Page content

Kanker – Wat kun je eraan doen?

 

Veel bekend

Je hoort vaak in de media dat we niet weten hoe kanker ontstaat. En aan de ene kant is dat natuurlijk waar en zijn er zaken die we nog niet zo goed begrijpen. Maar aan de andere kant is er ook al heel veel wel bekend over kanker. En dan gaat het om zaken waar je als leek vaak niet zoveel over hoort. Wanneer je de medische literatuur zou gaan bestuderen, zou je al gauw honderden wetenschappelijke studies tegenkomen die belangrijke kankerfactoren blootleggen. Meerdere van die onderzoeken zijn bovendien in vooraanstaande medische tijdschriften gepubliceerd. Wist jij bijvoorbeeld dat onderzoekers al in het begin van de vorige eeuw onderzochten welke factoren verantwoordelijk zijn voor het gezond functioneren van je cellen?

Alexis Carrel – Nobelprijswinnaar

Een van die onderzoekers was Alexis Carrel. Hij kreeg in 1912 zelfs de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Alexis nam cellen uit het lichaam en probeerde die vervolgens in leven te houden in een zogenaamde weefselkweek. Een weefselkweek zou je kunnen zeggen is een klein glazen schaaltje waarop ze cellen in leven probeerde te houden. En daarop deed Alexis dus zijn experimenten.

Hij en ook andere onderzoekers ontdekten dat een cel vrij snel verstoord raakt wanneer je hem geen of slecht te eten geeft en dat een cel zelfs kan gaan woekeren wanneer je hem vergiftigd. Ze ontdekte echter tot hun verbazing ook dat een cel vrijwel geen veroudering laat zien wanneer je hem juist optimaal voedt en je zorgt dat alle afvalstoffen die de cel produceert goed worden afgevoerd. Na tientallen jaren van experimenteren staakte Alexis en de andere onderzoekers hun onderzoek. Hun eindconclusie was: ‘Een cel kan eeuwig leven’.

Een cel kan eeuwig leven

En ze gaven aan dat daarvoor twee dingen van essentieel belang zijn. De cel moet goede voeding krijgen en de afvalstoffen moeten uit zijn omgeving worden verwijderd.

Denk daar eens over na, want als je goed bekijkt zie je in deze tijd eigenlijk het omgekeerde gebeuren. Wat bedoel ik daarmee? In deze tijd verslechtert de voeding voor veel mensen en de gifstoffen in het milieu nemen almaar toe.

Het lijkt wel alsof wij middenin één van de experimenten van Alexis Carrel zitten

Je krijgt bijna het gevoel dat wij in één van de experimenten van Alexis zitten. Alsof wij zo’n cel op zijn schaaltje zijn. Laten we eens beter kijken naar de voeding in deze tijd. Door de huidige landbouwmethoden bijvoorbeeld raakt de grond uitgeput en daarmee ook de gewassen die er op groeien. Een appel of bladspinazie in de supermarkt, het ziet er aan de buitenkant misschien heel mooi uit, maar vanbinnen is het minder waard als vroeger.

En daarnaast zijn we onze voeding gaan raffineren en gebruiken we steeds meer witmeelproducten, wit brood, witte rijst en meer van dat soort zaken. Bij het raffineren wordt het buitenste vliesje van het graan gehaald. Maar net onder dat bruine schilletje zitten alle vitaminen en mineralen en die worden met het raffineren dus ook verwijderd. Door het raffineren blijft er alleen nog maar zetmeel over en dat is eigenlijk heel arme voeding.

We zijn de laatste tientallen jaren ook steeds minder vers gaan eten: pakjes, blikjes, potjes, diepvries en steeds meer kant-en-klare maaltijden. De voeding van veel mensen is dus verarmd, vooral de jeugd eet tegenwoordig slecht, maar het geldt eigenlijk voor de meeste mensen.

