Page content

Het ‘allerbeste’ supplement

Wanneer je je op het internet in supplementen verdiept, ontdek je al snel dat voor elk supplement wel iets te zeggen valt. En ook dat je, wanneer je alle aanbevelingen op zou volgen, gemakkelijk meer dan duizend euro per maand daaraan kunt uitgeven.

Het belangrijkste argument voor het belang van een supplement is meestal dat een bepaalde stof biochemisch gezien van belang is. Dat de stof dus een essentiële schakel vormt in het totale functioneren van de cel. Dat klinkt overtuigend, maar is het dat ook echt?

 

Een vergelijking

Je kunt een cel vergelijken met een soort fabriek, bijvoorbeeld een autofabriek. Beiden zijn complexe systemen waarin duizenden afstemmingsprocessen het eindresultaat bepalen. Wanneer je zegt dat een supplement belangrijk is voor het functioneren van je lichaam, dan beweer je eigenlijk dat bijvoorbeeld een autostuur of een koppelingspedaal belangrijke onderdelen van een auto zijn. Dat zijn het natuurlijk ook, maar wanneer je er dieper over nadenkt, begrijp je dat een auto uit duizenden van die belangrijke onderdelen bestaat.

Een stuur lijkt op het eerste gezicht misschien een van de belangrijkste onderdelen, maar zonder de stuurstang, de stuuras, de steunbuis, het stuurhuis, het stangenstelsel, de fuseepennen en alle bijbehorende moertjes en boutjes, heeft een stuur weinig nut.

Als je het goed bekijkt is het eigenlijk niet mogelijk om de belangrijkste onderdelen van een auto aan te wijzen. Je kunt natuurlijk wel een spatbord weglaten, en ook de achterbank is in de meeste gevallen niet noodzakelijk voor het rijden, maar dan blijven er nog steeds duizenden essentiële onderdelen over zonder welke een auto niet kan rijden.

 

Averechts uitwerken

Voor een levende cel geldt eigenlijk precies hetzelfde. Het slikken van een hoge dosering calcium gaat je botten niet één-twee-drie sterker maken, want bij de daarvoor benodigde processen zijn honderden andere stoffen ook van belang. Je kunt het vergelijken met het afleveren van tien keer zoveel sturen bij een auto-fabriek. Daardoor gaat zo’n fabriek niet meer auto’s produceren. Sterker nog, zo’n opeenhoping van sturen zou de hele logistiek binnen de fabriek wel eens flink in de war kunnen sturen en daarmee averechts uitwerken.

Daar lijkt het in de praktijk ook wel eens op, want mensen die veel supplementen slikken, blijken geregeld uit balans te zijn in plaats van in balans. Ondanks, of misschien dus wel door wat ze allemaal slikken. Henk Fransen maakt dit veelvuldig mee in zijn praktijk waar veel mensen komen om te laten testen welke tekorten zij hebben.

 

Moedermelk

Laten we het nog eens anders belichten: stel dat we tegen een moeder zouden zeggen dat ze haar kind geen borstvoeding moet geven, maar dat ze de melk beter naar een laboratorium kan sturen. In dit laboratorium zal een knappe professor de moedermelk analyseren en er de tien belangrijkste stoffen uit isoleren. Deze stoffen worden vervolgens synthetisch nagemaakt. Alle stoffen worden samen in één tablet geperst en voor de zekerheid wordt de dosering nog wat opgehoogd. Een potje van deze pillen wordt naar de moeder teruggestuurd met het advies haar baby er drie keer per dag één tablet van te geven. Dat kost ongeveer €49,50 per maand en is, aldus de professor, gezonder dan moedermelk.

Waarschijnlijk vind je het volslagen belachelijk wat we hier voorstellen, maar toch: het lijkt veel op wat we met z’n allen aan het doen zijn. Wat moedermelk is voor een baby, dat is Moeder Natuur voor een volwassene.

