

De shiitake behoort tot de lekkerste eetbare paddenstoelen in de wereld; hij wordt door velen beschouwd als een delicatesse. Maar deze Japanse lekkernij heeft ook verscheidene medicinale kwaliteiten. Een zeer actief ingrediënt van de shiitake is het polysaccharide Lentinan.

Lentinan speelt een rol in de behandeling van HPV-gerelateerde vormen van kanker, zoals vaginale-, penis-, anus- en keelkanker. Daarnaast biedt Lentinan als extract, aanvullend op chemo bij patiënten met een recidief en/of uitgezaaide maagkanker, een significant langere levensduur en draagt hij bij aan de kwaliteit van leven. Shiitake kan verder worden toegepast bij diabetes, allergieën en reumatische aandoeningen. Shiitake is antibacterieel, cholesterolverlagend en heeft een positief effect op het vasculaire systeem.

Medicinale paddenstoelen: Hericium erinaceus (Pruikzwam)

Een prachtige paddenstoel om te zien, en niet alleen dat. De Hericium erinaceus is een parasitaire schimmel en komt voor in Noord America, Europa en Azië. Het vruchtlichaam is een eetbare en medicinale paddenstoel en kan herkend worden aan de lange en hangende stekels.

De Hericium wordt ingezet bij maag-, darm-, slokdarm- en alvleesklierkanker. Verder is de Hericium uitermate geschikt voor toepassing bij neurologische aandoeningen zoals geheugenverlies, dementie en alzheimer. Daarnaast heeft deze paddenstoel een anti-depressieve werking. Ook is de Hericium erinaceus inzetbaar bij aandoeningen van de maag en slokdarm, ziekte van Crohn, aambeien en osteoporose.

Bekijk hier deel 2 van Medicinale paddenstoelen bij kanker.

Wat zijn jouw ervaringen met medicinale paddenstoelen?
Laat een reactie achter onderaan deze pagina.
Vind je de informatie waardevol? Deel deze dan gerust in je netwerk.

Laat een bericht achter