En dit wil je waarschijnlijk liever niet horen

Op de tweede plaats zei Alexis dat een cel ziek kan worden als hij vergiftigd wordt. En in onze tijd nemen de gifstoffen in onze voeding en ook in onze omgeving schrikbarend toe. Ik ga je nu een paar zaken noemen die je waarschijnlijk niet leuk zult vinden. Je wilt het liever niet horen, ikzelf eigenlijk ook niet. Want het doet pijn om hierbij stil te staan. Toch is het belangrijk dat 1 keer wel te doen, want het verklaart veel en belangrijker nog: het biedt je een mogelijkheid om je tegen kanker te verweren.

Laten we daarom de gifstoffen in deze tijd eens beter bekijken. Aan onze voeding worden allerlei kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd, en ook E-nummers en nog andere kunstmatige toevoegingen. Onze groente en fruit wordt bespoten met pesticiden. En veel mensen denken: ‘Oh dat was ik er wel even van af’, maar onderzoek laat zien dat dat helemaal niet zo makkelijk gaat. En dus krijgen we die pesticiden binnen. En deze pesticiden spoelen bovendien met het regenwater naar de oceaan. En daar krijgen de vissen die pesticiden binnen. En wanneer wij deze vissen eten krijgen we de pesticiden dus eigenlijk twee keer binnen.

Maar de meeste vis komt tegenwoordig niet meer uit de zee, maar uit kweekvijvers. Ik weet niet of je ooit zo’n kweekvijver hebt gezien, maar het zijn bakken met water en het krioelt er van de vis. Net als de koeien en varkens in de bio-industrie zijn ze opgestapeld. En omdat ze ziek kunnen worden – en elkaar dan aansteken – krijgen ze preventief antibiotica. En om hun vlees snel te laten groeien ook nog eens groeihormonen. En het zijn met name deze pesticiden en groeihormonen die een rol lijken te spelen in de enorme toename aan hormoongevoelige kankers in deze tijd. Borst- en prostaatkanker zijn voorbeelden van deze hormoongevoelige kankers.

We staan ook bloot aan elektromagnetische straling zoals nog nooit eerder in de geschiedenis: elektrische apparaten, computers, mobiele telefoons, zendmasten, enz. En vrijwel iedereen in deze tijd heeft last van stress, prive stress, werkstress, informatiestress, relatiestress en je hebt tegenwoordig zelfs al vakantiestress J. En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de vervuiling op grote schaal bijvoorbeeld de milieuvervuiling, de luchtvervuiling, de CO2-uitstoot en wat dacht je van de milieurampen van de laatste tijd?

Milieurampen

De kernramp in Japan en de olieramp in de Golf van Mexico. Je hoort er niks meer over, maar wanneer deskundigen aan het woord zijn geven ze aan dat deze rampen een enorme impact hebben op de ecosystemen op aarde en dat ze niet meer weten hoe de problemen kunnen worden opgelost. En met die zaken krijgen met name onze kinderen te maken.

Yann Arthus Bertrand

Ik weet niet of je Bertrand kent? Hij was die man die in een luchtballon de hele wereld is over gevaren. Hij heeft daar een fotoboek over gemaakt. Wanneer je zijn foto’s bekijkt wordt je geraakt door hoe mooi onze planeet is.

Bertrand zag echter ook andere dingen en daarover heeft hij een documentaire gemaakt. Je kunt deze documentaire gratis op het Internet bekijken. Het toont op allerlei manieren de enorme vervuiling van onze planeet. Wanneer je zijn film bekijkt, krijg je inderdaad het gevoel dat wij letterlijk in één van de experimenten van Alexis Carrel zitten. Alsof wij zo’n cel op zijn schaaltje zijn. We krijgen steeds armere voeding binnen en er verschijnen steeds meer gifstoffen om ons heen. En velen van ons beginnen te kraken onder deze optelsom aan belastingen. Meerdere van ons lopen op hun tenen. Bij de een begint het met een griep of een longontsteking, bij de andere met reuma, een hartinfarct misschien, of zelfs kanker.

1 op de 3 mensen krijgt kanker – hoe kan dat?