 

Moeder Natuur

We hebben ons in miljoenen jaren evolutie in een nauwe betrekking tot de natuur ontwikkeld. Die natuur biedt ons, net als moedermelk, alles wat we voor onze gezondheid nodig hebben. Toch sturen we Moeder Natuur naar het laboratorium waar wetenschappers haar uit elkaar pluizen en er de zogenaamd tien belangrijkste stoffen uit bepalen. Die stoffen worden vervolgens synthetisch nagemaakt en in levenloze supplementen geperst. Elk van deze tabletten kost een veelvoud van de oorspronkelijke natuurproducten.

Miljoenen mensen eten tegenwoordig uit levenloze pakjes/blikjes en slikken in een poging om gezond te blijven voor tientallen euro’s per maand aan supplementen.

 

De belangrijkste factor

Wanneer je een supplement in de grond stopt dan gebeurt er niks. Een supplement is dood. Wanneer je een zaadje in de grond stopt dan ontkiemt het, het leeft. Het groeit, bloeit, draagt vrucht en zaait uit. De hele schepping zit in een zaadje. Het geheim van het leven zit erin en dat ‘geheim’ is noodzakelijk voor een goede gezondheid.

Een levende cel bevat veel licht. Een zieke cel bevat minder licht en een kankercel is donker. Om te leven, om gezond te zijn hebben we licht nodig. En dit licht vinden we in verse natuurproducten. In verse groente ligt letterlijk zonlicht opgeslagen, in fruit is dit licht gerijpt, en noten, zaden en plantaardige oliën zijn bij wijze van spreken een nectar van licht- en levenskracht.

Zonlicht is de allerbelangrijkste bouwstof voor een levende cel. Zonder dat licht is er geen leven op aarde mogelijk. Dit licht kunnen we niet namaken in een laboratorium.

 

Levende intelligentie

Laten we nog een keer teruggaan naar het voorbeeld van de autofabriek. Voor het goed functioneren van een autofabriek zijn zoals gezegd honderdduizenden afstemmingsprocessen van belang. Het betreft niet alleen een x aantal autosturen en gaspedalen, maar duizenden onderdelen die op een intelligente manier worden samengevoegd. Zonder die intelligentie levende factor kan een autofabriek niet functioneren.

Op dezelfde manier kunnen de processen in de mens alleen plaatsvinden wanneer er voldoende van die levende factor voorhanden is. Dat leven vinden we in verse natuurproducten. Een eenvoudig dieet van verse groenten, fruit, noten en zaden barst van die levens-kracht. Tegelijkertijd bevat deze voeding een overvloed aan natuurlijke vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen, basen en andere hulpstoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Belangrijk: Wanneer je ziek bent, kan het zijn dat je lichaam niet sterk genoeg is om natuurlijke producten te verteren. Het ‘alleen maar’ overscha-kelen op natuurlijke voeding is in die gevallen niet genoeg. Zoek in die gevallen een arts die je spijs-vertering kan verbeteren, die je lichaam kan helpen ontgiften en die kan uittesten welke voedingsstoffen je misschien tekort komt. Bij voorkeur ook een arts die kan aangeven welk stofwisselingstype jij bent en welke voeding dus bij uitstek bij jou past.

Lees voor een volledig overzicht ons (e)boek Alles over voeding & supplementen – Waar de deskundigen het over eens zijn’. Het zet alle verschillende meningen op het internet overzichtelijk voor je op een rij.

 

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

1 reactie op “Het ‘allerbeste’ supplement


Door Janny Kiksen-Wapenaar op 28 augustus 2013

Momenteel gebruik ik ayurvedische supplementen.
Deze heb ik besteld op de site van Deepak Chopra Centre.
Deze tabletten helpen ook het immuunsysteem op te bouwen en tevens het bewaken van gezonde grenzen.
De bestelling duurt ongeveer een dag of 10 voordat je die thuis hebt en ik heb 2 flesjes besteld en doe daar 3 maanden mee. Het heet Vedamune.
Ik heb voor mij uit laten testen dat deze tabletten heel erg goed zijn.

Plaats een reactie


*