Page content

Gratis hoofdstuk uit het e-boek ‘Moeilijke beslissingen nemen’

Wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt moet je vaak ingrijpende beslissingen nemen. En ook in de latere fases van je ziek zijn of herstel kom je geregeld voor moeilijke beslissingen te staan.

Enkele voorbeelden

Je artsen zeggen dat je met de voorgestelde behandeling 20% extra overlevingskans hebt. Hoe kun je weten je of je bij de ongelukkige 20% of bij de gelukkige 80% behoort?

 

Je oncoloog zegt dat chemotherapie in jouw situatie 15% extra overlevingskans biedt. Alles in jou komt in opstand bij de gedachte aan chemo. Je partner en kinderen echter, smeken je om voor de chemo te kiezen. Ze willen je zo lang mogelijk bij zich houden. Wat moet je doen? Meegaan in hun gevoel? Of luisteren naar je eigen gevoel?

Je hebt lange tijd succesvol gestreden tegen je ziekte. Je bereikt nu een punt waarop alles wat je doet en hebt gedaan geen uitwerking meer lijkt te hebben. Wat moet je doen? Door blijven vechten? Of opgeven en bezig gaan met je stervensproces?

Dit zijn slechts enkele van de vele vraagstukken waar kanker je voor stelt. Je zou je wensen dat je een raadgever had die je op deze vragen een antwoord kon geven.

Die raadgever is er en hij of zij is dichter bij dan je denkt. Door de eeuwen heen zijn er in allerlei culturen mensen geweest die onder moeilijke en zeer zware omstandigheden wisten wat ze moesten doen. Ze hoorden een soort innerlijke stem (intuïtie) die hen aangaf wat ze moesten doen.

 

Toegang tot je innerlijke gids

Mensen hebben door de eeuwen heen verschillende manieren ontdekt om toegang te verkrijgen tot hun innerlijke bron van wijsheid.

Dromen

De meest bekende vorm is misschien wel dromen.

Er zijn verschillende boeken over dit onderwerp geschreven en in meerdere culturen maakt men gebruik van de de wijsheid die je via dromen kunt ontvangen (ook in de Westerse Jungiaanse psycho-therapie spelen dromen een zeer belangrijke rol).

Tip: Leg voor het slapen pen en papier op je nachtkastje. Neem je voor dat je je dromen kunt herinneren. Schrijf elke ochtend direct wanneer je wakker wordt op wat je je van je dromen herinnert. De ervaring leert dat mensen zich op deze manier steeds meer van hun dromen gaan herinneren.

Boekentip: Google op ‘Boeken en dromen’ en kies een boek dat je aanspreekt en waar goede recensies over bestaan. Ikzelf heb veel plezier beleefd aan het boek Creatief dromen van Patricia Garfield.

Dagboek

Een andere manier om contact te maken met je innerlijke wijsheid is het bijhouden van een dagboek. Veel mensen vertellen me dat wanneer ze eerst een kwartier de moeilijke gevoelens van zich afschrijven, ze zich daarna rustiger voelen en dat ze in die rust beter gaan aanvoelen wat ze moeten doen om bepaalde problemen in hun leven aan te gaan.
Ze stellen zichzelf al schrijvend vragen en het is alsof ze antwoorden krijgen van een wijs deel in zichzelf. Soms helpt het hen ook om daarbij letterlijk aan een wijs iemand te denken en zich voor te stellen dat hij of zij iets tegen hen zegt.

Tip: Schrijf tijdens een moeilijke periode in je dagboek. Sommige mensen vinden dat kinderachtig en denken dat een dagboek iets voor ‘kleine meisjes’ is. Wist je dat vele grote mannen in de wereldgeschiedenis een dagboek bijhielden? Zij gaven aan dat het een grote hulp voor hen was en ze sloegen geen dag over om in hun dagboek te schrijven.

Oefening: Schrijf eventueel aanwezige moeilijke gevoelens van je af. Doe dat door zonder censuur alles op te schrijven wat je voelt. Kies vervolgens een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een opa of oma waar je erg op gesteld bent/was. Of een religieus persoon die belangrijk voor je is (bijvoorbeeld de Dalai Lama) of een Goddelijk persoon (bijvoorbeeld Moeder Maria). Stel deze persoon een vraag waar je heel graag het antwoord op wilt weten. Schrijf de vraag in je dagboek en stel je voor dat je opa/oma, de Dalai Lama of Moeder Maria je terug schrijft. Wat denk je dat hij of zij zou zeggen? Schrijf dat op. In het begin is het vaak even wennen en moet je op gang komen. Veel mensen geven echter aan dat ze er na korte tijd ‘inkomen’ en dat ze op deze manier verrassende antwoorden ontvangen.

Natuur

Er zijn ook mensen die in de natuur tot rust komen.
De natuur toont hen hoe ze met moeilijke kwesties om kunnen gaan. Wanneer ze een omgevallen boomstam zien, een plotselinge windvlaag voelen, de zon door de wolken heen zien breken, vogels horen fluiten of een kwetsbare bloemknop zien opengaan, begrijpen ze plotseling wat ze zelf kunnen doen om een bepaalde situatie het hoofd te bieden. Het is alsof de natuur hen in contact brengt met hun eigen wijsheid.

