arrow_drop_up arrow_drop_down

In deze serie geef ik mijn persoonlijke kijk
op het coronavirus en vooral ook op alles wat daar
momenteel over te doen is.

Waar vrijwel niemand het over lijkt te hebben

Lesbos en Ritsona

Waarom horen we in relatie tot corona nauwelijks iets over de grote vluchtelingenkampen in Griekenland? Ik ben namelijk razend benieuwd wat daar gebeurt in coronatijd.

Tienduizenden mensen zitten er op elkaar gepakt. Hoezo social distancing? En er zijn geen – of in ieder geval nauwelijks – medische voorzieningen. Hoezo extra IC-bedden? En erger nog: er zíjn besmettingen geconstateerd! Oh, HELP!

Van de 63 geteste personen in Ritsona waren er in maart maar liefst 23 corona-positief. Dat is meer dan 30%! Die 23 mensen zijn in ‘quarantaine’ geplaatst (wat volgens insiders helemaal niet kan in dat kamp). En verder is er niet meer getest. Deze informatie is van maart 2020. We horen niks meer en ik kan op internet ook nauwelijks iets vinden…

Wat gebeurt er in de vluchtingenkampen?

Een maand geleden luidde zowel Artsen Zonder Grenzen als Vluchtelingenwerk Nederland de noodklok: er zou zich een ramp gaan voltrekken in het tienduizenden bewoners tellende kamp op Lesbos. Vrijwel alle serieuze media namen dit alarmerende bericht over. En ja, zo’n ramp lijkt zich wereldwijd te voltrekken, maar juist niet op Lesbos.

Ik heb informatie opgevraagd

Aangezien geen krant of tv-programma zich hier blijkbaar nog voor interesseert, ben ik zelf maar eens gaan informeren bij Artsen Zonder Grenzen, bij Vluchtelingenwerk en bij een paar overheidsinstanties in Griekenland. En ik kreeg als antwoord dat de NGO’s zich nog steeds grote zorgen maken, maar dat er vooralsnog geen uitbraak is van het coronavirus. Niet op Lesbos, en ook niet op Ritsona. Er zijn weliswaar besmettingen gemeten onder de tienduizenden opeengepakte mensen (250 mensen voor één douche en toilet!), maar die lijken niet te leiden tot serieuze symptomen. Met andere woorden: corona lijkt daar geen kans te maken. Interessant!

Hoe kan dat?

Ik weet natuurlijk niet zeker wat hier de verklaring voor is, maar ik kan me zo voorstellen dat de mensen in de genoemde vluchtelingenkampen een heel goede afweer hebben. Het lijkt mij dat alleen de sterksten de vlucht te voet over honderden, soms duizenden kilometers, onder barre omstandigheden, zijn aangegaan en daadwerkelijk hebben volbracht. En dat bevestigt mijn indruk dat corona weinig kans maakt bij mensen met een sterke afweer.

Daarom lijkt het me belangrijk dat de overheid, naast alle maatregelen die ze op dit moment neemt, ook natuurlijke middelen gaat adviseren om het immuunsysteem te ondersteunen, met name van de kwetsbare groepen die ze zegt te willen beschermen. En dat ze fors geld gaat uitgeven ook om de afweer van de Nederlandse bevolking te versterken door het faciliteren en stimuleren van een gezonde leefstijl. Voor het belang daarvan bestaat namelijk meer dan voldoende wetenschappelijk bewijs. Het lijkt mij voor de hand liggen daaraan minstens zoveel geld te besteden als momenteel in de economie wordt gepompt ter compensatie van de verliezen als gevolg van de coronamaatregelen.

In DEEL 3 van deze serie schrijf ik over ‘het vaccin’ tegen corona.

Over de schrijver
Willie
Door

Willie

op 3 July 2020

Henk, ik lees je artikelen altijd met veel belangstelling. Kan het niet zo zijn dat we de waarheid niet horen over de kampen? Ik ben het met je eens dat een goed immuunsysteem ook belangrijk is, maar twijfel ook aan de juiste berichtgeving met betrekking tot Corona. Dat laatste kan natuurlijk ook komen door het feit dat ik weinig vertrouwen heb in bepaalde nieuwsberichten ;-( Ben benieuwd naar jouw idee met betrekking tot het vaccin.

Henk Fransen
Door

Henk Fransen

op 3 July 2020

Ik denk dat Artsen zonder grenzen en Vluchtelingenwerk Nederland dat wel naar buiten zouden brengen.

joyce
Door

joyce

op 11 July 2020

Nee dat denk ik echt niet, ze hebben zeker geen goede afweer daar. Ze zitten daar al jaren, zonder goed voedsel. Er zijn ziektes, etc. Het is schandalig. Maar het is idd gek. Misschien omdat ze bijna zo goed als in de buitenlucht slapen, en het virus idd vooral in slecht geventileerde ruimten overdraagbaar is?

Lacina
Door

Lacina

op 11 July 2020

Er zijn sterke aanwijzingen dat corona, en natuurlijk veel meer virussoorten, via kleine aerosolen worden verspreid. Binnen in slecht geventileerde ruimten kun en ze zo massa's besmetten en houden ze ook geen rekening met 1,5 meter. Buiten is de kans op besmetting waarschijnlijk nihil, omdat de aerosolen snel overwaaien in tegenstelling tot dat je uren binnen in een slecht geventileerde ruimte urenlang deze aerosolen kunt inademen. De vluchtelingen zijn voornamelijk buiten. Net als de protestacties waarbij mensen zich hier buiten niet aan de 1,5 meter regel hielden, zijn hier ook geen besmettingen vastgesteld. Maurice de Hond houdt zich hier erg mee bezig. Maar het zou nog beter zijn dat het kabinet zich hier ook mee bezig hield ipv te hameren op de 1,5 meter samenleving die waarschijnlijk wetenschappelijk totaal geen stand kan houden qua effectiviteit.

Martin
Door

Martin

op 2 August 2020

De hele dag, of groot gedeelte zitten ze in de zon of buiten... De vutamine D3 gehaltes in het bloed zijn sky high..... En veel buiten waardoor overdracht moeilijker wordt waardoor virushoudende deeltjes ( aerosolen, speekselspetters) wegwaaien of gied verdund worden. Ook de hoge uv straling belemnerd besmetting omdat virus materiaal gedood if ernstig verzwakt wordt

Reactie plaatsen