Page content

De medische voordelen van vasten (bij chemo)

De medische voordelen van vasten (bij chemo)

In deze TedX lezing schetst Valter Longo medische voordelen van vasten.

Valter Longo is the director of the Longevity Institute at USC in Los Angeles, and of the Program on Longevity and Cancer at IFOM (Molecular Oncology FIRC Institute) in Milan. His studies focus on the fundamental mechanisms of aging in simple organisms and mice and on how they can be translated to humans. Dr. Longo received the 2010 Nathan Shock Lecture Award from the National Institute on Aging (NIA/NIH) and the 2013 Vincent Cristofalo “Rising Star” Award in Aging Research from the American Federation for Aging Research (AFAR).

Bekijk hier meer video’s over belangrijke aspecten van een goede alternatieve totaal-aanpak van kanker…

(onder de video een nederlandse samenvatting in tekst)

TedX dr. Valter Longo

OVER VASTEN EN VERTRAGING VAN
HET VEROUDERINGSPROCES

(samenvatting)

Stel dat we kanker helemaal zouden kunnen uitbannen, hoeveel ouder zouden we dan gemiddeld worden denk je? Het valt je misschien tegen maar dat is slechts 3 jaar. En als we én kanker, én hart- en vaatziekten, én beroertes, én diabetes zouden kunnen genezen? Dan zouden we gemiddeld 13 jaar ouder worden. Conclusie: als één bepaalde ziekte je niet doodt, doet een andere dat wel…

Kan vasten daar iets aan veranderen?

De geneeskunde van tegenwoordig gaat veelal over pleisters plakken. We wachten eerst tot iemand kanker heeft en gaan dan chemotherapie geven, waarmee je niet alleen de kankercellen doodt, maar ook gezonde cellen doodt of beschadigt. En we wachten eerst tot iemand Alzheimer heeft en er dus hersencellen beschadigd zijn, om dan te proberen verergering te voorkomen.

Maar stel dat we kanker helemaal zouden kunnen uitbannen, hoeveel ouder zouden we dan gemiddeld worden? Dat valt tegen: slechts 3 jaar. En als we én kanker, én hart- en vaatziekten, én beroertes, én diabetes zouden kunnen genezen? Dan zouden we gemiddeld 13 jaar ouder worden. Conclusie: als één bepaalde ziekte je niet doodt, doet een andere dat wel. Terwijl, als we veroudering zouden kunnen uitstellen, dan zouden we tot wel 30 jaar langer kunnen leven! (Getest op muizen, equivalent aantal maanden.)

Maar dan is de vraag vaak: ja, maar als we zoveel ouder worden, dan krijgen we toch juist al die ziekten, zoals kanker en Alzheimer? Dus wat schieten we er dan mee op? Waarom zou je dat willen? Maar die conclusie klopt niet! Je kunt veroudering uitstellen en tegelijkertijd veel minder gevallen van ernstige en levensbedreigende aandoeningen zien.

De sleutel daarbij lijkt: ‘vasten’. In onderzoeken met bacteriën, met bakkersgist en met wormen is bewezen: als je ze nu een tijdlang alleen maar water geeft in plaats van ook voedsel, gaan ze niet dood van de honger, maar leven ze juist langer. Op dit resultaat zijn inmiddels tientallen jaren van onderzoek gevolgd, waaruit is gebleken dat je door regelmatig te vasten, 2 ‘verouderingspaden’ op achterstand zet. Aminozuren activeren een eerste verouderingspad, suikers een tweede.

Wat gebeurt er bij vasten? Bij vasten zet je stamcellen ertoe aan nieuwe immuuncellen te maken, en zo kan je lichaam zichzelf regenereren. M.a.w.: door te vasten geef je je lichaam het signaal dat het nieuwe gezonde cellen moet maken.

Zo bleek bijvoorbeeld uit een test met muizen die vasten tijdens 6 cycli van chemotherapie, dat het aantal witte bloedcellen na afloop hiervan weer helemaal terugkeerde naar het normale level. Oftewel: als je een organisme vergiftigt, wat je doet met chemo, kun je door te vasten daarna je regeneratiemechanisme weer helemaal op peil krijgen.

In een ander onderzoek werden muizen van ‘middelbare muizenleeftijd’ 2 keer per maand 4 dagen op een vastenkuur gezet. Hun aantal witte bloedcellen, dat normaliter sterk vermindert naarmate ze ouder worden, nam weer significant toe, zelfs tot het niveau van een jonge muis! Ze bleken daardoor minder vatbaar voor tumoren.

