Page content

Op weg naar een Kankerprotocol van de toekomst

Op weg naar een Kankerprotocol van de toekomst

Onder ‘Geneeskunde van de Toekomst’ versta ik één geneeskunde waarin wat we nu nog ‘regulier’ en ‘alternatief’ noemen, de krachten zullen bundelen ten dienste van de patiënt. Op weg daar naartoe zou het Kankerprotocol er als volgt uit kunnen gaan zien:

1. Zorg voor een goede diagnostiek

Laat je goed onderzoeken/testen. Verzamel zo veel mogelijk informatie over mogelijke behandelingen: de standaardbehandelingen (operatie, chemo en bestraling), maar ook andere mogelijkheden, zoals hormoontherapie, immuuntherapie, ‘opereren zonder snijden’ (voor kleine uitzaaiingen in de lever) en andere. Vraag naar wat een behandeling inhoudt en ook naar mogelijke bijwerkingen op korte én lange termijn. Vraag tot slot of er statistieken zijn voor de behandeling in jouw situatie. Wijs niks af en ga (nog) nergens in mee. Wil gewoon zo veel mogelijk weten.

In de meeste gevallen zul je een protocol aangeboden krijgen, dat wil zeggen: eerst A, dan B, dan C, etc. Vraag echter ook naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld alleen B te doen, of C weg te laten.

Neem alle informatie tot je en bedank je arts. Geef aan dat je de informatie op je wilt laten inwerken en deze thuis met je naasten wilt bespreken.

Noot: in de nabije toekomst zullen artsen zich niet meer laten leiden door de druk vanuit ‘het protocol’ om de patiënt één bepaalde behandeling ‘op te dringen’. De nadruk zal meer en meer komen te liggen op goede voorlichting, waarna in samenspraak met andere behandelaars én natuurlijk met de patiënt zelf, een behandelplan wordt opgesteld dat past bij diens leefopvattingen. (Het eenzijdig ‘opleggen’ van bijvoorbeeld een chemotherapie wordt wellicht zelfs strafbaar.)

2. Maak een afspraak met een natuurarts

Maak vervolgens een afspraak met een natuurarts. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op www.anttt.nl. Op deze site staan artsen die ervaring hebben met alternatieve behandelingen van kanker. Laat je ook hier goed onderzoeken en testen. Vraag naar de behandelmogelijkheden, wat die inhouden en wat voor resultaten je mag verwachten. Vraag de arts naar zijn mening over de reguliere behandelvoorstellen die je gekregen hebt en naar de mogelijkheden om regulier en alternatief te combineren.

Goede, onderbouwde informatie over zowel reguliere als alternatieve behandelingen vind je onder andere op www.kanker-actueel.nl. Typ eventuele specifieke vragen die je hebt in bij de zoekfunctie.

3. Laat je opereren

In het Handboek Kanker beschrijf ik dat onderzoek suggereert dat het lichaam van iemand met een gezonde afweer prima in staat is om ‘losse’ kankercellen uit de weg te ruimen. Een klomp cellen in de vorm van een tumor is echter een ander verhaal. Dat lukt niet iedereen zomaar even, ook al laten spontane genezingen zien dat het lichaam ook dat kan (in sommige gevallen).

Het lijkt dus een goede strategie om wanneer dat tot de mogelijkheden behoort de tumor middels een operatie te verwijderen en vervolgens maatregelen te nemen (zie onderstaand) om je afweer op volle kracht te krijgen en eventueel aanwezige ‘losse’ cellen in het lichaam op te sporen en op te ruimen. Tegelijkertijd mag je ervan uitgaan dat je op die manier de kans op een recidief verkleint.

4. Begin met ‘niet-giftige chemo’s’

Overleg met je oncoloog en natuurarts of het verantwoord is om, met regelmatige controle-onderzoeken, je behandeling te beginnen met zogenaamde niet-giftige chemo’s. Daarmee wordt bedoeld: het gebruik van natuurlijke voedingsstoffen en supplementen waarvan een onderbouwde kanker-remmende en/of immuunsysteem-versterkende werking uitgaat. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsstoffen die beschreven staan in het boek ‘Eten tegen kanker’. Dit boek is geschreven door een hoogleraar kankerpreventie en een wetenschappelijk onderzoeker in de oncologie. Andere voedingsstoffen waar zo’n werking van uit zou gaan zijn bijvoorbeeld medicinale paddenstoelen en wietolie. Ik beschrijf ook tal van deze stoffen in mijn Handboek kanker.