Voorbeeld: Ik wandel in het bos en worstel met de vraag welke behandeling ik moet kiezen. Ik kijk om me heen en ik zie voor mijn voeten een plantje uit de rulle aarde tevoorschijn komen… Zo’n teer sprietje dat z’n kopje net boven de grond uitsteekt en ik denk: ‘Wow, wat een lef om zo vroeg in het voorjaar al op te komen. het zou nog best eens flink kunnen gaan vriezen!’ En plotseling voel ik innerlijk dat het eigenlijk niet uitmaakt welke behandeling ik ga kiezen. Het gaat er om hoe ik die behandelingen aan ga pakken. Dat ik er met hetzelfde vertrouwen instap als dit kiemplantje ook al gaat het misschien de komende tijd nog vriezen. Dit kwetsbare sprietje heeft me geïnspireerd tot mijn eigen innerlijke kracht. Dus maak ik er een foto van of koop ik een poster van ontkiemend zaad en hang ik die op mijn slaapkamer. Die foto helpt mij om bij de kracht van dit innerlijke antwoord te blijven. Iedereen krijgt zo zijn of haar eigen antwoorden. Zeg dank voor elk antwoord dat je krijgt en sta open voor nieuwe antwoorden. Onthoud de antwoorden die het meest voor je betekenen en doe daar iets positiefs mee in je leven.

De douche

En iedereen kent wellicht het voorbeeld van iemand die onder de douche creatieve antwoorden krijgt op zijn vragen.

Oefening: Zing ‘s ochtends (uit volle borst) onder de douche en kijk welke creatieve ingevingen jij krijgt…

Hobby

Weer andere mensen krijgen heldere inzichten tijdens sporten of tijdens het uitvoeren van een hobby of creatief bezig zijn.

Meestal gaat het om bezigheden waar je helemaal in opgaat en waarbij je even stopt met nadenken en piekeren over je problemen. In die toestand kan het zijn dat je je problemen plotseling in een nieuw licht ziet.

Het is dus van belang om dagelijks even afstand te nemen van je problemen door een hobby of iets anders waarbij ‘je de tijd vergeet’.

Tip: Wanneer je wordt overweldigd door problemen ga dan eens een dag iets fijns doen. Misschien iets fysieks of iets gezelligs samen met een goede vriend of vriendin. En wanneer je dan aan het eind van de dag moe en voldaan thuiskomt, hoe kijk je dan naar je probleem? Is er iets veranderd? Heb je een nieuw perspectief? Soms moet je je probleem even loslaten om er op een nieuwe manier naar te kijken.

Boeken

Lees boeken over mensen die moeilijke situaties hebben doorstaan, bijvoorbeeld mensen die een concentratiekamp overleefden, een ernstig ongeluk doorstonden of een andere grote uitdaging overwonnen. Het kan je perspectief op je eigen situatie veranderen en het is voor sommigen een grote steun en troost.

Persoonlijke tip: Ikzelf heb veel kracht geput uit het boek Still me van Christoffer Reeve (Superman). Reeve brak tijdens een val van zijn paard zijn nek en raakte volledig verlamd. Hij was zelfs niet meer in staat om op eigen kracht te ademen. Ik zag een interview met hem bij Oprah Winfrey en ik was diep geraakt. Reeve vertelde dat hij van duizenden lezers brieven kreeg dat ze tijdens het lezen van zijn boek hadden besloten geen zelfmoord te plegen. Ik kocht zijn boek en het bracht me in contact met een wonderbaarlijke innerlijke kracht.

Ook de boeken Banco van Henri Chariere (Papillon), De zin van het bestaan van Viktor Frankl en de biografie van Nelson Mandela hebben mij in contact gebracht met eigen innerlijke wijs-heid. Ik ben benieuwd welke boeken jou antwoor-den kunnen geven op de uitdagingen waar je voor staat.

Tip: ‘Buigen als bamboe’ is een boek waarin bekende Nederlanders vertellen over hoe ze met hun kanker zijn omgegaan. Wat mij betreft een aanrader.

Tip: Neem een boek dat belangrijk voor je is. Doe je ogen dicht, sla het boek open en wijs blind een regel aan. Kijk wat er staat. Wat betekent deze tekst voor je wanneer je haar koppelt aan je vraag…?

Lees meer over de innerlijke gids.

Bestel mijn e-boek ‘Moeilijke beslissingen’ en ontvang alle informatie overzichtelijk op een rij.

Klik hier voor een goede ontspannings CD met visualisaties.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

1 reactie op “Gratis hoofdstuk uit het e-boek ‘Moeilijke beslissingen nemen’


Door heleen nijkamp op 14 april 2013

Hallo Henk,
Afgelopen weekend heb ik Nanda een boek gegeven, het heet powerwalken. Er staan krachtige zinnen in. Over ademen en goed voedsel en je houding tijdens het lopen. Zelf ben ik van Kijkduin naar Scheveningen gelopen, heerlijk rustig met de duinen naast me. In de Keizerstraat heb ik 2 mooie stenen gekocht , heerlijk tegenover koffie gedronken met een taartje bij de nog bakkende bakker. Er hingen prachtige foto’s, afbeeldingen van postzegels, die alles te maken hebben met ons dagelijks brood.
Je zou zo de zaaier van Vincent daar gaan hangen.
een heerlijke beleving strand-zee-me en de duinen en spelende honden met af en toe een medegenieter.
Dit soort momenten zijn pareltjes in mijn leven.
En ik dans en zing

Plaats een reactie


*