arrow_drop_up arrow_drop_down

In deze serie geef ik mijn persoonlijke kijk
op het coronavirus en vooral ook op alles wat daar
momenteel over te doen is.

Is corona de druppel die de emmer doet overlopen?

Wanneer een emmer helemaal vol water zit, kan één druppel voldoende zijn om hem over te laten lopen. Nu is corona in mijn beleving meer dan slechts één druppel, maar ik denk niet dat het ‘een halve emmer’ is, oftewel: dat enorme monster dat de media ervan lijken te maken.

Kwetsbaar

Wanneer je fysiek kwetsbaar bent (bijvoorbeeld door een ziekte of chronische aandoening), wanneer je langdurig onder stress staat of wanneer je een verzwakte afweer hebt, dan zou je kunnen zeggen dat je emmer al behoorlijk vol zit. In zulke gevallen blijkt corona net die belasting te kunnen zijn die maakt dat je bezwijkt (‘dat je emmer overloopt’).

Goede afweer

Wanneer je echter een sterke afweer hebt en over ruime energiereserves beschikt, lijkt corona in verreweg de meeste gevallen weinig schade te kunnen aanrichten. Daarvan uitgaande lijkt het me belangrijk dat de overheid, naast alle maatregelen die ze op dit moment neemt, ook natuurlijke middelen gaat adviseren om het immuunsysteem te ondersteunen, met name van de kwetsbare groepen die ze zegt te willen beschermen.

En dat ze fors geld gaat uitgeven ook om de afweer van de Nederlandse bevolking te versterken door het faciliteren en stimuleren van een gezonde leefstijl. Voor het belang daarvan bestaat namelijk meer dan voldoende wetenschappelijk bewijs. Het lijkt mij voor de hand liggen daaraan minstens zoveel geld te besteden als momenteel in de economie wordt gepompt ter compensatie van de verliezen als gevolg van de coronamaatregelen.

  • In DEEL 2 van deze serie ga ik een belangrijke factor bespreken waarover niemand het lijkt te hebben in deze coronatijd.
Over de schrijver
Hans
Door

Hans

op 3 July 2020

Stress, angst en mindcontrol tast je immuunsysteem aan. Daaraan zouden wel eens meer COVID-19 slachtoffers te danken zijn dan aan een zelf misschien niet bestaand virus.

laura Gulickx
Door

laura Gulickx

op 3 July 2020

Beste Henk op 19 jarige leeftijd in 1963 las ik het 1ste boek over kinderziekten. Het was een prismaboekje met de titel: 'd zin van kinderziektes'. het is geschreven door een vrouw, een kloosternon als ik me goed herinner. ik heb er toen een uittreksel van gemaakt voor mijn vriend die op de kweekschool dit boekje moest lezen! ik herinner me hoe ze de loftrompet afstak over de vele voordelen. Eén ervan was dat na zo'n kinderziekte een groeispurt volgde. Ouders werd geadviseerd de kinderen regelmatig te meten en streepjes op de muur te zetten. Na een ziekte met koorts kwam er zo'n groeispurt. het daarop volgende was van van Dethlefsen: De zin van ziek zijn. U hebt helemaal gelijk dat we steeds zwakker worden wanneer we alle chronische ziektes bij elkaar optellen hebben we 17 miljoen chronische klachten. Ik ben 75 en ben benieuwd hoeveel mensen van mijn leeftijd nog medicijnloos door het leven gaan. ik heb 11 broers en zussen . de oudste van 1940 en de jongste ( overleden (geb. in 1956 ) en ben de enige die geen chronische aandoening heeft. terwijl mijn tantes en ooms 80, 90 jaar geworden zijn . ik ben verbaasd, verbijsterd dat Mark Rutte gedurende de afgelopen maanden het woord . preventie' onbenoemd heeft gelaten, natuurlijke geneesmiddelen verboden heeft die verder te ontwikkelen ( HCQ) en nog erger weigert te komen met het wetenschappelijke bewijs van veiligheid, noch van de griepprik, noch van de vaccinaties. Ik prijs u zeer dat u zo duidelijk schrijft over ons immuunsysteem. uit ervaring kan ik zeggen dat ik helaas moet constateren dat bij mijn leeftijd genoten die jarenlang medicijnen gebruiken precies die klachten krijgen die genoemd staan in de bijsluiter. dankzij mijn aanhoudend vragen is een vriend van me eindelijk zo wijs geworden om toch met zijn arts te gaan praten over vermindering van medicijnen. heel langzaam wordt het vocht achter zijn longen minder, gaat het beter met zijn darmen, en zijn benen iets minder dik. het is heel , heel erg treurig gesteld met miljoenen pillen slikkers. Logisch dat het aantal doden bij griep en corona epidemieën en ook bij de 25% jongeren met chronische klachten toegaan nemen. ik vind het zo vreemd dat ik over die aantallen chronisch zieke mensen in relatie tot corona niets hoor. Ja onderliggende kwalen. het is duidelijker als vastgesteld wordt hoeveel miljoen chronische klachten er zijn, dan hoeft mark Rutte en Hugo de JOng niet zo verbaasd te zijn dat de volgende golf er weer aankomt. wat vind u van deze gedachte?

Henk Fransen
Door

Henk Fransen

op 18 July 2020

Dank voor je reactie Laura, ik kan me vinden in de meeste van je vragen en opmerkingen. De politiek is helaas niet altijd objectief en economische belangen spelen helaas vaak een rol in politieke beslissingen.

Kathy A. de Vries-de Graaf
Door

Kathy A. de Vries-de Graaf

op 11 July 2020

Een goed stuk en zo waar, dit kan niet voldoende onder de aandacht gebracht worden, maar ik vrees soms dat deze stem niet verreikend genoeg zal zijn, Met een hartelijke groet,

yvonne
Door

yvonne

op 14 July 2020

Elke druppel maakt er een meer.... Dus JAZEKER is de stempelde stem verreikend!!! Blijf geloven, vertrouwen en laat jij weer de nieuwe druppel zijn!!! Yvonne

Reactie plaatsen