Verwerk zo veel mogelijk van deze voedingsstoffen in je voeding en vul dit eventueel aan met een of meerdere supplementen van deze voedingsstoffen. Doe dit onder deskundige begeleiding van je natuurarts.

Aan de lezer: Mis je iets? Wil je iets benadrukken? Heb je een tip? Laat jouw reactie achter onderaan deze pagina. Ik zal mijn best doen te reageren en waar het passend is je informatie in het protocol te verwerken. Dank.

5. Betrek je naasten bij jouw keuzes

Genezen van kanker is topsport. Dat kun je niet in je eentje. Het is voor je herstel heel belangrijk om op één lijn te zitten met familie en vrienden. Het komt regelmatig voor dat naasten, vanuit bezorgdheid om jou, druk op je uitoefenen om (alleen) reguliere behandelingen te kiezen. Daar komt bij dat jijzelf wellicht, vanwege jouw angst en onzekerheid, je behoeften niet optimaal communiceert. Dat geeft vaak wrijving, soms zelfs conflicten.

Laat je partner, familie en vrienden mijn Handboek kanker lezen. Hierin worden uiteenlopende behandelingen en middelen goed onderbouwd belicht. Het vergroot dus de kans dat familie en vrienden alsnog achter een door jou gekozen (combinatie)aanpak gaan staan. Ook het online EHBK-programma leent zich er goed voor om samen met je naasten te bekijken.

6. Neem aanvullende maatregelen

Je hebt vele mogelijkheden om middels eenvoudige natuurlijke maatregelen de afweerkracht van je lichaam te versterken. Maak daar gebruik van!

Kies er allereerst voor om je lichaam te ongiften (o.a. door onder deskundige begeleiding te vasten), vervolgens voor een goed anti-kankerdieet, bijvoorbeeld het Moermandieet of het Gersondieet aangevuld met een aantal essentiële nutriënten in de vorm van supplementen. Zoek de oorzaak van eventuele stress in je leven op en verminder deze zo veel mogelijk. Verwijder ongezonde omgevingsinvloeden en zorg voor sociale steun. Tot slot: verdiep je in je spiritualiteit; heeft de ziekte je iets te vertellen?

Dat zijn de hoofdzaken. Wanneer je deze onderwerpen op Google intypt, ontdek je dat het best veel om het lijf heeft. Daarom heb ik, om je snel op weg te helpen, het Eerste Hulp Bij Kanker-programma gemaakt. Hier kun je er alles over lezen…

7. Kies wanneer dat nodig is voor chemo en/of bestraling

Of je echt een chemotherapie en/of bestraling nodig hebt, bepaal je samen met je oncoloog. Je kiest uiteindelijk je behandeling passend bij hoe jij in het leven wilt staan. Daarin zijn geen pasklare antwoorden; de afweging ‘wel of geen chemo’ kan heel moeilijk zijn. Lees eventueel ook mijn blogbericht ‘Voor welke vormen van kanker is chemo het effectiefst?’

Start, liefst enkele weken voordat je met chemotherapie begint, met het slikken van omega-3 en -6 in de juiste verhouding. Dat lijkt een behoorlijk verschil te maken in de bijwerkingen. Verzacht eventuele bijwerkingen van zowel chemo als bestraling verder zo veel mogelijk met behulp van acupunctuur of homeopathie. Dat zijn wetenschappelijk onderbouwde methoden. Doe alles zo veel mogelijk in overleg met je artsen.

