Visualisaties bij kanker – je eigen visualisaties maken bij kanker

Onderstaand leer je je eigen visualisaties te maken bij kanker. Je krijgt daartoe een aantal richtlijnen en meerdere praktijkvoorbeelden om je te inspireren tot je eigen visualisaties bij kanker.

Visualisaties - Richtlijnen en adviezen

Dan ga ik je nu een aantal specifieke richtlijnen om een persoonlijke visualisatie te maken. Zet daartoe de volgende stappen:
  • Vorm je een beeld van je kanker

  • Maak een voorstelling van je immuuncellen

  • Stel je daarna voor dat je immuuncellen de kankercellen uit de weg beginnen te ruimen

  • Voel daarbij dat jij de sterkste bent en gaat winnen

  • Stel je tenslotte voor dat je gezond bent en je doelen in het leven bereikt

Laten we deze punten nog eens langslopen.

Vorm je een beeld van je kanker


Wanneer je je een beeld vormt van je kanker is het belangrijk dat je deze voorstelt als zwakke, slecht georganiseerde en afzonderlijke cellen. Zo voelt het in eerste instantie misschien niet voor je, maar het helpt om je voor te stellen dat je deze cellen effectief kunt uitschakelen.

Maak een visualisatie van je afweer


Vervolgens maak je een voorstelling van je afweercellen. Vorm je daartoe een beeld dat veel kracht uitstraalt. Maak daartoe van je afweersysteem een intelligent leger vol agressie en strijdlust dat helemaal op zijn taak berekend is.

Ruim de kankercellen uit de weg


Stel je daarna voor dat je afweersysteem de zwakke kankercellen effectief uit de weg begint te ruimen. De overwinning die de immuuncellen op de kankercellen behalen moet onvermijdelijk voelen.

Jij bent de sterkste en bereikt je doelen


Tot slot stel je je voor hoe de afgestorven kankercellen op een natuurlijke manier door je lever, nieren en darmen uit je lichaam worden verwijderd. Je eindigt je visualisaties met je voor te stellen dat je helemaal gezond bent en dat je doelen bereikt in het leven.

Visualisaties – Voorbeelden bij kanker

De meest beschreven visualisatie is die van een sterk en vitaal leger afweercellen dat een stel zwakke, half dode, grijze kankercellen volledig in de pan hakt. Je stelt je hierbij je eigen afweer cellen en kankercellen voor. Je kunt echter ook een symbolisch beeld maken en je immuuncellen bijvoorbeeld voorstellen als ridders op witte paarden die voor de goede zaak ten strijde trekken. Symbolen kunnen vaak je gevoelsbeleving verdiepen.

Een cliënt die een voorliefde voor roofvogels had, stelde zich zijn afweersysteem voor als een roofvogel die met trefzekere duikvluchten hulpeloze kankercellen moeiteloos aan stukken scheurden. Hij kreeg door deze visualisatie zoveel energie dat hij zich begon voor te stellen dat hij zelf zo’n roofvogel was en dat hij spectaculaire duikvluchten uitvoerde waarbij hij trefzeker de kankercellen in zijn klauwen greep. Eerst pakte hij de kankercellen een voor een, maar later greep hij ze in groepjes tegelijk en uiteindelijk scheurde hij dagelijks met een agressieve duik de hele tumor uit zijn lichaam weg. Hij ontleende aan dit gevoel te vliegen een groot gevoel van vrijheid en aan het zich op zijn prooi storten een gevoel van macht. Deze gevoelens vormden een omslag in de manier waarop hij zijn ziekte beleefde en hij werd een inspiratie voor andere patiënten in het ziekenhuis.

Neutralere visualisaties die goed werken bij kanker

Ook een neutraler beeld kan zijn werk goed doen. Bijvoorbeeld een beeld waarin de kanker hooi is dat in een voederbak ligt. Vervolgens eten een stel koeien deze hooibak helemaal leeg.

In mijn boek Samen sterk beschrijf ik een godsdienstige vrouw die zich voorstelt dat haar afweercellen een soort Moeder Teresa’s zijn die zeer gedecideerd de kankercellen uit het lichaam verwijderen. Zij vertelde mij dat in haar immuunsysteem de liefde van haar schepper schuilgaat en dat hij dit orgaan gemaakt heeft om haar te beschermen. Deze gedachte gaf haar veel vertrouwen.

Alles kan dus werken, als het beeld maar bij je past en het je een gevoel van macht en zekerheid geeft. In het voorbeeld van de koeien die de voederbak leeg eten kun je je makkelijk voorstellen dat ze alle hooi opeten. Maar wanneer je de kankercellen als onkruid had voorgesteld had dat een probleem opgeleverd. Hoe moeten de koeien dit onkruid met wortel en al opeten? En ook het gezegde ‘onkruid vergaat niet’ is niet behulpzaam om te kunnen winnen.

In het voorbeeld van de afweercellen als Moeder Teresa’s was het het onwrikbare geloof van de vrouw in haar schepper die haar overwinningsgevoel extra kracht gaf.
GLC
Door

GLC

op 23 Jun 2019

Beste, Is het ook krachtig als een ander visualisaties doet zoals boven beschreven voor iemand die kanker heeft? Dus niet de persoon in kwestie, maar een ander. Dit omdat de persoon oud is en hier mogelijk niet voor open staat.

Reactie plaatsen