Handboek kanker | Een inkijkje in de inhoud

Als dank voor alle reacties op mijn nieuwe boek, hier een inkijkje in de inhoud.

Titel: Handboek kanker.
Ondertitel: ‘Hoe je reguliere én alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren’.

Achterflaptekst

Ongeveer 70% van de Nederlanders gaat bij kanker op zoek naar alternatieven maar durft of kan daar met zijn oncoloog niet over te praten. Daardoor blijven ze met veel vragen zitten. Dit boek is geschreven om je een overzicht te geven van je mogelijkheden en hoe die te combineren voor optimale resultaten. Door middel van enkele korte scorelijsten kun je bepalen wat belangrijk voor je is.

In dit boek vind je antwoorden op de volgende vragen:

  • Waar zijn deskundigen het over eens bij kanker?
  • Wat zijn de meest bewezen alternatieve middelen?
  • Hoe kun je reguliere en alternatieve behandelingen combineren?
  • Wat zijn de beste combinatie-therapieën?
  • Zijn er alternatieve behandelingen die chemo kunnen tegenwerken?
  • Mag je supplementen in combinatie met chemo/bestraling nemen?
  • Hoe kun je je lichamelijke afweer sterker maken?
  • Hoe verklein je de kans op terugkeer van je ziekte?
  • Hoe vind je een arts/oncoloog die openstaat voor wat jij wilt?
  • Wanneer doe je een second opinion en wanneer niet?
  • Waarom is het belangrijk om behandelingen te kiezen waar je achterstaat?
  • Hoe ziet een ideale kankerbehandeling er over een paar jaar uit?
  • Wat is de geneeskunde van de toekomst?

Makkelijk leesbaar, overzichtelijk ingedeeld en met
bijna honderd bladzijden speciale bijlagen.

Over de schrijver: Henk Fransen is arts en heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van mensen met kanker. Hij deed jarenlang onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve behandelingen en vat zijn bevindingen samen in dit handboek.

Testimonials van cliënten

Een deel van jezelf, van je eigen lichaam slaat op hol en beteugeling met medicatie is onzeker. Kanker raakt je in je ziel. Dit boek geeft een duidelijke, eerlijke handreiking aan wie een weg zoekt in het omgaan met kanker.
– Luuk Koens.

Heel spijtig dat ik dit boek niet eerder in handen kreeg (toen ik in 2012 de diagnose kanker kreeg). Dan had ik op een andere manier bezig kunnen gaan en was het niet zo’n onzekere tijd geweest van zoeken naar een naald in een hooiberg. Ik had dan waarschijnlijk ook een ander resultaat gehad. Ik weet zeker dat jouw boek veel kankerpatiënten kan helpen. Ik hoop dat er een omslag komt bij de reguliere artsen zodat ze de waarde van jouw boek gaan inzien en dat regulier en alternatief de handen ineen slaan. Dat is niet alleen een grote wens van jou maar ook van mij.
– Dorien Sneek.

Ik heb een heel stuk gelezen. Ik zag er een beetje tegenop, want ik lees niet ‘graag’ of makkelijk. Ik voelde me meteen overstelpt door de hoeveelheid pagina`s, maar… ik vind het super toegankelijk. Je schrijft open en zoals ik me ook voorstel dat je het in een gesprek zou vertellen. Geen schrijverstaal, het is meer alsof we in gesprek zijn. Prachtige verhalen in verwerkt en lekker overzichtelijk.
– Camilla Beekhuis.

Testimonials van professionals

Als doorgewinterde trainer in Geweldloze (Verbindende) Communicatie ben ik geraakt door de wijze waarop Henk Fransen zich in dit boek over zijn passie uitlaat. Zijn zorg voor de medemens met de diagnose ‘kanker’, zijn zorg voor de zorgverleners die (nog niet altijd) met elkaar in verbinding kunnen werken en zijn zorg voor het veld waarin de zieke medemens op zoek wil gaan naar wat het beste bij hem/haar past. Ik ben er diep door geraakt.
– Jan van Koert, trainer geweldloze communicatie

Henk Fransen stelt de juiste vragen. Namelijk de vragen die een mens zichzelf stelt die geconfronteerd wordt met de diagnose kanker. En die open staat voor wat reguliere en alternatieve geneeskunde kan bieden.
– Gabrielle Verbeek, R&D, vraaggestuurde zorg bij Artemea.

Vijfentwintig jaar ervaring in één boek, wat een kracht. Niet afzetten tegen, maar een verbinding tussen reguliere en alternatieve behandelingen van kanker, wat een potentieel!Een handreiking en handleiding voor iedere oncoloog, iedere therapeut en iedere kankerpatiënt. Henk, dank je wel voor deze geweldige bijdrage aan het behandelen van kanker en heel veel succes met het starten van jouw centrum Diamant waar ik je graag bij steun.
– Lorike Hagdorn, hoogleraar Bedrijfskunde, directeur TNO. Genezen van eierstokkanker in 2012.

Hopelijk draagt dit boek bij aan betere zorg, zodat gezond eten niet langer als een ‘alternatieve’ maar natuurlijke geneeswijze wordt gezien. ‘Alternatief’ mag zijn best doen om ook nuchtere mensen aan te spreken. Bovenal waardeer ik in het boek de liefde voor de mens en zijn/haar lichaam die eruit spreekt.
– Ruben Zelissen, initiatiefnemer Vitale Netwerken; samen bouwen aan een vernieuwd, mensgericht zorgstelsel.