Wat betreft het slikken van vitaminen, mineralen, antioxidanten of sporenelementen tijdens de chemotherapie: dit wordt steeds vaker door ziekenhuizen afgeraden. Vaak wordt er dan gezegd: “Doe het voor de zekerheid maar niet.” Dit standpunt houdt ten eerste een grote erkenning in: vroeger vonden oncologen het slikken van supplementen bij kanker onzin. Deze middelen zouden nl. helemaal geen enkel effect hebben. En nu wordt er gezegd en gedacht dat supplementen de chemo zouden kunnen tegenwerken. Kennelijk kunnen simpele voedingsmiddelen dus een uiterst krachtige werking hebben. Dat geeft hoop. In de tweede plaats is “voor de zekerheid maar niet” een weinig wetenschappelijke uitspraak. En aangezien een oncoloog een wetenschapper is, is het goed hem of haar te vragen waar dit advies op gebaseerd is: is er een wetenschappelijke studie die heeft aangetoond welk supplement je beter niet zou moeten slikken bij welke vorm van chemotherapie? Er zijn grote overzichtsstudies die juist laten zien dat het gebruik van vitaminen en mineralen in combinatie met chemotherapie tot betere resultaten leidt dan de chemo alleen. Hierover is o.a. meer informatie te vinden op…

8. Kies een oncoloog en een natuurarts bij wie je je goed voelt

Kies een oncoloog bij wie je je goed voelt en die bereid is met een complementaire arts of therapeut te overleggen. En kies de begeleiding van een natuurarts die reguliere behandelingen niet afwijst en die ruime ervaring heeft met kanker. De vertrouwensband met je arts is een belangrijke genezende factor. Voel je vrij om van arts te wisselen totdat je zo’n arts gevonden hebt.

Vraag
Welke combinatie van behandelingen raad je aan?
Antwoord
Er is volgens mij niet één ‘beste’ combinatie. Veel is afhankelijk van het type kanker, het stadium, je opvattingen, wat je aanspreekt en na­tuurlijk ook het geld dat je kunt besteden. Ik noem daarom meerdere opties. Uiteindelijk raad ik je aan dit alles met je behandelend arts of specialist te bespreken.

Vraag
Hoe bepaal ik of ik een behandeling wel of niet moet doen?
Antwoord
Neem de tijd. In de meeste gevallen heb je best een paar weken om zaken goed uit te zoeken. Laat je goed informeren, zoals hierboven beschreven staat, zowel regulier als alternatief. Maak vervolgens een keuze met je hoofd (de statistieken en het werkingsmechanisme van je behandelingen) én met je hart (je gevoel en je integriteit). Niet zelden ervaren mensen een conflict tussen beide. Een voice-dialogue-begeleider kan dan vaak helpen om meer duidelijkheid te scheppen. Dat geeft rust en brengt een goede keuze dichterbij. Misschien dat dit blogbericht je ook kan steunen in een uiteindelijke keuze…

Belangrijk:
Mis je iets? Wil je iets benadrukken? Heb je een tip? Laat jouw reactie achter onder dit bericht. Ik zal mijn best doen te reageren en waar het passend is je informatie in bovenstaand protocol te verwerken. Dank.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

26 reacties op “Op weg naar een Kankerprotocol van de toekomst


Door Alie Kiewiet op 25 januari 2018

Vanaf het moment dat ik borst kanker had nu 24 jaar geleden, heb ik alleen maar voor de behandelingen gekozen die goed voor mij voelden! Chemo enz,.voelden helemaal niet goed voor mij. Zodra ik dacht aan chemo enz. kreeg ik het gevoel dat ik heel snel dood zou gaan als ik voor de toxic kanker behandelingen koos! Veel ruzie met doktoren en oncologen gehad, die per direct wilden beslissen wat voor behandelingen het beste voor mij waren. In acht maanden ben ik genezen van borst kanker! Ik had gekozen voor het Holistic Naturopathy & Moermand dieet, Vitaminen en mineralen, Vitamine C infuus, Mediteren, Dagelijks vasten, Biologisch & Vegetarische voeding! Durf je eigen weg te kiezen, het is jouw lichaam!


Door Henk Fransen op 25 januari 2018

24 jaar geleden Alie, dat is een hele poos geleden! Ik ben blij voor je!Door Henk Fransen op 25 januari 2018

Het staat bij de kankerremmende stoffen onder punt 4 Yvonne.