Een op de drie vrouwen en zelfs één op de twee mannen loopt het risico tijdens zijn leven kanker te krijgen. Steeds jongere mensen gaan voor de bijl. En dat was 50 jaar geleden beslist niet zo. Weet je, als ik eerlijk ben ben ik als arts helemaal niet verbaasd dat mensen ziek worden. Ik ben juist verbaasd dat mensen zo ontzettend veel ongezonde belastingen kunnen incasseren voordat ze ziek worden.

‘Als arts ben ik helemaal niet verbaasd dat mensen ziek worden.
Ik ben eerder verbaasd dat mensen zo ontzettend veel ongezonde belastingen kunnen incasseren voordat ze ziek worden.

– Henk Fransen

Wie wordt ziek?

En weet je wie er vooral ziek worden? Het zijn lang niet altijd de mensen die het ongezondst leven die ziek worden. Het zijn naar mijn mening vooral de gevoelige mensen die afknappen onder de belastingen in deze tijd. Is dat een gekke gedachte? Ik denk van niet. Laat ik je een voorbeeld geven dat dat kan illustreren. Neem een sterk concurrerend bedrijf met een keiharde mentaliteit. Het bedrijf heeft ambitieuze doelstellingen en alles draait er om winst. Welke medewerkers zie je dan als eerste op het spreekuur van de bedrijfsarts komen? Vaak zijn het de gevoeligste medewerkers die het niet langer meer trekken. Ander voorbeeld: Je hebt een gezin met spanningen en veel ruzies tussen de ouders. Wie zie je dan op het spreekuur van de huisarts verschijnen? Vaak niet de ouders. Het is vaak het gevoeligste kindje dat alle spanningen niet langer kan verwerken.

Het is belangrijk om dit goed tot je te laten doordringen: Ook wanneer je gezond eet kun je dus ziek worden. Vooral wanneer je een minder sterk lijf hebt of wanneer je op een andere manier gevoelig bent.

Waarom vertel ik je dit allemaal?

Nu waarom vertel ik je dit allemaal? Wat heb je eraan? Je kunt immers in je eentje de olieramp in de golf van Mexico niet oplossen? En je kunt de huidige landbouwmethoden ook niet veranderen. Maar er is iets belangrijks wat je wel kunt doen.

Wanneer je het goed bekijkt is jouw lichaam ook een klein stukje aarde. En op dat kleine stukje aarde heb jij wel invloed. Je kunt alles wat je van Alexis geleerd hebt op je eigen lichaam toepassen. Op de allereerste plaats dus het verbeteren van de kwaliteit van je voeding en gifstoffen vermijden. Er is een simpele maatregel waarmee je dat in één keer kunt realiseren. Schakel over op biologische producten. Biologische producten hebben een hogere voedingswaarde en je voorkomt daarmee ook dat je E-nummers en andere chemische substanties binnen krijgt. En in biologisch vlees-, vis- en melkproducten zitten niet de schadelijke AB en groeihormonen. Daarmee heb je een grote stap vooruit gezet zonder dat je je voeding drastisch om hebt moeten gooien.

Ik hoor vaak: ‘Maar Henk, biologische producten zijn zo duur’. Ja, dat klopt biologische producten zijn iets duurder, maar dan heb je ook wat. En het is ook hoe je het bekijkt. Want door biologische voeding te kopen verminder je de milieuvervuiling, voorkom je allerlei dierenleed en laat je deze planeet gezonder achter voor onze kinderen.

Nog een belangrijk onderwerp

Nu wil ik nog een belangrijk onderwerp met je bespreken. Mensen kunnen vaak niet geloven dat voeding echt een verschil kan maken. We zijn het vertrouwen in natuurlijke maatregelen verloren. Ook al kreeg Alexis de Nobelprijs voor de Geneeskunde, toch blijft het voor veel mensen moeilijk om te geloven dat simpele maatregelen in de voeding iets kunnen doen tegen kanker.

