arrow_drop_up arrow_drop_down
3 juli 2020 

Corona deel 3 | Categorie Meest bekeken berichten

In deze serie geef ik mijn persoonlijke kijk
op het coronavirus en vooral ook op alles wat daar
momenteel over te doen is.

Gaat een coronavaccin ons redden?

‘We kunnen de anderhalvemetersamenleving pas weer loslaten wanneer er een corona-vaccin is.’ Deze uitspraak hebben we de afgelopen maanden heel vaak gehoord in de voorlichting over corona. Maar klopt het ook?

Een eerste gedachte

Sommigen mensen zien een coronavaccin als een geschenk uit de hemel: dé oplossing voor de problemen waar we op dit moment mee worstelen. Maar we hebben dat vaccin nog niet. We hebben al wel een griepvaccin. En heeft dat griepvaccin ons van de griep gered? Ik dacht het niet.

Wat heeft het griepvaccin ons gebracht?

Heb je er wel eens op gelet hoeveel mensen die de griepprik hebben gehad, toch griep krijgen? Nee? Ik wel. Het zijn er behoorlijk wat. En wist je dat we, na de invoering van de griepprik, een aantal van de zwaarste griepseizoenen ooit hebben gehad? Seizoenen met veel doden, met name ook onder ouderen… die de griepprik hadden gehad!

Kortom: ook met een griepvaccin kun je nog steeds griep krijgen, en sinds de invoering van het vaccin hebben we nog steeds elke winter een griepepidemie. Sterker nog: sinds die invoering hebben we zelfs enkele van de zwaarste griepepidemieën gehad.

Gaat het coronavaccin ons redden?

Ik zie vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat het met het coronavaccin beter zal gaan dan met het griepvaccin. Er is mij tenminste geen informatie bekend die dat onderbouwt. Net als bij griep zie je bij corona bovendien dat er varianten van het virus de kop opsteken. Daardoor zullen we met een vaccin continu achter de feiten aan blijven hollen. Om al ons geld in te zetten op een vaccin lijkt me dan ook niet slim.

Waarom niet meer geld inzetten voor preventie? En om de Nederlandse bevolking te helpen sterk en gezond te worden? Daar heb ik zelf veel meer vertrouwen in (zie ook de informatie uit DEEL 2 uit deze serie). Bovendien verhoog je daarmee niet alleen de weerbaarheid tegen tal van (toekomstige) virussen, het zal ook een enorme besparing opleveren in de zorgkosten ten aanzien van welvaartsziekten (zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten).

In DEEL 4 van deze serie schrijf ik over een onderwerp dat bij vaccinaties eigenlijk altijd onbesproken blijft.

Over de schrijver
Reactie plaatsen