Door Noel op 25 januari 2018

Dank je Henk.
Leefstijlgeneeskunde. Dit woord houd ik erin


Door Henk Fransen op 25 januari 2018

🙂 ik doe met je mee


Door Lucia Soeters op 25 januari 2018

Ik word graag op de hoogte gehouden van de mogelijke benaderingen van kanker


Door Henk Fransen op 26 januari 2018

Dat doe je door je in te schrijven voor de gratis video’s (aan het eind van elke blog). Je ontvangt dan automatisch mijn nieuwsbrief met de laatste info over het zelfgenezend vermogen.


Door Eric Both op 26 januari 2018

Mooi dit protocol. Het zal voor veel mensen een steun in de rug zijn. Besef van de mogelijkheden en vooral met betrekking tot de eigen keuze. Ik mis alleen het spirituele aspect. Waarom ontstaat deze ziekte bij mensen. Is het alleen maar pech of kan de ziekte je ook iets openbaren mbt je zieleleven. Ook daar is veel informatie over.


Door Henk Fransen op 26 januari 2018

Dank Eric, dat je dit benadrukt. Heel terecht ook. Het hoort voor mij bij punt 6, maar ik heb het er nu ook expliciet aan toegevoegd. In mijn EHBK-programma heb ik er plaats voor ingeruimd en mijn boek ‘De betekenis van kanker’ gaat helemaal over dit aspect. Wat er in ons leven en lichaam gebeurt staat niet los van wat we voelen en denken. Dus het is, zoals je aangeeft, belangrijk daar aandacht aan te besteden.


Door Renata van Soest op 27 januari 2018

Fijn om te lezen en een klein zinnetje is waar ik en mijn cliënten ons over buigen, heeft de ziekte je iets te vertelden? Zonder enige schuld want het leven wordt voorwaarde geleefd en achterwaarts begrepen. Maar hoe fijn is het al je op alle lagen kunt genezen en helen. Dankjewel Henk!


Door Renata van Soest op 27 januari 2018

Fijn om te lezen en een klein zinnetje is waar ik en mijn cliënten ons over buigen, heeft de ziekte je iets te vertelden? Zonder enige schuld want het leven wordt voorwaards geleefd en achterwaards begrepen. Maar hoe fijn is het al je op alle lagen kunt genezen en helen. Dankjewel Henk!


Door Madelon Revermann op 27 januari 2018

Dank je wel, Henk. Hopelijk gaat dit protocol gauw gewoon worden. Ik merk vaak afwerende en zelfs boze reacties als het gaat over (aanvullende) leefstijlgeneeskunde. Misschien kan het woord ‘aanvullende’ ook wel weg uit het protocol. De rol van familie en vrienden zou ik meer onder de aandacht brengen; zij zetten uit angst, bezorgdheid en onwetendheid hun naaste vaak onder druk om voor chemo te kiezen. Daardoor wordt de patiënt feitelijk ontmoedigd of tegengewerkt om het beste voor zichzelf uit te zoeken en dat te kiezen. De omgeving hoeft niet machteloos en angstig toe te kijken, maar kan fantastisch helpen met info inwinnen, sparren en de patiënt vertrouwen en steunen in het door hem/haar gekozen geneesproces.


Door Henk Fransen op 27 januari 2018

Zo goed dat je me hieraan herinnert Madelon! Ik heb het als extra punt toegevoegd (nu punt 5: ‘Betrek je naasten’)


Door Yvonne Ros op 27 januari 2018

Hoi Henk, mooi overzichtelijk verhaal. Ik proef de rust in je verhaal en het onderzoek proces, dat gun ik alle mensen die met deze ziekte te maken krijgen.
Ik mis nog 2 specifieke punten in je verhaal. De genezing van de emotionele tumor (hoe is deze ontstaan en hoe laten we deze emotie los) en de verbinding met je innerlijke kracht/bewustzijn en de verbinding herstellen met ‘al wat is'(de scheppende kracht of bron energie). Kan je daar wat meer over vertellen, waarom dit nodig is om geheel te herstellen? Jij weet net zo als ik, dat de ziekte kanker niet alleen een fysieke ziekte is.
Voor sommige mensen voelt dit als een stap te ver, dat begrijp ik, maar zo’n ingrijpende ziekte komt je ook wat vertellen. En aangezien we een energielichaam en een fysiek lichaam zijn, mogen we beide lichamen in balans brengen op een manier die goed bij je past. Dankjewel Henk.
De vraag: Voelt dit goed voor mij om te doen? Is zo belangrijk in het proces van luisteren naar je lichaam en gevoel.
Ik ben erg blij met de reactie van Alie Kieweit, hierboven.
Punt zes mag je best duidelijker toelichten voel ik. welk ingrediënt in chemo maakt je gezonder en vernietigd de kankercel?