Daarom wil ik je hier nog een recent onderzoek geven dat de impact van voeding op onze gezondheid laat zien. Ik hoop dat het je helpt te geloven in waar je mee bezig bent. In 2003 publiceerde de WHO een onderzoeksrapport over voeding. Het rapport was geschreven door een internationaal panel van onafhankelijke voedingsdeskundigen. De slotconclusie van het rapport luidde: We kunnen het kankerrisico met 60-70% verminderen door gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en niet-roken. Begrijp je wat dat wil zeggen? Ik vertelde je net dat drie op de tien mensen kanker krijgen tijdens hun leven en dit onderzoek zegt dat dat er maar één op de tien zou hoeven te zijn.

‘Ja maar Henk, ik ken iemand met kanker die altijd gezond gegeten heeft’

Misschien blijf je ondanks alles wat ik je hier vertel toch nog steeds sceptisch. Misschien komt dat wel omdat je zelf voor je gevoel altijd gezond gegeten hebt – of omdat je iemand met kanker kent die altijd gezonde gegeten heeft. Ik hoor dat vaak van mensen: ‘Maar Henk, ik ken iemand met kanker die altijd gezond gegeten heeft…’

En daar heb je een punt, een heel belangrijk punt zelfs. Voeding is inderdaad niet de enige factor van belang. Erfelijkheid, stress, straling en nog allerlei andere factoren spelen ook een rol bij kanker.

In feite zijn er 5 niveaus waarop je belangrijke maatregelen kunt treffen om de afweer van je lichaam te versterken. Wat deze niveaus zijn en welke maatregelen het belangrijkste zijn, kun je mijn boek Versterk je zelfgenezend vermogen op 5 niveaus bestellen.

Iemand anders helpen

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen. Laat me hieronder in ieder geval weten wat je ervan vindt en of je er iets aan hebt. Ik lees je bericht graag en zal waar mogelijk antwoorden of opmerkingen plaatsen.

Tot de volgende keer, wees trouw aan jezelf en ik zie er naar uit je binnenkort weer te spreken,

Henk Fransen

 

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

15 reacties op “Kanker – Wat kun je eraan doen?


Door Dirk Verhoeven op 23 februari 2013

Hallo Henk,

Ik denk inderdaad dat je zelf veel kunt doen om kanker te voorkomen. Voedsel is inderdaad belangrijk. Het feit dat veel mensen biologisch eten duur vinden is betrekkelijk, want niets is eigenlijk belangrijker dan gezondheid. Mensen kunnen over het algemeen makkelijk bezuinigen op andere, vaak luxe dingen, zoals: uit eten, dure vakanties etc.

De grootste invloed op je gezondheid is m.i. hoe evenwichtig je bent en leeft vanuit je innerlijk en niet naar maatstaven of wensen van de buitenwereld. Ook het uiten van emoties en voor jezelf opkomen horen daarbij. Als je dit niet doet, dan wek je een innerlijke spanning op en deze kan je heel ziek maken op den duur.
Vaak is de opvoeding hier de oorzaak van, terwijl men erfelijkheid daar voor verantwoordelijk houdt. Dit zijn van die familie patronen die telkens doorgegeven worden. Dus het doorbreken van deze patronen zou ook veel op kunnen lossen.

Gegroet, Dirk Verhoeven


Door Wim Stouwdam op 8 november 2013

Ik kan me helemaal vinden in je beschrijving over erfelijkheid. Je neemt vaak gebruiken over vanuit je opvoeding en geeft dit weer door naar jouw kinderen. Of dit dan meteen een genetische aanpassing wordt, lijkt me niet. Het is veel meer, dat je een zelfde leefmilieu creëert.