Een aantal conclusies uit onderzoek:

  • Bij een normaal voedingspatroon heeft iemand van een bepaalde leeftijd wel veel immuuncellen, maar vaak zijn die beschadigd. Daardoor treden ook best veel auto-immuunziekten op.
  • Bij vasten activeer je je stamcellen (IGF-1 en PKA). Je immuuncellen nemen in aantal af.
  • Ga je dan weer eten, dan gaan de stamcellen direct aan de slag om nieuwe immuuncellen te maken. Zo wordt bij muizen in slechts een paar dagen de helft van het immuunsysteem van binnenuit geregenereerd. Gevolg: ze leven langer.

Dit is ook getest met mensen. Mensen kunnen tot 60 dagen zonder eten. (Vasten was immers eeuwenlang een normaal gebruik in talrijke religies.) Wat er dan gebeurt: je gaat van suikerverbranding over op vetverbranding. Al na een paar dagen herprogrammeert je lichaam zichzelf volledig.

Longo en zijn team hebben een dieet ontwikkeld en getest dat net zo werkt als watervasten. Je krijgt dan ongeveer 1000 Cal per dag binnen, 5 dagen lang, 3 keer in de test. Onder andere het aantal stamcellen IGF-1, heel belangrijk bij veroudering en toename van het risico op kanker, hart- en vaatziekten en Alzheimer, daalt daarbij enorm bij mensen die gevoelig zijn voor deze ziekterisico’s. Bij mensen die hier niet gevoelig voor zijn, daalt het nauwelijks.

  • Wij zijn bezig een begeleidingsprogramma te ontwikkelen voor mensen met kanker die een chemo ondergaan. Ben je geïnteresseerd? Stuur een mail naar office@henkfransen.nl
WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Vul dan je naam en e-mail in en ontvang onze nieuwsbrief met GRATIS nieuwe video's, tips, info en aanbiedingen
Wij hebben ook een hekel aan spam
Laat een bericht achter

Comment Section

3 reacties op “De medische voordelen van vasten (bij chemo)


Door Wim Verhoef op 5 juni 2019

Daar zijn we toch voor Henk. Elkaar helpen!


Door Freddy Velthuizen op 6 juni 2019

Hoi Henk, Ik ben 58 jaar en heb sinds 2011 Kaposi sarcoom. Nadat ik in 2011 opereerd ben , waarbij een melanoom op mijn enkel weg sneden werd, kwam ik op controle en zei de specialist dat de patoloog anatoom constateerd had dat er waarschijnlijk te weinig was weg sneden en dat ze opnieuw wilde opereren. Na zelf studie op de Amerikaanse cancersite trok ik mijn conclusie dat wegsnijden van melanomen juist veroorzaakt dat het virus zich verspreid via de lympfeklieren. (3 maanden na de operatie kreeg ik op mijn linker enkel precies zo’n zelfde melanoom) Mijn reactie was dan ook dat ik me niet weer liet opereren en dat ik op mijn eigen wijze dit probleem zou oplossen. Mijn redenatie was dat als het Kaposi sarcoom door een virus veroorzaakt wordt dan kan ik met een hoge weerstand realiseren dat het virus geen kans heeft. Ik ben toen in 2011 gestopt met roken, biologisch gaan eten , stres zoveel als mogelijk verminderen, supplementen gebruiken en voldoende rust en ontspanning. Na 8 jaar kan ik zeggen dat ik me nog steeds prima voel en verders geen noemenswaardige problemen heb. Wel zie ik dat de melanomen langzaam zich uitbreiden. Ik ben je dan ook dankbaar voor alle informatie die je op jouw site zet en ben ook er van overtuigd dat vasten zeker gaat helpen. Vanuit mijn geloof voel ik me daar ook goed bij en heb inmiddels al positieve ervaringen met vasten. Jouw verhaal en methoden spreken mij enorm aan zeker omdat ik ook weer vanuit het geloof weet dat het lichaam de tempel van God is en instaat is iedere ziekte kunnen genezen. (De holistische gedachte)
Nogmaals dank !
Groet Freddy


Door Henk op 6 juni 2019

Bijzonder verhaal Freddy!

Plaats een reactie


*