Door Henk Fransen op 27 januari 2018

Helemaal waar wat je schrijft Yvonne! Het is echter een protocol en niet een uitwerking van al deze punten. Dan zou het een heel boek worden. De punten die jij benoemd over wat de ziekte je te vertellen heeft en je verbinding met de Bron staan onder punt 6 ‘Verdiep je in je spiritualiteit en wat heeft de ziekte je te vertellen’. Wat de ziekte je te vertellen heeft heb ik in mijn boek ‘De betekenis van kanker’ (zie webshop) uitgewerkt in maar liefst 181 bladzijden. Je verbinding met Bronenergie ligt zoals je schrijft werkelijk aan de basis van alles in het leven. Het is een aspect dat we in mijn Zhineng basisweken enorm verdiepen: hoe kun je aansluiten op de universele of kosmische energie voor genezing (ook wel het Chiveld, kwantumenergie of nulpuntenergie genoemd). Meer over deze Zhinengweken kunnen mensen lezen op mijn andere site http://www.henkfransen.nl. Bedankt voor je bijdrage!


Door Liesbeth Westenberg op 27 januari 2018

Heb begin deze eeuw borstkanker gehad met deels de oude behandelingen: operatie, bestraling, chemo geweigerd, na 3 maanden gestopt met tamoxifen (wat een rotzooi!). Het boek van Hirneise was toen net uit. Momenteel ben ik bijna een gezonde tachtiger. Voor jouw werk heb ik veel respect, Henk. Het geeft hoop voor de toekomst. Ik blijf graag op de hoogte.


Door Henk Fransen op 27 januari 2018

Beste Liesbeth, het doet me zo goed te horen van mensen zoals jij die inmiddels tientallen jaren kanker hebben overleefd! Tijdens elke lezing die ik geef komen er in de pauze mensen naar me toe met verhalen zoals die van jou. Ik wenste dat veel meer mensen zouden weten dat genezing van kanker via natuurlijke weg geen uitzondering is.


Door Riet Frissen op 27 januari 2018

Beste Henk,
Met mijn huidige beschikbare informatie zou ik denken er goed aan te doen om te beginnen met een vastenkuur van 7 dagen. De achterliggende gedachte is, dat het lichaam alle “overbodige” weefsels opeet om aan energie te komen om de elementaire organen in leven te houden. Wat denk je van deze stelling? Ben heel benieuwd!
Overigens een stuk werk naar mijn hart, hartelijk dank


Door Henk Fransen op 27 januari 2018

In mijn Eerste Hulp Bij Kanker-programma beschrijf ik de rol van vasten bij kanker en hoe het precies te doen. Meer over dit programma vind je hier: https://www.henkfransen.nl/ehbk-programma/ . Wanneer je ervaring hebt met vasten kun je 5-7 dagen vasten. Ondersteun het liefst met dagelijks verse slowjuice-sappen en koffieklysma’s. Doe het niet tijdens chemo of als je verzwakt bent. Heb je nog echt veel ervaring met vasten dan is watervasten of een korte dry fast ook een optie.


Door Tineke op 27 januari 2018

Dank voor dit fantastische protocol!


Door mb op 27 januari 2018

Gezien mijn ervaringen mbt de behandeling van mijn vader ; zorg dat je lichaam (en geest) sterk genoeg zijn voordat je een chemobehandeling en met name ook bestralingen laat uitvoeren. De mensen die dat soort behandelingen uitvoeren letten daar niet (altijd) op. Tevens zorgen voor goede voeding. Het lichaam heeft bouwstenen nodig. Lijken doktoren zich ook niet altijd te beseffen.