Door gradus van beek op 23 februari 2013

bedankt voor je wake-up call.

gradus


Door Liliane op 30 april 2013

Beste Henk,

Ik denk dat als meest bepalende factor in het ontstaan van kanker, maar ook tal van andere ziekten als diabetis, spierziekten de oorzaak gelegen is in vroege stress. Er is een sterk verband tussen een niet-empathische bejegening van het kleine kind in het ontstaan van tal van lichamelijke en psychische aandoeningen. De HPA-as is een zeer gevoelig en reactief systeem in met name de eerste levensjaren. Jarenlange stress gepaard gaande met een hoge cortisol ondermijnt het immuunsysteem en is zelfs in staat het genetisch materiaal aan te tasten. Het zou zeer wenselijk zijn deze kennis serieus te nemen. Denkt u ook niet?


Door Monique de Jong op 1 september 2013

Beste Liliane, de feiten in uw betoog zijn al lange tijd bekend. Niettemin zijn ze voor veel mensen misschien nieuw en informatief. Mijn vraag is echter: heeft u nu echt het idee dat, júist op een website als deze waar (óók aan op jonge leeftijd beschadigde mensen, en zijn we dat in zekere mate niet allemaal) tools geboden worden voor het bereiken van de levensvervulling, uw informatie niet serieus genomen zou worden?


Door Leendert Bom op 12 november 2013

Beste Hans, Sinds kort zijn wij distributeur geworden van verse Wasabi. In mijn zoektocht naar de bijzondere smaak eigenschappen van (echte) Wasabi, dus niet van de veel bekendere imitatie-Wasabi (Horseradish, Mierikswortel), vond ik bij toeval enige berichten dat wetenschappers Wasabi een natuurlijke chemo benoemen. Toen dacht ik waarom weten wij dit in het Westen nog niet? Het lijkt er op dat Japan (oorsprong van de Wasabiplant) het Westen ver vooruit is op het gebied van onderzoek, maar ook dat Japan zeer spaarzaam blijft met het uitwisselen van informatie over de Wasabi. Men bleek Wasabi in Japan al zo’n 1000 jaar geleden al als medicijn te gebruiken en het verbaast mij dat wij hedentendage in het Westen er nog zo weinig over deze plant weten. Misschien is de reden hiervoor dat men op de Wasabiplant geen patent kan aanvragen en daarom de farmaceutische wereld geen geld steekt in dergelijke onderzoeken of Wasabi het nieuwe wapen tegen kanker zou kunnen zijn. Al zou het alleen maar zijn dat Wasabi de huidige Chemo’s zou kunnen ondersteunen. De Wasabi schijnt alleen de slechte cellen aan te vallen en niet de goede. Wat mij ook verbaast is dat geen enkele autoriteit op dit gebied wil reageren op de (persoonlijke) emails die ik hierover heb gezonden of deze informatie de moeite waard zou kunnen zijn om te onderzoeken. Terwijl men aan de andere kant wel aangeeft dat Brocolli zeer sterke anti-kanker eigenschappen zou bezitten. Echter die van Wasabi is zelfs 24x tot 40x sterker dan die van Brocolli! Helaas ben ik zelf geen wetenschapper om dit aan te kunnen tonen, maar denk dat het belangrijk genoeg is om deze informatie te delen zodat dit soort onderzoeken geverifieerd zouden kunnen gaan worden. Omdat u meer verstand heeft over dit onderwerp ben ik zeer benieuwd naar uw mening. Daarom heb ik een link van zo’n wetenschappelijk onderzoek bijgesloten. http://downloads.hindawi.com/journals/aps/2012/614046.pdf
Met hartelijke groet, Leendert Bom


Door Nathalie op 24 augustus 2014

Beste Henk,

Ik ben er gisteren achter gekomen dat ik 2 moedervlekken op
borst heb gekregen. Die daar nog nooit zaten, en een paarse vlek op mijn andere borst. Ik ben pas 13 en heb echt geen idee wat ik moet doen. Zoals u zei in uw bericht ‘ander voorbeeld: je hebt een gezin met spanningen en veel ruzies tussen de ouders. Wie zie je dan op het spreekuur van de huisarts verschijnen? Vaak net de ouders. Het is vaak het gevoeligste kindje dat alle spanningen niet meer kan verwerken. Bij mij is het meer dat mijn vader me haat, het gaat nu wel beter enzo. Maar ik ben wel nog steeds bang. & ik wil T mijn moeder nog niet vertellen, maar eerst mijn zus. En weet u misschien of ik moet betalen , als ik naar mijn huisarts ga en ze dan vraag of ze me willen checken? Dankuwel

