De 12 vieze en 15 schone voedingsmiddelen.
Bestrijdingsmiddelen kunnen zich aan het voedingsmiddel hechten en
dringen vaak zelfs door de schil heen. Daardoor kom je er niet helemaal van af
door ze te wassen en soms zelfs niet door ze te schillen!
Met ‘de 12 vieze’, in het Engels bekend als ‘the dirty dozen’ (het vieze dozijn), worden de twaalf voedingsmiddelen bedoeld die sterk de neiging hebben bestrijdingsmiddelen vast te houden en zelfs in zich op te nemen. Wanneer je deze voedingsmiddelen eet, krijg je dus relatief veel pesticiden binnen (zelfs wanneer je ze goed wast!). Tegenhanger van ‘de 12 vieze’ zijn ‘de 15 schone’, oftewel ‘the clean fifteen’, voedingsmiddelen die juist relatief weinig landbouwgiffen opnemen.
Dit onderscheid is vooral belangrijk als je (ook) niet-biologische groenten en fruit koopt.
‘De vieze 12’ (the dirty dozen)
Op volgorde van vervuiling (aardbei het meest vervuild, enz):
- aardbei
- spinazie
- nectarine
- appel
- perzik
- peer
- kers
- druif
- bleekselderij
- tomaat
- paprika
- aardappel
‘De schone 15’ (The clean fifteen)
Op volgorde (mais is de ‘schoonste’, enz.):
- zoete maïs
- avocado
- ananas
- kool
- ui
- erwten
- papaya
- asperge
- mango
- aubergine
- honingmeloen
- kiwi
- cantaloupe meloen
- bloemkool
- grapefruit