Door peter koning op 27 januari 2018

Ik zie dat je nog steeds goed aan de weg timmert,henk het is een tijdje geleden dat ik wat over je gelezen heb,maar wat ik hier lees is toch wel top man ik hoop dat veel medepatienten je stukken lezen goed bezig man.


Door Corry Simons op 28 januari 2018

Hoi Henk,
Je nieuwsbrief raakte me. Je wilt écht alle mensen die de diagnose ‘kanker’ hebben gehoord helpen op hun verdere levensweg. Ik kreeg een idee dat ik hieronder met je deel. Sluit af met mijn survival verhaal.
Idee: een link toevoegen naar Survivals op je website met onderverdeling naar bijvoorbeeld: borstkanker, darmkanker, maagkanker, longkanker.
Mensen die kanker hebben overleefd ‘survivals’ kunnen je hun eigen genezingsweg schrijven voor alle geïnteresseerde lezers. Je kiest zelf uit welke genezingsverhalen je plaatst. De verhalen zijn ter inspiratie voor alle mensen die meer inhoudelijke informatie van survivals willen lezen: over zelf gerealiseerde genezingswegen naar herstel.
Mijn eigen survival verhaal:
Toen ik in 2010 de diagnose ‘borstkanker’ kreeg en mijn eerste reactie ‘geen chemo en geen bestraling’ deelde met mijn man, familie en vrienden stond ik daarin alleen. Ter inspiratie had ik behoefte aan positieve verhalen van ervaringsdeskundigen over hun genezingsweg zonder chemo en bestraling. Die kon ik toen helaas nergens vinden. Ik miste ze als praktijkvoorbeelden om tot mijn eigen keuzen te kunnen komen. Ik verlangde naar rust en stilte om de diagnose, het voorgestelde behandelplan en alle reacties te kunnen accepteren en om zelf tot besluiten te komen in hoe verder? Het is mijn lijf waarover ik zelf beslis …
Op eigen initiatief ben ik drie dagen naar kasteel Slangenburg gegaan om daar in mijn eentje tot mijn eigen besluiten te komen: geen chemo en geen bestraling. Wetende dat bij deze keuze volgens het ziekenhuis protocol in Nederland de consequentie is: borstamputatie. Geen reconstructie.
Met deze innerlijke besluiten ben ik terug naar huis, naar mijn man en familie, gegaan en later naar het AvL ziekenhuis voor de operatie. Alles goed doorstaan. Ook de twee postoperatieve complicaties overleefd: twee nabloedingen: 1e keer: binnen 24 uur terug naar de OK; 2e keer: de volgende avond, op eigen verzoek en na overleg met chirurg, een groot drukverband met om de 15 minuten controles de hele nacht tot de volgende ochtend.
Voel me al acht jaar een echte Survival. Ik stond 100% achter mijn eigen keuze van mijn genezingsweg en heb een beetje geluk erbij gehad. Dankbaar ben ik voor al mijn zegeningen en geniet van elk moment, Corry


Door Henk op 28 januari 2018

Ik vind het een heel goed idee Corry, ik ga kijken wat ik ermee ga doen. Zelf was ik van plan in 2018 interviews te doen met bijzondere patienten. Goede interviews kunnen inspirerender zijn dan tekst, maar misschien kan het allebei.


Door Van Den Driessche Herman op 31 januari 2018

Ik ben 3 jaar geleden (maart 2015) geopereerd van een hersentumor graad 2 en weigerde alle nabehandeling: 46 weken van chemotherapie en bestralingen. Ik paste drastisch mijn eet- en leefgewoonten aan en ontdekte via andere kankerpatiënten “Stamarand” een natuurlijk voedingssupplement op basis van simmondsines uit de Jojobanoot. Mijn tumor is nu al 3 jaar onder controle en ik heb reeds 10-tallen mensen verbetering geboden in hun strijd tegen deze dodelijke ziekte. Zelfs terminaal verklaarde mensen kwamen er nog bovenop. Schitterend, die wijsheid van de Indianen…
zie http://www.stamarand.be of Jojobageneest op Facebook.

Plaats een reactie


*