Met vriendelijke groeten,
Nathalie


Door Henk op 25 augustus 2014

Ik zal je via de mail beantwoorden Nathalie,
Met vr gr. Henk Fransen


Door Mike op 8 december 2014

Jo Henk,

ik denk ook zeker dat je met de juiste voeding (biologisch) minder kans hebt op het krijgen van kanker. Maar kan je kanker ook genezen met de juiste voeding? ik weet dat er veel kruiden zijn die een geneeskrachtige werking hebben op het menselijk lichaam. Zo ben ik uiteindelijk beland bij een thee, bestaande uit acht kruiden en al meer dan honderd jaar geleden gebruikt door de Ojibwa-indianen. In 1922 merkte verpleegster Rene Caisse een littekenweefsel op de borst bij een oudere Engelse vrouw. De vrouw zei dat er dertig jaar geleden bij haar borstkanker werd geconstateerd, maar ze heeft geen operatie laten uitvoeren want daar had ze immers het geld niet voor. De vrouw had een indiaanse medicijnman ontmoet en die vertelde haar dat ze van kanker kon genezen door middel van een kruidenthee.
Heeft u ooit gehoord van deze acht-kruidenformule? En is het aan te raden om te gebruiken?

Jah Bless !
Mike


Door Henk op 8 december 2014

Jazeker Mike, ken ik deze formule.
Halverwege deze pagina kun je er onder YES Herbal Kruidenformule meer over lezen: http://henkfransen.nl/supplementen/
Met vr gr. Henk Fransen


Door Mike op 8 december 2014

Alleen dit zijn capsules? En er zitten maar 4 ingredienten van de originele acht-kruidenformule in. Het dient toch ook te worden ingenomen als thee en niet als capsules?

mvg Mike


Door Simone op 20 maart 2016

Een moeilijk verhaal dat biologische. Uit de supermarkt is het discutabel, iemand die bij een leverancier gewerkt had vertelde dat het terplaatse in bio en niet bio kratten verdeeld word en ik zie bij ons veel bio in plastic verpakt (edeka). Een groentewinkel 20 min verderop weet me niet te vertellen waar het vandaan komt en of het bespoten word. Dus Dirk, zo eenvoudig is het niet. Het kost weer vele euro’s benzine en die euro’s heb ik niet. Op vakantie gaat nu voor het 2e jaar niet omdat wij ervoor kiezen 80% glutenzuivelsuikervrij te eten. Weten dat je niet op vakantie kunt, ff ontstreden, zorgt ook voor stress. Het is ook een dubbele keuze want de zorgen omdat je je kinderen niet teveel buiten de groep wil laten vallen zijn ook niet mis. Ik word er best wel moedeloos van, wat dat betreft woonde ik liever in een grote stad waar ik ws eenvoudiger aan goede producten kan komen, maar daar woon je weer tussen de uitlaatgassen.

Die ene keer vorig jaar in het ziekenhuis dacht men daar dat ik vergeten was de medicijnenvraag in te vullen, stomverbaasd waren ze dat we nietsnoppesnada in te vullen hadden. Ik heb gelukkig een huisarts die het eerst probeert met natuurlijke middelen maar weet dat wij zelfs die in het uiterst pas willen.
Onze standaarden verlagen door een spelletje te doen of te gaan wandelen en bijv. lekker op tijd te gaan slapen, dat is wat wij dan maar doen. Wij hebben niet zoveel nodig maar kinderen zijn hard naar elkaar. Maw, van al deze dingen/gedachten heb ik stress en dat is ook weer niet goed……


Door Anoniem op 5 oktober 2016

Wat een kut reacties allemaal


Door Anoniem op 5 oktober 2016

Nee hoor prank

Plaats een reactie


*