In grote lijnen vind ik het een geweldig boek qua toon, respect, genuanceerdheid en helderheid. Je opzet om een brug te slaan tussen regulier en alternatief is mijns inziens prima gelukt.
– Coen van Veenendaal, initiatiefnemer Alpe d’HuZes.

Veel gestelde vragen over het boek

Vraag
Voor wie is dit boek?

Antwoord
In eerste instantie heb ik het voor patiënten geschreven die een alternatieve behandeling overwegen. Daarnaast denk ik dat het boek ook verhelderend kan zijn voor naasten, artsen en therapeuten.

Vraag
Denk je dat mensen met je boek beter kunnen worden?

Antwoord
Ik denk dat mensen niet genezen door een boek. Ik hoop dat de informatie uit dit boek mensen een zoektocht bespaart en dat het boek bijdraagt aan een zo goed mogelijke combinatie-aanpak van kanker. Garanties zijn er helaas niet.

Vraag
Ben je een voorstander van de reguliere geneeskunde?

Antwoord
Ja, de reguliere geneeskunde is een groot goed. Met name op het vlak van acute ziekten, zuigelingenzorg, complicaties van ziekten en ernstige ongelukken is de Westerse geneeskunde uitzonderlijk goed. Ik heb mijn leven meerdere keren te danken aan dit soort ingrepen. Op het vlak van welvaartziekten zoals kanker is de reguliere geneeskunde minder effectief. Op dat vlak en op het vlak van preventie kan een samenwerking met alternatief volgens mijn van meerwaarde zijn.

Vraag
Raad je mensen aan om alleen een alternatieve behandeling te doen?

Antwoord
Nee, ik raad mensen aan in overleg met hun behandelend specialist te onderzoeken wat de beste combinatie van therapieën is.

Vraag
Welke combinatie van behandelingen raad je aan?

Antwoord
Er is volgens mij niet een beste combinatie. Zoals gezegd staan mensen hier verschillend in. Veel is afhankelijk van de soort kanker, het stadium, iemands opvattingen, wat iemand aanspreekt en natuurlijk ook het geld dat iemand kan besteden. Ik benoem daarom meerdere opties en zoek met mijn cliënten wat het beste aansluit. Uiteindelijk raad ik mensen aan dit alles met hun behandelend arts/specialist te bespreken.

Toelichting op de verschillende delen van het boek

Deel I. Een combinatie-aanpak

Dit deel beschrijft de uitgangspunten van waaruit ik werk. Het laat zien waarom je kanker niet moet onderschatten en dat je die het beste van meerdere kanten tegelijk kunt aanvallen.

Deel II. We leven in een overgangstijd – hoe ga je daarmee om?

Op het moment dat je voor een combinatie van reguliere en alternatieve behandelingen kiest kun je in een spanningsveld terechtkomen. Je behandelend arts, je partner of familieleden denken er soms anders over dan jij. Dit deel probeert je te helpen om met dit spanningsveld om te gaan en je eigen koers te bepalen.

Deel III. Voorkom dat kanker groeit, uitzaait of terugkomt

In dit deel worden aanvullende maatregelen beschreven die kankercellen kunnen remmen in hun groei en die de kans op uitzaaiingen of recidief kunnen verkleinen. Daarnaast kunnen de maatregelen helpen je conditie voor een operatie te verbeteren of om zo goed mogelijk door een chemotherapie heen te komen. Door middel van enkele korte vragenlijsten krijg je een indruk of een onderwerp relevant voor je is. Afhankelijk van je score kun je kiezen voor een bronzen, zilveren of gouden aanpak.

Deel IV. Dood of verwijder de kanker

In dit deel worden naast de ‘gewone’ chemotherapie en bestraling alternatieven besproken die minder bijwerkingen hebben: ‘opereren zonder snijden’, niet-giftige ‘chemo’s’ en combinatietherapieën. De verschillende behandelingen zijn onderverdeeld in goed onderbouwde, minder onderbouwde en vage methoden.

Deel V. Een kankerprotocol voor de toekomst

Dit deel brengt alle besproken punten samen tot een samenhangend geheel en een mogelijk kankerprotocol voor de toekomst.

Deel VI. Ik wil geen combinatie-aanpak

Sommige mensen willen alleen een reguliere of alleen een alternatieve behandeling. Dit deel beschrijft hoe deze mensen geregeld door hun artsen of familieleden onder druk worden gezet. Het doet een oproep deze mensen te steunen in hun weloverwogen keuzes.

Deel VII. Mijn visie – Centrum Diamant

Korte uiteenzetting van mijn plannen om een behandelcentrum te creëren waarin de beste alternatieve en reguliere therapieën worden gecombineerd.

Deel VIII. Mijn persoonlijke observaties

In dit deel beschrijf ik emotioneel-geestelijke factoren die een rol kunnen spelen bij kanker.

Deel IX. Bijlagen

De bijlagen bevatten verdiepende informatie die aansluit op de rest van het boek. Lees met name de onderwerpen die op je van toepassing zijn.