Page content

Extra maatregelen tijdens chemotherapie en/of bestraling

Eén van de belangrijkste reguliere behandelingen van kanker is chemotherapie. Het kan een effectief middel zijn om kankercellen te doden of af te remmen in hun groei. Nadeel is dat…

 

Nadeel is dat chemo ook gezonde cellen aantast. Stel je arts daarom de volgende vragen om te kunnen beoordelen of een voorgestelde behandeling zinvol is.

  1. Mag ik de statistieken van mijn behandeling weten? Liefst vraag je letterlijk: ‘Wat is mijn prognose met en zonder behandeling? Kunt u dit voor mij op papier zetten?’
  2. Vraag wat erover is gepubliceerd. Bijvoorbeeld: ‘Heeft u over deze behandeling een artikel of publicatie? Mag ik daar een kopie van zodat ik het thuis rustig kan nalezen?’

Noot: Je kunt een second opinion bij een andere arts aanvragen wanneer je dat wilt. Dit is vooral van belang wanneer je de indruk hebt dat je in een ‘grijs gebied’ zit wat betreft je behandelingen of wanneer je geen vertrouwen hebt in je arts.


Extra ondersteuning

Wanneer je voor een chemo en/of bestraling gekozen hebt, weet dan dat de voedingsrichtlijnen uit dit boek je kunnen helpen om in een zo goed mogelijke conditie door deze behandelingen heen te komen.

Voedingssupplementen kunnen in een zware periode een extra ondersteuning bieden. Supplementen kunnen de werking van chemo/bestraling echter ook tegenwerken. Daarom is het belangrijk eventueel supplementengebruik met je behandelend arts/specialist te bespreken (zie deel II van ons boek ‘Alles over voeding & supplementen’).

Er zijn verder alternatieven die de bijwerkingen van reguliere behandelingen kunnen verminderen. Zo zijn er homeopathische middelen die de schok van een operatie kunnen verzachten. Het middel Diospyros Kaki kan bijwerkingen van chemo/bestraling verminderen en α-liponzuur kan verlichting geven bij neuropathieën (een nare bijwerking van chemo). Zoek daartoe de begeleiding van een goede natuurarts.

Drink tijdens, maar met name ook tussen je kuren in 1-2 liter warm water per dag (geen koud water) om je lichaam te helpen gif- en afvalstoffen af te voeren.

Gember kan misselijkheid tijdens chemotherapie verminderen (gemberthee of gembercapsules). Verder is het aan te raden om bij misselijkheid vaker kleine hoeveelheden te eten.

 

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

2 reacties op “Extra maatregelen tijdens chemotherapie en/of bestraling


Door Dolores op 23 augustus 2018

Hallo Weet je ook het effect van algen/marine phytoplankton op kanker/chemo?


Door Monique Van den Bogaert op 23 juli 2019

Beste Henk,
Waar kan ik het boek ‘Alles over voeding en supplementen ‘ bestellen?
Groetjes,
Monique

Plaats een reactie


*